Веганството - да споделим опит (5)

• 34 076
  • 753
  •   1
Отговори
# 90
Да, витамин В12 го има и в няколко вида кълнове-ечемик, леща, соя, ........ Не съм срещала инфо, в което изрично да се пояснява за влиянието на почвата и съответаната евентуална разлика: с / без.
за витамин Д- явно е от северния климат и северното слънце. Но те там нали се облъчват и на лампи.
В Стокхолм  всеки слънчев лъч гледат да го хванат. По площадите хората се пекат насядали на пейки и градски кафенета, примрежили очи , полуразголени.............по градските градинки, по бреговете, насякъде се ляга щом се появи слънце...
Напълно съм съгласна с Вери. Peace
Начинът  на усвояване и индивидуалните специфики, начинът на живот са решаващи.

Аз винаги съм споделяла принципната си резервираност относно  добавките.
(Но ето, че животът/опитът показва, че понякога са необходими.)

Дори и по супер храните много -много не си падам. Въвела съм много малко от тях. Повечето не съм ги пробвала и са ми екзотика. Някак не ми се струва естествено да са редовната ми храна.  Признавам ги за качество и ниво обаче. Peace

Много приятни рецепти!
Бобовите пастети ги харесваме, идеята с грах е чудесна Simple Smile
И аз си падам по патладжана. Simple Smile
кьопоолу, мушкам го в гюведжета, в кюфтетатата, в мусаки Simple Smile
desi82 ,
благодаря за пояснението относно насипните стоки и твоя опит.  Hug
Meg!
литър извлечена течна мазнина средно свършва за месец и половина.
Отделно мажем филии, детето обича.

# 91
Момичета, какво кокосово масло ще ми препоръчате и къде да го намеря?

# 92
Момичета, какво кокосово масло ще ми препоръчате и къде да го намеря?
био, сурово, студено пресовано. виж тази тема, може да ти е полезна.От къде - не знам./ аз купувам само от био магазина наблизо, он-лайн не съм търсила/

Момичета, знаете ли дали само пчелите опрашват растенията? А вятъра, стършели и др. не вършат ли същата работа?
Че чета за поредната еко- катастрофа Sad.....
Четохте ли за човешкото мляко от ГМО крави?
и последно- нещо за АБ, най- "ми допадна" до къде сме стигали вече ....явлението...... "микроби- наркоманиConfused

Последна редакция: нд, 10 апр 2011, 19:02 от realist

# 93
Аз винаги съм споделяла принципната си резервираност относно  добавките.
(Но ето, че животът/опитът показва, че понякога са необходими.)
Това исках и аз да напиша. Но реших, че вече се превръщам в една латерна.
Аз също съм писала, че съм против добавките и все още съм резервирана. Т.е. не съм съгласна да се поддържам с тях цял живот. Също не го намирам за логично.
Но ето че понякога се налага. Естествено, че ще се доверя на натуропата и на екрана показващ какво става с клетките, а няма да упорствам невзимайки мерки с добавки.

Между другото той ми препоръчваше рибено масло заради омега 3, но аз казах, че засега бих си го спестила. Предпочитам растителните източници.

Б12, който пия, не мисля, че е извлечен.

# 94
# 95

Момичета, знаете ли дали само пчелите опрашват растенията? А вятъра, стършели и др. не вършат ли същата работа?
Че чета за поредната еко- катастрофа Sad.....
Четохте ли за човешкото мляко от ГМО крави?
и последно- нещо за АБ, най- "ми допадна" до къде сме стигали вече ....явлението...... "микроби- наркомани"  Confused

Не само пчелите опрашват растенията! Всички насекоми, които се хранят с цветен нектар, опрашват растенията, защото когато влязат в цветенцето да се хранят, прашеца полепва по тях, и по този начин го разнасят от растение на растение.

Освен от насекоми, има растения, които са ветроорашващи, има и такива, които се опрашват от животни, като например птичките колибри или плодовите прилепи.

http://en.wikipedia.org/wiki/Pollination : да не кажете, че си съчинявам.

Иначе за колапса на кошерите, според последни данни това се дължи на две инфекциозни заболяване сред пчелите: едно вирусно и едно гъбично:

Цитат
These findings implicate co-infection by IIV and Nosema with honey bee colony decline, giving credence to older research pointing to IIV, interacting with Nosema and mites, as probable cause of bee losses in the USA, Europe, and Asia

ето и оригиналния източник:http://www.plosone.org/article/info:doi/10.1371/journal.pone.0013181

Последна редакция: нд, 10 апр 2011, 19:43 от begem0t_

# 96
  • Пловдив
Днес правих "сурови" фалафели.
Много се харесаха вкъщи.
Само дето ги "пекох" на около 50 -100гр. в печката /най -ниските ми градуси/  Wink

Вери, благодаря за чудесната рецепта!
фалафели

# 97

Благодаря за загрижеността!  Joy
Аз така да не се повтарям, давам линк, където го обсъждахме вече това:
http://forum.zemianazaem.com/index.php?topic=2761.msg40956#msg40956

Бенджи, няма за какво.  Hug

# 98
Съгласна съм, че кърменето е хубаво; и аз самата съм кърмена до годинка и половина; въпросът е, че не всички жени имат достатъчно кърма и да изхранват бебето... сега, ако храниш детето само на кърма и е много по-малко на килограми от нормите, явно нещо не е наред и има нужда от дохранване - нещо, което тези родители явно са пренебрегнали, което си е престъпна безотговорност.

# 99
Вери, благодаря ти за отговора.
Извинявай, че ти се наложи да се повтаряш отново.
Разбира се, че зависи от това или онова, от какво се усвоява и т.н.
Аз всъщност попитах изхождайки от гледната точка на напълно здрав - физически, психически, емоционално, ментално и т.н. човек. За мене един такъв човек не следва да има каквито и да е проблеми с усвояването на каквото и да е, стига да се придържа към присъщата за неговия вид храна. Животните ако ни чуят как обсъждаме какво усвояваме или не сигурно ще ни се смеят много... Joy, всмисъл, че няма друг вид, освен човека, който да има проблеми с усвояването на това или онова, особено що се отнася до неща, които са дадени от природата. Това е проблем, който сме си докарали по един или друг път...
Затова и аз попитах конкретно до кълновете - каква е вашата информация относно съдържанието им на минерали и т.н. Защото ако са налице, то един здрав човек няма какво да се притеснява.
Оставихме темата, исках само да доуточня.

begem0t_ , в жената е заложено да има кърма според нуждите на бебето.
Ако няма - трябва да търси къде е проблема и да го решава, не да приема, че това просто се случва и не може да се промени. Много жени го приемат това, защото е и по-лесно. Но определено не смятам, че един от възможните проблеми за малкото кърма е веганството. Всъщност, ако се поразровиш, ще видиш, че всички храни, които увеличават кърмата са от веганското меню, месото и млякото не помагат. Wink
Тук има достатъчно хора, които могат да оборят твърдението, че веганството може да намали кърмата.
Иначе съм съгласна с тебе, че е престъпна безотговорност да се пренебрегват причините, които са довели до намаляването на кърмата.

За пчелите и аз четох...и определено не върви на добре. Нали знаете мисълта на Айнщайн...

# 100
Да не би трябвало да има проблеми един здрав човек.
Ама аз се имах за такава.  Laughing И сега се чувствам здрава. Е, малко ми хлопа дъската, ама какво да се прави. Simple Smile)))))))))))
Кълновете за мен са си супер храна. Консумираме всякакви.

Вижте това, какви жени харесвали мъжете:

http://www.kvonovo.bg/curious/mazhete-ne-haresvat-vegetarianki-297037
Много се смях. Само се чудят какво да измислят.

Колко е хубаво, когато споделяме нещо в резултат на нашия опит (визирам кърменето в случая).
Аз съм от майките фанатички на тема кърмене.  Joy Тъй като дъщеря ми не е кърмена, сега синът ми суче и за нея. Wink

# 101
Вери,  Joy - за статията: "Скорошно проучване доказа, че жените миришат на това, което ядат. Следователно месоядните момичета имат по-привлекателен аромат за мъжете от привърженичките на зеленчуците."  Laughing

# 102
За пчелите и аз четох...и определено не върви на добре. Нали знаете мисълта на Айнщайн...

Изглежда това с пчелите е преувеличено, имам предвид - вирусните заболявания са естествен процес, единствените които истински са ощетени са пчеларите и съответно любителите на пчелния мед като мен. Поне така казват експеритите по агрономство, не аз, например :

Aizen, M.A. et al. 2009. How much does agriculture depend on pollinators? Lessons from long-term trends in crop production. Annals of Botany doi:10.1093/aob/mcp076

Между другото, Айнщайн никога не е казал това за пчелите; тази мисъл само му се приписва, в нито един негов труд или интервю не може да бъде открита.

А иначе на жената сигурно и е заложено, но да - както казваш ти, в много случаи този потенциал не успява да се реализира; според мен ако майката е на зле балансирана диета, веганска или не, това може да бъде фактор. Според мен веганството е доста отговорна диета - човек трябва да следи какво консумира, за да не се лиши от някоя важна съставка, затова смятам, че кърмачките на такава диета трябва да "внимават" (не че всички кърмачки не трябва да внимават, де, едва ли ако си на МакДоналдс е много добре също)

# 103
  • София
Реалист, просто ни беше нужна дата, за която да се закачим. Иначе знаем от колко месеци се точим и среща не е имало досега Simple Smile

Обаче 17ти април е Цветница и аз, както и доста други хора (може би) ще бъдат заети Simple Smile

Предлагам среща в три варианта, да направим нещо като гласуване

1. 17.04.2011, Цветница, от 10ч в Южния парк-зоната срещу бул.Гоце Делчев, кръглата площадка с катерушки-влакчета (подходяща за бебета и малки дечица, а по-големите могат да шетат и настрани- НЯМА НИЩО КОМЕРСИАЛНО В ТАЗИ ЗОНА). Можем да сме спокойни от всякакви зарибявки -от рода на гмо пуканки, сладоледи, стрелбища и клатещи се "играчки"

2.
Като горното, но от 17ч

3. 18.04.2011, понеделник, от 18.30ч в Братя Грийн -трябва да направим резервация, моля да се "запишем" кои ще дойдат

(аз лично ще дойда и на първите два варианта, ако гласуването ги избере)

Аз гласувам за вариант 3

# 104
за пчелите- не знаех какво е казал Айнщайн.
Наумила съм си обаче да прочета книгата за пчелите на Щайнер, но все не стигам до нея.

търся си ник ,
и аз се бях замислила, че 17-ти е Цветница и може би не за всички ще е ОК.
Иначе 2 и 3 вариант за мен стават. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт