Био зеленчукова градина №8

• 75 740
  • 751
  •   1
Отговори
# 660
  • Пазете Гор
Ако пишете с това темпо, ще трябва отделен форум, и да назначим една чиновничка, дето да прави резюмета. Два дена се ограмотявах по професията, а вие изписахте пет страници и отгоре! Grinning

amica1, описанието на напоителната система е тласъкът, от който се нуждаех, за да направя напоителна система, независеща от водопровод.

Имам около 100 квадрата покрив, което годишно в моя регион прави около 60 тона (!) вода, която преминава през улуците. През периода на вегетация са около половината. Тоест напълно достатъчни да поливам, ако има къде да ги съхраня, разбира се. освен това имам и дренажен кладенец, който не използвам за нищо.

Значи започвам да търся наистина варели от 200 литра.

Пазете жабите. Краставите жаби (у нас има два вида - зелена и кафява) са безобидни създания, които придават колорит на градината. Освен това унищожават маса вредители. Лично съм виждал едра кафява крастава жаба, налапала до половината попово прасе.

Много е хубаво да имате дървесни жаби в градината. Те са малко по-дребни от краставите, с гладка и пъстра кожа. Мъжките са всепризнати певци, вечер им слушате концерта, поне докато дойде време за щурците. Екземплярите и от двата пола са красиви, фини животинки.

Сеитбата ми на цвекло беше практически неуспешна (ок. 15 %), и си купих и посадих разсад. Покълнал първият вейков фасул за зелен, което ме подсеща утре да почвам със Старозагорския.

Моят грах е Динга, имам и увивен , който се яде с шушулки. Садих го до ограда, да се оправя сам.

Отчитам, че баклата е светлолюбива, щото всред курниците и нужниците е удължила междувъзлията значително.
Мнооого спанак, бря.

# 661
  • на брега на Дунава
Стига бе -една крастава жаба ме подлуди .Копаеше дупки в лехата и един ден скочи върху крака ми.Ядосах се и я метнах през оградата на голямо разстояние.От тогава не ми оре из лехата.
gelikas- и аз имам кандилка в лилаво.Те сами се сеят и се налага да ги махам ,защото става джунгла,но са красиви.Иначе съм в Балкана , на около 400 м,Диво е и това му харесвам.
Куркума Къде ще търсиш варели от 200 л. Аз търся ,защото искам да направя същото с улуците,но намирам само от 150 л.

# 662
  • на брега на Дунава
Някой пробвал ли е да сее слънчоглед и около него краставици newsm78.Вече съм заложила зелен боб до сладка царевица да видим какво ще стане. Продължавам да проучвам съвместимостта на растенията. Морковите са до лука,босилека до доматите, до тях тагетес ,латинка до ябълката против листни въшки ,целината до пипера и до тях царевица и т.н.
Полях преди седмица балконските цветя с разтвор от мая за хляб и малко захар и подлудяха .

# 663
  • Варна-София
Куркума, това вече ще е супер еко.

# 664
МХ- Hug
аз съм със слънчогледа.Моето е цвете-слънчоглед.Генетиците са си поиграли.А грахът пониква до него понеже...или съм забравила кога съм го посяла или е от миналата година.Аз оставих за зрял-обичам гъста каша от сушен грах по руски,с препечени омаслени хлебни  кротончета.Мннн.Вкусно.
Царевица и боб са другарчета.Грах и овес.
Сега се чудя дали ще се залюбят моят памук и лен,от маслодайният.Нали си спомняте-миналата година изкарах по две реколти от лена.Едно от най-красиво цъфтящите билки-бледо лилавко въздушно съцветие,отваря се сутрин и до вечерта е отлетяло от вятъра.Семенник  като топченце портокал.Може и вхляб и салатка да поръсиш отгоре.Полезно и за сърцето и за очите...
Ех ако поникнв памука!Видях го разтворен миналата есен в ботаническата градина.Сънувах го.
Тинтина все да те питам за скорпионите.Срещат ли се в градските райони на Хюстън?
Куркума сама си предлагам услугите за чиновничка... Sad
Както е тръгнало при мен-само любовта към зарзаватчийството ми остана.Гола такава. 5 месеца зима,без пролет,с буреносно лято-днес температурата падна за 3 часа от 30 на 9 градуса.Пороят снощи зави салатките с кал,само прерийните растения се усмихват.
Благодаря ви за споделените фотографии.
Лека нощ! Hug

# 665
Пускам ви линк към една тема от друг подфорум.
Най-дългият пост на тази страница е интересен. Със специален поздрав към Куркума и Вили. Simple Smile
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=541500.45

# 666
  • Варна-София
Веднага откликнах. Ще чакам да се развие и към Варна мрежата. Обичам моркови, а не можах да им улуча чалъма.

# 667
Цар съм на морковите. Правят се правоъгълни гърбове, на 50-60 см един от друг, върховете на гърбовете се потупват с мотиката, прави се надлъжна браздичка с ръба на дланта и в нея се посипват семенца. заравя се леко с ръка - това се прави февруари, март, април е малко късно. Когато станат 5-10 см високи, се прореждат внимателно с проскубване, като се оставят най едрите, между два съседни моркова да има поне три пръста ръзстояние. Ако гледате пипер на табли или вади, гърбовете са подходящо място за моркови.

Расовска чутуура..  Mr. Green  http://bnt.bg/bg/productions/93/edition/14260/byrzo_lesno_vkusno … t_susheni_chushki

Тая сутрин си пръсках доматите с копривена вода. Обаче в изблик на бяс срещу накъдрените праскови, ги опръсках хубаво с Ридомил голд /такова имах/, сега ще чета какви съм ги сътворил.

# 668
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
 Hug да не ви изпусна  Blush

аз още се ослушвам за саденето в градината. донякъде защото ме притеснява вятъра, донякъде защото още не е опънат маркуча за капковото....

вчера бяхме в градинката. боба е поникнал на повече от 100%  Mr. Green декоративните кратунки са само в едното гнездо, но бабата ме увери, че трудно никнели и има вероятност да се появят по-късно. бамята също расте, за съжаление 4-5 стръка от 15   Confused ще се пресява май. морковите са поникнали навсякъде и са много гъсто, но ще ги изчакам с прореждането  Laughing те са си на синковеца, той няма как да не провери дали не са се скрили  Laughing

имаме страхотни кайсии и много-много-много праскови  и попски круши Sunglasses даже бадемчета и дюли има. мушмулата още цъфти  Hug

# 669
Засях си салвията, а утре и другите подправки. След колко време да чакам да поникне? ...и сега вечер трябва ли да я прибирам или да я загръщам с найлон нещо...?, а колко често да поливам? Embarassed Rolling Eyes

Вече съм на втората ви тема...и така отмарям като ви четаааа..., толкова увлекателно пишете, нямам думи  Crazy Laughing Heart Eyes

# 670
К-А-М,вече няма опасност от слани,така че няма нужда да я прибираш.Но за създаване на по-добра повърхностна влажност е хубаво да покриеш с найлонче.Иначе отгоре ща прави кора,по-бързо ще изпарява влагата и ще просъхва,а от това могат да пострадат нежните кълнове.Аз имам пръстов метод за проверка на влажността Mr. Green-бодваш пръстче в пръстта-ако лепне е влажно,ако като го извадиш и почвата се събаря в дупката-сухо.Тогава поливаш.Ще добиеш усет с времето.Ще научиш много нови неща  Hug и ще ти се иска все повече и повече.

# 671
К-А-М,вече няма опасност от слани,така че няма нужда да я прибираш.Но за създаване на по-добра повърхностна влажност е хубаво да покриеш с найлонче.Иначе отгоре ща прави кора,по-бързо ще изпарява влагата и ще просъхва,а от това могат да пострадат нежните кълнове.Аз имам пръстов метод за проверка на влажността Mr. Green-бодваш пръстче в пръстта-ако лепне е влажно,ако като го извадиш и почвата се събаря в дупката-сухо.Тогава поливаш.Ще добиеш усет с времето.Ще научиш много нови неща  Hug и ще ти се иска все повече и повече.
така е  Laughing....хуквам за найлон Crazy

# 672
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
градинката ми ме е научила на много неща. най-важното е търпението Wink
няма как да дърпам за "ушите" за да порастат по-бързо  Hug

хвал, хвал

кайсии и смокини

кратунки и боб  Hug

майска пъпка на роза, лалета, и трева  Mr. Green

# 673
Ех,Добричко момиченце....Ех,Гуденце! Hug
Грейна ми монитора от твоите кайсии и смокини!Хубост,пу..пу...
К-А-М-слушай Вилито за метода със пръста в почвата-ако нещо докарах до бране миналата година е нейна заслуга.А разннобразието от зеленчуци на всички пишещи в темата. Laughing
Миналата година патладжанът растеше на всички континенти.Дали таз година увивния боб няма да е печалившата култура.
Вълк-лютеницата от стари чушки е много вкусна,полезна и широко уважавана в СЗ-я Ревзерват.Много я тачим.
Като се зачетох в постта даден от Люлин ми се прииска и аз да си поръчам био зарзават от мераклията.Нали все ни обещават директен самолет София-Чикаго.
Майко,ще го спусна като бизнесидея на Старото момче като се прибере....Може и по-евтинко да ни дойде от моето зарзаватчийство.Шегувам се. Joy
Аз съм посяла кимион и анасон,ама не никнат..бре...Мъка!!!!!! Close

# 674
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
amica1,
благодаря за съветите.

мисля да пробвам със зехтин.
нямам сушени растения синап, само семена имам.
мисля, че са ми казвали подобна рецепта, но с олио от рапица, не можели да дишат въшките от мазнината и умирали. бях забравила, мерси, че ме подсети.
явно е все тая какво олио ще взема.

днес мъжът ми купи 2 лози  ooooh!
при нас зимата е доста студено, понякога е -15С до -20С и е влажно.
трябва ли да ги режа есента и да ги зазимявам после за зимата?
смятаме да ги сложим да растат по стената, да им пази топло, ама зимата си е студ навсякъде  newsm78

от 6 вида босилек само един покара. днес ще сея пак.
салвия харесвам много.
използва се външно и вътрешно (чай) против обилно потене.
в кухнята се ползва при приготвянето на меса (салтимбока, италианска кухня) и е задължителна в провансалската смес от подправки.
зимата се пие чай от салвия при силен гърлобол с кашлица.

Общи условия

Активация на акаунт