Подсъзнанието може всичко 39 /Линкове за всички техники има на първа стр./

• 72 412
  • 740
  •   1
Отговори
# 360
Прекрасна тема, изпълнена винаги с много любов  Heart Весели празници   bouquet

# 361
ЧЕСТИТО ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО!
ПОЖЕЛАВАМ ВИ ЗДРАВЕ И БЛАГОПОЛУЧИЕ! НЕКА РАДОСТ, ЛЮБОВ И СВЕТЛИНА, ОЗАРЯВАТ СЪРЦАТА И ДОМОВЕТЕ ВИ!
  Hug

# 362
  • Бургас
Христос Воскресе!
Пожелавам на всички много здраве, благополучие и дни, изпълнени с шарено настроение и усмивки!
Hug

Наистина прекрасна тема!   Hug

# 363
Феички, филмът за нашето изкачване на Синай от снощи е качен на сайта на Нова телевизия. Това лято се готвим за други две мистични места. Това е първото - Аладжа манастир. Второто е суфистко светилище в района на Варна. Още не знам достатъчно за него, но ми стана много интересно.

Пожелавам ви щастлив усмихнат пролетен слънчев топъл следобед в този красив понеделник на Великден.

# 364
ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ! Мили момичета и момче, нека щастието и любовта да са винаги с вас.

# 365
Во Истина Возкресе!!!

# 366
  • Добрич
Честито Воскресение Христово!
Желая ви любовта да изпълва душите ви и светлината да озарява пътя ви!

...Това лято се готвим за други две мистични места. Това е първото - Аладжа манастир....

Аладжа манастир е много интересно  място. Нали  ни е близо, посещавали сме го няколко пъти. /лятото около катакомбите има доста комари./

Ние обичаме да разглеждаме такива забележителности. За Великден бяхме на Клисурския  манастир. Останахме очаровани. Посетили сме над 15 манастира, но Клисурският ни впечатли особено. Дъщеричката ни не искаше да си тръгваме. По- късно ще кача снимки.

# 367
Преди време коментирахме работата, кариерата, успеха. Днес попаднах на 3 статии с етикет "Как да успеем?", които искам да споделя с вас  Hug
Използвайте качествата си.
За организираните знания
За правилния път

# 368
Христос Воскресе

Вела, този Клисурски до Вършец ли? Има и друг клисурски до Банкя. Този до Вършец е уникален, такава сила ми даде преди няколко години, че още спомена ме зарежда.

Рози, сподели за суфисткиото селище. Като затръгвате да не забравиш да кажеш, може да има желаещи. Благодаря за тази информация, не съм посещавала и Аладжа манастир.

# 369
  • София
Аз като малка съм ходила няколко пъти в Аладжа манастир, много ми е любимо. Тази година ще бъдем около месец във Варна (август вероятно) и със сигурност ще заведем децата. Така че ако ще се ходи тогава, свиркайте!  Heart Eyes

# 370
На мен ми е до Д...то Аладжа манастир, а така и не съм ходила там.... Embarassed С радост ще поправя тази грешка, така че бройте и мен в кюпа  Heart Eyes А защо да не си спретнем една среща? Peace

# 371
Ми тоооо ние в рамките на курсовете ще ходим и на двете места  Embarassed  Embarassed  Laughing

Курс номер 1 - "Мечтите се сбъдват"
Курс номер 2 - "Изкуството на Триумфа"

За второто място и аз засега знам, каквото пише тук само - Целебен манастир на дервиши и суфии. Обаче с моя навик да се "подготвям" за всичко подозирам, че ще ми се падне в стил "за желаещите е задължително" да се поразровя за повечко информация по въпроса. Аз обикновено ги спретвам едни знания за местата ,където отивам, все едно на изпит ще се явявам.....

Оф ви казвам оф, вече и на мен ми е припряло за срещичка с вазе, моми мои ненагледни феести и любимчести.

# 372
  • София
Рози, това от Смехотерапия ли е организирано?

# 373
  • Universe
Обаче с моя навик да се "подготвям" за всичко подозирам, че ще ми се падне в стил "за желаещите е задължително" да се поразровя за повечко информация по въпроса. Аз обикновено ги спретвам едни знания за местата ,където отивам, все едно на изпит ще се явявам.....

Това се отнася и за мен hahaha hahaha hahaha

ЗА НЯКОИ ОСОБЕНОСТИ НА СУФИЙСКИЯ ИСЛЯМ В СЕВЕРОИЗТОЧНА БЪЛГАРИЯ (СУФИЙСКИ КУЛТОВИ СРЕДИЩА ВЪВ ВАРНЕНСКО, ДОБРИЧКО И БАЛЧИШКО)
Гергана Георгиева
Великотърновски университет „Св.св. Кирил и Методий”

Суфизмът е мистичното течение в ислямската религия. Той се отличава с особен мироглед, който допуска възможност за непосредствено общуване на човека с Бога посредством т.нар. „озарение”, „вътрешен опит”, „екстаз”.
Възникването на суфизма се датира през втората половина на 8 – началото на 9 век. В своето развитие той минава през няколко етапа, като изгражда сложна философска система. На тази база по-късно се създават отделни учения, водещи началото си от известни суфийски шейхове (учители). Всяко от тях има свой път за достигане до Бога, своя религиозна практика и най-вече вътрешна организация и йерархия. Шейхът притежава свещена сила, която му дава право да учи, наставлява и да показва правия път. Той е избран от Бога и обикновено след смъртта си става вали (светец). Валиите са посредници между Бог и земните хора. Те правят чудеса и измолват благоденствие за населението. Приемайки култа към светците за своя съставна част, суфизмът придобива широка популярност. Той става израз на народния ислям.
В настоящото изложение се представят суфийски култови средища в Североизточна България – Варненско, Добричко и Балчишко. Лудогорието, Герлово и Тозлука остават извън неговия обхват, поради наситеността си с къзълбашки средища. Само там, където е необходимо, се прави сравнение с текетата (дервишките обители) в Лудогорието, за да се подчертае връзката между култовите центрове във всички части на Североизточна България.
По-важните суфийски центрове, които се откриват в изследваните райони са:
1. Текето Мерсин Баба – между днешните варненски квартали Аксаково и Владиславово.
2. Караач теке – по пътя от град Варна към село Въглен.
3. Вероятно суфийско светилище „Аязмата” на нос Галата, южно от Варна.
4. Вероятно суфийско светилище при вековен дъб при село Каменар, Варненско.
5. Вероятно суфийско светилище при днешното село Детелина, Варненско.
6. Вероятно суфийско светилище близо до днешния град Бебослав при река Баба вира.
7. Текето Ак Язълъ Баба до село Оброчище, Балчишко.
8. Текето Мустафа Баба при село Александрия, Добричко.
9. Светилището на Саръ Салтък на нос Калиакра, Добричко.
След проучването на информацията за тези суфийски светилища могат да се направят някои важни заключения.
Изборът на местата за текета в Североизточна България е във връзка с древния култ към дърветата и водата. В близост до тях се откриват следи от тракийски светилища, християнски манастири и църкви. Явно е, че в своята различност културно-религиозните модели имат сходни представи и критерии, които определят сходни цели.
Реалната основа за образите на почитаните светци са дервишите – основатели на текета и селища, които след смъртта си се превръщат в покровители на околността. Вярата в тях е основана на близостта им с последователи и вярващи, като се набляга на индивидуалната, личната връзка при покровителстването. Легендите за местните суфийски светци съществуват в рамките на местната народна традиция – най-разпространените чудеса са вододарителството, борбата с чудовища.
Суфийските предания в Североизточна България се опитват да свържат тукашните валии с известните водители на суфизма, за да засилят авторитета им. Създават летендарна верига на техния произход. А народът, за да обоснове вярата си, им приписва множество чудеса. Колкото суфизмът влияе върху народната традиция, толкова и тя въздейства върху него. В резултат на това суфизмът се претворява неусетно в едно особено ислямско религиозно течение – монотеистично, но изпълнено с много Божи пратеници, с много чудеса.

И нещо любимо  Heart Eyes

Умрях като минерал и станах растение,
умрях като растение и се родих като животно,
умрях като животно и станах човек.
Защо да се страхувам?
Нима смъртта ме унищожи?
Още веднъж ще умра - като човек,
за да се издигна при блажените ангели,
но дори и като ангел трябва да умра.
Всичко, освен Бога е тленно.
Когато пожертвам душата си на ангел,
ще стана нещо, което ничий разум не си е представял.
О, нека не съществувам!
Защото небитието заявява гръмко като орган:
"Към Него ще се върнем!"

Руми

Преди време коментирахме работата, кариерата, успеха. Днес попаднах на 3 статии с етикет "Как да успеем?", които искам да споделя с вас  Hug
Използвайте качествата си.
За организираните знания
За правилния път

И аз скоро попаднах на нещо интересно  Hug Как ДА УВЕЛИЧИМ ЛИЧНАТА СИ ПРОДУКТИВНОСТ (въпросът, който ще ви промени)

Последна редакция: вт, 26 апр 2011, 19:05 от lenny_pld

# 374
Starlight', lenny_pld ,много ви благодаря за хубавите статии. Hug

Общи условия

Активация на акаунт