Строеж-къде, как колко? Тема за взаимопомощ-20

• 58 538
  • 738
  •   1
Отговори
# 525
П.п. Може ли , ако не е много нахално и аз да видя снимките.Колкото и да е проста паролата, не я зная.. Blush

Embarassed и аз така   bouquet

И аз Embarassed Blush
Ще споделиш ли с мен?

# 526
Здравейте, бих искала да ви питам строителки с какво изложение залагате къщите си. В смисъл юг запад, изток юг. Как са по отношение на верандите ви, дневните спалните. Чудя се как да си заложа верандата? Ако е на юг да не ми е много топло, пък ако е изток оттам ще изгрява слънцето сутрин. Въобще чудя се как да я ориентирам. Как е най-добре според вас. Wink

# 527
  • густо майна Филибето
На юг наистина ще ти е много топло, освен ако нямаш пред верандата още 1-2 метра навес или асма/пергола с катерещи цветя. От друга страна верандата ще ти пази сянка и в стаята няма да ти е толкова огрято. На запад  е още по-горещо, освен това слънцето следобед грее от  ниско ,и навеси и перголи извън верандата трудно ще те спасят. Но ако ползвате верандата предимно предиобед (което при работещи хора няма как да стане), запад е добре. Ако ще прекарвате много време на верандата следобед (пък и цял ден), изток е добре. Сутрин на слънце можеш да пиеш кафе, а като се стопли вече ще е сянка.

# 528
  • Банкя
sisi_78910 Ние се опитахме къщата да е максимално ориентирана на юг, съответно на изток и запад. На север имаме прозорци само на стълбище и санитарни помещения.
Спалните се получиха и с източно, и със западно изложение, освен с южно.

Много зависи и от коя страна ви е входът и какво позволява самият парцел - при нас входът е от изток. Peace

Верандата искахме да гледа към двора, а това е юг и запад. Rolling Eyes Няма как, ще ти пече. Но като стане готов грубият строеж и видим колко напича, ще мислим как да засенчваме. Grinning

# 529
  • София
sisi_78910 при мен са така кухнята ми е южна (с два прозореца много съм щастлива от този факт Crazy ) спалнята е на изток, стълбите са северни, а хола заедно с трапезарията пред която е верандата са на юг и запад, улицата ни се пада на запад и е главно шосе, много държахме спалнята да е по-далеч от улицата, за да не се чува шума от колите  Peace на втория етаж имам три спални с две бани, едната баня (общата) е северна, спалните са съответно източна, южна и западна  Peace
не ме притеснява факта, че верандата е южна ще направим навес, който ще ни пази от високото силно слънце през лятото, а и имаме мазе, в което смятаме да си направим механа в битов стил  Party

# 530
Ние няма да имаме веранда. Понеже няма да сме само 1 семейство, решихме, че навес в дъното на имота е по-удачно. Ще е кофти да се събереш под прозорците на другите  Mr. Green Освен това не искахме и това засенчване, за което говори Любознателна.

Навеса ни ще е в най-южната част на двора  Peace

Иначе имаме 3 спални, които са южни, а двете крайни са и запад и изток. Стълбите ни са запад (така ги заварихме, аз предпочитах север, но не може пълно щастие Simple Smile Иначе един роднина (през къща от нас е.. то в Казичене всеки 5-ти май ни е роднина, че мъжа ми са голяма фамилия  Laughing) твърди, че така било по-добре, западния вятър бил по-лют и по-студен  newsm78
Кухнята ни е северозапад, а хола предимно север и малко изток. Трябва да пусна снимки, ама пусто всичко като разпределения ни е на пдф и не знам къде да го кача, за да ко покажа  ooooh!

Ние продължаваме с копаенето и "обрамчването" на къщата. Оказа се, че тръбата на канализацията май се е спукала "с времето" или багера, който копа се казва времето. Мъжа ми каза, че дупката е отдолу и с ширината на кофата на багера  Rolling Eyes Строителя твърди, че е от времето... Нищо де ние така или иначе искаме да подменяме всичко, но е тъпо да се оправдават с времето.

# 531
Мога да дам мнение на база опита ми. Нашата къща е изцяло на юг. На север са баните. През зимата дори малко слънчице да има и се усеща. През лятот пускам сенниците и няма проблем.

# 532
Така е... ние затова държахме спалните да са на юг. В момента стаята на дъщеря ми е западна, но заради навеса над терасата слънце не може да я огрее хубаво студените месеци и тя е по-хладна от другите ни стаи. За сметка на това хола е винаги жега заради всички ел. уреди, които работят (може да ви се струва смешно, но дори ТВ излъчва страшно много топлина  Shocked ), а лятото не се диша.
Затова и направихме преустройство Simple Smile Сега всички спални са юг, за да поемат и малкото топлина от слънцето, а и заради светлината, все пак бъдещи ученици ще има в стаите, децата предимно там ще изкарват деня си.
 Хола за сметка на това лятото го искам прохладен, за да можем нормално да живеем, а зимата е достатъчно топло... Като цяло доста хора ни "порицаха", че така не се правело, хола трябвало да е южен... та всеки сам си преценява и изхожда от собствени предпочитания  Peace

Ааааа и така спалните ни гледат двора и Витоша (Лозен, по-скоро), а хола и кухнята са към църквата и улицата Simple Smile

# 533
Хм, при нас пък разположението на помещенията никак не се е влияло от посоките на света Mr. Green
Само и единствено исках да имам чудна гледка от хола, което означава изцяло източен ( към гората) , а спалните ни са абсолютно еднакви и симетрични под покрива и по тази причина едната е южна, а другата северна. Само тук се съобразих и първоначално като родителскабеше проектирана южната, но я сменихме заради детето - идеална се получава, а ние ще спим в северната Wink Затова пък ОВ съм искала да ми е изчислено на 24 С ( не мога на 21 Confused Embarassed )

# 534
Благодаря ви момичета, че споделихте вашето разположение по отношение на четирите посоки. На мен много ми се искаше верандата да ми е на изток, но за съжаление натам е пътя, по който се стига до къщата и се виждат само къщи насреща. Вариантите по отношение на верандата са или юг -запад, или запад-север, защото в тези посоки имам гледка. Но в тези варианти съгласно проекта, тъй като къщата е едноетажна или спалните ми ще са на запад или голямата дневна, което не съм сигурна колко ще е добре. Но явно ще трябва да се спра на един от тези два варианта. А мога и да разполагам къщата на полупосоки. Архитектката ни каза, че е хубаво входната врата на къщата да е към пътя, а при нас се получава от долната страна откъм юг евентуално, защото пътя към къщата е  от изток. Вие разполагахте ли си входните врати на къщите  към пътя за влизане в парцела. Както каза една строителка по-горе "няма пълно щастие".  newsm78

# 535
  • София
Нашата входна врата е от към пътя, но се пада от страната където няма врата, т.е. входа ми е в едната част на оградата, а входната врата на къщата се пада от другия край на оградата май не го обесних много ясно newsm78 Laughing

# 536
При нас входа от имота води точно до входа на къщата... на има няма 3 метра  Rolling Eyes

В тази ни къща също е така, само че къщата е разположена в средата на имота и разстоянието е по-голямо  newsm78

Иначе според мен няма да е удачно верандата да ви е до спалните  newsm78 Западна веранда наистина ще ви е малко кофти Sad На нас терасата в момента ни е западна и лятото е ад Sad Въпреки навеса, когато слънцето слезне лекичко и както е обяснила и Любознателна си се печеш яката Sad Трудно се прави сянка на това слънце.

# 537
А някой от вас мислил ли е като сте си проектирали покривите, например за варианта да е плосък и с битумни керемиди, хидроизолация. На моята конструкторка мнението е негативно, но какво мислите вие и говорили ли сте за това с вашите конструктори?

# 538
  • София
нашия е такъв и сме с битумни керемиди, много ми харесват даже повече от другите Grinning
а обесни ли ти конструкторката защо й е негативно мнението, какви са й притесненията относно този тип покриви? newsm78 Peace

# 539
Казва, че водата и снега се задържали, налагали се чести ремонти, трябвало хидроизолация, че не ги изпълнявали качествено в България,  по-скъпи излизали от другите и такива от този сорт. Явно си пада по традиционните покриви. Вашия с какви материали го изпълнихте и колко излиза на цена.  Cry Еlasmen, аз съм виждала вашия покрив на снимките, които беше показала във форума, на от това, което виждам от този поглед на снимките, не ми се вижда напълно плосък, май има доста чупки, и даже тук таме скатове, не е ли така?

Общи условия

Активация на акаунт