Искам, от позицията си на майка, да обостя вниманието на родители, решили да заведат децата си в Природонаучния музей в столицата. Музеят е интересен, но не е безопасен. При посещение преди няколко дни синът ми (4 годишен) по щастливо стечение на обстоятелствата не беше прерязан от голямо витринно стъкло, счупило се на две. Вината е преди всичко наша, защото не го наблюдавахме точно в този момент, и той е ударил главата си във витринното стъкло. От друга страна, достъпа до такива големи витрини трябва да бъде ограничен, както е във всички остали музей в европейските столици. Възстановихме разходите по закупуването на нова витрина и поставянето и в музея. Това, което никой няма да възстанови са моите притеснения, както за детето ми, така и бъдещи подобни случаи. Дано да няма такива.
За това призивът ми е:
1. Към Управата на музейте: Безопасността на посетителите, в голямата си част това са именно деца, е по-важна от безопастността на експонатите. Поне аз мисля така. Помислете и обезопасете музейните си площи.
2. Към всички родители: да бъдем още по-бдителни за децата, явно институциите не полагат достатъчно грижи за това.
Стефка