Био зеленчукова градина №8

• 76 252
  • 751
  •   1
Отговори
# 375
Тия немци, бъркат ми в здравето, като ги видя тия баири как id ги обработили.
Към 40 градуса наклон, и протим всякаква логика редовете са по посока на наклона. Не стават ли порои между редовете?

Реката е Рейн, снимките са на Онуфри. По бреговете на Дунав е същото.

# 376
Резултатът е много задоволителен  Grinning  

кои "гъсенички"? Embarassed
това е страхотна градина!много скромно си я описала. Laughing
баща ти постоянно ли е там?на нашата ходим в почивните дни - през ваканциите синът ми е там, а ние редуваме отпуските така, че някой да е с него.започнах да садя първо подправки(магданоз, копър, целина) защото се оказа, че в градчето не продават, тъй като всеки си гледа в двора Joy
нашият орех е в средата на двора - беше сравнително малък, но мъжът ми едно лято го поливаше постоянно и окастри долните му клони и този орех като дръпна - сега е доста голям.

# 377
Руми, не съм по темата, но розовото цвете на първата ти снимка страааашно ми хареса  Hug
Ще взема и аз да пробвам в празния двор до нас някое гнездо с тиквички, знаех си, че и чуждата градина ще превземем със зеленчуци, пък аз за поляна с трева мечтаех, и никакви грижи  Mr. Green

# 378
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Резултатът е много задоволителен  Grinning  

кои "гъсенички"? Embarassed
....

"ресата", цвета на ореха май е имала предвид Simple Smile Simple Smile

# 379
а-а-а ясно! Grinning
мерси!

# 380
  • София
Честит празник на труда!

daniabc, какви са тия хора... Ние проблем с делби нямаме, всичко си ни е отделно, даже и адресите ни са на различен номер.

Ние също сме с различни адреси и отделни партиди за сметките...
А относно храстите се сетих, че съм чувала /някога, някъде/, че дори големи дървета "морили" с няколко кофи вряла вода. Същото съм го срещала и като препоръка за добив на чиста от плевели почва, специално за разсадите. Ако твоите комшии са използали вряла вода,  нищо няма да откриеш ако дадете проби за лабораторни изследвания.

Вълчо,

Много ти благодаря за инфото относно царевицата- добре, че спомена 10-ките, щото щях да сложа на 2-3 см.  И аз за покълване ползвам тарелки, но съм накъсала една стара, дебела хавлиена кърпа на 2 ката. От краставиците не ми покълнаха десетина семенца, другите вече са в кофички от к. мляко и растат като луди /пу-пу!/.

Имам голям проблем с божури - налага се да ги преместя. Знам от баба, че се разсаждат между двете Богородици /август - септември/, но не знам дали важи и за цялостно преместване.   newsm78 Имам 5 големи туфи /с около 10-тина разстения всяка/, на възможно най-неподходящото място. Кучето вършее из тях и каквото е останало - препикава редовно.
Идеята ми е да ги преместя до оградата, заедно с всички лалета и теменужки, за да обособя една приятна за окото градинка.

Искам и една асмичка да посадя - много ли е късно вече? Грозде няма да чакам от нея, но без лозови листа не мога, а купешките са  Sick Имам страхотна, изпробвана рецепта за съхранение, но листа няма...

И последно - трябва да напръскам двора против гадинки, че защъкаха. Препоръчаха ми Циперметин, но как ще се отрази на зеленчуците? Четох, че лавандулата много помага за естествено отблъскване на пълзящи и летящи твари, но разсад засега намирам само за продажби на едро.

# 381
daniabc, за божурите е абсолютно вярно, изчакай въпросния период. Иначе само шума правят, не цъфтят.
Ние вчера сложихме 3 лозички от Бутан ги купихме, преди срещата с Лейди.
Надявам се да се хванат.
Дай рецепта за листата, моля те.  Simple Smile

# 382
  • София
За лозовите листа знам рецептата, пак от баба /лека и пръст!/. Попремина и малко времето, но може и по-късно.

Помня, че когато зарязваха лозите, ни струпваха в двора клонките. Подбират се само млади и свежи листа, с подходящ размер /за станимашки/гръцки сърмички/. После се разстилат на платна/вестници да не са влажни, за около 2-3 дни. След това се нареждат на пестил /купчинка/ от 10-15 листа, завиват се на масури и се слагат плътнон в буркани - Без никаква вода! Кипват се само за 3-4 минутки, ако се варят повече се разкъсват.

Това е ... Нищо общо нямат с купешките, нито със замръзяваните във фризер. Трудоемко е, но вкуснооо  Heart Eyes

# 383
И още една идея за сармички, сестра ми ме научи миналата пролет - от лапад, много вкусно се получава.

# 384
  • София
Те и с липови листа са много вкусни, но не е същото.

# 385
milsim1, да за ресата/аз ги оприличавам на гъсенички  Embarassed / имам предвид. Може би това има някакво значение,макар че татко каза че му пречели  Simple Smile.
Той си гледа разсада в апартамента / засява го точно на 8 март  : ) / и " като спрат парното "  се премества .http://www.snimka.bg/?album;aid=589325

Прибира се отново късно на есен когато е прекопал и наторил всичко   Naughty 
mama_gali, годеция е цветето и издържа на бурните ветрове дето редовно си ни веят на този баир !

# 386
rummy, пу-пу, да му не е уроки! Респектирана съм от татко ти, жив и здрав да е!

# 387
milsim1, да за ресата/аз ги оприличавам на гъсенички  Embarassed / имам предвид. Може би това има някакво значение,макар че татко каза че му пречели  Simple Smile.
Той си гледа разсада в апартамента / засява го точно на 8 март  : ) / и " като спрат парното "  се премества .http://www.snimka.bg/?album;aid=589325

Прибира се отново късно на есен когато е прекопал и наторил всичко   Naughty 
mama_gali, годеция е цветето и издържа на бурните ветрове дето редовно си ни веят на този баир !
да ти е жив и здрав баща ти - страхотен градинар е!като го гледам и си мисля, че няма да мога да се справя така добре Rolling Eyes

# 388
Благодаря ви!
Дано да е жив и здрав още дълго,че и аз не се виждам като такава градинарка  Grinning

# 389
  • При розите и топлата вода ......!
Честит празник!
Куркума, за Чилска селитра въобще не бях чувала. Задавала съм си въпроса има ли разлика межзу амониев нитрат и амониева селитра и мислех, че е различно търговско наименование на един и същ продукт.
За лошите съседи мога да кажа само -да не ти се случи, попадаш в омагьосан кръг и само късаш нерви.
mama_gali, маточината за какво я ползваш? newsm78 Ще има ли време граха да узрее докато станат доматките и пипера?
milsim1, орехите имат много дебела сянка, не знам какво ще вирее, но докато не пробваш няма да знаеш. Peace
Леле, KrIvOnDeLa, да не се счупят клончетата от рожба? Страхотен лук!
rummy, това точно под ореха ли е?
Вълк немците и баирите засаждат, а при нас полето стои пусто. Днес бях на разходка из нашето поле.  На този ден преди години се разсаждаше тютюн и полето гъмжеше от хора, а днес срещнах една ромка събираше дърва. Сетих се за твоите снимки и ми стана някак тъжно.
daniabc, аз също преместих божур, но през кой период не помня. Прихвана се, е не е същия преболедува, но ще се оправи. Сей лозичката и записах си рецептата. Peace
rummy, браво, да е здрав и жив татко ти. Специалист е.

Ето и снимчици.
Краставичките. Кажете с какво и кога да ги торя. Предварително не е слагано нищо. В дъното се вижда боб пешак за зелен боб.

Горски кимен.

Последна редакция: нд, 01 май 2011, 18:49 от gelikas

Общи условия

Активация на акаунт