Био зеленчукова градина №8

• 75 731
  • 751
  •   1
Отговори
# 675
Леле, що нещо сте изписали. Аз до компютъра нещо не мога да стигна. Днес прекопах половината малини. Репичките и салатките са вече наполовина изядени. Морковчетата и граха тръгнаха много добре. Лук и чесън са в стройни редици. Посяхме първите домати навън.Изобщо има толкова много работа. Овошките и те набират сили.
Вълкът с дългият ник - как е хинапа? Моят вече показа признаци на събуждане- показаха се листенца.

# 676
Хинапът си стои, нищо не прави. Стъблото изглежда добре, жилаво е на леко огъване, няма признаци да излезе листенце отнякъде. Близо до земята имаше една вертикална пукнатина, замазах я с ако от овца, това е идеалната овощарска замазка за рани по кората на дърветата.

# 677
Вълк, още търпение може би иска.
amica1,

днес мъжът ми купи 2 лози  ooooh!
при нас зимата е доста студено, понякога е -15С до -20С и е влажно.
трябва ли да ги режа есента и да ги зазимявам после за зимата?
смятаме да ги сложим да растат по стената, да им пази топло, ама зимата си е студ навсякъде  newsm78

И в българско има следната практика : Лозата се откача от асма, или ред, сваля се на земята и се покрива с листа и пръст. Поне с 20 санта, да не мръзне. Февруари се отравя и се вдика пак горе.

# 678
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Дедо, мерси за съвета.
т.е. зазимявам като розите?  Simple Smile
а орязвам ли я наесен? и колко?

# 679
  • Варна-София
Вълчо, благодаря за съветите за морковите.
Аз също днес пощръклях около къдравостта по прасковите. Прехвърлях варианти – па Тирам, па сероваров разтвор и накрая, знаеш ли какво направих? Качих се на едно столче и обрах поразеното, отрязах даже няколко клонки и съм предоволна от резултата.
Известно е, че културната праскова така или иначе изисква освен зимна резитба и летни резитби. На нея й е заложено генетично да се развива като бучиниш и ако не се направи короната проветрива и светла на следващата година плодните пъпки се развиват извън онези 15-тина сантиметра, които се оставят при зимната резитба и резултатът е че няма плод.
Така че тези листа, наченъци на леторасти и клонки, които отстраних изобщо не се отразиха зле на дръвчетата. Просто съм си спестила няколко летни резитби на лакомци и зашумяващи леторасти.
И е еко.

# 680
Дедо, мерси за съвета.
т.е. зазимявам като розите?  Simple Smile
а орязвам ли я наесен? и колко?

Ако я орежеш наесен, ще я зазимиш по-лесно. Обаче пролетното рязане ще ти даде шанс да премахнеш замръзите. То така и така newsm78. Ти прецени кое да избереш. Предполагам са малки лози, а аз говоря за принципи, така че остави рязането за пролетта.

# 681
Те са млади лозички, при първата им резитба ще се оставят две очи, което е 10-15 см над земята.
Ако се изрежат есента, след като започне листопадът им, спокойно могат да се заровят с конус от пръст 40-50 см над земята. Няма да замръзнат. До лозичките се бучва по една пръчка преди заравянето, при отравянето да не стане сакътлък.

# 682
Да, Вълк. Може и така.
Зависи колко са големи. Че аз съм виждал в немско млади лозички по 2 метра Laughing

# 683
  • Варна-София
Важно за био-овощарите.
1. Прасковите страдат от физиологична съчмянка при напръскване с домашно приготвен листен тор от кафеени остатъци. (това го установих миналата година)
Обаче нямат проблеми при напръскване с 5%-на копривена настойка.
Смятам да продължа да ги подхранвам листно с копривата, а кафето ще го оставя за другите не-толкова капризни растения.
2. Останаха щайга и половина от миналогодишните ябълки. Перфектни са, а е към средата на май. Сортът е "Тракийска". Препоръчвам го на всички.

# 684

Тинтина все да те питам за скорпионите.Срещат ли се в градските райони на Хюстън?

Скорпиони не съм виждала все още, но големи летящи хлебарки - бол. Скорпиончета съм виждала в България обаче

# 685
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Вълк, Дедо, благодаря за съветите.
лозите в момента са около метър високи.

Вълк, може ли снимка кое наричаш очи  newsm78
това възелчетата по стъблото ли са?

# 686
asyalein, какво значи един метър, те в момента посадени ли са? Един метър над земята, или един метър непосадени? Ако са посадени, кога, тая пролет ли?

Това в ляво е стара, 2-3 годишна пръчка, от която лятос е избила пръчка, отрязана е на зве очи и в момента пъпките й се развиват. Най-близката до старата пръчка пъпка може и да не развие, тя се нарича спяща пъпка и не се брои. Следващите две са очи, броят се от спящата нататък, към края на пръчката.
Накрая на пръчката художникът е нарисувал нещо, което е нищо, не може да бъде. Резитба коментирахме в кра на предната тема, или в началото на тая.

Хинапът е пуснал 3 мм листенца, от две пъпки след облагороденото. Над тях е спуканото, за което ви споменах. Явно става въпрос за спукване от замръзване. Ако ме питате защо не го завих есента, ще мълча с наведена глава.

# 687
добро обяснение, Вълк/за очите думам Laughing

Хинапа не го мисли. Той е много криво дърво, расте си накъдето си иска, трудно се формира, бодливо. Така че, остави го да се развива. Щом е живо, ще преживее. И не го завивай зимата.

# 688
Чудно временце беше тези два дена! Grinning Мога да се похваля със селскостопански тен. Mr. Green Прекопах картофите и насадих една част от доматите навън. Кайсийката има плодчета, но от тези цветове, които бяха след снега. Марулите и лука вече ни омръзнаха. Laughing Боба е поникнал, тиквите и царевците някои(тези за пуканки още ги няма никакви семената са от сортови семена и са в срок на годност...ще чакаме Grinning)

# 689
Мен днес ми се показаха краставичките гергана, от засети покълнали семена.
Препоръчвом ви да си покълвате семената, след това поникват за два-три дни.
Не всички семена, при боб и грах ние става, при тиквички, краставица и царевица дава отлични резултати. Кълняемостта се движи около 90%, а поникването на покълналите засяти - почти 100%.
Насадил съм до тук около 30 двойки и 6 единично домати, викам да спирам.

Общи условия

Активация на акаунт