Консултация с Неонатолог

• 110 260
  • 303
  •   1
Отговори
# 30
Здравей фиданке,
Не се чувствам достатъчно компетентен, защото не съм се сблъсквал с този проблем. Това което бих могъл да ти отговоря се основава само на прочетеното от мен в литературата. Състоянието е с неизвестна етиологоия(първопричина).
Обвиняват се фамилни предразположености за развитие на заболяването. За фактори действащи по време на бременноста са обвинявани някои консерванти за храни или оцветители, но проведените в тази посока проучвания не дават категоричен отговор дали те могат да са причина за заболяването.
Не знам какво си преживяла през бременността, но едва ли има някой,който да може да ти отговори на въпроса дали това е причината за заболяването на твоето детенце. Няма смисъл да се самоупрекваш, защото това може само може да има неблагоприятно влияние върху двама ви.
 Гледай напред и го обгради с любов. Предполагам че имаш под ръка подходящ психиатър или психолог, които да изградят подходяща поведенческа терапия.
Сама навярно си прочела, че в повечето случаи това състояние се подобрява през юношеството и в по-късна възраст.
Успех

Последна редакция: нд, 12 юни 2005, 17:44 от iskrica_nadejda

# 31
Докторе - много ти благодаря за скорострелната информация.
Успокои ме доста.
Много се радвам че с теб случихме на още един добър специалист.
И едно благодаря за изчерпателния отговор по въпросите за кърменето
БРАВО!

# 32
Здравейте!
Искам да попитам нещо за сестра си- Имаме близначки родени със секцио в 38г.с- 3100кг. и 2450кг.Малкото бебе имаше изоставане в растежа и затова се наложи секциото.В момента е на система, защото има сгъстяване на кръвта.
Моля обяснете ми каква е причината за това състояние и дали има вреди за здравето.
Благодаря Ви

Последна редакция: пн, 20 юни 2005, 16:09 от Ruri

# 33
Здравейте Ruri,
Сгъстяването на кръвта се дължи на полицитемия (повишен брой на еритроцитите) От своя страна то води до така наречения синдром на хипервискозитет. Това означaва, че вискозитета на кръвта е променен и се затруднява донякъде протичането и през кръвонoсните съдове. Това може да доведе до различни усложнения, но щом детето е само на системи, а не са предприели частично обменно кръвопреливане вероятно нещата не са чак толкова зле.
При близнаци най-често това се случва поради факта, че от единия близнак преминава кръв към другия, по някои общи съдове на плацентите. Във вашия случай считам че не е така. По-вероятно е причината, довела до изоставане на детето във вътреутробното му развитие да е и причина за синдрома на хипервискозитет.
Конкретно най-добре биха ви отговорили колегите лекуващи детето.

Последна редакция: вт, 21 юни 2005, 23:25 от iskrica_nadejda

# 34
Доктор Йонов ,благодарим Ви за загрижеността и отзивчивостта.Аз съм майка на момиченце на 1 годинка.Родих я със секцио и всичко беше нормално до след 12 часа,когато поради лекарска грешка детето ми бе задушено.Акушерката не е забелязала,че детенцето се е задавило,защото там в този родилен дом ги оставят да се хранят сами с шишенцата с мляко.Просто ги оставят настрани и без надзор от акушер.Детето ми се задавя и изпада в състояние на асфикция.Не знам колко време е било без кислород,но когато ми го донесоха след 2 часа беше още синъо на външен вид и със множество спукани капилярчета по бузките и очите от напъване от липсата на въздух.Нослето му бе и още е със много следи от тръбичките,с които са го аспирирали.Въпросът ми е следния.Тази асфикция може ли да окаже влияние в по-нататъчното развитие на детето.Възможно ли е да изоставаот връстниците си или да развие някакво заболяване.Засега всичко е наред,развива се отлично като всяко нормално бебе,но се страхувам за в бъдеще.Трябва ли да очаквам нещо лошо или опасността е преминала.Благодаря Ви предварително за отговора.Бъдете жив и здрав и много професионални успехи занапредл

# 35
Д-р Йонов,
бих искала да ви попитам за моето бебче. То се роди с пареза на едната ръчичка...движи пръстчетата, китката и малко лакътя, но му е трудно да движи раменцето. Какви са "прогнозите" при подобни заболявания?
Благодаря!

Последна редакция: пт, 01 юли 2005, 05:58 от iskrica_nadejda

# 36
Здравей Helen-mama,
Съжалявам за стреса който си преживяла, но сега мога да те успокоя с чиста съвест, че щом липсват отклонения в развитие на детето през първата година, то и за бъдещето можеш да си напълно спокойна.
При една остра асфиксия, се наблюдават ранни симптоми(първите часове или седмица), последвани от трайни (следващите седмици и месеци) отклонения в нервно психическото и моторно развитие при средните и тежки форми. При вас най вероятно липсата на кислород не е била толкова тежка, че да доведе до трайни увреди. Радвай се на твоето ангелче и изгони страховете от себе си.
(Предполагам, че до сега детето ти е преглеждано от отговорни лекари, които ако е имало нещо нередно да са ти обърнали внимание, а и ти самата да си го забелязала) Simple Smile

Последна редакция: сб, 02 юли 2005, 00:49 от iskrica_nadejda

# 37
Здравей Sidtus,
Поставяш ми въпрос, на който ми е трудно да ти отговоря. По принцип прогнозата зависи от степента на уврeдата, възможността на детския организъм да се възстановява и правилното лечение. По-долу ще ти опиша по-скоро теоретичните възможности и причините за настъпване на това състояние. Съветwам те да търсиш комуникация с физиотерапевта, невролога и ортопеда , които ще се грижат за възстановяване на детето ти. В повечето случаи водеща роля има физиотерапевта. Не ми е известно дали в България се прибягва до хирургично лечение при тежките случаи.

Интраутеринната травма е най-честата причина за увредата на брахиалния плексус. Тя настъпва или по време на бременността, или по време на раждането (акушерска увреда на брахиалния плексус). Акушерската парализа е по-честа от интраутеринната парализа. Тя настъпва, когато брахиалният плексус е дърпан в посока, която причинява повишаване на един от ъглите образувани от брахиалния плексус и гръбначния мозък, извън капацитета на разтягане на нервните влакна. Травматичните увреди по време на бременността се дължат най-вероятно на персистираща интраутеринна компресия на брахиалния плексус.
Състоянията на интраутерина или настъпила по врема на раждането пареза трябва да се разграничават една от друга, тъй като интраутеринните парези обикновено имат фиксиран анатомичен дефект. Това става чрез клинично и рентгенологично изследване на крайниците, физиотерапия и ортопедично изследване.
Акушерската парализа на брахиалния нерв се дължи на остра травма,за което свидетeлства наличието на оток на плексуса при MRI до няколко дни след увредата. Могат да се видят доказателства за травма и в други региони.  Често засягани структури са скалпа (оток, кефалхематом), лицевия нерв и n. hypoglossus, n. phrenicus (пареза на диафрагмата), окулосимпатикусовите нервни влакна (синдром на Horner), счупване на ключицата, рамо (задна дислокация на галавата на хумеруса) и фрактура на хумеруса. Може да се наложи извършването на специфични изследвания за установяването им.
Крайъгълен камък в лечението на акушерската пареза е избягване нa атрофията на засегнатите и контрактурата на здравите мускули. Атрофията на засегнатите мускули ги прави неподходящи за реинервация. Контрактурите на здравите мускули води до имбаланс на мускулните групи и деформитет на ставите. Мускулната атрофия се предотвартява с физиотерапия. Физикална терапия, включваща рамото се препоръча след 7 - 10 дневна възраст. Този период на изчакване е необходим за да се избегне разтягане на плексуса, във време когато той е податлив да допълнителна увреда. Физиотерапията трябва да включва активни и пасивни упражнения.
Имбаланса на мускулите в рамото може да доведе вътрешно-ротационна контрактура на рамото и до дислокация в задна посока на главата на хумеруса. Задната дислокация на главата на хумеруса изисква артикулопластика и и освобождаване на мускулните контрактури, които я предизвикват. Удължаването на сухожилието на субскапуларния мускул обикновено осигурява баланс на мускулите на рамото без да води до нестабилност на рамото. Флексионните контрактури на лакъта и супинционните или пронационни деформитети на предмишницата също могат да настъпят и се нуждаят от хирургичиско лечение.
Възможността от хирургична реконструкция на плексуса или невролиза на невромата трябва да се има в предвид при пациенти, които не се възстановяват. Невромите са резултат от ръбцуване и аберантен аксонален растеж в мястото на увредата. Реконструкцията на плексуса се прави между 6 и 9 месечна възраст. Новорадени, които на 6 месечна възраст нямат флексия на лакъта или имат външна ротация на рамото и абдукция ограничена до по-малко от 25% са кандидати за хирургична интервенция. Процедурите на хирургична реконструкция включват употребата на присадка от нервус сафенус за да се направи байпас на неврома при лезии на горния трункус и употребата на влакна от првилежащи нервни структури за да се инервира горния трункус (невротизация). Решението дали да се извършi трансфер на нервус сафенус или процедура на невротизация зависи от наличието на хирургически достъпен проксимален край.
Новородените с добро начално възстановяване, които в последствие показват спад в темповете на възстановяване или пък се влошават са кандидати за невролиза. Невролизата се състои в освобождаване на ръбцовата тъкан през неврома. Когато пациента е по-голям, трансплантацията на сухожилия може да подобри някои специфични движения.
Превенцията трябва да се разглежда при всички бременни, но особено при тези с предшестващо раждане на дете с пареза, тъй като 14% от сиблингите(братята и сестрите) са с вероятност да бъдат засегнати. Превантивните мерки включват избягване на следните рискови фактори: прекомерно наддаване на тегло през бремеността, дълбоко обезболяване по време на раждането и удължен втори етап на раждането. В допълнение, майки, родили преди това дете с акушерска парализа, трябва да бъдат изследвани за деформитети на матката. Раждането чрез Секцио Цезареа помага да се избегне акушерската парализа чрез предотвратяването на раменната дистокия. Въпреки това, 3.6% до 11.4% от пациентите с акушерска парализа на брахиалния плексус са родени чрез елективно или по спешност цезарево сечение.

Последна редакция: сб, 02 юли 2005, 00:56 от iskrica_nadejda

# 38
  • София, "Младост 3"
Sidtus нямам време да чета статията - но ако е акушерска пареза - по принцип се прави терапия в клиниката на Чавдаров "Света София" - най-важното е веднага да се започне - колкото по-рано - толкова по-добре!!!! Ако ти трябва инфо - пиши на ЛС .

Последна редакция: сб, 02 юли 2005, 00:57 от iskrica_nadejda

# 39
Д-р Йонов благодаря Ви за бързия отговор.Успокоихте ме..И аз си мислех,че щом няма отклонения до сега е малко вероятно да се появят в бъдеще,но ние майките винаги си мислим за най-лошото.Дано няма други трайни следи освен многото спукани капиляри по личицето й,които винаги ще ми напомнят за случилото се.

# 40
Здравей Helen-mama,
Ако все още има червеникави петънца по лицето, това навярно не са спукани от асфиксията капиляри. Най-вероятно се касае за  малки хеменгиомчета, които с израстването на детето може би ще изчезнат. Така, че и това няма да и е проблем.  Желая ви безоблачно бъдеще. Simple Smile

# 41
  • Русе, у дома
Много ми е неудобно, понеже сигурно ще задам глупаво въпроса си, но ще се опитам да обясня, за да ви е по-лесно.
Дъщеря ми се роди в 38 -ма седмица - 1800 гр, 44 см. Хипотрофия. Средна и умерена асфикция. Придружаващи заболявания: Атипичен ДАП, Полицитемия.
АПГАР на 1мин.-6.
Вече е на 3,5 мес. и тежи - 5200. Нямаме никакви оплаквания, развива се нормално според педиатрите.
Притеснява ме трансфонтанелна УЗД, която и правиха в родилното на 20 -я ден. Ще цитирам: леко набелязани хиперехогенни зони, перивентрииуларно. Плекси-широки, напрегнати с неравни очертани граници. Асиметрия на (вентр.) латер. моз.стомахчета с по-изразена дилетация на ляво моз.стомахче.
От там на сетне никой не обръща внимание на това, само веднъж на 40-я ден пак и правха УЗД, но фонтанелата се беше позатворила и не можеше да се види добре.
Нищо не разбирам от това и никой не ми обясни какво е. Евентуално за какво трябва да следя детето? Опитах да потърся инфо в нета, но не открих нищо.
И трябва ли да ни прегледа невролог?
Благодаря Ви предварително, дано да не съм Ви отнела много време.

# 42
Добър ден и от нас,Докторе!

Значи доколкото съм наясно с моята анемия и виждайки резултатите на моя син съм склонна да мисля,че и той страда от същата таласемия минор.Ако може ще ми бъде полезна и вашата компетентност по проблема.Предварително благодаря!
Това е линк с актуалнитата кръвна картина на Петър.
http://212.50.27.165/patresult.asp?id=424913
Какво да правя занапред?Би ли могло да се получи в бъдещ период влошаване?

# 43
Мили мами,
Извинявам се на тези, на които още не съм отговорил. Ще  се постарая до го сторя възможно най-скоро. Отсъствах известно време, а и следващите няколко седмици също ще ми бъде трудно да отговарям регуларно. Предварително моля за вашето извинение.
С уважение
 Макс

# 44
Здравей barfly,
Съжалявам, че много зъкъснях с отговора си.
Питаш ме какво да наблюдяваш. Просто, дали детето ти се развива правилно с времето. Това е и основната задача на личния му лекар и консултантите, било то педиатър, неонатолог или невролог.
Описаната от теб находка при трансфонтанелната ехография, е често наблюдавана и в почти 100% от случаите не е сварзана с моторен или умствен дефицит. Любопитното е, че за повече от 12 години практика в трансфонтанелната ехография, не е имало случай при който на 40 дни да не мога да извърша такава, въпреки, че ехографа на който работя не е от най-добрите. Съвета ми е: Бъди спокойна и помоли лекувашия лекар да назначи контрална ехография. Това би разсеяло неяснотите и страховета ти.
Поздрави!

Последна редакция: нд, 17 юли 2005, 13:02 от DrYonov

Общи условия

Активация на акаунт