Био зеленчукова градина №8

• 75 712
  • 751
  •   1
Отговори
# 555
Последната ряпа, която извадих, бе проядена, и реших да я преместя за семе. Пък тука най старият газда, 90+ ми каза да й отрежа опашката, да останат 5-6 см и така я засяхме. Отначало земните бръмбарчета и попроядоха листата, но напоследък дръпна яко, и сега е буйна и зелена 30 см над земята.
То да ме пита човек за какво ми е семе, ама нали въпросът е принципен, да се зъбя на сортови семена.
Мама беше получила от неволно опрашване много шарени репички, та като станат моите, ще присадя до нея две-три и те за семе. Като нищо догодина може да скубя морави репички.

# 556
Анн, градината ти е докъдето поглед стига. Как се справяш? Браво!

# 557

И веднага ви застрелвам с въпрос Laughing Как действате срещу попово прасе или не действате?

Asya, поповото прасе обича топла, рохкава почва. Дава едно поколение годишно. Биологичният контрол на популацията му може да стане поне по 2 начина.
Първият е превантивен. Трупат се купчини оборски тор или компост около лехите. Това трябва да стане Юли-Август. Поповото прасе ги предпочита за презимуване. Те трябва да се обърнат поне 2 пъти - веднъж през зимата и веднъж на пролет - Май месец.
Втори начин - закопаване в земята на буркани до нивото на гърлото. Отвътре се намазват с мед или се сипва бира, квас. Трябва да се покрият с нещо. Този начин не винаги действа.
Веселчето здравей!
Отдавна не беше писала. То и аз чета, но рядко пиша. Сезона го отрихме в края на Март, нямам с какво толкова да се похваля. Боря се с разни нематоди дето ми ядат семето и разсада. Марулите ми са почти готови за ядене. Скоро и репичките. Доматите ми станаха лилави като ги набучих в градината, а и нещо не вървят. Краставиците също. На терасата са добре, а в градината не. Дали им е студено там?! Времето е доста странно тази година. Ту горещо, ту студено. Валят порои като през лятото. А по принцип пролетта е суха и топла тук newsm78.

Последна редакция: ср, 11 май 2011, 05:15 от manandy

# 558
  • София
И моите пробни домати леко жълтеят. Посадих ги преди 20-тина дни и са само 5 коренчета, като през студа покривах 4-те с отрязани големи бутилки от минерална вода - 1 оставих на произвола.
Три от покритите вече имат по няколко пъпки /на някои даже се вижда жълтичкото на цвета/, също и непокритото  Shocked  Какъвто съм пишман градинар, ако не ги "уморЪ", може да ям домати, преди краставиците  Joy

# 559
  • Варна-София
Manzhelka, радвам се, че установихме връзка, отговорих ти на лични.

gelikas, има голяма разлика между лобода и лапад. Обичам ги и двете растения. Имам и едното и другото, замразявам и за зимата. Ако ти липсват семена, мога да ти събера.

# 560
Гледам снимките на прекрасните ви градини   bouquet и не спирам да се учудвам на малката българска територия какви разлики в климата има.Божурът тук има пъпчици като дребни джанки,а при някои вече е нацъфтял.Анн е разсадила преди две седмици,а тук ще чакам още две-ето го цял месец разлика.То и за това си има градинарски региони.На нашия пазар вече продават ягоди от Пловдивско-тук има съвсем мънички завръзчета.Ябълките още не са прецъфтели.Някои вече имат картофчета,при нас растенията са високи педя.Лозите сега почват да правят пеперудки,а късните сортове са все още на пъпки.
gelikas,лободата е културно растение-светлозелено на цвят и няма ликави жилки.Лапада или лопуш е диво,по-вкусно,с леко кисел вкус,но трябва да му се отделя главната жилка.И трябва да се избират растения с остри върхове на листата.Тези със заоблени горчат.Освен това лапада има огромно коренище,а лободата мънички корени като на салата.

# 561
  • Варна-София
gelikas, лободата е растението, което не изисква въобще никакъв труд. Като узреят семената ги пръскам из цялата градина. Напролет те си изникват без грижи. Като подготвям терен за садене си обирам лободата с корените. В края на краищата оставям 1 растение в цялата градина. То става с размери на висок храст и по форма прилича на малко дръвче. То е централен пункт за кварталната банда врабчета, много са забавни.  И да хапват нещо от семенцата й - то е пренебрежимо.

# 562
  • При розите и топлата вода ......!
Здравейте!
amica1, и аз искам да знам за чаят от коприва. Много си далеч от мен за семенца. Peace Ще поразпитам да видим ще си намеря ли.
vili__66, при мен е цъфналия божур, а лозите са по- големи от педя и имат доста листа. Студеното време обаче задържа всичко. Дано се пооправи от утре.

# 563
  • Варна-София
gelikas, с удоволствие споделям за копривата; информацията съм я събрала от англоезикови, рускоезикови и български сайтове.

Чаят от коприва подхранва и засилва имунната система на растенията и се приготвя така: Поставяш 1 кг нарязана коприва в 10 литра вода за 12-24 часа, а при студено време, както е сега и до 48 часа. Разреждаш за листно пръскане до 5% (например кофичка от 500 мл за кисело мляко на 10 литра вода), или за поливане като течен тор до 20% (4 кофички кис. мляко на 10 литра вода). Срещу въшки се пръска с неразреден чай.  Като замирише неприятно след 48-те часа се слага на компоста. Прилага се през 2 седмици. Пръска се долната страна на листата, защото по-бързо поемат. Времето трябва да е привечер или мрачно, за да не се изпарява бързо.

# 564
При мен точно от този копривен чай прилаган през седмица три пъти се получи много силно избуяване на доматите.До степен да се навиват стеблата спираловидно.Бях си отделила двайсетина стръка,при които прилагах чая.Другите,които гледах по традиционния начин си се развиваха нормално.След като спрях поливките растенията се оправиха.Тъй,че-внимателно  Laughing

# 565
  • Варна-София
vili__66, това е наистина важна бележка. Такова спираловидно навиване по оста на сложния лист получих и аз миналата година, когато торих доматите с комбиниран тор NPK. Станаха огромни, връзваха китки чак по краищата на листата, и целите растения бяха златисти. Един съсед тогава ми обясни, че домати се торят САМО с азотен тор по време на вегетацията. Неговата градина е образцова по всички правила на агрохимията, ама и при мен имаше много плод, много нещо. Тогава пръсках и с разтвор от утайка на кафе.
И нали ставаме БИО, може би като вземат да цъфтят да мина на шербет.

# 566
  • При розите и топлата вода ......!
Опа, тотално се обърках.  От каквото прочетох и питах разбрах, че от азотно предозиране се получава завиване на листата на доматите, а не от комбинираните торове. Имам уплах, защото няколко години ми стават винаги така доматите. Тази пролет вървяха добре, но мъжа ми шербетува и то когато имаше масова бутонизация, но след това се получи ето това: http://gelika.snimka.bg/hobby/gradina-2011.588071.23203114 . Намалих поливките и  сега са такива http://media.snimka.bg/8574/023404110-big.jpg?r=0. Даже ми се струва, че и по-късните домати пак завиват листата. Дано си въобразявам.
Записах си дозата за копривата, но ще внимавам.

# 567
Здравейте градинари и градинарки   bouquet Hug

Отдавна съм в този форум, но скоро мчрнах  хубавата тема  Grinning

Аз съм, дет' се вика пищман градинарка...ама с големи мераци  Crazy

Една година сяхме с милото домати ...идеал или биволско сърце и познайте....искарахме чери доматчета  Mr. Green

Имаме място на село , но нямаме опит и време...поне засега.

Като ви чета....така разтоварвам и се надъхвам....в момента съм на първата ви тема още и си запаметявам разни неща....може да ми потрябват някога....знае ли човек  Laughing

А сега , като за начало, съм рещила да си сея подправки в саксия......таааа...

днес си закупих Салвия и сандъче....отворих нета и взех да чета пикиранета разни и не знам си още какви неща  Crazy

Добри хора, обяснете с думи прости стъпка по стъпка действията по засяването и и отглеждането и , моля Praynig

От село ще си взема и магданоз, копър, целина и ...и.... ама се чудих, тоз магданоз, не мога ли вместо със семе да го захвана като го изтръгна от градинката с коренчето  Embarassed Joy

# 568
И аз съм пишман градинарка като теб, но специално за магданозчето зная, че ако се засади с корена, после ще ти изкара зелена стъбло, което ще образува съцветие за семе.
Инак за идеята за подправки - преди години гледах в две сандъчета на терасата и магданоз, и копър, и естрагон, и джоджен  Laughing
Студентски години Joy

# 569
Аааа и джоджен ще гледам аз...големи мераци ме гонят, но ме притеснява това, че на съда трябвало да има дупки отдолу....а сандъчетата имат ли...не знам....абе даже ще им говоря...само дето незнам как да ги засея  Embarassed Joy

Общи условия

Активация на акаунт