Натурална закваска за хляб, или хляб с квас – СЕДМА ТЕМА

• 2 161
  • 43
  •   1
Отговори
  • Sofia

СЪЗДАВАНЕ НА КВАС. Стъпка по стъпка. https://www.youtube.com/watch?v=m6pGkOuZnrk

Захващане на квас - https://morrennaa.blogspot.com/2024/12/blog-post.html

АКТИВИРАНЕ НА КВАС - https://www.youtube.com/watch?v=beKzcOe6w_o

Видео Хляб с квас, стъпка по стъпка - > https://www.youtube.com/watch?v=HlJEjW-QSnQ&t=134s

Стъпките в последователност по приготвянето на квасен хляб - https://www.youtube.com/watch?v=NqYG0upB8ik&list=PLZgN-SkB_QFKOV … t=92s&pp=iAQBsAgC

Последователност на процеса

Линк към някои от рецептите  https://bg-mam.ma/p/1627595/47587944

Фейсбук групи  Хляб с квас ,  Страст с квас

Последна редакция: чт, 28 май 2026, 18:16 от Morena

# 1
Благодаря за новата тема.

Записвам се с последните ми хлябове.

Този мисля беше с 12 часа насипна на 18 градуса, два часа в хладилник и разрез на 6-та минута след печене.

А този беше с дълга ферментолиза - 5 часа и 16 часа в хладилник

Доволна съм, че вече ми е лесно да си замеся тестото според текущите ми заетости и състоянието на кваса. Ако нямам в момента в пик слагам за автолиза, ако трябва да излизам и няма да мога да го сгъвам ама квасът е добре правя фементолиза, ако меся вечер и няма да мога да прибера навреме с хладилника го оставям в мазето за през нощта.

Имах някаква тенденция да ги предобрям и да получавам превтасало тесто, което е мъчение после за какъвто и да е вид оформяне ама мисля, че го оправих това.

Ще си направя експеримент да вложа нещо скоро, на първо време мисля левурда или чубрица или чесън на тиган.

# 2
  • Sofia
Джоли, хубави хлебчета, предвид процесите ти. Simple Smile
Първият е тръгнал да превтасва - дупката под горната кора го показва.
Правтасалите, които си имала са съвсем нормални за променящото се, затоплящо се време, докато се усети човек, има  няколко такива...  Браво, че си оправила нещата! 

Есенно време, пък трябва да се внимава за недовтасване, когато започне да захладнява. Simple Smile

# 3
Не довтасването все ми се струва като по-малкият дявол. Винаги можеш да оставиш още малко или да го сложиш някъде на по-топло/под лампа.
Като е топло е доста тънък моментът с превтасването и после поне при мен става много омазана работата. Не че хлябът после е лош, напротив. Даже е и читав на вид ама предпочитам да си го спестя като мога.
Обожавам момента на оформяне и когато е превтасал е ужасен за пипане и действие.

# 4
  • Sofia
Недовтасването е най-лошото. Simple Smile Имах предвид, че човек е свикнал от топлото време бързо да втасва и оформя и не се усеща (точно както сега със затоплянето),  че е захладняло и втасването трябва да се увеличи. 
И сама казваш, че превтасалия си е вкусен - абсолютно е така.

За мен и оформянето (само ми е криво, че работата ми  с тестото приключва) и дългата автолиза, както и насипната ферментация с обгрижването на тестото са  ми любими.  Абе целият процес ми харесва, да гледам как се развива тестото...

# 5
  • Berlin
На мен също ми харесва оформянето, само да не е лепкаво, толкова да ми е неприятно като ми се омажат ръцете с тесто, че и няма махане после, само с вода, а хич не искам да влиза каквото и да е тесто в канала. Дори и колкото и да са влажни ръцете, пак в един момент не са.
Сега чакам да изстине един почти пълнозърнест хляб, който направих с по-малко вода, отколкото трябвало, но просто обърках инструкциите. Прочетох, че трябва по-малко вода от нормалното, а то било обратното.😬 500гр тип 1050 и 325гр вода и стана една тухличка, ама уж нали така пишеше, хаха.

# 6
  • Sofia
На мен също ми харесва оформянето, само да не е лепкаво, толкова да ми е неприятно като ми се омажат ръцете с тесто, че и няма махане после, само с вода, а хич не искам да влиза каквото и да е тесто в канала. Дори и колкото и да са влажни ръцете, пак в един момент не са.
Сега чакам да изстине един почти пълнозърнест хляб, който направих с по-малко вода, отколкото трябвало, но просто обърках инструкциите. Прочетох, че трябва по-малко вода от нормалното, а то било обратното.😬 500гр тип 1050 и 325гр вода и стана една тухличка, ама уж нали така пишеше, хаха.
Виж тук за тестото по ръцете,  ако е засъханало тесто топваш ги в купичка с вода и - https://youtu.be/NqYG0upB8ik?list=PLZgN-SkB_QFKOVM8QItpcvRQOYRIp2BXR&t=167
Аз и от купата  по този начин събирам тестото по същата причина - да не отива в  канала.

А пък брашно тип 1050 е типово.  Пълнозърнестото е тип 1850.

# 7
  • Berlin
Мерси, не знаех как се води на български, затова написах “почти пълнозърнест”. Тук има само номера и после пълнозърнести. Май ще си карам на нормалното брашно, тип 550 го дават при мен добро за хляб или 812, но не съм видяла в магазина такова досега.

# 8
  • Sofia
Мерси, не знаех как се води на български, затова написах “почти пълнозърнест”. Тук има само номера и после пълнозърнести. Май ще си карам на нормалното брашно, тип 550 го дават при мен добро за хляб или 812, но не съм видяла в магазина такова досега.
Такова 812 нямаме в БГ и за първи път чувам Simple Smile , има тип 650,  което си е почти бяло, но не съвсем.

# 9
  • Berlin
Такова няма при нас. Най-често виждам 405 и 550, типовото 1050 и пълнозърнести, като отделно от пшеницата има такива и спелта (но най-често се среща пълнозърнеста).
Аз започвам да се оглеждам да купувам по-голяма опаковка брашно, че свършва бързо и вчера и днес например останахме без хляб. Вчера правих пица охлювчета, но се изяде всичко още почти веднага и след училище днес ме питат има ли хляб.😀 Което е хубаво де, значи им харесва. Само по 500гр пакети обаче виждам в магазина, та онлайн ще трябва да разуча.
Иска ми се и ръжен хляб да пробвам, ако не изцяло, поне смес.

# 10
  • Sofia
О, ръж непременно пробвай - тя и Спелтата са най вкусните брашна, следва лимеца.  Ръжта е лепкава обаче, затова добавям по 10% , макс 20%.... а коричката е мека. Simple Smile
При вас обаче  Спелтата  и Лимеца  ми звучат все  Динкел и как се различават....
А сетих се, виж  това австрийското (Ozbasak, то е тип 480 - фино и гладко)  дали няма да се среща и у вас?!  Аз съм много доволна от него и най вече като смес със Семола (твърда пшеница).

Последна редакция: пт, 29 май 2026, 18:32 от Morena

# 11
  • Berlin
Dinkel е спелта, а лимец било Einkorn, но мисля, че не съм виждала такова брашно в редовните магазини.
Ето я тухличката, жилавка е, тъмните петна са от подправка:
Скрит текст:

# 12
Аз с това затопляне се върнах направо в първи клас...даже и първите ми опити за хляб с квас бяха по добри от последните ми 3 хляба...и с храненето се нагаждаме...стигнах до 1:7:7  ,като водата е 3-4 гр по малко от брашното и май ще увеличавам още...и държа кваса в най хладната стая...дано,като започна да пускам климатика да охлажда да се подобрят нещата

# 13
Аз вчера правих хляб в разрез с всички “правила” ако въобще има строги такива и се получи голяма изненада.

Правих четири часа автолиза през нощта, сутринта в 0530 между млякото на бебето сложих квас и сол. После си поспах и чак към 0730 започнах с разтягания. После пък трябваше да изляза и към 1030 влезе в хладилника в купата. Стоя там до 1830ч, след което го извадих, оформих и прибрах пак за около 2 ч. Интересното беше, че в купата в хладилника си беше втасал бая..

# 14
Аз с това затопляне се върнах направо в първи клас...даже и първите ми опити за хляб с квас бяха по добри от последните ми 3 хляба...и с храненето се нагаждаме...стигнах до 1:7:7  ,като водата е 3-4 гр по малко от брашното и май ще увеличавам още...и държа кваса в най хладната стая...дано,като започна да пускам климатика да охлажда да се подобрят нещата
Може да си вземеш къща за квас. Било много удобно. Аз прибирам в хладилника лятото. Не искам вече много остатък, че съм на диета...

Общи условия

Активация на акаунт