Първата буква- отбиване на номера?

• 5 941
  • 82
  •   1
Отговори
# 60
Също Миньо или Миню. Уви, знам един 15 годишен Миньо, кръстен на дядо си Миньо  Confused  И 35 годишен Минчо познавам, при него е минало най- страшното.
Koe e страшното? Rolling Eyes
Подигравките в училище.   Wink
Според някои, има имена, които в днешно време, да се кръщават с тях децата, си е истинско престъпление.
Прави са.
Грую, Пенчо, Карамфилка, Стамат, Запряна - ако носех такова име щеше да ме е срам.

# 61
  • Пловдив
Подигравките в училище не са заради имената. Много рядко, да не кажа никога децата не се подиграват за това. Ако искат да се подиграват измислят нещо за всяко име, само да имат желание Simple Smile Както съм казвала имаме си Кънчо, имаме си Гинка, имаме си Игнат, никой не се подиграва на децата за имената им. Просто дано не те нарочат за нещо, винаги ще се измисли нещо обидно и оттърване няма Simple Smile
Мога да дам за пример една моя съученичка и адашка. Казваха и скумрия - въпреки, че бяхме 4 Марии в класа се знаеше, че скумрията беше само една Simple Smile

# 62
Не съм на мнение, че "вземането" на първата буква е само отбиване на номер...Както беше казано по-горе вече, родителите може да не харесват името на бабата или дядото, свекъра, свекървата, но да искат да ги уважат.Какво по-хубаво от това? Защо да им чупим желанието, а и доста по-въсрастни хора са сърдити после, ако дори не вземем и първата буквата от именчето им...Simple Smile

# 63
  • София
уф, горките те сърдити били... ми да са си кръщавали собствените деца на себе си...егати егоцентризма...
но това няма общо с това дали ИСКАШ сам да уважиш някой, това със сърденето...по-точно е принуда да уважиш някой....

а ако обичаш човека, нищо няма да ти пречи името му, такова каквото е....

# 64
уф, горките те сърдити били... ми да са си кръщавали собствените деца на себе си...егати егоцентризма...
но това няма общо с това дали ИСКАШ сам да уважиш някой, това със сърденето...по-точно е принуда да уважиш някой....

а ако обичаш човека, нищо няма да ти пречи името му, такова каквото е....
Много точно казано. Peace При нас нямаше натиск от страна на бабите, това решение взехме двамата с мъжа ми. Първата буква за мен е по-скоро отстъпление-бабата или дядото отстъпва от цялото име, майката отстъпва от това което харесва и се примирява да хареса нещо със същата буква. Навремето свекървата на моята свекърва я е карала да кръсти мъжа ми на кумовете на сватбата им. Свекърва ми искала да уважи бабата, ама тя се запънала, та мъжа ми е кръстен на дядо си. После бабата размислила за второто дете, ама било късно-свекърва ми го кръстила на нейния си баща.  Та понеже си е патила ми каза- Детето е твое, каквото си харесате с Александър (мъжа ми) Аз няма да се сърдя да не е на мен.

# 65
Не знам за вас, но аз не бих искала да се казвам Минчо в детскоградинска възраст през 2011. Иначе не знам какво му предстои и какво не. Но преди да дам едно име на детето си, бих се замислила аз как бих се чувствала с въпросното име. Не как дядото ще се почувства, ако е или не е кръстено на него внучето.

# 66
  • Бургас
Не знам за вас, но аз не бих искала да се казвам Минчо в детскоградинска възраст през 2011. Иначе не знам какво му предстои и какво не. Но преди да дам едно име на детето си, бих се замислила аз как бих се чувствала с въпросното име. Не как дядото ще се почувства, ако е или не е кръстено на него внучето.

202uu Това е най-важното.Ариел,при вас е било различно.Твоите родители носят хубави имена,а ако бяха Пейчо и Гицка,пак ли щеше 1 към 1 да ги кръстиш?И да,има имена,които не са подходящи за днешните реалности Wink.

# 67
Панко дали ще е подходящо за детска градина през 2020 ?
Защото аз много си го харесвам и като нищо ще го лепна.

# 68
  • София

202uu Това е най-важното.Ариел,при вас е било различно.Твоите родители носят хубави имена,а ако бяха Пейчо и Гицка,пак ли щеше 1 към 1 да ги кръстиш?И да,има имена,които не са подходящи за днешните реалности Wink.

ми ако не са подходящи - имена на този свят бол...

# 69
  • Бургас

ми ако не са подходящи - имена на този свят бол...

Да,така е.Това го казах във връзка един пост май на нарцис,че днес явно има имена,които е престъпление да дадеш на детето си и според мен наистина има такива,които не отговарят на съвременната реалност Peace

# 70
Вече не помня чие мнение ме провокира, но исках просто да кажа, че въобще не се срамувам, задето смятам някое име за неподходящо. Понеже гледам от своя гледна точка и аз лично не бих искала да съм Минчо. Независимо дали имам небесносини очи и момичетата в бъдеще биха припадали по мен, независимо дали ще съм лидера на класа, независимо дали ще спечеля национална олимпиада. Независимо дали някой някога ще ми се подиграе или не. Не бих искала да съм Минчо и толкова. Заради себе си.

# 71
  • Пловдив
Ами в една от темите беше станало дума, че доста от нас не си харесват имената. Не им се ще да са с тях, ама ... носят си ги  Laughing Та и Минчовци да бяхме по всяка вероятност щяхме да въздишаме, да недоволстваме и ... да си стоим Минчовци  Grinning

# 72
Във Варна има нещо като виц или лаф, когато искаш да се изкажеш за непознат (да речем) иронично и го наричаш: 'Ей оня Муньо, там...' - разбирате ли в какъв смисъл? Та дълги години обръщението беше Минчо. 'Някакъв Минчо паркирал с г.за си' 'Е.и си ма.ката, бе Минчо' 'Минки с къси поли се развяват' 'Ей на тоя Минчо ще му забия един' и т.н. Та, в този ред на мисли да се представиш: 'Минчо'  Thinking  Точно в такъв момент, преди 10 години се запознах с въпросния Минчо и честно казано, понеже беше младо момче, бях сигурна, че се шегува с мен. Помислих си: 'Да, бе! А.а си остроумието, друго не можа ли да измислиш...' 
Горното е съвсем отделно от архаизма и нелепицата в името Минчо. Дори не е въпросното класическо мъжко име Мина, а е някаква селска прелест - Минчу!

# 73

Не, душа, щях да имам оправдание пред мъжа да ги кръстя с моите любими Виктория и Калоян  Laughing
Щях да кажа, виж сега мило, тези имена са толкооова демоде и децата ще ги е срам. Дай да ги кръстим еди как си.

# 74
Ако имената са демоде , не кръщаваш децата си с тях. Ако са хубави , кръщаваш със същото име. Първата буква е отбиване на номер. За мен е по-обидно от това да избереш друго име. Баща ми например е Здравко. Обичам го, уважавам го и бих кръстила детето си на него ,ако името ми харесваше. Но не ми харесва и затова избрах различно име с друга буква.
Да допълня- свекърва ми е Гълабина, мъжкия вариант не ме устройваше, не исках да е Георги или Габриел (единствените приемливи имена за мен), затова го кръстих Самуил. А майка ми е Светла и съседките я майтапели , че е на нея  Joy Е, да ама не е!

Общи условия

Активация на акаунт