Натурална закваска за хляб, или хляб с квас – ШЕСТА ТЕМА

• 3 689
  • 74
  •   1
Отговори
# 45
Мога да Ви дам квас, квартал Младост.

# 46
Мога да Ви дам квас, квартал Младост.

Благодаря Ви, ще пиша на лично.

# 47
Момичета, пека по рецепти с брашно 310-350 гр. Имам само овален банетон, но искам да взема и кръгъл, но не мога да преценя какъв диаметър да бъде. Може ли да ме насочите?

И да ви покажа един неуспешен опит. Хлебчето, втасло в овален банетон, не влезе в кръглата чугунена тенджера. И понеже вече бях направила разреза, реших, че няма време тепърва да чакам камъка да се нагрява и метнах хляба в една алуминиева тава, а отгоре метнах друга като капак. Хлябът отдолу остана мокър и недоизпечен. Това е втори опит със същия резултат, явно тези алуминиеви форми не стават. А ми се бяха видяли чудна идея, защото малко ме е страх с тези тежки нагряти капаци. Пробвала съм и свободно печене, много лесно се слага и вади хлебчето с лопата, но засега повече ми допада печенето в тенджера.

Този хляб си има и други кусури, но най-големият е, че отдолу не се изпече изобщо. Нямам разрез, пратих го на вилата с мъжа ми и децата.

# 48
  • Sofia
Барбалена, 21см кръгъл банетон ти трябва. Кръглят хляб се реже различно - на кръст, звезда, триъгълник, квадрат...
    Вади го хлебчето в последните 10тина минути на решетката (да е в долната част на фурната) да се запече отдолу.

# 49
Благодаря, Морена Hug Ще поръчам и кръгъл. Ще търся и овален съд за печене, то се е видяло Grinning

Извадих го и сложих на решетка за печене на пица, почти не се изпече, но поне поизсъхна малко. Извадих го, защото му се събра доста време за печене. Сега напирам за нов опит след този фейл Grinning Много ме е яд, защото този път спазих максимално всички правила.

# 50
  • Sofia
От опит, повече от 40мин. печене, колкото повече кората става все по-дебела. Simple Smile
Аз пека  в правоъгълна чугунка, но и в керамичен кръгъл съд съм пекла и от двата съм много доволна, овален хляб пека. Кръгъл съм правила инцидентно - 3-4 пъти може би и по в началото, много отдавна не съм, извадила съм кръглия панетон от няколко дни, но навикът (за овално оформяне)  си казва думата, накрая все взимам овалния.
Иначе пека на "горен и долен реотан", на 1во ниво на фурната (броят се отдолу) с капака - 25мин.на 250, после махам капака и намалявам 220гр. и пека така за 5мин., след което вадя на решетката и пека 10мин. на долен реотан с вентилатор най вече за страниците на хляба - там е беличък... и накрая след 40мин.  имам равномерно изпечен хляб, с тъмна коричка, каквато харесваме. Simple Smile

# 51
Барбалена, за еднократните алуминиеви форми ли става въпрос? Прецаках си едни козунаци с такива по същият начин! 😡
Иначе за свободно печене може да се загрее фурната с фабричната тава и се изпича добре отдолу.

# 52
Морена, пекох веднъж в керамичен сън, обаче се притесних за "живота" му. Празен сън, на висока температура, взе да пука, с голям страх махнах капака, за да сложа хляба. Това беше последния ми опит с конкретно този глинен съд. Най-вероятно не е подходящ точно за такава употреба.

Ясно е, че трябва да търся нов подходящ съд. Чугун без покритие си мисля, защото с покритието потъмнява без ядене вътре и на тази висока температура.

Прайм, точно за тези форми става въпрос. Имам два опита, и двата неуспешни. Пише да сложи върху нагорещен камък евентуално, но не знам дали искам да правя трети опит Sad

# 53
  • Sofia
Моят керамичен съд е този - https://gia-bg.com/keramichna-domashna-pesht-f-32-novo-pokolenie/ само за хляба го ползвам.

А чугуненият ми е без покритие.

Последна редакция: пн, 18 авг 2025, 13:32 от Morena

# 54
Изглежда страхотно, Морена!

Аз пробвах в такъв, хлябът се изпече, но имах чувството, че всеки момент ще се разпадне гювечът 🫣

# 55

Ясно е, че трябва да търся нов подходящ съд. Чугун без покритие си мисля, защото с покритието потъмнява без ядене вътре и на тази висока температура.

Прайм, точно за тези форми става въпрос. Имам два опита, и двата неуспешни. Пише да сложи върху нагорещен камък евентуално, но не знам дали искам да правя трети опит Sad

Аз пека в неемайлирана тенджера и съм супер доволна! Пускат я на промоция от време на време за около 70лв. В това влиза и кръгъл банетон, силикон за преместване на тестото в тенджерата и шпатулка. А капака можеш да ползваш за тиган и сач.
https://www.emag.bg/chugunena-tendzhera-steinzeitwerk-s-kapak-4- … tm_medium=android

# 56
  • Sofia
И в йена, и в керамичния съд, и в чугунката ползвам плитката част за основа, дълбоката ми е капак.  Така е много по лесно поставянето на хляба.

Барбалена, благодаря!  За твоя е нормално да се притесняваш, понеже е гледжосан. Пък е и с по-тясно гърло...

Това е чугунката ми

Последна редакция: пн, 18 авг 2025, 18:47 от Morena

# 57
Здравейте, и аз се присъединявам към вас! От сравнително скоро реших, че искам да се науча да правя хубави квасни хлебчета, защото много добре ми се отразяват на храносмилането.
Някой знае ли какво мога да направя, за да намаля киселинния вкус на хляба? Използвам хубаво набъбнал квас, след като е пораснал двойно в бурканчето и мирише приятно. Може би киселинността идва от прекален фермент на тестото след като го замеся? В рецептата, която гледах инструкцията беше накрая да се остави тестото в хладилник за през нощта, но се чудя дали да не пробвам без нощно втасване.
Също някой има ли препоръки за малко по-мека и тънка коричка? Пръскане с вода?

# 58
  • Sofia
Здравейте, и аз се присъединявам към вас! От сравнително скоро реших, че искам да се науча да правя хубави квасни хлебчета, защото много добре ми се отразяват на храносмилането.
Някой знае ли какво мога да направя, за да намаля киселинния вкус на хляба? Използвам хубаво набъбнал квас, след като е пораснал двойно в бурканчето и мирише приятно. Може би киселинността идва от прекален фермент на тестото след като го замеся? В рецептата, която гледах инструкцията беше накрая да се остави тестото в хладилник за през нощта, но се чудя дали да не пробвам без нощно втасване.
Също някой има ли препоръки за малко по-мека и тънка коричка? Пръскане с вода?

Добре дошла сте! Simple Smile
Киселост в хляба идва основно от кисел квас.  За да е от превтасване на тестото, то трябва да е много превтасало, което едва ли се случва.
Дали ще нощува в хладилника за второто  втасване  е въпрос на личен избор, не е изискване.  За мен е страхотно удобство хладилното втасване.  Simple Smile
Кората става по-дебела, колкото по-дълго се пече,  оптималното печене е 40мин.  А олио като добавка я прави по крехка.

Последна редакция: вт, 02 сеп 2025, 00:20 от Morena

# 59
Освен олиото, което и аз добавям за по-тънка коричка може да пробвате тостерен хляб във форма за кекс.
Ферментацията в хладилника е ключова за по-лесното храносмилане след това, така че никога не я пропускам, ако не е спешен хлябът.
Киселият вкус най-вероятно е от кваса. Хранете го с бяло брашно. Не го оставяйте да гладува. Слагайте малко повече брашно спрямо водата. ✌️

Общи условия

Активация на акаунт