Подправки в саксии

• 136 495
  • 742
  •   1
Отговори
# 450
Ами дълги са към 10-12 см, прилично големи са. Не са като тия по пазара разбира се, но пък става да ароматизираш салата.  Grinning ММ каза да ги изрежа до дъно за да стимулирам растежа им, ама ми е жал.

Режи до 2 см над корена по малко, колкото ти трябва от едната страна, наред. Той пак ще израсте, докато се върнеш в началото. Иначе за какво ще го сееш, като ще го прибираш някъде.

# 451
  • In transit
Благодаря, ще го клъцна.

# 452
Посях си в саксийка семена от босилек, лично събирани. Минаха повече от десет дни и нищо поникнало - дали има шанс все пак да излезе нещо или да купувам нови семена от магазина?

# 453
При мен босилека поникна доста по-късно, но не помня колко дена бяха, защото го садих миналата година. Помня, че магданозът поникна доста рано.
Аз ръся семенцата направо в сандъчетата на балкона, но още е рано. А джодженът си се отглежда сам. Миналата година го поднових в ново сандъче, че цялото беше станало само коренище.

# 454
Annabelle, да не би да си ги покрила с много почва семенцата? Съвсем малко трябва да е, колкото да не са съвсем на повърхността. Дори, когато не съм сигурна, ръсвам няколко семенца и на самата повърхност и леко притискам. После кои  точно са поникнали, няма значение, важен е резултатът. Simple Smile Ако е при около 22-25 градуса, би трябвало да поникне за около 5 дни. За такива семенца проверявам кълняемостта с рътене. Слагам между навлажнено парцалче в найлоново пликче и от време на време поглеждам дали са покълнали. Ако и там няма нищо, купувам на друга фирма или се отказвам. Колкото и да мъчих семена за хризантеми, не помръднаха. Имах и първоначален неуспех със сибирски лук, както и с чубрица. Вторите опити със семена на друга фирма и в срок, дадоха резултат.

# 455
  • Пловдив
На мен босилек никога не ми е пониквал, не знам защо. Взимам от пазара готови коренчета напролет.

# 456
Дами, босилекът в зависимост от Т пониква за 5-15 дни. Гледам 5 вида и това са реални данни.

# 457
Благодаря на всички за информацията, ще почакам още малко и накрая ще си купя разсад от пазара  Laughing, може и да съм ги заровила твърде дълбоко  Embarassed

# 458
  • In transit
За босилека и аз да кажа. Отглеждам си всяка зима по 2-3 саксии. Засявам съвсем плитко семенцата януари-февруари. Преди това може и да стане, може и да не стане, зависи от температурата в стаята и тази отвън. Държа ги на южен прозорец. Ако искате по-бързо да изникне, като ги засеете, полейте и покрийте със стреч фолио, като подвиете краищата така, че да задуши пръста. Получава се като парник, така семената поникват за 5-6 дни. Поливайте редовно, без да преполивате и не дръжте близо до отварящ се прозорец особено сега като е студено, защото растението е чувствително към температурни разлики. Ако сте с парно и е слънчева стаята ви гарантирам, че няма да имате проблеми с отглеждането. Колкото по-топло стане времето навън ще ви е по-лесно с отглеждането на босилека. Не го разсаждам, пробвах веднъж, но е доста пипкава и капризна работа. Просто като станат около 10см примерно, махам внимателно по ситните и хилави екземпляри, и ги използвам за салата. След това като станат като тези на снимката, почвам да късам едрите листа и най-горните също, така ги стимулирам да растат и подивяват.
Обикновено вземам от тези семена, вече няколко години не съм имала проблеми с покълването, дори да е изтекъл срока на семената( защото едно пакетче стига за доста време. http://botanika.bg/catalogue/product/bosilek-s-golemi-lista-78

Това е миналогодишния ми босилек, сегашния е още малък:

# 459
Ами дълги са към 10-12 см, прилично големи са. Не са като тия по пазара разбира се, но пък става да ароматизираш салата.  Grinning ММ каза да ги изрежа до дъно за да стимулирам растежа им, ама ми е жал.

И аз горе долу такъв съм имала, даже малко по-дребен.

# 460
  • Пловдив
Мики, ти си факир на растенията  Grinning! И босилекът ти е прекрасен.

Може би при мен условията не са добри - нямам пряко слънце и в никакъв случай не е толкова топло, някъде към 21 градуса е. Пък и купешка почва не ползвам, че е с химия... и накрая искам растения  hahaha

# 461
Супер са съветите и ще ги ползвам!   bouquet Междувременно тази сутрин моят босилек под заплахата от смъртно наказание май поникна  Laughing, към петнадесетия ден, така че явно си иска повечко време, ако не е много топло в стаята.

# 462
  • In transit
Кипра Маца, аз без песто вкъщи не оставам. Mr. Green И понеже зимата и в момента 2 листенца босилек струват между към 2 лв. започнах да си го отглеждам. Хубаво е, че може и да се замрази и да имаш пресен и зимата, или като си направя 2-3 бурканчета песто имам за цяла зима Simple Smile

Annabelle*, ще тръгне, дай му време, топлина и любов Simple Smile

# 463
  • Пловдив
Ей, навихте ме пак да пробвам със семенцата, значи.

Мики, как съхраняваш пестото? Дай му рецептата, моля.

Лятото имах около 20 корена, слагах го в салати всеки ден, а отделно си изсуших за подправка и за чай.
Един път правих и песто, но не се хареса вкъщи, вкл. и аз не си го харесах.

# 464
  • In transit
Кипра Маца,
Скрит текст:
Песто Дженовезе.
Измивам листата босилек, оставям да се подсушат добре, да няма вода по тях. Слагам ги в блендер, дозата ми е на око, но примерно говорим за листата на 10-тина стръка босилек. В купичка настъргвам грана падано около 20-30г. и добавям върху листата. Изчиствам 3-4 скилидки чесън, нарязвам го на едро и го прибавям. Вземам едно сухо тефлоново тиганче, загрявам го и запичам леко на сухо около 15-20г кедрови ядки(вече ги има навсякъде) колкото да хванат лек загар от едната страна и да си пуснат аромата. Принципно става и с други ядки, но се променя вкусът. Прибавям ги към другите продукти. Накрая добавям зехтин екстра върджин около 50-60мл. Всъщност количеството зависи колко течно искаш да ти е пестото, но не по малко от това количество. Блендирам всичко до хомогенна смес и прехвърлям в бурканче. Като ползваш да знаеш, че бързо се оксидира и променя цвета си от зелено в едно като ръждиво. За да го запазя за по дълго в буркана, след всяко ползване, го заглаждам и запечатвам с малко зехтин отгоре. Пробвала съм да го правя с други сирена български примерно с овче сирене, става вкусно, но бързо вкисва дори в хладилника. Тази рецепта си е оригиналната и с нея наистина може да изкара дълго време в хладилник. А и сигурно знаеш, че по принцип зехтина се втвърдява в хладилника да не се притесняваш, изваждаш го 10-15 мин преди да го ползваш и става пак течен Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт