Подправки в саксии

• 136 438
  • 742
  •   1
Отговори
# 195
  • София
Взех си разсад за чери домати от пазара  Party Човекът каза, че мога да сложа два корена в една саксия, но се зачудих дали наистина е така и съответно какво разстояние да оставя между тях?

# 196
Посях преди 3 седмици розмарин /семена/ в саксия , но не поникна . Да чакам ли още или да го изхвърлям ?

# 197
  • София
според мен чакай, но и дръж почвата влажна. Някои семена имат нужда от повече време, за да се активират, но на всички им трябва вода. Неслучайно може се киснат и чак тогава да се садят

Кажете ми по моя въпрос за доматИто бее  Laughing

# 198
phil ,аз съм чела, мисля че Куркума беше писал, че трябва да са по 2 корена. Един до друг, аз така бих ги насадила.

# 199
Фил, за доматИто Mr. Green ако е като онова чери, което беше превзело моята градина, и в тоалетната да го пуснеш, пак ще се хване и ще се наплоди. Половин декар градина беше станала черитена джунгла от саморасли черита, най-големите от които с големината на череша.
За сандъче, съжалявам, не мога да дам акъл  Hug

Имам отскоро босилек - 2 корена в сандъче. Отрано да попитам - зимата трябва ли да го приспивам в мазата или да си го държа в кухнята? Много съм боса с подправките.

# 200
Аз се боря с един босилек. Четох кръстосано, та го съсипах от преполиване. Имах 4 коренчета, 2 ми изгниха, 2 останаха за сега, но пък листата им изглеждат като парнати от слънцето, а пише че обича слънце... Босилека е едногодишно растение и не обича студа. При 10 градуса изкарвал по 2-3 дена и загива. Така, че гледай каквото може лятото, ако може изсуши си, но не разчитай, че ще изкара в стаята. Аз го имам от около 2 седмици и по мои впечатления е капризно растение.

# 201
Хахаха, много съм зле, въобще не ми хрумна, че може да е едногодишно ooooh!
Благодаря! Ще замразявам каквото успея да събера Grinning

# 202
Привет дами Simple Smile
Имам страст към използването на пресни подправки в кухнята и след като миналата есен успешно уморих мащерка и риган, закупени от разсадник, тази пролет се заинатих и засях семена на една малка веранда - мента, босилек и др. От семената нямам добри резултати, само някои цветя поникнаха  ooooh! Друг път директно от разсадник, тъкмо може да се избере здрав, добре отгледан корен или растение.
Сложих по скоро на шега и семена от чери домати и корнишони в две различни сандъчета - единствените които се движат добре, за радост на децата  Grinning
Отделно периодично се снабдих с подправки от разсадник - джоджен, мента, босилек, риган, мащерка. Тези които намирам за непретенциозни са джоджена и ментата. Само вода, светлина (дори и да не са на слънчево място) и друго не искат.
Риган купих голяма саксия (добре отгледан, за да не замине като предния) и пак нещо леко се разболя. Долните му листенца посивяха и опадаха. Според мен е болест. Пресях го в по-голяма саксия, поливам го по-често сега когато е топло и май ще го спася, тъй като започва да образува нови листенца на мястото на старите...
Босилек имам два, купени от различно място. Пресях ги и единия върви добре, другия листенцата са като намачкани отгоре. Според мен босилека е капризен, не че и аз съм градинарка за пример де  ooooh! Ако някой има представа мога ли да го спася и как.
Мащерката (също с голям размер, не някое мижаво коренче) и тя заминава. Когато я купих изглеждаше много добре и на път да цъфти, но след две седмици започна да боледува. Листенцата и станаха на едни малки ситни петна, като мраморни, цвета прегоря и сега на места съхне.
Недоумявам от факта, че би трябвало тя да е най-непретенциозна, след като вирее по камънаците с по-малко вода и много слънце. Идеи?!

Другите ми цветя са ОК, само тези които най-много обгрижвам (пресните подправки) заминават.

Розмарин успях да си хвана от клонче. След няколко опита имам два успешни. От семена става по-бавно и по-трудно. Вирее добре, на слънце или шарена сянка, непретенциозен е дори живее с по-малко вода.

Последна редакция: пт, 15 май 2015, 11:52 от ~Би~

# 203
Да не би да ги преполиваш? В саксиите/ сандъчетата има ли дренаж?

# 204
Catalonia, много се радвам да те "видя" тук. Нашите бебета пораснаха вече, помня те от отчетната тема  Hug
Хм, сложила съм ситни камъчета на дъното на саксиите, пръст ползвам готова смес от магазин (изглежда ми добра) и съм добавила съвсем малко борова почва, която сама съм събирала.
Примерно знам, че мащерка и риган не обичат много вода, но сега е топло и ги поливам по-често. Говорих с една дама от разсадник, която ме посъветва да не се тревожа и да поливам когато почвата е суха.
Открих миниатюрни паяжинки по босилека, чиито листенца са като намачкани. С какво третирате малки гадинки, които нападат растенията?!

# 205
  • Отвъд алеята зад шкафа
По мое мнение босилекът наистина е доста труден и капризен, моят стои на едно място и не расте, нито на слънце, нито на сянка, нито на средно положение.

Розмаринът е доста лесен, не изисква кой знае каква грижа.

Мащерката ми тръгна добре от семена, но после започна да цъфти, листенцата й изгоряха, оплешивя и накрая я изхвърлих. Ще пробвам да купя нова.

# 206
Би, съжалявам, но не те помня  Simple Smile
Има много препарати, но трябва много да се внимава с тях, а и трябва точно да се спазват дозите, но са най-ефикасни. Чувала съм, че за листни въшки и акари се ползва тютюнева вода (пепел и вода) и се пръскат, също и за течен сапун и вода...

# 207
Catalonia и няма как да ме помниш, сменила съм си ника  Wink
bilyana333 ми беше стария ник, но не пишех редовно. Така и не ме спечели тази отчетна тема, но виж теб те помня. Да са ни здрави октомврийчетата  Hug

Понеже не искам да използвам химия при пресните подправки мисля да опитам със сапунена вода (от натурален сапун). Чувала съм също за една глава пасиран стар лук и няколко скилидки чесън във топла вода да престоят малко, добавя се сапун (1с.л. настърган) на 1л. вода, прецежда се, охлажда се и се пръска. Само малко ме е страх да не ги уморя съвсем  ooooh!
Някой да е опитвал подобни методи  Grinning

# 208
Ами аз имам ягоди в сандъчета, които точно като се отрупаха с ягоди въшлясаха. Започнах да ги пръскам със сапунен разтвор, но не останах доволна и освен това листата им почерняха. Добре, че баба ми донесе един препарат и ги напръсках, ако се бях забавила още сигурно щяха да заминат, а вече откъснахме първите ягоди Crazy .

# 209
Наскоро посях семена от чушки тип "рибки" в саксийка. Обаче явно съм ръсила щедро и те взеха, че поникнаха на гъсто и вече са 6-7 см, ако не и повече. Не знам дали да ги прехвърля в по-голяма саксия или да ги оставя така, докато се развият повече. За първи път сея семенца от чушки и не знам какво следва Embarassed Идеи какво да правя?

Общи условия

Активация на акаунт