Строеж-къде, как колко? Тема за взаимопомощ-20

• 58 521
  • 738
  •   1
Отговори
# 600
Ние тези дни също получихме оферта от 3 независими строители за грубия строеж и цените като цяло бяха еднакви с разлика от 1 000 лв. За къща 175 кв.м. цена 57 000 лв, като е с гръцки тухли или поротерм /още не сме решили кои да са, май повече клоним за гръцките, защото така или иначе ще правим хубава изолация отвън и отвътре/, бетонът е В25, керемидите са Брамак, улуците ВАС. И това като имате предвид, че ще строим на 25 км. от София и няма да им осигуряваме спане.
Сега съм в чуденка за оградата - какво ще кажете за Betafence като цена и качество? Иначе строителя ни препоръча и някаква китайска подобна ограда, била 3 пъти по-дебела и за първи път каза виждал доста качествен китайски продукт. Вносителят се намирал на околовръстното до Ботевградско шосе, та утре ще ходим на място да проучваме, но ако и вие знаете нещо по въпроса ще съм благодарна да споделите.

# 601
Не знам кои са гръцките, но ако са като тухли 4-ки, според мен Поротерм е по-добре... Те ще ви помогнат за хубавата изолация, не я изключват. А с тях ще спестите труд, материали (не само полагане на тухлите, но после и за изолация) и време (за изграждането, по-бързо се строи с тях).  Peace

За оградите не знам... ние сме решили оградата да е до 120 (нали толкова беше разрешено  newsm78) плътна, а нагоре някаква подобна на решетка  newsm78, а отвътре зелени храсти/дървета... сещате се Simple Smile

# 602
Ние тези дни също получихме оферта от 3 независими строители за грубия строеж и цените като цяло бяха еднакви с разлика от 1 000 лв. За къща 175 кв.м. цена 57 000 лв, като е с гръцки тухли или поротерм /още не сме решили кои да са, май повече клоним за гръцките, защото така или иначе ще правим хубава изолация отвън и отвътре/, бетонът е В25, керемидите са Брамак, улуците ВАС. И това като имате предвид, че ще строим на 25 км. от София и няма да им осигуряваме спане.
Сега съм в чуденка за оградата - какво ще кажете за Betafence като цена и качество? Иначе строителя ни препоръча и някаква китайска подобна ограда, била 3 пъти по-дебела и за първи път каза виждал доста качествен китайски продукт. Вносителят се намирал на околовръстното до Ботевградско шосе, та утре ще ходим на място да проучваме, но ако и вие знаете нещо по въпроса ще съм благодарна да споделите.

Гръцките са много слаби, един дюбел не можеш да хванеш за тях после, не само за изолацията но и отвътре, шкафове и т.н. По-добре български ако ще са четворки.

# 603
  • Пловдив
Гръцките са много слаби, един дюбел не можеш да хванеш за тях после, не само за изолацията но и отвътре, шкафове и т.н. По-добре български ако ще са четворки.
Podkrepiam /izvinete za shliokavicata, no mi se skapa Flextype/ Simple Smile

# 604
  • Банкя
За оградите не знам... ние сме решили оградата да е до 120 (нали толкова беше разрешено  newsm78) плътна, а нагоре някаква подобна на решетка  newsm78, а отвътре зелени храсти/дървета... сещате се Simple Smile

По ЗУТ има ограничение за оградата към улицата - 60см плътна част и нагоре неплътна. Не е невъзможно обаче да ви разрешат и изключения, но зависи от главния архитект.
То всъщност при вас как е по проект? Предполагам сте внесли оградата заедно със сградата за разрешение. Peace
Хубаво е да спазите това, което са ви разрешили или да поискате допълнително съгласуване за промяна. Wink

Между съседите вече може да се варира - ако те ви разрешат да е плътна до горе е най-лесно. Иначе трябва да е изцяло на ваша територия и разни други ограничения. Simple Smile

За тухлите и аз съм за Поротерм. Особено когато става въпрос за неголяма разлика в парите на общия фон на разходите.
ann79 Конкретно при вас колко е разликата между оферираната зидария с гръцки и тази с Поротерм? Simple Smile

# 605
Разликата е 500 лв някъде, но и ние решихме - ще е с Поротерм.

# 606

Stop Раундъп е листен хербицид-пръска се поникналия плевел;  абсорбира се от зелените части на плевелните растения, като се придвижва до корените и коренищата им. Раундъп блокира синтезирането на протеини, свързани с растежа и развитието. Раундъп унищожава зелената маса. Не почвата Peace

всяко нещо, което убива растение в една доза може да убие човек в друга. да, със сигурност ако изядеш един домат, в който има няколко остатъчни молекули нищо няма да ти стане. Ако ядеш обаче такава храна всеки ден в продължение на десетки години нещата се променят, тук вече е важно с каква скорост организмът ти може да изчиства конкретната отрова, нещо което се изследва изключително трудно и продължително, и съответно рядко се прави

при всички положения е глупаво да слагаш изключително силна отрова заради една детелина. Още повече, че детелината привлича калинките, които пък ядат листните въшки - ако ще си посадиш рози например в градината няколко корена детелина само ще ти помогнат. А и винаги може да отстраниш бурените, които не са изчезнали с косенето като просто ги изкорениш с остър нож. Тревата бързо завзема територии

# 607
ooooh! ..ако баба беше мъжка...:

Здравейте и от мен. Аз сега започнах да стягам къщата си в едно село в Родопите , но има доста буйни треви в двора. Някоя идея с какво да ги напръскам , но да не се налага 5 пръскания , че вече михан през това Grinning

при всички положения е глупаво да слагаш изключително силна отрова заради една детелина. Още повече, че детелината привлича калинките, които пък ядат листните въшки - ако ще си посадиш рози например в градината няколко корена детелина само ще ти помогнат. А и винаги може да отстраниш бурените, които не са изчезнали с косенето като просто ги изкорениш с остър нож. Тревата бързо завзема територии

Еми не иде реч за "едната детелина"...Поне на мен така ми  изглежда от прочита на по-горното и повода за тоз велик диспут  Tired

За дозите и аз писах.. Rolling Eyes, и за други неща... Whistling

# 608
...
По ЗУТ има ограничение за оградата към улицата - 60см плътна част и нагоре неплътна. Не е невъзможно обаче да ви разрешат и изключения, но зависи от главния архитект.
То всъщност при вас как е по проект? Предполагам сте внесли оградата заедно със сградата за разрешение. Peace
Хубаво е да спазите това, което са ви разрешили или да поискате допълнително съгласуване за промяна. Wink

Между съседите вече може да се варира - ако те ви разрешат да е плътна до горе е най-лесно. Иначе трябва да е изцяло на ваша територия и разни други ограничения. Simple Smile
.....

Акси лошото е, че не сме внасяли... нали има вече съществуваща някаква ограда и въобще не се замислихме редовна ли е или не  newsm78 Даже не знам едно време искали ли са се разрешения  ooooh!
Засега имаме 2 плътни огради на запад и юг, на изток половината е плътна, половината на мрежа и отпред към 1.20-1.50 (не съм го мерила, предполагам само, но е над метър), такава каквато обясних, долу плътна, а горе с някакви красоти от едно време Simple Smile
Мислим да си вземем подписи от съседите за плътните огради. А как се установява, че оградите са били така  newsm78 Или няма значение как са били и как сме ги заварили?

# 609
ann97, цената на фирмите ми изглежда добра, направих си труда да сметна колко точно излезе при нас грубия строеж, без септична яма и двор и ми се получи сумата 173 Е/кв. при положение, че ние строихме с бригада и си купувахме сами материалите. амо те са 45 000 лв. за 200 кв. къща. Покривът ни е с плоча и покрив.
За Поротерм също доста хора ни казаха, че се чупят после при дюбелирането за изолацията.

# 610
Имам въпрос, ако някой знае, ще съм благодарна да сподели! Доколкото разбрах, след ровене в нета, вс епак било разрешено да се стои на земеделска земя, след съответните разрешения, като се формира двор, който може да е в размер на 10% от размера на земята, а къщата на него в размер на 15% от двора. Това далив се ощее  така, защото Тази наредбва беше от 2 хиляди и някоя и не знам дали е актуална?
А ще можеш ли да отговориш на всички условия? Де юре е възможно, но са прекалено много условностите. Ако няма да правиш буквално чифлик, няма как да стане. Това не е топлата вода... Peace

# 611
Имам въпрос, ако някой знае, ще съм благодарна да сподели! Доколкото разбрах, след ровене в нета, вс епак било разрешено да се стои на земеделска земя, след съответните разрешения, като се формира двор, който може да е в размер на 10% от размера на земята, а къщата на него в размер на 15% от двора. Това далив се ощее  така, защото Тази наредбва беше от 2 хиляди и някоя и не знам дали е актуална?
А ще можеш ли да отговориш на всички условия? Де юре е възможно, но са прекалено много условностите. Ако няма да правиш буквално чифлик, няма как да стане. Това не е топлата вода... Peace

Ами...не знам newsm78. Какво значи да правя чифлик? Аз реално искам къща с земя, която да се обработва, поне в някаква част, не да имам 10 декара ниви точно, но поне 1-2 да се сее нещо. Какви са условията?

# 612
Ами аз прочетох наредбата, че ми стана интересно - най-малкото: 10% от 1 дек. е  100 кв. двор, 15% от него са 15 кв. застроена площ....съответно на 2 дек.  - 30 кв.м. застр. площ. Каква къща може да се построи там???  5, или 3 км от  населеното място - ами ток, вода? Ще трябва да си правиш трафопост, вода да си осигуриш - за 30 кв. застроена площ...Simple Smile Освен това смятам, че ще трябва да докажеш, че си земеделски производител, или животновъд.....Абе, няма да стане, то ако беше толкова лесно.....Simple Smile

# 613
Ами аз прочетох наредбата, че ми стана интересно - най-малкото: 10% от 1 дек. е  100 кв. двор, 15% от него са 15 кв. застроена площ....съответно на 2 дек.  - 30 кв.м. застр. площ. Каква къща може да се построи там???  5, или 3 км от  населеното място - ами ток, вода? Ще трябва да си правиш трафопост, вода да си осигуриш - за 30 кв. застроена площ...Simple Smile Освен това смятам, че ще трябва да докажеш, че си земеделски производител, или животновъд.....Абе, няма да стане, то ако беше толкова лесно.....Simple Smile

Да, така е, но аз наистина искам поне 10-20 декара земя. На такава площ сметката излиза. Става дума за земеделска земя, която е евтина, иначе в регулация 20 декара...малко по-натам, като спечеля повече пари Laughing. Хм това за 5 или 3 км от населено място не съм видяла, но всъщност да, това искаме. Виж тока как се докарава нямам идея, освен за слънчеви панели. А вода...кладенец? А аз наистина искам да произвеждам земеделска продукция, но не с тонове, а за семейството си само.

# 614
Единствено слънчеви панели и кладенец за захранване с ток и вода  на постоянно обитаемо жилище ?? Хмм... Няма да стане, да знаеш.. Laughing Ако са ти сериозни намеренията, консултирай се с архитект, той ще ти обясни, защото все пак това е форум...Каквото и да кажем, подлежи на съмнение /и така трябва да бъде/. А за земеделския производител/животновъд - трябва да си официално регистриран такъв. Иначе то и аз имам 20 корена домати, краставици, много подправки и две лехи с ягоди.... Simple Smile
P.S. Между другото, мисля, че и на/над 10 декара няма да излезе сметката.

Общи условия

Активация на акаунт