Био зеленчукова градина №8

• 75 921
  • 751
  •   1
Отговори
# 165
Какво прави в саксийката?

# 166
  • weiter, weiter, ... weiterstadt

градината ни е в процес на трансформация и още не знам къде да го сея, затова си е в саксийка ( правих разсад в саксия, при мен още не е много топло, че да го сея директно навън)
на сянка или на слънце?
трябва да му определя мястото, за да сложа и нещото, по което ще се катери...

# 167
Бе на слънце, но не знам да са правени опити за разсаждане на боб. Аз го сея, т.е. хвърлям боб в почвата. И при нас е студено, затова не сея, а чакам. Към 15-ти май. Тая година затоплянето закъснява, друга година съм сял и по това време. Еко имаш още семена, тоя го остави в саксийката, като се стопли, ще я изкараш навън.

# 168
  • Пазете Гор
asyalein, фасулът не търпи пресаждане. А няма и никакъв смисъл да се въди на разсад. Ако си похарчила семето, купи си ново, защото е чуден зеленчук. Вълкът право ти е казал. С повечко късмет, и внимание, и сръчност може да засадиш от саксийките, ако вадиш внимателно, ама да е преди рано, преди първите листа. Фасулът, ако е за зелен, има дълъг срок за засаждане, който започва след сланите и завършва през юли. Добре е да се сее на етапи, защото някои сортове зреят дружно - та да има по всяко време фасул.

Твоят сорт е вейков, тоест ще са нужни пръти - по един за гнездо. В едно гнездо се слагат 4-5 семенца - да си помагат при никнене и хранене и да си другаруват. Нека е на слънце, или съвсем леко частично засенчен. Фасулът обича слънце, даже си върти листата по него.

Валя, ти в темата по-често пиши, ами и кажи: търпи ли буренът чесънец в салатата, зехтинче, маслинка? Прясно козе сирене, а?  Wink.

Защо пък да е спам, alessina, съвсем по темата си.
miniemouse, здравей. Разкажи ни за градината си, моля.

# 169
 Embarassed не знаех, че не се разсажда зеления фасул.

той е в саксия - 3 семенца.
не мога ли да изкопая дупка и така да го сложа? т.е. да го преместя само? листа има вече доста  ooooh!
сяла съм някакъв непретенциозен сорт newsm78, поне видях, че трябва да е на слънце...
това съм сяла

имам още няколко семенца, мога да посея директно като се стопли. тук нощем е студено, денем е топло... Rolling Eyes

# 170
  • Пазете Гор
Е стига де, три семенца... Simple Smile. Не го мъчи с дупчица да копаеш, остави го там, само го изнеси навън. Има едни декоративни фасули, дето за цвят и зелено се гледат, ама те за ядене не стават.

Ако искаш да береш фасул колкото за манджа, ти трябват поне 15 гнезда. Или около 60 - 70 семчици. Засей, няма да съжаляваш.

# 171
  • на брега на Дунава
Аз сея увивния зелени боб към 25 април и винаги става.Миналата година от вършината се покачи на една асма и се налагаше да стъпвам на оградата и да го бера на около 2.5 метра.Но пък си пазеше сенчица с асмата и не прегоря бързо.Обича слънце ,но не много.Иначе бързо преминава.
Ниския боб/пешак/ го сея около доматите, но той по -бързо преминава и освобождава мястото.
Сея и по късно /юни/ само от ниския , за да имам пресен до есента.

# 172
ще го преместя  Mr. Green
дано оцелее... семена имам още, ще бучна след 2-3 седмици.
не ми е за манджа, но сортът е висок и не става да стои в саксията Stop
благодаря за напътствията Hug

МХ, благодаря за споделната информация, не съм в Бг и тук климатът е малко по-различен...
но е чудесна идея да сея ниския между доматите  Mr. Green така ще спестя малко място  Crazy

марулите могат ли на шарена сянка да оцелят?
смятам след празниците да си взема разсад...

# 173
Марулите и салатките могат, пък и дърветата още не са се раззеленили, не правят сянка. Тая година за пръв път се светнах да разсадя салати под кайсиите и вече си берем къдрави.

# 174
Вълк, при мен са се раззеленили вече  и правят сянка Simple Smile
ама мисля, че е рано тук за салата навън....
тепърва сега изкараха разсада  newsm78

иначе фелд салата ям от седмици, ама тя издържа на студ, цяла зима си беше навън.

смятам марула, россо, къдрава и някакъв нов сорт да сея...

# 175
Моите салати са разсадени късно през есента, на 3-4 листенца.

# 176
Моите салати са разсадени късно през есента, на 3-4 листенца.

т.е. цяла зима са били под кайсиите? Thinking

# 177
Да, нищо им няма, само дето почти не порастват. Като се постопли, започват да растат. На тях не им трябва кой-знае колко топло, над 5-10 градуса растат. Под тунелчета от найлон стават по-рано. През жегите не стават, докато си пуснат пет-шест листа, и тръгват да растат нагоре, да си пускат прът за семе. Заприличват на тютюн.

# 178
Човек се учи докато е жив и си умира ненаучен.
http://www.monitor.bg/article?id=47841
С това чудо се боря всяко лято,а то било скъпо и вкусно newsm78.Сега чакам да поникне да пробвам.За мъжката сила не пише,но що експериментираме и това Mr. Green

Аз го знам като тлъстига - една година баба направи много вкусна пролетна супа (ама в по- късна пролет) - беше много вкусно.... И като сме тръгна ли да търсимкакво още се яде от нашите плевели: сега се сещам за още 2 - и [url=http://www.google.bg/search?q=%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0 … 09]пореч (бораго) с аромат на краставица .... , младите листа на бука са киселки и едно време са ги използвали за салата поради липса на друго в гората....
И като споменах за "пилешки тактор" в предната тема да подължа - ПЕРМАКУЛТУРА - мился , че ще ви е интересно поне колкото и на мен Simple Smile

Последна редакция: вт, 19 апр 2011, 22:50 от Тedy

# 179
  • DE
Ася, този боб не се яде, нали знаеш Mr. Green ?
Спокойно го засади някъде където да има упора. На ограда или на стена.
Става много голямо растение и се увива. Моите стигат до пет метра. Ето тук на оградата, непрестанно го увивам.
Салатите и те са на вън. НиЩо им няма, вече не е студено !

Общи условия

Активация на акаунт