Подправки в саксии

• 136 497
  • 742
  •   1
Отговори
# 435
  • На брега на реката
Да, точно съмнителни са.  Simple Smile Отдолу са си все още зелени, а по-нагоре кафенеят, но са жилави. И понеже нямам опит с това растение, затова се зачудих как да процедирам.

Ще го оставя така засега и ще го наблюдавам. Благодаря ви за съветите.  Hug

# 436
  • Благоевград
Здравейте! Взех си от Лидъл мента в саксия. Една седмица я гледам и днес забелязах, че е започнала да поувяхва. Стеблата са много високи и тънички. Стоеше на прозорец, който е светъл, слънчев. Поливах я на 2-3 дни, че ме беше страх да не я преполивам. Идея си нямам как да процедирам с нея. Ще се радвам на съвети  Hug

# 437
И аз имах мента в саксия. Вървеше добре, докато времето не застудя. После малко по малко взеха да увяхват листенцата и не успях да я възстановя, макар и да седеше на светло и да я поливах редовно.

# 438
Не съм гледала в саксия, но на двора през зимата няма листа, чак напролет избива.
Да не би да спи зимата?

# 439
  • In transit
Здравейте, искам да ви попитам с какво мога да наторя магданоз и мащерка, които съм си насяла в саксия на прозореца? Малко са хилавички. Имам една тор на лактофол за цъфтящи растения, става ли с нея или да търся друга?

signora_tina, подправките в саксии от Лидл/Кауфланд рядко издържат дълго време в домашни условия. Аз си бях взела босилек последно, беше прекрасен за около 2-3 седмици. След това почнаха да му съхнат листата и да се сбръчват. Остана само един стрък, който се запази. А по принцип гледам босилек всяка година вкъщи, който аз съм насяла и не съм имала проблеми. Мислех си за вариант да го пресея в моя пръст, но вече няма смисъл.

# 440
Престрашете се да сеете семена. Опитвала съм босилек, мента, джоджен и какво ли не още. Няма проблем, но съм опитвала през пролетта и лятото. Ментата сях доста късно, но си се получи. Засадих я в съдове, заровени в градината. Преди снега я гледах, че има по някой лист, а сега всичко е затрупано със сняг. Била много агресивна, та ще видим дали съм успяла да огранича разпространението й със съдовете. Simple Smile
За магданоза - въможно е да е хилав, защото сега няма достатъчно слънце, дори да е на топло. Малко се съмнявам, че подхранването ще свърши работа. Истината е в многото слънце, ама сега е зима. Simple Smile

# 441
Колко време чакаш да подкарат от семена?

# 442
Колко време чакаш да подкарат от семена?
Босилекът пониква за 4-5 дни при топло и слънчево време. Другите не съм засичала. Ягодите от семена поникват за 2-3 седмици, ако не греша. Магданозът е най-бавен. В саксия не съм го пробвала, но в градината пониква между 25 и 40 дни.

# 443
Не е ли още рано за семена( в саксия), май ще слагам пак, че не знам кое ще се събуди (ако изобщо е заспало), тази година ще се заема по -сериозно, надявам се да успея да си направя билковата градинка.

# 444
  • In transit
Магданозът ми поникна за около 8-9 дни. Като ги насея семената в саксията ги завивам с найлон (домакинско фолио) докато поникнат. Това за всички подправки, които съм сяла.

# 445
Mikkey Успяват ли да станат едри листа или седят къси дръжчици и дребни листенца (макар и крехки)

# 446
  • In transit
Ами дълги са към 10-12 см, прилично големи са. Не са като тия по пазара разбира се, но пък става да ароматизираш салата.  Grinning ММ каза да ги изрежа до дъно за да стимулирам растежа им, ама ми е жал.

# 447
  • Пловдив
Еха, Мики, магданозът ти е супер! Моят никога не мога да го докарам такъв, все е един хилав и смотан.
Каква ти е почвата?

Обаче мъжът ти е прав, трябва да се реже.

# 448
  • In transit
Почвата ми е в едни пакети по 5л от Кауфланд. Мисля, че пишеше обогатена торфена смес на нея. 2-3 лв струва.
С нея и босилека  ми подивява. Ама последната реколта е още дребна, много студено тая зима и нямаше много слънце. Нищо сега ще навакса Simple Smile

# 449
Чудесен магданоз. Ще взема да пробвам и аз да си посея. Идва пролет, март месец е скоро.

Общи условия

Активация на акаунт