Натурална закваска за хляб, или хляб с квас – ШЕСТА ТЕМА

  • 974
  • 29
  •   1
Отговори
  • Мнения: 3 787

СЪЗДАВАНЕ НА КВАС. Стъпка по стъпка. https://www.youtube.com/watch?v=m6pGkOuZnrk

АКТИВИРАНЕ НА КВАС - https://www.youtube.com/watch?v=beKzcOe6w_o

Видео Хляб с квас, стъпка по стъпка - > https://www.youtube.com/watch?v=HlJEjW-QSnQ&t=134s


Последователност на процеса
Примерен график за приготвяне на тесто


Линк към старата тема ТУК - > Натурална закваска за хляб, или хляб с квас – ПЕТА ТЕМА
Линк към някои от рецептите  https://bg-mam.ma/p/1627595/47587944

 Фейсбук група Страст с квас

Последна редакция: сб, 21 юни 2025, 18:13 от Danifin1

# 1
  • Мнения: 2 551
Сирос, Морена, благодаря за отговорите. Принципно съм наясно, че хлебопекарните нямат специална програма за хляб с квас и няма как процесът да се автоматизира напълно, но ме интересуваше как и доколко мога да ползвам хлебопекарната и да получа добър хляб. Особено в месенето ще имам нужда от помощ, защото обикновено нямам сили и търпение да меся, колкото трябва.
Печенето също е важен момент, надявам се да избера модел, който да изпича добре. Не съм взела окончателно решение, но съм се насочила към този модел - Gorenje BM1400E
https://technika.bg/product/9041/hlebopekarna-gorenje-bm1400e-s-dve-barkalki.html?gad_source=1&gad_campaignid=21290097026&gclid=Cj0KCQjwsNnCBhDRARIsAEzia4DGlMl9H69IiSPwVxCBczgcksXHvH74ZwQ0Mw8cEbJ1VC90YEuViS4aAhX2EALw_wcB


Намерила съм я на още по-приемлива цена, а и за двете кошници си заслужава. Ще мога да пека едновременно две различни малки хлебчета.

# 2
  • Sofia
  • Мнения: 22 486
...Особено в месенето ще имам нужда от помощ, защото обикновено нямам сили и търпение да меся, колкото трябва.
Печенето също е важен момент,...
За месенето (ръчно) помага автолизата, която развива глутена. Simple Smile И след това се изисква минимум месене.
За добър хляб всичко е важно, всички етапи (Квас, измесване, втасване, оформяне, разрез, печене), като се започне от кваса - най-важната съставка и какъвто е той, такъва е и хлябът.  Simple Smile  Ако квасът не е в оптимална форма, може да се проточи втасването, а тогава се нарушава глутеновата мрежа....

# 3
  • Мнения: 1 277
Помислете добре дали наистина имате нужда от хлебопекарна. Откакто открих хляба с квас, моята я пенсионирах. За хляб с мая и месене на тесто за козунак наистина е удобство. Но за квасения хляб един обикновен миксер върши чудесна работа, а не заема никакво място в сравнение с хлебопекарна. Не е отговор на въпроса Ви, но давам друга гледна точка с най-добри чувства.

# 4
  • София
  • Мнения: 1 974
Хлебопекарните на Панасоник имат опция "хляб с квас", а доколкото съм чувала отзиви - за всички тестени изделия били много добри, справяли се отлично. Отдавна обмислям такава, но ми идват малко скъпи. Иначе ползвам хлебопекарна от почти 20 години и съм тествала няколко марки, но въпреки доброто изпичане на хляба в някои от тях предпочитам да пека във фурната - усещането за хляба е различно. И удоволствието от оформянето също Simple Smile

# 5
  • София
  • Мнения: 8 424
Първоначално се запалих по хлебопекарна (по-старите съфорумци ни помнят как се бяхме развихлили с Ердинч в темата там, че даже и блог правихме), но постепенно стигнах до извод, че програмите им са за усреднени условия и данни за продукти и често се налагаше я да доомесвам тестото, я да го довтасвам. Да не говорим, че тогава правихме експерименти със съфорумците и установихме, че при едни и същи продукти месенето с хлебопекарна е различно между София, Елена и Бургас и дори и между първия и единадесетия етаж на жилищен блок. Та от тогава аз готови програми и рецепти за хлебопекарна не признавам.

Затова след като хлепорекарната приключи възможностите си, си купих мощен миксер за месене и така улесних работата си (аз също имам проблеми с ръцете и месенето ми беше проблем).

Отделно много късно открих един тефтер на прабаба ми (той всъщност е бил при братовчедка ми и тя го е пазила като реликва, но не  го е чела и не давала никой да го пипа) и там за замесването имаше няколко фази, но те са специфични и нека сега не ги коментираме, защото например за някои хлябове се ползва горещ стартер, па се омесва един път па се оставя да престои за развиване на глутена, но без да се чака маята да втасва, па ако има олио (мазнина) се добавя след този престой и т.н. ЗА КВАСА! Прабаба ми изрично е записала бавно и дълго месене при по-ниски температури (демек стаята да не е гореща като при козунаците). Да не говорим, че тя си е записала, че някоя си Гергана ѝ е казала, че е забелязяла че като остави тестото на студено в избата за една нощ, кваса втасвал най-добре. Ама това са подробности.

Та...твърдо за по-мощен миксер за месене пред хлебопекарна и вие да си  усетите тестото, да си му научите маниерите на поведение и да си съставите свой „ритуал“ за месене.

# 6
  • Sofia
  • Мнения: 22 486
... но въпреки доброто изпичане на хляба в някои от тях предпочитам да пека във фурната - усещането за хляба е различно.
Мдааа,  аз с първата хлебопек. изпекох един хляб в нея и това беше, ароматът не ми хареса и не повторих, само месех тесто, сладко правех... и те това. Затова  я замених с планетарен миксер.

# 7
  • Мнения: 2 551
Много полезни бяха за мен мненията ви. Благодаря. Обикновено бързо взимам решения, но сега се мотая и отлагам, което не е случайно.  Имам усещането, че покупката наистина ще се окаже излишна или най-малкото разочароваща. Размерите на машината не са малки и не ми се иска да се превърне в излишна домашна мебел. А доколкото разбирам, изпеченият  в нея хляб не е особено удовлетворителен като качества.

Квасът е различна вселена. Нямам натрупан опит и кой знае какви  успехи с него, но имам усещането, че печенето на хляб във формички не е достатъчно удовлетворяващо за мен. Харесвам как изглежда свободно печения хляб, макар все още да не мога да постигна добро отваряне и вид.  Опитвам понякога, но си изисква време, което не винаги имам.

Вкъщи сме двама, пека понякога и за семейството на сестра ми, които живеят в друг град. Общо взето ми харесва да работя с тесто. Вероятно  ще продължа както досега и ще си потърся като помощник някакъв миксер.

С риск да ви досадя, ще попитам тези от вас, които имат миксер - колко често го ползвате при месене на хляб. И дали тестото приготвено с миксер прави по-успешен хляба като краен резултат.

За козунаци е ясно, че е необходим като помощник, но у нас козунаци се хапват  само на Великден.

# 8
  • Sofia
  • Мнения: 22 486
... С риск да ви досадя, ще попитам тези от вас, които имат миксер - колко често го ползвате при месене на хляб. И дали тестото приготвено с миксер прави по-успешен хляба като краен резултат.

За козунаци е ясно, че е необходим като помощник, но у нас козунаци се хапват  само на Великден.
Изобщо не досаждаш, тъкмо раздвижват темата такива постове.  Simple Smile
Аз моя ползвам тъкмо по Великден, че не е един Козунакът тогава... това за месене. Обаче го ползвам за сладкиши например.
За хляб, какъвто меся през ден не го ползвам, обичам (да не кажа по-силна дума) да меся и усещам тестото (и да ползвам миксера, все пипам...) и ако не ми се наложи, все на ръка ще е.
Миксерът не прави по-добро печиво, само облекчава ръцете.  Или ако някой не обича да меси, да пипа тесто...
И е важно да не загрява тестото миксерът,  нужно е напасване с него и квасното тесто, което не е така стабилно като онова с промишлената мая.

# 9
  • Мнения: 1 277
Аз ползвам обикновен миксер 1-2 пъти седмично, правя тостерен хляб и го бъркам 5-10 мин. Не съм някакъв специалист, но дотук това удовлетворява нуждите и вкусовете на моето семейство.

# 10
  • Мнения: 2 551
Като стана дума за тостерен хляб, да похваля последните форми, които си поръчах - Berlinger Haus BH7917 Leonardo.
Не са толкова дълбоки - правят хляб със средни филийки, но са приятни за работа, измиват се лесно.

Търся си обаче по-малки формички, които да са по-дълбоки. До момента не съм се спряла на нищо. Имах една от въглеродна стомана -  ZYLISS ,  но ми се наруши покритието, понеже пека на 250 градуса, а при нея дават ограничение до 240 градуса. Явно съм я развалила така.
Много харесвам форми като алуминиевите, които се номерират по големина  L7, L11  и т.н, но това че са от алуминий не ми харесва.

Вие какви форми използвате, ако печете във форми, разбира се?

# 11
  • Sofia
  • Мнения: 22 486
Moите са два размера от Фантастико, тази е по голямата.

# 12
  • София
  • Мнения: 12 489
simpatikonia, определено този тип, като модела, който си си купила е много удобен за употреба, лесен за почистване, защото няма ръбове и т.н. Имам такъв на Тефал и съм много доволна. От друга страна формите на снимката по-долу, са по-подходящи като модел за тостерен хляб, защото го оформят по-добре, но аз като ги ползвам задължително им слагам хартия за печене:

# 13
  • Мнения: 50
Аз имам миксер, комбиниран с ренде, месомелачка и блендер и го използвам почти ежедневно.

# 14
  • Мнения: 10 651
Аз от Икеа имам тази форма за тостерен хляб и съм супер доволна от нея. Абсолютно елементарна форма тип тенеке, няма нещо което да не ми се е изпекло в нея. Отделно имам форми на Уилтън за кръглите кексове, едно нещо не съм изпекла както трябва в тях. За някои съм платила по 70$. Не мога да вдяна как се пече. Тежки, дебели, пък с тъмно покритие, пък със светло, пък залепват, пък нам къв спрей специален ползвам...Нищо не става. В тая всичко става без да се чудя какво и как. Също застилам с хартия. И беше и евтина. Става малко хлебчето, но за нас е предостатъчно. Не знам дали се предлагат все още, понеже съм я купувала преди 4-5 години, но ако има подобни, горещо препоръчвам. Имат и една от същия тип, но тъмна. Също много сполучлива.

Общи условия

Активация на акаунт