Натурална закваска за хляб, или хляб с квас – ШЕСТА ТЕМА

• 7 209
  • 147
  •   1
Отговори
# 30
Здравейте! Квасът ми не стигна до морето, изчака си ме в хладилника 10 дена. Имах известни ядове, че без малко пълнозърнесто брашно не се надигаше, но откак минах към Софиямел за пица след препоръка на Морена, нещата потръгнаха. Скоро мисля да пробвам и Евамел, че се оказа, че в близкото магазинче има такова.

Днес изпекох седмото хлебче. Това е най-доброто за момента. Пекох го върху камък за пица. Първите ги пекох в чугунена тенджера, но много се обезформя заради хартията за печене. Може ли да се сложи директно без хартия?

# 31
  • Sofia
Чудесно си се справила, Барбалена, браво!
Не виждам как без нещо като хартията ще го пренесеш в горещия съд за печене.
Аз ползвам фолио за барбекю.  Тук може да го видиш... продва се на листове,  аз съм си го изрязала.

https://www.youtube.com/watch?v=AtywwYNPCsc

# 32
Оф, да, права си, не се замислих за това. Обаче пък ми даде идея, изрязах си и аз по този начин хартията за печене и прехвърлих хляба без проблем в тенджерата. А тези листове откъде ги купуваш, за първи път виждам такива?

Много нежно пипаш хлебчето Blush

# 33
  • София
Здравейте! Квасът ми не стигна до морето, изчака си ме в хладилника 10 дена. Имах известни ядове, че без малко пълнозърнесто брашно не се надигаше, но откак минах към Софиямел за пица след препоръка на Морена, нещата потръгнаха. Скоро мисля да пробвам и Евамел, че се оказа, че в близкото магазинче има такова.
Скрит текст:
Днес изпекох седмото хлебче. Това е най-доброто за момента. Пекох го върху камък за пица. Първите ги пекох в чугунена тенджера, но много се обезформя заради хартията за печене. Може ли да се сложи директно без хартия?

Чудесно е станало хлебчето!
Ако ще пробваш с Евамел си купи брашното, което е ЕКСТРА. То се прави от пшеница от старите сортове, които те си сеят и е без всякакви добавки. Моят квас много си го харесва това брашно Simple Smile

# 34
  • Sofia
Благодаря, Барбалена, нали не трябва да му изкарам въздуха... Simple Smile
Аз от Алито взех фолиото, но мисля, че и в Тему съм го мяркала.  С този лист карам година вече, колко хартия съм спестила... 
Да, на Евата баничното е с добавки, за разлика от останалите... логиката ми убягва за него.

# 35
Благодаря, момичета! Тъкмо гледах брошурата и се чудех кое брашно да взема. Дано имат Екстра

# 36
  • Sofia
Днешното ни хлебче - много вкусно и страхотна коричка, и леко като перце! Simple Smile
С Капуто Куоко и по 10% ПЗ Камут и бяла Спелта (за разтегливост, освен за вкус), 20% Квас (на 4 часа),  2% сол, 86% хидратация, спелтени трици за повече фибри и 4 часа Автолиза.

# 37
Момичета, имам нужда от помощ. Искам да направя тостерен хляб с бяло и пълнозърнесто брашно със семена (имам готов микс от слънчоглед, тиквено, ленено, сусам), овесени ядки и чия. Но се затруднявам с намирането на рецепта. Имате ли някаква рецепта под ръка?

Редактирам: забърках нещо на око... Дано се получи. Водих се уж по рецептата за тостерен хляб на Бабината питка. Смесих пълнозърнесто брашно, бяло брашно и брашно от спелта. Общо 310 грама. Дано водата е достатъчно, 220 грама май беше. При ламинирането посипах семената, които не накиснах предварително. Ще видим какво ще се получи....

Последна редакция: пт, 25 юли 2025, 21:04 от Барбалена

# 38
Здравейте, търся рецепта за тутманик с квас, имате ли някоя успешна?

# 39
Цитат
2 яйца
200гр кисело мляко
80 -100гр квас 100% хидрат. /аз съм го правила и с остатъчен квас /
1/2чл сода бикарбонат
1чл бакпулвер
50гр олио
250гр брашно
200-250гр сирене
сол на вкус
семена за поръсване пожелание
около 40-50 гр масло
Объркваме всичко без маслото и семената. Разстиламе в тавичка покрита с хартия за печене и разхвърляте отгоре нарязаното на малки парченца масло и печем на 180 градуса около 35 минути или до лек загар отгоре.

Последна редакция: ср, 30 юли 2025, 17:26 от Danifin1

# 40
  • Sofia
Ако сте правила тутманик с мая, същото е и с кваса, ползвайте 25-30% Квас.   Ако не, ползвайте тази рецепта - https://morrennaa.blogspot.com/2020/04/blog-post.html
Със сода/бакпулвер за мен не е тутманик а солен кекс.

Солен кекс

Последна редакция: ср, 30 юли 2025, 19:26 от Morena

# 41
Здравейте и от мен, нова съм в темата, но от много време се каня да започна да меся с квас. Можете ли да ми кажете откъде бих могла да взема?

# 42
  • Sofia
Здравейте и от мен, нова съм в темата, но от много време се каня да започна да меся с квас. Можете ли да ми кажете откъде бих могла да взема?
Добре дошла сте!  Simple Smile
По добре е сама да си захванете квас, защото така по лесно ще го разберете и опознаете.  Иначе с готов квас направо скачате в дълбокото.  Той е като Тамагочи, но жив организъм и си иска грижи.  Simple Smile
Ако искате мога да ви пратя от моя квас. По Еконт и само пощенските ще са си за вас, квасът е подарък от сърце.

Последна редакция: пт, 08 авг 2025, 00:38 от Morena

# 43
Kramergirl, кажи от къде си, може някой "съсед" по квартал да ти даде квас. Или да ти кажем, откъде може да вземеш в твоя град.

# 44
За София става въпрос.

Общи условия

Активация на акаунт