Био зеленчукова градина №8

• 75 904
  • 751
  •   1
Отговори
# 135
  • София
Привет и вместо запис ...

Куркума,
Мисля че ти беше човекът с познания относно почвите. Аз имам в горната част на двора имам 11 бора и килимът от иглички е на лице. Някъде/някога помня, че мярнах твой пост относно почвата  около иглолистните - дори го копирах, но на скоро сменях ХДД-то, а търсачката от няколко дни насам ми вади безумни резултати...
Та на бързо да попитам - понеже видях слънчево място, през по-голямата част от деня там, подходяща ли е почвата за подправки /копър, магданоз, босилек, целина и девесил/?  А за картофи /пробно/ - става ли ако не, възможно ли е да се подобри?

ПП. Някой в предишните теми, май се интересуваше от "калифорнийски" червеи - имам книжка за отглеждане, развъждане и получаване тор на  - ако  има желаещи, ще я сканирам и кача за сваляне. По спомен /основното/ гледат се при висока влажност и хранят с оборски тор... резутата е био-тор /готов е на мега-хипер-супер-цена!/, а  червеите /дори от мини-ферма /, могат да се продават на риболовни магазини или в чували с тор, предназначени за развъждане и препоръчвани за домашно компостиране.

# 136
Маалко по висока киселинност. По-високата киселинност е причина за по-голяма разтворимост и попадане в храните на тежки метали - Mg, Al. Намалява се с разхвърляне на негасена вар на прах.
Сравнително бедна, но рохка листовка, може да вкараш малко угнил оборски тор.
Куркума да допълва. Mr. Green Добавянето на агроперлит също понижава малко киселинността.
http://flowersnet.info/a509/%D0%9F%D0%BE%D1%87%D0%B2%D0%B5%D0%BD … D1%80%D0%B0%D1%82

# 137
daniabc, в един друг форум следя дискусия относно влиянието на тор от калифорнийски червеи върху цветя, и там имаше постната снимка на хибискус - е, не е истина! #Crazy Представям си какъв резултат би имало внасянето му в зеленчуковата градина- направо революция! За съжаление информацията все още е оскъдна и на етап проучване.
И да, проявявам интерес.

# 138
   Търся помощ - охлювите изяждат всичко, което си насадя. Аз нямам нищо друго освен цветя, но другата седмица мисля да насадя ягоди. С какво да ги третирам тия гадини, само да не е с едни сини гранули - нищо не им става от тях.
   Ще ви бъда благодарна за всякакви съвети.

# 139
Ако са черупкови-сутрин събираш и после си организираш вечери на френската кухня Laughing
Помага насипването наоколо със счукани яйчени черупки,вар,дървесна пепел,стърготина.но събирането им намалява популацията.
За голите съм на път да капитулирам-опитах всякакви примамки и отрови.

# 140
Аз ги боря точно с тия сини гранули - Скипер, Вениш и други...
Но, ефектът му е около 2 седмици и то ако не вали проливен дъжд да ги разтвори или отнесе нанякъде. Миналата година само с това успях да опазя краставичките, тиквичките и далиите, докато пораснат. Любими са им. При нас проблем са огромните количества голи охлюви, "облечените" са направо хрисими пред онази напаст.
Всичко друго съм пробвала - и в бира да се давят, и орехови и яйчени черупки, вар и т.н. Не помага.
За голите има и ръчен начин - след дъжд, като плъзнат ги ръсиш със сода за хляб, разтапя ги...
Със салатки вече не ги храня. Mr. Green Отказах се. Една година ги насадих, отидох да взема отровата и да дръпна една цигара и като се върнах вече ги бяха презполовили.

ПП. Някой ще каже ли за колко време покълват магданоз и копър?
Хич ми ги няма още. Май трета седмица.

Последна редакция: пн, 18 апр 2011, 18:35 от нова

# 141
  Благодаря ви, ще пробвам с тия неща. черупкови са, големи като пържоли, 'начи...

# 142
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  Благодаря ви, ще пробвам с тия неща. черупкови са, големи като пържоли, 'начи...

да ти търся линк в готварския?
или направо да си дам адреса  Whistling

# 143

да ти търся линк в готварския?
или направо да си дам адреса  Whistling

Joy Joy Joy Освен да взема да ги ям, дано ги ликвидирам.

# 144
  • на брега на Дунава
Нова.Магданоз и копър поникват бавно за около 20 дни зависи от времето , но някои изобщо не поникват.Сях есента копър и не поникна.Но в сандъчетата с цветята сам си никне всяка година.Семената от копър трябва да престоят на студено за да поникнат и да не са стари.

# 145
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
момичета и момчета  Hug някой гледа ли лофант?

# 146
Есента съседа като почне да скубе буреняци, взимате копъра и във вашата градинак шибате с него дръжката на мотиката. После расте като самораслек. При мен е вече над 15 години. Само внимавате да не го изкопаете навсякъде, в момента копърчетата са към 5 см високи. Имам самораслек магнолд, голям от средата на лятото, а имам и сега поникнал, с по 2 истински листа. А тоя, който го сях есента и бе поникнал, на редове, не презимува ни един. Днес за пръв път видях три цветчета на ягодите.
Магданозът ми го няма никакъв.

# 147
Не знаех, че копър се самозасажда. Наесен го прекопах. Cry
Семената са лично добити от миналогодишния, на студено са били, във вилата цяла зима. Там става и под нулата. Може и да са измръзнали.
Нищо, по Великден ще посея пак. Купешки.
И лапада ми го няма. А уж бил като бурен.
Ама с тия ветрове, които духаха след като го сях, май ще ходя да го бера на отсрещния хълм. Joy
Вълк, това...за мотиката Wink за копър или за онова високото, което мирише като анасон?
Много ми хареса онзи парник, който беше публикувал.
А после, когато се затопли времето много, какво се прави? Маха се найлона ли?

# 148
Нямам предвид резене, а точно копър. Вече години наред се самонасажда, нищо му няма от презимуването в земята. Като се има предвид, че след това обръщам градината, тия семенца откъде ли тръгват да растат, докато се покажат над земята.
Ще видим какво ще направи собственичката на парника.

# 149
Goody, аз си гледам  лофант (агастаче) едно стръкче за разнообразие ей тъй да го има, ама се чудя какво да го правя; Презимува успешно и се е "разчаталило"
Моят магданоз поникна , но е сят от малка ръчичка, заедно с малко репички (доста нагъсто саи сято по- късно), салатката ми започна да си прави "пърти" ще й се да цъфти, а вътре на най- крехкото са се настанили въшките, (не без помощта на мравките ); Ягодките туик таме цъфтят (такъв им е сорта - щом усетят малко топлина и вече са с цвят - скрит от студовете бизо до земята под някое листенце едвам се подава , но пчеличките го виждат)
и да се похваля  с успешен опит за присаждане в/у едно клонче от по- голямата череша на ранна  Blush Joy 
И аз унощожих няколко охлюва, като ги посолих с ... изкуствен тор (такова имах под ръка), използвала съм и остри шипове и ги набождам .... както и с каквото мога се боря с тях, но винаги има
Лейди_Л, касиса изобщо не е капризен и можещш да си сигурна , че ще береш (ако не тази година , то следващата Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт