Био зеленчукова градина №8

• 76 175
  • 751
  •   1
Отговори
# 435
Mad, железни са, да.
Лейди, какво чудно има в моята градинка, освен минималните й размери?
Тагетисът е любимата храна на моите охливи. Преди няколко години купих готови растения, посадих ги, на сутринта бяха опасани. Twisted Evil

# 436
  • Пазете Гор
Ana.Ivanova , писали са много за спанак, значи е хубаво. При мене е фаворит с агнешки врат, или в индийско ястие. Спанак с агнешко (саак гощ) - чудно блюдо. Често приготвям пържени яйца с зелен лук и яйца. Баница с готови кори с плънка от леко задушен в масло спанак и малко извара. Домашният спанак не иска много готвене. Обикновено го обръщам в мазнина, в която малко предварително съм задушил пресен лук. Мазнината е зехтин или краве масло (гхи). После, процедирам според това, което готвя - добавям:
- предварително сварено агнешко (телешко, шилешко, пуешко) с бульона - варя 10-15 минути
- ориза, и заливам с нужната пропорция вода според типа ориз - варя до готовност на ориза
- добавен към дроб-сърма олекотява и обогатява вкуса. Добавка към плънката на агнешка плешка! Опитайте!
- ако пържа яйца, задушавам една минута повече, и чуквам яйцата. Поднасям поръсено с червен пипер от Първомай  chef

Добре е да се знае, че при готвене спанакът значително свива обема си. За ястие за 6 души стигат около 800 гр.
Има благотворно цялостно укрепващо действие върху организма. Чисти артериите от плаки. Помага при преумора. гледа се лесно. Чуден зарзават.

Салата е името на вида, а марулята е вариетет. Другите два са главеста салата и къдрава салата. Маруля преди време беше основният вариетет у нас, през последните 15 години превес имат къдравите салати. Марулята е с по-твърди листа, но по-ароматна. Тази година садих Гюмюрджинска черна, която е сорт салата от вариетета маруля. Обясних ли добре? newsm78
Та има разлика, Вълчо.

анн, цвеклото е най-добре да се извади през октомври. Дотогава морковите ще растат, в зависимост от сорта, ще стават готови. Трябва до август да си извадила всички моркови. Предлагам то да си вадиш морковчета, леко и внимателно, като започнеш още през юни. Дори и да няма кореноплоди тогава, морковената шума е приятна подправка за супи, задушени меса, зеленчукови ястия.
Другата седмица ще пътувам към вашия край, ще поразгледам, ще се порадвам. Земеделски край е, пълни ми окото.

Златни Гергьовски дъждове. Радвайте се, зарзаватчии и земеделци!

Колците на Люлин са от боядисано арматурна стомана А3, произведено в Украйна, с диаметър 16 или 18 мм.

# 437
Куркума, фи-то е по-малко, моля те, ако бяха това, което казваш, как щях да ги местя, не знам.  Simple Smile
Всъщност са грундирани и боядисани от нас, рязаха ни ги от 6 метровите в склада за желязо. Simple Smile
Да ти кажа, подозирам, че са на "Стомана Перник".
Но сме ги взели доста преди да започнат там да претопяват "Кремиковци".  Simple Smile

Относно изхранването на домочадието да ви кажа нещо, от 3 месеца горе-долу месо почти не готвя.
Много добре е така. Много.

# 438
  • Пазете Гор
У дома месото е по график, имаме поне два постни дни (сряда и петък, по християнски), един рибен, един варива, за седмица.

Колеги, кажете как да защитя краставиците и тиквичките от очакваното лошо време...

Краставиците са топлолюбиви, вярно. При ниски температури не растат, но не загиват при повече от 1 градус. Тъй че, щом и не можеш, не прави нищо, и не се притеснявай. Дори и да загинат, коието, разбира се не пожелавам, има време за нови - с директна сеитба.

# 439
  • Вече на светло в София
Сега ми дойде друга идея.(Нали постоянно мисля мисля за този проблем). Дали ще може да ги оставя в тепсии с малко вода в източна стая с вдигнати щори? До 20 май. То проблема е и в прекарването. Колата тогава ще е пълна с разсад домати newsm78. Чашките имат от долу дупки някои големички. Направила съм ги с нагорещен нож в пластмасата Joy Как мислите?

# 440
Виждал съм пчелари да правят поилки за пчелите. Стъклено бурканче, пълно с вода, обърнато върху две успоредни сламки върху стара капачка от буркан омния. Така в капачката се потдържа ниво на водата 1-2 мм. Като спадне нивото, в бурканчето влиза едно мехурче въздух, и съответно толкова вода изтича.
Виждал съм медицинска сестра да си напоява капково краставиците с найлонова бутилка с бода и системи за кръвопреливане, до всеки корен краставица - забита игла.
Проблемите се решават според наличните средства и професионални знания и умения.
Ако има къде да обърнеш с главата надолу една найлонова туба с вода, примерно на стол, и да я закрепиш с тиксо или връв за облегалката, но тубата повдигната малко. В капачката две игли забити, с тръбички. Едната до дъното на тавата, а другата - на половин сантиметър примерно над дъното. От тая до дъното ще изтича вода, а от по-повдигнатата ще влиза въздух, докато водата не достигне по-високата тръбичка, и ще спре да тече.

# 441
  • Вече на светло в София
Благодаря на всички за отговорите и предложенията. Ще пиша как съм се справила.
Сега да почерпя за увеличения брой на годинките ми.

и дано всеки от нас се радва и на по- хубава от тази салата собствено производство

# 442
Честито, Мад   bouquet

# 443
Мад, Лейди-честит празник, здраве, щастие и изобилие!  bouquet
Дааа, вкусна салатка, ако е домашна-още по-добре! Ама чак пък до маслинката  Joy не ми се вярва да го докарам! 

Последна редакция: ср, 04 май 2011, 15:42 от Ana.Ivanova

# 444
Mad65, Лейди, честит рожден ден, дами! Да сте живи и здрави!  newsm59

# 445
Много рожденици- Hug  bouquet живи и здрави,MAD65,Лейди.Да се радвате на хората около вас,а те да ви обичат.А градините ви максимално да се доближат до това,което виждате в сънищата си.

# 446

Честито, Мад, Лейди!
Каквото пипнете, да става, да цъфти и връзва!  bouquet

# 447
  • Русе
Мад, Лейди честит рожден ден. От мен много, много здраве другите неща са второстепенни.

# 448
  • При розите и топлата вода ......!
Честито Мад, Лейди! Желая ви здраве, щастие и дълголетие!  bouquet
Днес в Гоце Делчев имаше порой, но у наше село кротък благодатен дъжд!

# 449
  • Пазете Гор
Честито и наздраве на празнуващите!

Макар и да изписах сума неща за почви, познайте как си провалих пиперовия разсад... Sad. Субстратът, който използвах, е кисел, с кисела реакция, имам предвид! Излезлите растенийца, постепенно залиняха, след като изразходваха запасите си в котиледоните и сега са тъжна гледка. Ще опитам да пикирам по-здравичките, но мисля, че се провалих. Ще си взема уроците за догодина. Ще си открадна почва от една откривка на сегашна пясъчна кариера, бивш бостан, и ще си садя в нея.

Студено е, а не хладно, а аз доматен разсад гледам, тюх. До десет дена при мене едва ли ще се качи над 17 градуса! Нощем стига до 3, до 5. Гори печка. Окъсняхме здраво. Студена пролет, брей.
Охлювите пируват. Една млада лехичка копър е опасена на 100%, заминава си и младият магданоз. Ама пък магданозът ми е екстра качество, де - на сутринта видях, поне 8 двойки охлюви правеха охлювчета, а на едно място се занимаваха с групов секс. Червеите и те се обичат мнооого усърдно.  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт