Подправки в саксии

• 136 490
  • 742
  •   1
Отговори
# 465
  • Пловдив
Благодаря ти за рецептата, Мики! Записвам я за момента, в който завъдя босилек.

Като покривате в началото със стреч фолио, поливате ли всеки ден? И няма ли опасност да хване мухъл?

# 466
  • In transit
Засяваш. Поливаш. Покриваш със стреч и оставяш така докато покълнат семената. Държиш на светъл прозорец. Не поливаш. Като покълнат махаш стреча и поливаш съвсем леко. После през няколко дни поливаш. Не трябва да се преполиват и да се засушават много.  Босилека обича водата, но докато е малък трябва по-внимателно.

# 467
Препоръчаха ми подправките докато покълнат, да са засети в по-плитък съд. Възнамерявам да ползвам пластмасови чашки за кафе, би трябвало да стане, нали? В саксия по-бавно ли ще покълнат?

# 468
Зависи за какви подправки иде реч.
Не виждам магданоз или копър как ще пренасяш в друг съд. Хайде босилек може да разсадиш.
Да не би да са ти казали по плитко да са заровени семенцата?

# 469
Едното е копър, другите са босилек, риган, мащерка и розмарин. Не, точно плитък съд каза.

# 470
На копъра съвсем няма да му хареса евентуално пресаждане. Копър успях да преместя в градината, но го откопах с голяма буца почва (местих от оранжерията навън), иначе не искаше, корените му не са плитки. Няма логика да се сеят в плитък съд (освен нещо, свързано с влажността). Направи проба с плитък и с по-дълбок съд, но не засипвай семената с много пръст.

# 471
  • In transit
той и босилека не обича много да го прехвърлят от саксия в саксия, особено докато е по-малък. Трябва да порасне за да може да се засее в градината примерно.

# 472
Аз нямам градина, а ще ги гледам само в саксия. Знаи казвате направо там да засаждам?

# 473
  • In transit
да, направо в нормална саксия.  Peace

# 474
Здравейте, извинете за тъпия въпрос, но след като си посея семената в сандъчетата и отгоре ги завия с наелон, трябва ли да са на пряка слънчева светлина до поникването или може и да са на по-тъмно място. Има ли значение наелона какъв цвят е?

# 475
Здравейте, извинете за тъпия въпрос, но след като си посея семената в сандъчетата и отгоре ги завия с наелон, трябва ли да са на пряка слънчева светлина до поникването или може и да са на по-тъмно място. Има ли значение наелона какъв цвят е?
Аз ги посявам и ги пъхам полети с вода в найлонови торби тип кауфландски за зеленчуци. Държа ги на не много светло и на топло. После, когато поникнат им слагам разни къси пръчки/от сламки за сок/ в краищата и по средата за да може найлонът да не пада върху поникналото.Това е за сега.
По късно, когато е топло такива упражнения не си правя.

# 476
  • In transit
аз ги покривам с домакинско фолио и ги слагам на слънце. Но според мен вече е топло и слънчево и няма нужда да се покриват, ще поникнат бързо семената и без покриване. Просто ги сложи на прозорец на слънце.

# 477
Благодаря. При мен проблема е, че не мога да намеря място на всички на прозорец със слънце.

# 478
  • Карлово
Едното е копър, другите са босилек, риган, мащерка и розмарин. Не, точно плитък съд каза.
Поникнаха ли ти?

Аз  в едни саксии сложих семена от магданоз, мащерка и босилек и само магданозът покара.

# 479
Засадих само риган, мащерка и розмарин и последния не покара. Другите са още мънички.
Сега тъкмо купих нови семена розмарин и ще сея пак.

Общи условия

Активация на акаунт