Веганството - да споделим опит (5)

• 33 457
  • 753
  •   1
Отговори
# 420
Здравейте момичета Hug
Много интересни неща са се натрупали, имам да чета! Grinning
Не мога да се включа адекватно, защото доста съм изпуснала  Blush
Приготвям вече чия и съм доволна. Само с накисването/плакнетето й имах проблем , но се ориентирах кое -как.
В БГ прекарах вълшебно, не ми стигна, презаредих се, но си и подхраних носталгията. Sad

Благодаря на Фотина за невероятната левурда, която беше събрала специално за срещата на 23-ти. По стечение на обстоятелствата салата на Великденската ни трапеза беше основно от крехката планинска левурда.

# 421
Реалист, добре дошла отново  Hug

Солей, аз бях и бременна като ми ги предписа тия сурови желтъци и точно заради салмонелата каза да са от пъдпъдък, защото по пъдпъдичете яйца не ходела. 4 пъдпъдиче се равняват на едно 1 кокоше, но са много по-богати на микроелемнти на еденица тегло (логично..)
Мисля, че пробиотиците няма да навредят, но и за никога не съм ги обсъждала с Гайдурков, не ги е препоръчвал специално.
Беглутенови доста бях напускала преди години в БГкулинар, в диетичните рецепти...

Лецитин си взимам от капсулите, които се продават в аптеката. Много се съмнявам да не е ГМО... но и супер-рядко го ползвам.

# 422
  • Пловдив
МиленкаLaughing
Готово!  Hug

Сега за тахана: в Пловдив повечето по магазините е от Харманли, в стъклен буркан, от суров сусам, бял и тъмен...
Хубав е, почти идентичен с този, който си купувам директно /от същия производител  Mr. Green/. Разликата е, че този в магазина е престоял малко или много...Иначе си е същия тахан, само че, като пратя майка ми, й го наливат в буркана директно в момента на производство.  Wink
Когато идва тя ми носи, иначе си купувам пак харманлийски, но от магазините за здравословни храни. Има го навсякъде. Не съм виждала в пластмасови опаковки...
Вкъщи хапваме доста тахан... Simple Smile

Гайдурков...и мен ми се върти идея да заведа щерката при него заради АД -то...Оня ден разбрах, че идвал и приемал и в Пловдив. Прегледа бил 40 лв. /мислех, че е повече.../ Но не съм сигурна как ще я убедя да яде предписаните храни... Thinking
И още нещо: споделиха ми за същия назначен от него режим, като вашия, Soleil* за други заболявания...Дали на всички предписва едно и също и къде е индивидуалния подход, в случая...?
Трябва ми още време май, преди да реша да го пробвам.  Mr. Green

# 423
Бенджи, а ти защо не опиташ да й "предпишеш" същия режим, мисля че подобен с разни вариации е нормално да се дава за изчистване на организма  Simple Smile Разликата е, че при деца дава и малко готвени неща за да е по-лесен режима, но основно зеленчуци и плодове, малко зърнени и то варени/кълнове. После при захранването е по-специфично, предполагам.
То и хомеопатите правят сходно изчистване преди започване на лечение на хронични и по-продължителни болести.

За тахана - и аз взимам в стъклен буркан от Харманли, но явно не е пресен, все има дъх (изглежда застоява в магазина) и направо ми се отяжда. А уж е в трайност, но при сусама е най-добре да е скоро смлян, както знаем.

Мег, все се каня да ти кажа, че много си приличаш с аватара си  Simple Smile

# 424
  • Пловдив
Миленка, точно това си мислех като си говорих с тая дружка за режима от Гайдурков, но щерката няма да яде храните... ooooh!

... За 2 седмици изключваме глутена, животинските мазнини, захар, мед, боб, елда, просо.

Наблягаме на морковен сок, суров и варен морков и червено цвекло, плодове и плодови сокове.
Плодовите и зеленчуковите сокове не ги смесваме.
От зърнените киноа, ориз, царевица. Бобови леща, нахут, мунго боб и соя.

За соята каза, че фитоестрогените не били женски полови хормони и нямало проблем да се дава на детето по малко. Към яденето добавяме много подправки и никаква сол.

Мазнина само по малко краве масло. Също така по 1 суров жълтък на ден.

За подслаждане на чай по малко стевия. За бонбони петмез от фурми и ядки, но с щипка джиджифил и канела, за да се предотврати ферментация.

ПЛодовете да не ги смесваме с нищо, бананите с авокадо по изключение.

Кълнове от люцерна и без бобови. Каша от коприва да правя. Никакъв хляб. Сурова храна над 50%, като целта е до 75% на ден.
....
Каза и аз да мина с нея на диетата, като за мен само на сурова храна. То иначе и няма как де, защото детето гледа и попива.
....
Морков и цвекло не обича. Пробвала съм. Сокове не обича, нито плодови, нито зеленчукови.
С бобовите проблем няма, нито пък с описаните бонбони.   Flutter За канелата знам и слагам винаги, но за джинджифила не знаех...
Кълнове не обича, коприва и зелении също.
Но пък обича много хляб.

И тоя суров жълтък от яйце...мога да си намеря домашни, но това не ми гарантира, че са чисти от салмонела...Уж бацилите умирали при добро измиване с препарат на черупката отвън, но...

Еее, как да я накарам да спазва тая диета?!

Но си мислех, че е добре да спрем глутена за няколко седмици поне...

Тахана, защото е мазнина е нормално се получава дъх при престой. Гледай да е произведен възможно най -скоро. Затова и се учудвам на пластмасовите опаковки..как на някой би му хрумнало да го сложи в такава... Rolling Eyes

Мег, точно! Много ти отива аватара. Отдавна се каня да го споделя и аз... Simple Smile

Последна редакция: чт, 28 апр 2011, 22:51 от *Бенджи*

# 425
  • София (Възраждане)
Момичета, прави ли някой квасен хляб със закваска, отделена от предходно месене? Търпя неуспех след неуспех, карам я на гол ентусиазъм Mr. Green.

# 426
Здравейте,момичета! Имате си разкошна темичка и ако позволите да се включа с мнение- чета, че си обменяте информация и за остеопорозата...Скоро на Гала на гости беше една докторка и тя каза,че / а и всички ортопеди,май/ калций с храната не може да се трупа и образува в костите.....За целта /образуване на нов калций/трябва да се вкарват витамини и минерали,които да стимулират колагеногенезата - това е процесът,който е нужен при рехавата костна тъкан...Тя препоръча много растения с вит С-всички листни зеленчуци, плодове  и само в сурово състояние. И изкачване на стълби,щото повдигането на коленете имало същия ефект/обясни това с протичането на ток  земя-човек/  .Хубава вечер ! Simple Smile

при вас съм,защото правих Великденски пост и се чувствам много по-свежа,като не ям нищо животинско-влязох тук за идеи  и за "сверка на часовника"....

# 427
  • София
Момичета, прави ли някой квасен хляб със закваска, отделена от предходно месене? Търпя неуспех след неуспех, карам я на гол ентусиазъм Mr. Green.

да, аз си правя така, квасът, който е останал го омесвам с още брашно - правя топчета колкото орех и ги оставям да изсъхнат на стайна температура; когато ми затрябва квас, от вечерта или на сутринта накисвам 1-2 топчета с вода, разтварям ги, захранвам и в края на деня имам готов квас

# 428
Сокове не обича, нито плодови
Аз все пак продължавам да се чудя защо ги препоръчва.
Всъщност наскоро получих обяснение от любители на плодовите сокове, но не го приемам.

# 429
Дао, страхотна ти е системата!! Сега си обяснявам как в някои смеси за хлям има сух квас и как все пак успява да стане много хубав хляб с тях. 

За зеленажа при остеопороза, ми то си е логично - калцият в тъмнозелените и доста и добре се усвоява именно заради наличието на витамини и други микроелементи. Иначе тук масово щяхме да сме с остеопороза  Mr. Green

Благодаря за милите думи по повод аватара  bouquet Търсих го дълго, но намерих такъв, който ми пасва. В едни друго форум използвам от самото начало аватар, който наскоро стана корица на списание 8 - направо си беше личен поздрав  Grinning

# 430
Момичета, аз преди време бях споделила също за тахана - моят е от Бориславци, това е едно селце близо до Харманли. Наистина няма нищо общо с продаваните по магазините. Иначе тук на пазара на Иван Вазов също продават хубав. Изсушен го водят, бял и тъмен - тоест - белен и небелен.

Вери, сподели моля те обяснението.
За Гайдурков се изненадвам, защото нали в книгата си обяснява, че всяка храна е система и е тъпо да изолираш това или онова от нея, и в случая плодовите сокове нали са само плодовата захар, без целулозата, без необходимото за разграждането на захарите... newsm78

Аз също мисля да запиша час на малкия. Притесняват ме зъбките, бях споделила преди известно време тук. Появи му се пожълтяване в горната част на предните два горни зъба. Захар не е вкусвал през живота си, само плодове - пресни, и фурми и стафиди. Малко преди да се появят пожълтяванията въведох меда и аз го отдадох на това. Не толкова от меда де, а от факта, че нямаше много други неща, които ядеше тогава, когато го включих. И го махнах. Оттогава много рядко давам мед и положението не се влошава много. Млечни не яде, кърма пие още, сусам пробутвам от време на време, бадеми - повече. Яде бобови, зърнени, плодове, зеленчуци, семки, ядки...направо не знам...

Да ви пусна нещо интересно, на което попаднах вчера - http://gorska.gradina.net/

# 431
Вери, сподели моля те обяснението.
Била една ли не супер храна, структурирана и органична вода. Ако няма човек проблем с кръвната захар, значи няма да има проблем и с плодовите сокове.
Е да, ама не всичко опира до едната кръвна захар.

# 432
Реалист, много жалко, че не успях да те видя. На 23-ти, нали нямаше среща?  Sad

Ех, този Гайдурков, много ми се набива на очи напоследък, но аз искам мъжа ми да пратя при него.
Интересна ми е схемата, която е предписал на Soleil, а на практика малки деца добре ли е да правят такива режими...  Знам ли?! Аз по-скоро искам да се консултирам за режим на хранене съобразен с нуждите на детето, отколкото за лекуване на даден проблем.

Маги, аз останах с впечатление, че зъбките на Митко са се изчистили...
Аз също съм притеснена, защото на малката са се появили едва забележими бели петънца на предни горни зъбки. И сега ме гони параноя, че има липса на калций. Rolling Eyes
Успех на Мими и Макс.... Hug Hug Hug

Таханът е една от основните ни храни, обаче хитрушата не го иска. Ако й добавя смян сусам в овесените ядки не ги иска, но хумус яде. Не знам какво да й давам, което е богато на калций.
Да ви попитам листните зеленчуци като се обработят термично за кратко губят ли повечето си полезни вещества? Аз си мисля, че като сготвя спанак например, убивам всичко полезно в него, но пък суров тя трудно го яде. Избира какво да яде по цвят и вид. ooooh!

M_Nik фалшивата дроб сарма е невероятно вкусна. Дори месоядният ми мъж остана приятно излъган.  hahaha Не знам как е истинската, никога не съм харесвала карантии, но тази рецепта влиза в моя топ 10.

# 433
Надявам се, поне Реалист да се е видяла с Фотина (около Пловдив), че се получи много неудобно за 23-ти...  Rolling Eyes А Фотина и пресен лапад била приготвила за срещата.
Фотина, когато се наканите да идвате към София, свиркаш предната седмица и ще така ще имаме повод пак да се организираме  Simple Smile в някой парк например.

И аз мислех, че проблема със зъбките е от калций, но вижте какво намирам:
http://www.puls.bg/health/inquisitive/news_3688.html
Съществуват начини за понижаване на количеството флуор във водата: замръзване, кипене, филтриране чрез магнезиеви окиси и др. 
Храната трябва да е богата на белтъчини, витамини от група В, както и витамини С и Д. Допълнително по преценка на педиатъра може да се включи прием на калциеви соли и фосфор за определен период.
Пробвайте да смените водата като начало.

# 434
  • София
Даааа, флуорозата е това, което мен ме гони параноично.....
но в България трудно можеш в последните 2 години да го предозираш ! Откакто варненските майки бг-мами напарвиха чудеса, с помощта на цялото воинство бг-мама....... Постигнахме 2 изключителни неща:

-спряхме пъкления план на стоматолозите да се отрови  питейната вода на България с флуор (уж за зъбна профилактика)

-спряхме престъпната практика да се хранят децата в детските заведения с флуорирано мляко (накрая се оказа, че в БГ дори няма лаборатория да измери те колко флуор са слагали на единица тегло!!!!!!!!!!!!!!! И тези майки разкриха, че има грешка в десетичната запетайка  !!!! на изписване  върху опаковката на млякото и на нормативния документ, естествено не се доказа кое е правилното, щото то и не се знае, абе....) Това хранене е било без информирането на родителите.....
Да благодарим на тези варненски майки, които с безкрайните си действия спряха тези две безумия....
Може и да сте видяли петицията срущу флуорирането, тя беше първата инициатива на сайта Граждани.EU  и част от тези хора,  след това работиха и по спирането на още по-безумния закон за отглеждане на ГМО в България......и  по много други  каузи, срещащи се често в подписите на пишещите тук Simple Smile
Та исках да кажа за темата на "Сребърен облак" за флуорозата... там трябва да четете , ама се отплеснах... (щото нещата са едни и същи- борба  със системата)
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=281541.msg7085057#msg7085057

А, за последно, двигателят на флуорирането на питейната вода стоматолога Шарков -какви статии четох нови от него.... трябвало да се яде непреработена храна, сурова и т.н. ... за да са здрави зъбите на децата.......а когато комисионната чукаше на вратата му друга , ама съвсем друга песен пееше....

(Моля за извинение за кашата от род, число и време)

Общи условия

Активация на акаунт