Подправки в саксии

• 136 474
  • 742
  •   1
Отговори
# 510
  • София/Варна
Кърито за какво го ползвате?
Аз готвя индийски манджички и там доста често се ползват листа къри Simple Smile

# 511
Кои подправки най-лесно се отглеждат в домашни условия (имайте предвид тераса на апартамент). Искам в саксии да си засадя някакви подправки, които да си отглеждам.

# 512
  • София
Мента, босилек, мащерка...

# 513
  • Пловдив
Момичета, засях магданоз и босилек на 7 май. Завих ги с найлонче на 11 май за един ден изкокна босилека, беше доста интересно. Сутринта нямаше нищо, а вечерта претрупано. Притеснява ме магданоза. Няма никой. Сега на топлото съм го отвила но уви... няма

# 514
  • Карлово
Не се бой. За магданоза ми казаха, че пониква за 50 дни. съседките ме успокоиха, понеже ми бяха поникнали босилека и мащерката, а от магданоза нямаше помен.
Сега вече имам засяти и копър и чубрица. От миналата година риган и общо взето съм доволна.

# 515
  • Пловдив
А чубрицата и копъра не израстват ли много на високо
Ето ги моите саксийки

Последна редакция: пн, 15 май 2017, 14:52 от merita

# 516
  • Карлово
Не знам в саксията как ще са. Сега са съвсем мънички. Иначе в градина са височки. Но този копър бил някакъв нискостеблен и по-различни изглеждат листата му.
Хубаво си ги наредила саксийките. И някои са доста зелени. Hands Clap

# 517
Привет на всички дами,аз се опитвам от 2 години да си засея подправки в саксия,но уви нищо.Или семената не са качествени или аз бъркам някъде....Поникват ми,но после започват да увяхват,затова тази година си купих готов разсад от босилек,джоджен,мащерка,чубрица и си ги засадих в сандъчета на терасата.Вече са ми на 3 седмица и изкарват все повече и повече листа.Да кажа само,че почвата ми е от Витоша,изкопах си я под една Елха,заедно с бодличките в почвата...

# 518
  • Карлово
Да кажа само,че почвата ми е от Витоша,изкопах си я под една Елха,заедно с бодличките в почвата...
Задържа ли достатъчно влага. По мои наблюдения, само такава горска смес не е достатъчна. Аз я смесвам с обикновена пръст/земя за да задържа влага.

# 519
Да,достатъчно влага задържа,на всеки 3-4 дни ги поливам...като са на балкон с южно изложение..

# 520
  • вече в прегръдките на любимия, и само там
И аз реших да си сложа подправки в саксии, на балкона, южен е и е неостъклен, но сме на първи етаж, пред балкона има една слива и прави шарена сянка на саксиите. Купих си в събота от женския пазар стръкове разсад чубрица, босилек и целина, зададих ги и на сутринта от клюмнали вече се бяха съвзели и изправили. А от Билла взех преди няколко дни семе магданоз и го засадих и сега ще си чакам. Иска ми се да си сложа и риган, копър и мащерка. Ще видя по пазара продават ли разсад и за тях. Знаете ли кои от всички тези подправки са многогодишни и кои не. Знам за босилека, че май е едногодишен. Тези, които са едногодишни какво ги правите? Събирате ли им семената и от тях да садите заследващия сезон или не?

# 521
  • Пловдив
Не е ли късно за магданоз вече? И да знаеш, че бавно се показва Simple Smile
Риганът е многогодишен, мащерката също. Копърът и босилекът са едногодишни.
Можеш да им събереш семенцата и да се пробваш, аз не мога да завъдя босилек от семена, колкото и да се опитвам, затова си взимам всяка година разсад от пазара.

# 522
Едно време копърът беше двугодишен Laughing на втората година цъфти и прави едни много миризливи семенца.

# 523
  • In transit
Босилекът е едногодишен, но имам един от миналата година, дето още крета. Имам и от тази пролет стана над 20см.  Heart Eyes
Риган и мащерка си купих от Кауфланд/Лидл унгарски и ги пресадих с моя пръст. Подивяха да растат, особено ригана, стана като храст ( на прозорец в стаята). Взех си и салвия от едно магазинче, много го обичам като подправка, но нещо ежедневно му изсъхва по някое листенце отдолу, отгоре пък излизат нови, луда работа. Трябва да прочета дали обича повече или по-малко вода и слънце.
Магданоза го бера за трети път и все по дебели му стават стеблата. Доволна съм от градинката си Simple Smile

# 524
  • София
ДАли е късно да засадя мента newsm78 Колко време ще чакам да поникне? Или пък да търся да куп готова в саксийка.( откъде?  Praynig)

Общи условия

Активация на акаунт