Поредната лекарска идиотщина или как намерих конец в операцията на мъжа ми

• 42 704
  • 176
  •   1
Отговори
# 105
 еее съвсем се оливате с тъпизми ,
като оная тема с ЕЕГ-то , за което трябвало записване ...
чудо голямо , че не е свален конецът , чак и тема за това ,
класика е да не се ходи на лекар , а проблемът да се маже ли маже с каквото падне , докато мине или се влоши обикновено ...
не знаех , че лекари свалят конци впрочем , само сестри съм виждала

# 106
тъпотията при теб е, че не схващаш, че темата не е само и единствено за един конец.Днес конец-утре-ампутиран по погрешка крак... Sunglasses, вдругиден-изпусната родилка да умре...
не е да не се е случвало, че да махнем с ръка-а, ами случва се...незнайно как...
при първата ми операция, в Онкологията Лично опериралият ме хирург ми махна конците.Аз не само съм чувала, ами и виждала.

# 107
Е това ме разби, наистина!
Следващия път трябва да кажа на някой юзър да вземе да прочете и да се поограмоти от някое ръководство за Уиндъус. Mr. Green

Бижу, слънце.....ти си ЗНАЕЛА какво да прочетеш И КЪДЕ. Тоест, професионалната ти ориентация и нюх са ти помогнали да се насочиш, малко или много, в правилна посока.

В тази посока на мисли, трябва да четем: право, медицина, компютри, архитектура, какво още?
Оф, Жоз, стига па ти с тоя  Уиндоус! Да не съм ходила на курсове мислиш? Сама се оправям и с компютър и с всьо из него. Мина през Дзен темата, ръчкам, ровя, чета, питам... пък от как имам компютри у дома съм преинсталирала веднъж, щото от бяс написах парола за влизане два пъти грешно и така си заключих Прозореца, че немаше влизане. Няма вируси, няма сривове, няма проблеми никакви. А синовете ми казват - Мамо, нашите компютри са най спретнатите, чисти и подредени от всички, които сме виждали. А те са виждали доста... Laughing
Питайте бе хора!!!! Четете!!! Никой не се е родил научен. А все някой знае верния отговор. Wink
Не съм знаела какво да чета, Жоз. Не ми е това професията, нищо общо с медицина.
Навремето като на кумата ми сина го видях за първи път, бях 20 годишна майка на 6 месечно бебе и все пак като видях това бебе, прецених, че нещо не е наред с него. Не знаех какво. Казах на мъж ми, а той отсече да не се правя на лекар. Ако му има нещо, лекарите щели да кажат... Е, ама аз си купих учебник по педиатрия за 43 лв(това е в далечната 1990 година) от медицинската книжарница на Витошка(беше на един ъгъл). Червен беше учебника, с твърди текстилни корици и го прочетох. Обадих и се и попитах(защото вече стана ясно на всички, че детето е с проблем) и тя ми казва: Ами лекарите казаха, че е с ускорен мускулен тонус. Ама, казвам аз, не е това. Детето е с ДЦП, с квадрипареза! А тя изумена ме пита - на теб кой ти каза!? Защото решили да го държат в тайна (недоумявам как такова нещо се държи в тайна, но то пак е поради неяснота за какво иде реч). Ми никой не ми каза, прочетох. Сиптоматиката и проявлението са на класически клиничен случай! Е, милото ни дете вече 20 години е в инвалидна количка... Tired А тогава там бяха зълва ѝ, братовчедка ми, свекърва ѝ ... все жени с по две деца на по 25-30-60 години... Никоя от тях не видя, че детето има проблем.
Хернията на големият ми син я видях когато беше на 10 дни. Участъковата ни детска лекарка ме направи на бъз и коприва, че като млада майка си въобразявам и съм се взряла в детето си като малоумна и му търся кусури. Ами на 22-рия ден тя лично ни прати на консултация с хирург заради ясно изразена ингвинална херния от дясно...
Примери мога да ти дам доста още, ама ще стана досадна на публиката. Laughing

Да, да четем и защо не!? Пречи ли, излишно ли е? Вредно? Само един пример на вреда ми посочи!

Последна редакция: чт, 05 май 2011, 09:00 от Бижy

# 108
Ти сама си го написала в предишен постинг, Бижу.
Знаеш ли какво ми е отговарял лекар? Вие да не искате да ми вземете хляба?

И не, не смятам, че трябва да купя всички възможно учебници, по фармакология, по детска хирургия, незнамсиквоси що си, защото не ми е това работата! Да, обща култура мога да имам, да , мога да кажа откога и каква температура имам/има, къде ме боли, откога, как точно ме боли.

Но повече от това, извинявай, го смятам за ненормално.
Затова в България сме на подобно дередже, защото всеки смята, че трябва да разбира от всичко. Накрая никой - от нищо. Tired

Няма да ззабравя как в една тема хокаха някого защо не си е поискал тест за упойка? Аз да поискам? Аз да си задам въпросите и да си отговоря, може би?

винаги съм защитавала лекарското съсловие, обаче смятам, че тия тези и идеи са....вече в повече!

# 109
Не е вредно.Страшно е, че Нелекар забелязва неща, които Лекар не Трябва, ами и аз не знам какво-задължително е просто.Не ти да се ровиш и да четеш дебели книги и да изземваш функциите му.По тази логика аз мога блок да построя, па после, като падне-опаланкааааа...или пък ако не падне, а се окаже в пъти по-стабилен и красив от гениалната архитектурна мисъл на някой вложил 5 години в учене на архитектура... ooooh!  ко праим?Ей това е страшното.Аз за дебели книги чак не съм се хващала, но съм се хващала достатъчно иу съм се интересувала.Нужно ли е пациента да е сам лекар?Ми не, не е нужно.Аз не се приемам за неориентирана и незаинтересована-питам, чета, ама не е в това работата да четем всичко наред.Караха ме да махам сливиците на детето-еми ДА-и аз прочетох и направих множество независими консултации и АЗ взех решение да не махам сливици.Ама защо е нужно всичко това?Защо винаги с недоверие да подхождаме-към лекар, към учител, към инженер-и всички от всичко да  се правим че разбираме?

# 110
И аз това искам да знам , Джизи.

Апропо, излъгах.

Има един ЛЕКАР, педиатър, който не само че не реагира остро на въпроси от пациент, но и целият преглед преминава в разясняване, обясняване и мотивиране на предприетото лечение на детето. Само един такъв съм срещнала досега и се казва Димитър Ковачев, много известен детски педиатър, който се грижи за детето ми от 7-я му ден.

За мене темата приключи.

# 111
Разбира се, и аз имам такъв, аз съм доволна от педиатъра на децата, но съм се сблъсквала и с достатъчно малоумщина в системата.И пак да кажа-знам достатъчно и то кухнята, предвид близките ми родствени връзки с хора от съсловието.Не може едно светило да ми бърка в окото два пъти и два пъти да вдига рамене със...ами...не знам защо така се получи при теб....а кой знае-баба ми ли? ooooh!

# 112
Защото, мили дами, в доста случаи от това зависи нашият собствен живот и животът на близките ни. Всичко в тази страна е опорочено. Образованието във всички сфери е под всякаква критика. Как да знаеш нещо, като няма кой да те научи?! Претупват те или си плащаш и готово - отличник!
Синът ми е студент в ТУ, Авиация. През първия семестър някакво недоразумение им преподава математика като си фъфли под носа и не си прави труда да обяснява. Децата питат - отговорът е "Да сте чули! Не повтарям! Не ме интересува!". Ма как да са чули като нищо не се чува и как да знаят като тя дори не обяснява? Брей, мама му стара, много си важна ма! Дали после ще се качиш на самолета и няма да ти пука, че го кара тоя, дето си му казала някога, че не те интересува, м? Дали се е научил как се управлява самолет? Май ще ти пука и ще ти треска даже, а няма да казваш "да си чул, не ме интересува!". Ето от тук иде проблема. Със шлосерско образование хирург(примерно) не се става. Медицината е наука, дето се учи здраво, яко и с практика, а не с рушвети. И като не става - не ставаш доктор. Късат те. Приключваш с ученето, друга професия си избери. Освен че смятам, че медицината е преди всичко призвание, а не само желание да се наречеш с престижното Доктор Еди-кой-си.

# 113
. Със шлосерско образование хирург(примерно) не се става. Медицината е наука, дето се учи здраво, яко и с практика, а не с рушвети. И като не става - не ставаш доктор. Късат те. Приключваш с ученето, друга професия си избери. Освен че смятам, че медицината е преди всичко призвание, а не само желание да се наречеш с престижното Доктор Еди-кой-си.
Мисля,а и практиката ми показва,че грешиш.
Дофтор с тройка не се става,ама става,че и лекува.
Уважавам дофтури като тоя дето лекуваше в циганската махала,защото го е било грижа за хората и непрекъснато е търсил знание.
Във всяка професия си има издънки.
Има и Лекари и лекари,има Учители и учители,има Човек и човек.
Важното е на какъв ще попаднеш.

# 114
  • Beyond the Frontiers
И аз това искам да знам , Джизи.

Апропо, излъгах.

Има един ЛЕКАР, педиатър, който не само че не реагира остро на въпроси от пациент, но и целият преглед преминава в разясняване, обясняване и мотивиране на предприетото лечение на детето. Само един такъв съм срещнала досега и се казва Димитър Ковачев, много известен детски педиатър, който се грижи за детето ми от 7-я му ден.

За мене темата приключи.

Peace Мога само да подкрепя за този лекар и аз от години водя дребния само при него.

Няма лошо в това човек да се информира, но не може да се очаква от лаик да поставя диагнози, пък и след като е изчел учебник по медицина.

Повечето от нас си имат професии и носят определени отговорности, свързани с тях. Ако аз се издъня би било безумно да обвинявам клиента си, че не се е информирал в дебелите книги.

# 115
Оооо, Бижу, подкрепям твоята любознателност и намирам желанието ти да си наясно с това какво се случва много практично и разумно. Обаче съм твърд привърженик на приказката, че за всичко си има хора и хора. Лекар можех да стана, но поради безумният си мързел не се получи. Виж инжинер- химик или математик - никогиш! В смисъл, всеки от нас може да има страхотни заложби в много области, но ще е наистина брилянтен и добър в една. Ако всеки си хване професията под ръчичка и непрекъснато се усъвършенства ехеййй..Лошото е, че има лекари и лекари, точно както има хлебари и хлебари, чистачи и чистачи и т.н.
Никого не задължавам с мнението си, да няма обидени сега Hug

# 116
Истината е,че лекарите ни НЕ ЧЕТАТ.Вярно,не можеш да научиш всички учебници по медицина,но някои просто не си опресняват знанията. И аз като Бижу на няколко пъти сама съм си поставяла диагнозата и съм ходила на доктор само да ми я потвърдят.Като влизах да раждам разпитвах за упойките и имената им,а те ме питаха какво образование имам  Laughing,а онзи ден при преглед в кабинета на УНГ почнах да му обяснявам на доктора какво ми е,а той с изненада ми каза,че добре съм се информирала. Whistling Обаче джипито ми,понеже от време на време я тормозя с разни неща и като и кажа,че съм чела в нета и тя"НЯМА ДА ЧЕТЕШ,спри да четеш",дааа беее  как ще спра.Нещо като ме заболи първо тук изривам всички възможни страници със симптомите и чак тогава на доктор,за да знам какво да очаквам.И докторите ни наистина не обичат да им задават въпроси.Попадала съм на 3-ма,но те са едни от най-големите професионалисти в Бг и може би това е едно от качествата им,които ги прави такива-обясняват подробно! Не е хубаво да ходим на сляпо и някой да ни лекува,трябва да се информираме,че виждате какви са кадърни повечето... Stop
Какво стана с конеца,извадиха ли го вече? newsm78

# 117
  • София
   Имах една учителка в техникума, тя все казваше аз тройки не пиша, тройката е оценка по милост, само да не е двойка.Най-много ме е страх от лекари -тройкаджии!

Бижу, и аз много обичам да чета разни неща. Когато дъщерята беше в болницата, един от докторите в реанимацията, попита сина, който превеждаше въпросите ми, дали съм тяхна колежка...защото съм разбирала много неща!Трябваше аз да кажа на доктора да я изследват за пернициозна анемия, никой не се беше сетил, а тя точно такава беше получила.После се чудеха откъде знам за нея.Лошото е,че като повтарях,че прави перитонит, никой не ми обърна внимание.

Вещи, моята лична си знае,че отивам с диагноза, тя само я потвърждава. Като бяха малки децата, ги пращах с листче с диагноза, тя само проверяваше дали съм права и изписваше лекарствата.Все ги питаше къде им е листчето  Joy. Мен още продължава да ме пита, какво искам да ми изпише.

# 118
Тайна ти ме разби  Laughing Laughing Laughing
А аз имам познат доктор,на който не му се е влизало в казармата на времето и затова записал медицина,че по-дълго се учело.Сега само ходи по разни семинари,но да зарибява колежките и да чукне нещо измежду др.  Sick Sick Sick На него съм му се доверявала само за ангина и нищо повече. Sick

# 119
  • София
Тайна ти ме разби  Laughing Laughing Laughing
А аз имам познат доктор,на който не му се е влизало в казармата на времето и затова записал медицина,че по-дълго се учело.Сега само ходи по разни семинари,но да зарибява колежките и да чукне нещо измежду др.  Sick Sick Sick На него съм му се доверявала само за ангина и нищо повече. Sick

Личната ми е много добър диагностик, аз затова не я сменявам, въпреки вечната лудница при нея.При нея има записани толкова много пациенти, колкото при всички други лекари, взети заедно. Когато съм чакала там с часове, в съседния кабинет при другата лекарка, за 4-5 часа да влязат най-много двама -трима.Изобщо пред другите три кабинета е празно, цялата лудница от пациенти е пред кабинета на моята лична лекарка! Тя даже си продаде апартамента на Орлов мост и си купи в Красна поляна, да е по-близо до пациентите си.

Общи условия

Активация на акаунт