Подправки в саксии

• 135 999
  • 742
  •   1
Отговори
# 630
  • Пловдив
Всъщност при подходящи условия (топъл климат) се оказва, че босилекът е многогодишен.

Лавровото дръвче става доста високо, не знам дали ще вирее в саксия. Имам в двора и вече е по-високо от мен.

А за ментата и джоджена и аз сглупих, засадих ги на няма и половин метър разстояние, та сега е манджа с грозде... А до тях са риган и майорана, като риганът също се оказа доста напористо и саморазпространяващо се растение.

# 631
  • Пловдив
Ментата и джоджена са от едно семейство и затова ако са близко всичко става джоджен. Това го проверих миналата година на практика, нищо не бяха на 8 метра разстояние едно от друго, имаше реколта джоджен ! Grin На мен ми дадоха мента коренче и сега ще търся пак така. Но трябва да са разделени - въпросът е как ?
Другото което ми се върти в главата е лаврово дърво, т.е. дафинов лист. Искам да го завъдя на терасата в по-голяма саксия, че много добре пасва на доста вкусотийки Wink Ама първо ментата !
Дафиновият лист няколко пъти го пробвах в голяма саксия, не ще и неще. Садила съм и с корени готово пак неще. Случайно ако ти хване да знаеш зимата да го прибираш че ще измръзне. Също и с лимончето. Вече трета година го мъча. Расте си но зимата като го прибера уж на топло и окапват листата и върха се изсушава. После докато тръгне наново то лятото свърши

# 632
Купих саксии и пръст ! Почваме уикенда с засаждане на лютите чушки. УРА ! Smiley

# 633
  • Севлиево
Здравейте!

За първа година ще експериментирам с подправки на терасата Simple Smile
Бихте ли ми казали дали да сложа всичките семена в саксията, или ще са много?
Саксиите ще са с около 20 см диаметър.
Взела съм си тези:
Босилек - 3 гр
Риган - 0,3 гр.
Мента - 0,08 гр.
Магданоз - 5 гр.
Копър - 5 гр.
Това е, което пише на опаковките.
Специално магданоза ми се струват доста семена в пакетчето. Да не стане много пренаселено в саксията ?

# 634
Всички семена в една саксия ли???Сложете по няколко семенца (5-6)от вид в различни саксии.

# 635
  • София
Здравейте! ИМам си мента в саксия .От миналата година си я гледам и много й се радвам.ДОсега съм правила градинарски опити само с магданоз и люти чушлета- сравнително успешни.ИМам желание тази година да  пробвам  с  рукула в сандъче.Някой има ли опит  с това насаждение? Не е точно подправка, но ....БИх се радвала да споделите опит

# 636
Здравейте!

Взела съм си тези:
Босилек - 3 гр
Риган - 0,3 гр.
Мента - 0,08 гр.
Магданоз - 5 гр.
Копър - 5 гр.
Специално магданоза ми се струват доста семена в пакетчето. Да не стане много пренаселено в саксията ?
За една саксия всичко това е много ! По-скоро вземи за всяка подправка по саксия. Магданоза иска площ. Ригана и босилека мисля, че ще може да ги сложиш в една по-голяма саксия като половината я засееш с едното а останалото с другото. На опаковките също трябва да пише тези семена за каква площ се препоръчват - колко квадратни метра. От там се ориентирай.

# 637
Здравейте! ИМам си мента в саксия .От миналата година си я гледам и много й се радвам.ДОсега съм правила градинарски опити само с магданоз и люти чушлета- сравнително успешни.ИМам желание тази година да  пробвам  с  рукула в сандъче.Някой има ли опит  с това насаждение? Не е точно подправка, но ....БИх се радвала да споделите опит
Миналата година си отгледах успешно рукола, посях я в две сандъчета през интервал от 10-15 дни, за да може като обера( изрежа) едната другата да е готова и после пак.Не се сещам обаче по едно пакетче ли сложих в сандъче или по половин , но беше доста гъсто.Сега пак ще слагам, не изисква някакви спец.грижи- само поливаш и да не я оставиш да задъртее т.е. по- често я подрязвай.

# 638
  • София
Здравейте!

Взела съм си тези:
Босилек - 3 гр
Риган - 0,3 гр.
Мента - 0,08 гр.
Магданоз - 5 гр.
Копър - 5 гр.
Здравей! Ако не искаш много босилек, можеш в една саксия в едната половина да наръсеш босилек, а в другата копър. Ментата задължително в самостоятелна саксия. Риганът щом ще го захващаш от семе, нека е сам в саксия. Ако си го вземеш в саксия, добре се спогажда с мащерка. Магданозът го остави в самостоятелна саксия, макар че аз в по-голяма саксия си сея наполовина магданоз, а в другата половина целина (кервиз) само листна маса. Успех!

# 639
  • Across the Multiverse
Момичето пише „саксиите“, едва ли има предвид всичко в една. По-скоро по 1 за всеки вид.

От 1 пактече можеш 2-3 саксийки поне да засадиш, можеш да си подлиш пакетчетата с някой, аз подарих половинките на 1 приятелка.

# 640
Момичета да питам аз за ментата - през зимата я бях прибрала, сега вече мисля да я изкарвам на терасата, но все още се колебая. Моята тераса целодневно е на слънце. Сега пролетта, как да е, но през лятото какво да я правя?!
Освен това се чудя дали е жива. Листата изсъхнаха, има по едни тънички стъбла с по едно- две листенца, още недоразвити... Поливам я веднъж на седмица, защото е малка саксийката. Много искам да оцелее растението, но не знам как да го гледам. Все още ми е страх да го изнеса на терасата, защото през нощта става студено...

# 641
момичета, четох назад, но не се ориентирах, та питам:
взех в малки саксийки джоджен, мащерка и босилек. Мога ли да сложа в 1 саксия джоджена и мащерката и отделно босилека?

Благодаря.

# 642
  • Севлиево
Блаодаря ви за отговорите! Може би аз не съм се изразила правилно - по едно пакетче в саксия имам предвид. Вече ги посях. От магданоза и копъра сложих по половин пакетче, а другите по цяло. Сега съм в очакване Simple Smile
Скрит текст:
Скрит текст:
магданоз
Скрит текст:
копър

# 643
Здравейте! Simple Smile
Някой от вас гледал ли е салвия и лавандула в саксия? Аз обмислям да си купя тази година за пръв път. Споделете опит, моля.

# 644
За градинския чай ( салвия ) мисля, че ще ти трябва по-голяма саксия. Приятелка гледа в градината си и се получава доста голям храст. Лавандула в саксия мисля, че ще се получи - в такава форма се продава поне в доста магазини.

Общи условия

Активация на акаунт