Натурална закваска за хляб, или хляб с квас – ШЕСТА ТЕМА

• 921
  • 29
  •   1
Отговори
# 15
  • Sofia
Аз от Икеа имам тази форма за тостерен хляб и съм супер доволна от нея. Абсолютно елементарна форма тип тенеке, няма нещо което да не ми се е изпекло в нея. Отделно имам форми на Уилтън за кръглите кексове, едно нещо не съм изпекла както трябва в тях. За някои съм платила по 70$. Не мога да вдяна как се пече. Тежки, дебели, пък с тъмно покритие, пък със светло, пък залепват, пък нам къв спрей специален ползвам....
Абсолютно съм съгласна.  Във фурната се готви на индиректна топлина и дебели съдове (чугун или керамика)  изискват дъъло нагряване.  Затова в повечето случаи колкото по тънък и тъмен е съдът, по добре се изпича печивото.

# 16
Аз така съсипах един козунак, който пекох в стъклена тавичка, докато се нагрее, козунакът втаса и довтаса допълнително, преля, надаха краища Grinning

Аз искам да попитам, има ли някаква особеност при захващането на квас с по-високопротеиново брашно? Пробвах с брашно на Екосем, малко над 15 грама белтъци и нищо не стана. Повечко вода ли се слага в този случай от 1:1?

# 17
  • Sofia
Барбалена, бялото на Екосем го забрави, много тегаво брашно е, не се харесва изобщо.
Не съм чувала за хранене на квас с повече вода от брашното.  И повече от 13 белтък не необходим, трудно е брашното с повече.

# 18
  • София
Аз така съсипах един козунак, който пекох в стъклена тавичка, докато се нагрее, козунакът втаса и довтаса допълнително, преля, надаха краища Grinning

Аз искам да попитам, има ли някаква особеност при захващането на квас с по-високопротеиново брашно? Пробвах с брашно на Екосем, малко над 15 грама белтъци и нищо не стана. Повечко вода ли се слага в този случай от 1:1?

1. С бяло брашно се захваща много по-трудно и по-бавно закваската.
2. Не се слага повече вода, точно обратното.
3. Не всички марки брашна са подходящи за закваска. Това, че е високопротеиново, не виждам каква връзка има със захващането на закваската. Трябва ти някое изчистено от всякакви добавки.

# 19
Ох, така ли? Аз го взех, защото пише, че е мляно на каменна мелница и е без никакви добавки....

Не, че има общо със захващането, а защото съм чела, че на брашната с повече протеин се слага повече вода при замесване на тесто. И се чудех дали е достатъчно 1:1.

Вчера вечерта забърках 50:50 бяло с пълнозърнесто брашно. Обаче ще ходим на море след седмица и се чудех какво да го правя, ако тръгне. Защото ще е прекалено млад и тази сутрин ми хрумна, че мога да го взема с мен Grinning

# 20
  • Sofia
Ох, така ли? Аз го взех, защото пише, че е мляно на каменна мелница и е без никакви добавки....

Не, че има общо със захващането, а защото съм чела, че на брашната с повече протеин се слага повече вода при замесване на тесто. И се чудех дали е достатъчно 1:1.

Вчера вечерта забърках 50:50 бяло с пълнозърнесто брашно. Обаче ще ходим на море след седмица и се чудех какво да го правя, ако тръгне. Защото ще е прекалено млад и тази сутрин ми хрумна, че мога да го взема с мен Grinning
Не ги сравнявай кваса и тестото.  
Високо  протеиновото брашно, както и пълнозърнестите поемат повече вода, но всяко различно поема и не  се слага някакъв точен грамаж отначало, а по малко, за да се види колко гълта конкретното брашно.  Това за тестото.
Квасът си се храни от минимум 1:2 - вода : брашно, което е твърд квас и   1:1; 1:2 или която и да е друга цифра, като се мени само тази на брашното, доколкото изискват условията в дома и сезона .  Моят квас, който съм подарила на приятелка у нас е на съотношение 1:3:3, а при нея 1: 8: 8 и дори 1:10:10 - все в София, в различни квартали. Вископротеиновото брашно в  кваса, просто държи по дълго пик.  
Аз съм с "пицата" на София мел (13.4г протеин) за храна на Кваса ми.
Барбалена, аз в БГ все си мъкна кваса с мен.

# 21
привет! подреждам се и аз, ще се пробвам... вижда ми се адски привлекателно, ако и все така ми се вижда, ще е едно вълнуващо приключение!

тези видеа от първия пост ли да ползвам? и за кваса тръгвам по видеото за създаване на стартер, нали? това за активиране (на квас) трябва ли ми? брашното ми вкъщи е това - подходящо ли е и за квас и за хляба после?

Последна редакция: чт, 03 юли 2025, 10:59 от arino

# 22
привет! подреждам се и аз, ще се пробвам... вижда ми се адски привлекателно, ако и все така ми се вижда, ще е едно вълнуващо
тези видеа от първия пост ли да ползвам? и за кваса тръгвам по видеото за създаване на стартер, нали? това за активиране трябва ли ми? брашното ми вкъщи е това - подходящо ли е и за квас и за хляба после?
Няма значение, кой точно метод ще използваш, този от първата страница или друг, те принципно са еднакви.
Само ти препоръчвам да започнеш с малки количества като съотношение, примерно по 20-30гр, за да не изхвърляш много остатъчен квас. Също така трябва да вземеш в предвид горещото време в момента. Оптимална температура за захващане на квас е 22-25 градуса мах. Посоченото брашно от тебе е добро за тази цел.

# 23
  • София
Като за първи квас (захващане), е добре да използваш пълнозърнесто или ръжено брашно и да не е от тази фирма, която си посочила.

# 24
  • Sofia
привет! подреждам се и аз, ще се пробвам... вижда ми се адски привлекателно, ако и все така ми се вижда, ще е едно вълнуващо
тези видеа от първия пост ли да ползвам? и за кваса тръгвам по видеото за създаване на стартер, нали? това за активиране трябва ли ми? брашното ми вкъщи е
Скрит текст:
- подходящо ли е и за квас и за хляба после?
Добре дошла!  Хубаво е че имаш мерак, той и търпение са нужни! В такъв случай е наистина вълнуващо приключение!  Прочети при мен за захващането на квас.  
Важното е  като започнеш да караш по една "рецепта".  
Тъкмо предвид сезона (както съм писала и в блога си) и горещото време е добре да ползваш бяло, не типово или пълнозърнесто брашно.  Може да сложиш само 20% пълнозърнесто (и по-добре да е ръжено) към бяло (с по висок портеин - 11-13г).   Аз например използвам "пица" на София мел.  Важно е да ползваш бяло пшенично брашно, което ще ти е лесно за набавяне, защото особено (но не само) в началото не добре да не сменяш брашното (храната на кваса).
Не взимай бяло брашно на Екосем.

# 25
и за мен няма значение кои точно стъпки ще ползвам, видеата, или други, но ми трябват някои подробни, може и на бг, може и книга, просто нещо стъпка по стъпка за ултра начинаещ.

междувременно, морена е писала, благодаря, ще тръгна по твоите описани бг стъпки.

разбрах ви за брашното, явно няма да е моето в момента.

ох или ех ще ми е реакцията... ще се види скоро Simple SmileSimple Smile

# 26
Аз имам 3 опита с бяло брашно и твърдо не тръгва процесът... Като добавя пълнозърнесто брашно тръгва. Пробвала съм с три вида бяло брашно и не става - Родна стряха, София мел и Екосем. Обаче добавям в съотношение 1:1 бяло и пълнозърнесто и доста бързо се удвоява и утроява. На седмица макс е квасът. Може би трябва да намаля пълнозърнестото?

Морена, бялото брашно на Екосем не го одобряваш само за квас или като цяло?

# 27
  • Sofia
Аз имам 3 опита с бяло брашно и твърдо не тръгва процесът... Като добавя пълнозърнесто брашно тръгва. Пробвала съм с три вида бяло брашно и не става - Родна стряха, София мел и Екосем. Обаче добавям в съотношение 1:1 бяло и пълнозърнесто и доста бързо се удвоява и утроява. На седмица макс е квасът. Може би трябва да намаля пълнозърнестото?

Морена, бялото брашно на Екосем не го одобряваш само за квас или като цяло?
Не само аз.. във фб групите му се носи лоша слава... и до преди година може би,  беше с 13г протеин, а сега с тези безмислени 15г е още по-зле.  Просто е тегаво, трудно брашно и неподходящо нито за квас, нито за тесто -  те са все едно и също. 

Аз започнах моя Квас на 31.3. още по хладно е било времето от сега  и ползвах 1:3 ПЗ ръжено и София мел пица. Никакъв проблем нямах и постепенно махнах ръжта и остана само бялото.  Сега е топло и не е нужно 1/3 да е ръжта.

# 28
Оооо, не знаех за това брашно. А как му се зарадвах като го намерих в Кауфланд, без добавки, без ГМО. Ще знам вече.

При нас имам чувството, че е леко прохладно. Мъжът ми вечно се оплаква, че му е жега и пуска климатици, вентилатори, отваря врати, прозорци, течение да става. Снощи преди да си легна затворих прозореца в кухнята и той 10 минути по-късно го отвори Grinning

Бях се отчаяла с преди няколко дена, че както писах, нямаше никакъв признак на съживяване и в отчаянието си добавих пълнозърнесто брашно и най-накрая живна...

# 29
  • Sofia
В нас е топло (южно изложение ми е кухнята) още в 11ч. е 27 градуса в стаята и пускам климатика да  ми държи 23-24 градуса и за мен добре, и за кваса, и за тестото. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт