Странни резултати от цитонамазка

• 3 842
  • 2
  •   1
Отговори
Здравейте,
Бихте ли могли да коментирате странните резултати от моята цитонамазка. Излизат клетки "семки" с неустановен произход (не се знае какво са). Вие имате ли някаква идея? Аз си имам течения по принцип:
Цитологично описание на изследвания материал: VC - ектоцерв. клетки предимно от повърхностните слоеве, но повечето са покрити от фрагменти от гъби, или са некротични и трудно различими; фрагменти и спори от гъби (над 3+), левкоцити, ендоцервикални клетки, детрит.
Адекватност на намазката: Незадоволителна: поради голямото количество фрагменти от гъби и клетки "семки" с некр. промени.
Клетъчни промени свързани с: "кандида албиканс", левкоцити.

Доброкачествени клетъчни промени.

За лечение контролна цитонамазка след 1 месец.

Лекувах се с вагинални противогъбични глобули - временен ефект.

Винаги цитонамазките ми излизат с фрагменти от гъби, а микробиологиите ми са чисти - "не се изолира патогенна флора".

По принцип отрицателни са ми:
- хламидия (кръвен тест);
- микоплазми, уреаплазми; streptococcus agalactiae; Trichomonas vaginalis; Candida albicans; Gardnerella vaginalis - ДНК тест на влагалищен секрет.

Да взема да пусна изследване за цитомегаловирус?

Благодаря Ви предварително!

П.С. Срещнах се с репродуктивен ендокринолог и започнах схема с много ниски дози от преднизолон.

# 1
Здравейте, Magdalena1978,

В описания от Вас случай изглежда, че взетата цитонамазка е направена при течащ възпалителен процес. Всяка една стандартна цитонамазка, която се взима при наличието на възпаление е незадоволителна и цитопатологът не може да даде адекватен коментар за състоянието, което да бъде използвано от Вашия акушер-гинеколог. По правило стандартните цитонамазки винаги трябва да се взимат при отсъствие на възпалителен или инфекциозен процес. Поради персистиращи възпалителни промени при Вас е задължително да се проведе мощно противовъзпалително лечение, ако се наложи в комбинация и с антибиотици. Едва след него е необходимо отново да се вземе онко-цитонамазка, чиято адекватност да е задоволителна.

В допълнение съвсем скоро в нашата болница планираме въвеждането на нов тип течнобазирана цитонамазка (подобни се използват в САЩ, Великобритания, Канада, Франция, Япония, Испания, Германия и т.н. ), които освен че дават много по-ясни и добри резултати, разчитането им не се влияе от течащи възпалителни процеси.(това обаче не замества необходимостта от лечение при такива, а просто дава нови възможности за разчитане и задоволителност на пробите).

С уважение,
Д-р Иван Димитров,
АГ болница "Д-р Щерев"

# 2
Много Ви благодаря за отговора! В интерес на истината имам още една такава цитонамазка, пак с незадоволителен материал пак по същите причини.
Ще пускам пак цитонамазки.
А аз май се сетих какви са тези "семки" - май други клетки с такава форма освен сперматозоидите няма.

Изключително много Ви благодаря за изчерпателната, професионална информация. Ще изисквам повече от моят гинеколог и ще пускам пак цитонамазки.

Пожелавам Ви приятен ден!

П.С. За антибиотиците е сложно при мен, защото давам мощни алергии срещу пеницилин, тетрациклиновите и наскоро се алергизирах и срещу ципрофлоксацините. (Авелокса, Цитерала не ми действат вече, а давам алергия). Аз лично това го свързвам с хроничната ми инфекция с епщайн бар вирус.

Последна редакция: ср, 13 апр 2011, 10:31 от Magdalena1978

Общи условия

Активация на акаунт