Подправки в саксии

• 136 546
  • 742
  •   1
Отговори
# 375
  • София
ДамаТрефа, moonika,благодаря за отговора. Ще го резна с ножица, дано да се сгъсти.

# 376
Аз имам нова саксийка с мента. До сега не съм гледала. Тя на какво място вкъщи най-добре вирее?

# 377
Моята за момента е на прозореца, където следобед я огрява слънце
 Уж й понася, ще видим занапред.

# 378
  • Благоевград
Моят босилек почти умря. Остана едно клонче, което е ни живо, ни умряло, всичко друго изсъхна. Не успях да разбера къде сбърках в гледането. Толкова много му се радвах.  Confused

# 379

А ако малко по малко я "изконсумираме", после колко време и трябва за да израсне ново стъкче?

# 380
А ако малко по малко я "изконсумираме", после колко време и трябва за да израсне ново стъкче?
При добро местоположение след две-три седмици. По лошо е да не я изконсумирате и да почне да цъфти.

# 381
И да цъфне не е болка за умиране, реже се и се суши, става и за подправка и за чай. После пак ще си пораснат нови стебла.
Ние миналата седмица обрахме цъфналия риган и сега се суши, с босилека , джоджена и ментата постъпваме по същия начин.
Ригана вече има млади стръкчета по 7-8 см. а са минали 4-5дена.

# 382
Но тази мента в саксийката, сякаш е различен сорт от тези, които продават на подложка в супермаркетите. Листенцата ми се струват малко по-различни. Предполагам няма значение и си ползва по еднакъв начин?

# 383
Освен за чай, как ползвате ментата?

# 384
  • София/Варна
За лимонада, сладолед, крем, домашни шоколадови бонбони, като подправка в разни арабски ястия.

# 385
За лимонада, сладолед, крем, домашни шоколадови бонбони, като подправка в разни арабски ястия.
Благодаря, ще поровя за рецепти.

# 386
Мента може и на боб да се сложи ,но пестеливо. При мариноване на месо за скара също се получава добре. С риган и мента ''подправяме'' домашна ракия със слаб аромат(ябълкова). Сирене натюр поръсено с мента ,босилек ,чубрица ,риган и червен пипер полято със зехтин е превъзходно мезе за тежко червено вино .

# 387
Ще опитаме, благодаря, Нора! За другия сезон ще добавя за отглеждане риган и лавандула.

# 388
  • Plovdiv, Bulgaria
Ще опитаме, благодаря, Нора! За другия сезон ще добавя за отглеждане риган и лавандула.

лавандулата, която се продава в саксии в цветарските магазини годна ли е като подправка или е само декоративна?

# 389
Принципно е годна ,но е желателно известно време ( поне месец) да не се консумира поради разни химикали ползвани за обработка и подхранване. Пресажда се в подходяща саксия поне 3л. като се допълва с обикновена градинска пръст по възможност песъчлива. Мъж ми като вземе от някъде подобни растения ги пресажда задължително и ако ще ги продава или подарява го прави след мин. 4 седмици.
Ако продавача в магазина е познат и може да се доверите ,може и по скоро да започнете консумацията.

Общи условия

Активация на акаунт