Сглобяеми къщи 3

• 370 236
  • 1 080
  •   1
Отговори
# 195
Следя и познавам този линк от около една година - доста е полезен за всички, които стартират в строителството на сглобяеми къщи. Необходимо е да се вдигне качеството, а това може да стане само чрез ограмотяване - и на възложителите и на изпълнителите. Така постепенно ще отпаднат сладкодумците с примамливите оферти и обещания, оттам и оплакванията от рода на "тези сглобяеми къщи за нищо не стават".

Peace Все още има шанс за българските фирми - цените на този тип строителство в чужбина са двойно на тукашните средни цени - поне 700 евро/м2 срещу 350 евро/м2. Така, ако ще строите сглобяема къща и ви блазни идеята за чуждестранна фирма, имате няколко избора:

ВАРИАНТ 1: След дълги проучвания, намирате фирма изпълнител от Европейския пазар. Всички уточнения по къщата си, правите чрез писане на и-мейли. Доста тромава процедура. Накрая, ще се окаже, че трябва за повечето от нещата да се доверите. За да не се излъжете, обаче, ще трябва да изберете реномирана фирма. А в подобни фирми си знаят цената. Следват всички логистични разходи - за транспорт, настаняване на работници и т.н -> те се начисляват допълнително, над цената. Гаранционното обслужване е сложно, като на фирмата-изпълнител ще й струва скъпо да праща нейни специалисти. По тази причина гледат да си "вържат гащите" - това рефлектира по различни начини в цената, като отново я оскъпява.
Накрая имате перфектния продукт Hug, но цената му е непосилна за вас... Stop

(Има междинен вариант с българска фирма, лицензиран представител, но в крайна сметка ще имате вносно ноу-хау, изпълнено от българи -> имате известни гаранции, но сами ще си прецените къде е ползата ви да плащате двойно за тях).

ВАРИАНТ 2: След дълги проучвания, намирате фирма изпълнител от България. Опитът, върху който ще базирате доверието си, и тук струва над средното, но пак е наполовина от цената на фирмите от Европа. А и тук, можете лично да задавате всички въпроси, за които се сетите. Получените отговори консултирате - може и по форуми - навсякъде специалисти, колкото щеш, всеки ще се сети по нещо. Важното е не всички препоръки да бъдат професионални, а по-скоро това как фирмата-изпълнител ще отговори на тях - както на основателните, така и на глупавите. Едни изпълнители ще се оправдаят, че вашите желания не влизат в цената на офертата, че "нЕма нужда да се прави така", но по-често те толкова си могат . Други ще ви обещаят, че ще "го" направят както вие кажете - дали действително ще бъде читаво, също дали ще е добре така - това е отделен въпрос. Третите са най-ценни за мен - те ще разгледат всички забележки и ще ви обяснят кое и защо могат да изпълнят и какви проблеми могат да се решат така.
И при трите фирми първоначалната цена ще се вдигне, но пак ще бъде 40-60% от аналогично вносно изпълнение.

Не е страшно, че някой греши, по-важно е как се учи от грешките си.  Затова аз съм против да обобщаваме на принципа "всички са маскари" и "хубава работа, ама българска". Българите могат много и са кадърни строители! Проблемът е, че в годините на социализЪма, със строителство някак свикнахме да се занимават все по-нискоквалифицирани кадри. Мисли се "на коляно", на обекта. Гледа бай еди-кой си нагоре, примижва с едното око и дава няк'ва цена за изпълнение. Супер цена! И после -> ама българите ви лъжат. И със сглобяемото строителство е така - фирмите, които тръгват да се занимават с него са гладни - нямат предвидени средства за развойна дейност, т.е разработка на собствени детайли, обмисляне кое защо да се прави, кое да се подобри. Нямат собствени проекти - копират чужди. Нямат собствена технология - копират без да мислят. Време няма - без поръчка, умират! Именно затова играят некоректно - дават неизпълними обещания и лъжат. "Криза, бате - кой има време да ти мисли кое как...Глад!"

# 196
Виждам, че споменавате пасивна къща ...  newsm78 ... Тук съм влизала в няколко "пасивни къщи" през зимата и единственото, с което ги запомних, е ужасното качество на въздуха вътре - пълна липса на вентилация, свеж полъх, кислород ... някакво неописуемо нещо ... но нали пасивна къща, спестявало енергия, да не се проветрява зимата ... А лятото? Без вентилация и прохлада? Не, благодаря ... Не знам дали тези "пасивни къщи" са били някакво изключение или просто съвсем нормални "пасивни къщи", но аз в такова нещо не мога да живея.
Извинявам се за лекия оффтопик.
В пасивните къщи не се отварят прозорците, като ще проветряваш, а самите къщи се изграждат със специална система за вентилация, която "прехвърля" топлината (студа през лятото) от излизащия въздух към влизащия свеж въздух. Или не са им били сметнати правилно системите за проветряване или е имало някакъв друг проблем.

# 197
  • Пазарджик
Ние ще държим да ни направят фундамента, и да сглобят къщата/или докарат ако е модулна. Да не е до ключ,защото имаме възможност да си направим изпълнението с много по качествени материали за по ниски или същите пари от предлаганите.
monikss, всичко е възможно. И за мен единия вариант е да си довършваме сами къщата  Peace

Разбира се, че трябва да бъде възможно! Всяка една сериозна строителна фирма би трябвало да може да направи къща в степента на завършеност, до която възложителят желае, както и да вложи материалите, които той предпочита (или да предложи по-добро решение).
Едни фирми казват "Направете си основи и после ни извикайте да монтираме къщичката", все едно са мебелисти, а не строители. Други разчитат на някаква ниска цена, за да печелят поръчки от балъци и като им проявиш претенция, ти казват "това не може", все едно не строите къща, ами купувате нещо, което стои на рафт.

Факта,че някои фирми избягват да поемат изпълнението на някои части,говори за непрофесионализъм.Не мога да си представя,че клиент,който веднъж в живота си строи къща ще се справи по-добре с фундаментната част отколкото фирма.
Нормалното е фирма да поеме от копка до ключ,в противен случай след време само се прехвърлят отговорности и в крйна сметка губи клиента-нерви,време,качество.

Има си много нормално обяснение за това и то не е, както SHB твърди, че "Повечето от фирмите за сглобяеми къщи са тръгнали от бивши мебелни предприятия." Всъщност сериозните изпълнители, които имат зад гърба си доста години стаж именно в този тип строителство, са започнали именно с него, като в началото се изнасяше главно за Европа (Германия, Франция, Италия, Швейцария и т.н.), след това идеята започна да пробива и на нашия пазар, а сега продължават да строят отново основно в чужбина, защото кризата позатвори българския пазар. Нали не си мислите, че баш там ще се котира толкова време некачествени  къщи? Говоря за десетки години, не за 2-3. И факт е, че много строителни фирми, които до вчера не са се занимавали грам със сглобяеми къщи, изведнъж започнаха да ги предлагат, защото се появи интерес и в България към тях. Факт е също, че има и много гаражни фирми, някои от които са били и са производители на мебели.

Що се отнася до фундамента - производството  (не случайно го подчертавам) на сглобяеми къщи не е баш като масивното строителство. Нормално е фирма, която е специализирана именно в производството на сглобяеми къщи с дървена носеща конструкция, да се съсредоточи върху него, ако търси качество. Особено, ако това ѝ е единствената дейност, а не също да строи и масивни къщи. Друг вариант е да има толкова много поръчки, че да може да си позволи да поддържа проектантско бюро, производствена група, група за изграждане на нулев цикъл (включително техника), монтажна група и група за довършителни работи. Само дето не се сещам коя точно фирма в България, занимаваща се само със сглобяеми къщи, може да си го позволи това. Айде аман от българския мерак "Аз мога и знам всичко". Значително по-добър вариант е фирма, специализирана в изграждането на фундаменти  да се заеме с това (отделно, че има технологии за панелни фундаменти). Да не говорим, че е силно препоръчително да е от района на строеж, защото иначе транспортът е убийствен като цена. Разбира се, винаги си остава вариантът с подизпълнители, когато инвеститорът не желае да се ангажира с нищо по строителството на къщата си, за което разбира се е необходимо да плати съответната сума.

И още - на няколко места отново видях, че се обобщава - сглобяемите къщи в България са некачествени, фирмите нямат опит с обработката и подготовката на дървото, лъжат, мамят. Да, вероятно има доста такива, както във всяка друга сфера, включително и масивното строителство. Но има и такива, които работят качествено, имат опит и традиция. Търсете, задавайте въпроси, проучвайте, имайте критерии. Обобщаването само вреди.

Последна редакция: пн, 28 ное 2011, 09:36 от mimsat

# 198
  • Перник
Черно на бяло  Mr. Green Сега отворих пак офертата - това е за 120 кв.м. на 1 етаж и включва идеен и инвестиционен проект. НЕ включва изграждането на нулевия цикъл (основата) и оформяне на цокъл.

SvetlaK, може ли да те питам няколко въпроса:

1. Ако тези юнаци изпълняваха и нулевия цикъл на твоята къща, каква ли би била цената им на м2? - предполагам са ти казали цена за ориентир, преди да решите сами да се оправяте.
2. А тези, които ще ви правят основата - те знаят ли къде ще слагат топлоизолация - върху плочата или под плочата? Ако слагат топлоизолацията отдолу, то отстрани предвиждат ли също да има такава?
3. А хидроизолацията, нея как ще правят - под основата, отстрани на нея, отгоре...?
4. Най-отгоре какво се предвижда да има, т.е върху какво ще си монтирате подовите настилки?

За съжаление не мога да отговоря на въпросите ти.   Embarassed
Първо, защото чакам мъжа ми да се накани да вземе най-после виза за проектиране, за да почнем да движим нещата сериозно. Второ, честно казано, не съм достатъчно "навътре" в нещата  Embarassed Явно имам още доста да чета, за да знам къде трябва да ми е изолацията. Но, по дяволите, нали затова сключваш договор с някой, който е специалист, да си свърши работата максимално добре, без да се налага ти като инвеститор да се преквалифицираш в крачка?

Мимсат, съгласна съм с последния ти пост.  Peace

# 199
SvetlaK, днес говорих с клиент на "Бял бор"-построиха му къщата преди някакви години и знаех, че изобщо не е доволен.
Днес се видяхме и се сетих да го питам, потвърди ми и каза, че дори е готов да ти каже и да ти покаже за какво става въпрос.
Къщата е в село близко до Стара Загора.
И ако чакаш този дето сключваш договора да ти направи всичко без да имаш никакви знания, изгаряш си като факла, вервай ми  Wink

# 200
  • Перник
SvetlaK, днес говорих с клиент на "Бял бор"-построиха му къщата преди някакви години и знаех, че изобщо не е доволен.
Днес се видяхме и се сетих да го питам, потвърди ми и каза, че дори е готов да ти каже и да ти покаже за какво става въпрос.
Къщата е в село близко до Стара Загора.
И ако чакаш този дето сключваш договора да ти направи всичко без да имаш никакви знания, изгаряш си като факла, вервай ми  Wink

Хм, аз пък имам познати, които от 3-4 години живеят в къща на "Бял бор" и са доволни  newsm78
Стара Загора ми е малко далеч, иначе бих погледнала къщата.
И, не, не очаквам, че изпълнител на каквато и да е услуга би бил честен и коректен с мен, затова и се опитвам да се поограмотявам, но риск да "изгориш" винаги има...за съжаление. Peace

# 201
   Отдавна не бях влизал в този форум, ама то станало точно като научен съвет на синодалните старци от БАН, този прочел някъде нещо онзи подочул и всеки дава мнение.
   Абе, хора не питайте старило, а питайте патило.
   На 4та страница съм дал доста информация за къщата в която живея вече 4 години (  http://napravisam.bg/forum/viewtopic.php?f=47&t=1367&start=200 ) и до сега нямам оплаквания, има данни и за цената, сроковете и етапите на цялото строителство. Ще се опитам да кача и няколко снимки от сега, както и една за добър апетит.

С питане и Цариград се стига.

# 202
Със снимките нищо не се получи, жалко за печеното агне !

# 203
  • Перник
Пеньо, виждала съм снимките на къщичката ти и преди и много ми харесва. Видях цената, също ми хареса  Mr. Green Но не успях да намеря инфо за фирмата, би ли споделил коя е фирмата, която ти направи къщата? Те ли правиха и основата?

Предварително благодаря!

# 204
Виждам, че споменавате пасивна къща ...  newsm78 ... Тук съм влизала в няколко "пасивни къщи" през зимата и единственото, с което ги запомних, е ужасното качество на въздуха вътре - пълна липса на вентилация, свеж полъх, кислород ... някакво неописуемо нещо ... но нали пасивна къща, спестявало енергия, да не се проветрява зимата ... А лятото? Без вентилация и прохлада? Не, благодаря ... Не знам дали тези "пасивни къщи" са били някакво изключение или просто съвсем нормални "пасивни къщи", но аз в такова нещо не мога да живея.
Извинявам се за лекия оффтопик.
В пасивните къщи не се отварят прозорците, като ще проветряваш, а самите къщи се изграждат със специална система за вентилация, която "прехвърля" топлината (студа през лятото) от излизащия въздух към влизащия свеж въздух. Или не са им били сметнати правилно системите за проветряване или е имало някакъв друг проблем.

Аз се занимавам професионално с "пасивни къщи'' - обследвам ги за сертифициране. Те са с най-свежия въздух тъй като вентилацията постоянно вкарва нов въздух затопляйки го (или изтудявайки го) със стария преди да го изведе от системата (рекуператор).
Предполагам, че къщата не е била "пасивна," а някаква имитация.
Вижте ако имате път мострената къща на МЕГАМАТ във Варна.

# 205
Честно казано, колкото повече чета, толкова повече се обърквам  Embarassed
Признавам, че съм технически неграмотна. Но се влюбих в моделите на Еврохаус, а като чета, излиза, че не мога да им се доверя за изработката на моята къща на мечтите  Cry
Нямаме възможност със съпруга ми да работим по почина "Направи си сам" - работата и на двамата е такава, че изисква пълно присъствие през целия ден.Което означава, че трябва да се доверим изцяло на професионализма на фирмата, която наемем. Е, коя да е тя????????
И двамата бихме предпочели стоманените конструкции. Приемам (за да не поставяме пак въпроса за рекламата на дневен ред) всякакви линкове на ЛС - ще бъда много благодарна

# 206
  • Перник
Честно казано, колкото повече чета, толкова повече се обърквам  Embarassed

И аз така  Peace В края на краищата всеки продукт има плюсове и минуси - каквото и да избереш, винаги има шанс да сгрешиш. Затова - харесала съм си фирма по някакви си мои критерии - ще заложа на нея.

# 207
  • Перник
Веси, лимитът ти за лични съобщения е изчерпан, затова копвам тук последното, което се опитах да ти пратя.
Ами...металът няма ли нужда от поддръжка? Не знам, Веси, както писах, всяко нещо има + и -, всеки от нас има предпочитания. А една сграда се нуждае от поддръжка, тухлена, дървена, каквато и да е  Peace Така си разсъждавам просто  Wink

Извинявам се за спама  Embarassed

# 208
Леката стоманена конструкция не изисква никаква поддръжка с годините,около 100.
Не случайно по тях няма никаква заварка,не се реже,местата на връзките са заводски обозначени.
Ако изискваха периодична поддръжка,това значи периодично да се разглоби къщата,което е
технически възможно,но икономически -не.

# 209
  • Пазарджик
Леката стоманена конструкция не изисква никаква поддръжка с годините,около 100.
Не случайно по тях няма никаква заварка,не се реже,местата на връзките са заводски обозначени.
Ако изискваха периодична поддръжка,това значи периодично да се разглоби къщата,което е
технически възможно,но икономически -не.

Същото бих могла да кажа и за дървената конструкция - проверено и доказано със сигурност. Има много стари къщи, които са именно с такава конструкция и са на доста годинки и все още си стоят. С добри стопани и поддръжка, както отбелязва SvetlaK, са чудесни за живеене. А преди време дори не са обработвани с химикали против какво ли не като съвременните, да не говорим за пароизолационни фолиа и други такива екстри.

Весели празници на всички!

Общи условия

Активация на акаунт