Подправки в саксии

• 136 481
  • 742
  •   1
Отговори
# 480
  • In transit
По мои наблюдения розмарин от семе не става. Може най-лесно да си го захванете от едногодишно клонче. Потапяте във вода за седмица-две, то си пуска коренчета и го засаждате. После като му скъсате върха и се разклонява и става на храст. Имам два на балкона захванати по този начин. Вече са половин метър високи. Зимата ги държа на закрит балкон. Даже и в най-големите студове нищо им нямаше.

Мащерка/риган стават и от семе обаче остават едни рехави такива, не стават на храстчета както тези в магазините.

# 481
Здравейте момичета,
т.к. имате опит, много ви моля за съвет.
Купих си пакетчета семана на босилек- зелен и червен, мащерка, копър и лавандула. Искам хем да имам свежи подправки, хем да имам и красива саксия на терасата Simple Smile
Та си мислех мога ли да ги засея всичките в едно сандъче (д35/ш25/в15) или ще са много на гъсто в една саксия?  Embarassed Има ли някоя от тях която не вирее с другата. Мога ли да ги торя със зелен кристалон и има ли опасност за консумация след това? Ако засядя в кашпа ще се получи ли?
 Embarassed Embarassed Много неща не са ми ясни- знам.

# 482
Не знам виреят ли заедно, но семената е добре да ги посееш отделно и като пораснат тогава да решиш дали да ги сложиш заедно, семенцата в едно пакетче са много за една саксия, въпреки , че лавандулата ми от пакетче още я няма никаква , а я посях преди месец.

# 483
  • In transit
в някоя тема бях срещала, че босилек и магданоз не виреят заедно.

# 484
  • София
Здравейте! ДЕБютно реших  да се пробвам в саксийното отглеждане на някои подправки набалкона.ИМам желание, но никакъв  опит.Засях магданоз и рукола преди няколко дни.Все още нямам поникнали стръкчета.Преди малко се изкуших и закупих спонтанно от стилажав магазина див лук и смятам и с него да се пробвам  на балкона.Стискайте палци, да се увенчае с успех начинанието ми

# 485
Здравейте и от мен, записвам се да следя.
Току-що засях семенца босилек в сандъче и го сложих на топло в стая, която без да отопляваме е около 20-21градуса.
Като поникне и се позакрепи (ако се случи разбира се  Mr. Green) ще го извадя на терасата.
Сложила съм семенца от магданоз да се  накисват 24 часа в топла вода (така прочетох нейде из нета) и той също заминава на терасата.
Искам да засея и розмарин, но четох, че привлича пчели и ме е страх.
Купила съм си и семена мащерка, но сега нямам сандъче за него.
Иначе в стаята, в която сложих босилека е супер за цветя. Там гледам гардения, която расте яко и още 3-4 китки.
А дано и с подправките да имам късмет.

# 486
Първият ми босилек загина преди десетина дни - изнесох саксийката на терасата да събира слънце и я забравих през нощта  Joy

Сега чакам новата реколта.

# 487
Ето ме пак. На 6тия ден босилека покълнал. Държах го срещу източен прозорец. Тези дни беше ветровито и облачно, но от днес пак го дават слънчево и заминава денем на западната тераса и да никнат тонове билка.  Mr. Green
И нещо забавно да ви кажа - майка ми, 60 и кусур годишна, цял живот гледа цветя и градини, се попика от смях, когато разбра, че съм засяла целия пакет със семена от магданоз в един сандък.  Joy Хората го били сеели в градините за цял квадрат и ме юрка, че моето ще е палма.  Joy
Но тъй то, цветар и градинар не се става лесно.

# 488
  • Пловдив
Цоп и аз тука. Почвам да сея и аз от днес. Имам три балкона. На единият са цветята масичката столчетата фенерчетата... Втората е към кухнята и по ще и отиват подправки Simple Smile Не че много готвя, но ей така Simple Smile. Чудя се само как да ги закрепя на парапета, тъй като ще ги садя в 30 см саксии а не в 50 които са с стойка за парапет! Някакви идейки

# 489
В баухауса има държачи, които могат да се регулират за различна ширина на парапета и може да се слагат различни размери саксии. Е малко са скъпи, ама..

# 490
Здравейте,
Да се включа и аз - отглеждам си босилек много успешно, мента и чубрица в саксийки, Босилека си растеше цяла зима, другите се посъбудиха напоследък,

Някой знае ли къде се продава рукола или семена на рукола, тъй като мисля да се пробвам и с нея?

# 491
Моят босилек и копър се окопитват, мащерката е по-плаха, а розмарина и ригана въобще не поникнаха. Малко ме е яд. Сега си ги купувам поникнали, за да завъдя. Confused

# 492
Включвам се да похваля разсада на Университетската ботаническа градина на СУ (намира се до паметника Левски). Разсадите са с едни хубави, тлъсти, дълги корени, за разлика от рехавата брадица на разсадите от супермаркетите. Много лесно се хванаха всички подправки и растат буйно. Особено на ментата й поникнаха няколко нови израстъчета и придобива вид на малко храстче.

Групирала съм мащерка с чубрица, магданоз с копър, мента с джоджен и босилек с риган. Нали не съм объркала нещо? Да ги пресаждам докато е време. Мащерката и чубрицата дали ще презимуват навън? Ланандулата (пак от Ботаническата градина на СУ) успешно ми презимува миналата зима на терасата и сега вече е цъфнала.

# 493
  • Пловдив
малко съм боса, ама да питам.... моя колежка казва че босилека веднъж одрежеш ли го и не пуска ново, примерно като магданоза. Верно ли е?
И друго чубриса и копър съм виждала растат на високо. В саксийка могат ли?

# 494
Не е вярно, аз точно това правя - през две седмици го "бера"
 Wink

Общи условия

Активация на акаунт