162 отпускарки на гezме в НАП, КАТ и МеВеРe (Немската тема)

• 29 764
  • 736
  •   1
Отговори
# 675
zayo, конкретно аз в такъв случай бих инвестирала в "нематериални" източници - пр. образованието на децата си и/при желание/ своето собствено. Така, че един ден, когато дойде времето те да излязат пред света да имат нещо зад себе си - добра диплома, добра езикова подготовка, добра физическа кондиция и пр.Каквото остане - за шофьорски книжки и първата самостоятелна почивка. Mr. Green
Когато децата напуснат жилището се местя в някое 1-2 стайно апартаментче и което спестя от текущите приходи - пак на тях.
Пак повтарям, това е лично моето виждане - никой да не се чувства задължен да го споделя Laughing

# 676
Казвате, че цените на имотите са високи, но то тогава и наемите са високи. Та по-добре месечният наем да се дава на банката под форма на рата за кредит  Peace

Само че като собственици имате и повече разходи околко подръжката на имота. Като наематели, ако има проблем, се обаждате на който трябва и отстраняват проблема.

По-назад някой питаше за разходите около една къща. Ето нашите за 2010год - над 220м2 къща с двор, парцела не знам колко е точно.
застраховка 260евро
данък 284евро
боклук (една кофа) 77евро
подръжка на парното 143евро
вода 1340евро
газ 2170евро

Зайо, ние имаме Рийстер, защото у нас само един работи. Направихме договор за мъжът ми, той получава бонуса за щерката, и един за мен - тъй като нямам доходи, не трябва да внясам нищо, а само получавам бонуса от държавата. Но при нас е направен за пенсия.

# 677
Благодаря ви за мненията относно тагесмутер-ките.
Междувременно аз се видях с тея от яслата и ни отрязаха набързо. Даже ме посъветваха, че тагесмутер за нас било по-добре. Да си призная ядосаха ме. Може би заради самия факт, че ми отказват...
Аргументите, че са решили против нас бях, че съм работела твърде много часове и няма да смогвам да си прибирам детето на време, а при тагесмутер мога да договоря по-лесно времето за престой на детето. До тук добре. Но 2ят аргумент беше, че понеже в къщи сме говорели само на български при тях щяло да бъде по-сложно детето да започне да разбира немски в сравнение с при тагесмутер.
Доста глупав довод  #2gunfire

Сори, че така ви занимавам... но трябваше да си изкажа някъде недоволството. Като си помисля колко нерви хвърлих за тея ясли.

# 678
Казвате, че цените на имотите са високи, но то тогава и наемите са високи. Та по-добре месечният наем да се дава на банката под форма на рата за кредит  Peace

Има нещо такова, особено ако семейството има 2 и повече деца. Примерно, ако имам 3 деца и ми трябва поне 4-4,5 стайно жилище(минимум) в имобилните в нашият район е наистина по-изгодно да плащаш кредит, но ако си като нас с едно дете, един апартамент от 90 кв.м. ни е предостатъчен. Неговият наем е между 650 и 950 евро в хубавите части около Нюрнберг, в не особено приветливите може и за 450 да се намери. Да речем, че съм решила да наема нещо от висока "народна" калса - т.е. за ок. 750 евро месечно+режиините(ок. 150 месечно+40-60 за гараж). Е за 750-900 евро месечно къща не мога да купя. Освен ако не е в някое франконско с. Спанчевци. И 4-5 стайно жилище също не мога да купя - казах ви, че ги продават между 350 и 480 хил. Crazy . Т.е. излиза, че или купувам/строя къща и започвам да плащам по 1500-1800 евро на месец или си оставам под наем и разликата в това, което плащам и което бих плащала го инвестирам както намеря за добре Mr. Green .
бтв. Всеки случай е различен за себе си, така че напълно изключвам да има уни-формула, която работи за всяко домакинство, когато става дума за инвестиции, собственост и пр. Peace

Айде приятна почивка на всички - ние мислим да направим бойно кръщене на ситното на палтки Laughing

Веси, според мен не е глупав довода - детето ти е малко, в яслата няма как да му обръщат толкова внимание като ТМ, особено ако групата им е по-голяма. Според мен даже са действали в негов интерес - все си спомням случката, която някой тук разправяше за едно хлапенце, което отишло до тоалетна, свършило голямата работа и викало, викало, ама кой да дойде като никой не го разбирал. Много тъжно ми стана тогава - едно такова горчиво в устата, а реало случката е дори комична.... Peace

# 679
От известно време и ние се оглеждаме за къща или апартамент, но засега нищо не ни е харесало. Надяваме се да излезе някоя обява за редова къща, защото еднофамилните с големи дворове не са ни по джоба.

Покрай застаховките се сещам да питам - как стои въпроса с домакините при пенсия? Някаква застаховка ли се сключва? Говорим за човек, който не е работил е Германия, а и деца не е раждал тук.

# 680
Мисълта ми беше, че наемодателите нали искат да искарват печалба от имота, та за това има пряка връзка между наемите и цените на имотите.

# 681
Покрай застаховките се сещам да питам - как стои въпроса с домакините при пенсия? Някаква застаховка ли се сключва? Говорим за човек, който не е работил е Германия, а и деца не е раждал тук.

Да, трябва сам да се погрижиш за това  Peace

# 682
Татяна, мерси zа точните суми. Значи не е все пак чааак толкова много. Питах, zащото като бяхме под наем в едностаен апартамент zа 420 Евро на месец в Мюнхен, един съсед твърдеше, че като собственик на аналогично жилище плаща zа данъци и такси почти колкото ние zа наем.

Тук в Щутгарт има и някои обяви zа подоzрително евтини многофамилни къщи, например къща 1, къща 2. А редова къща в същия квартал струва двойно повече: къща 3. Къде е хватката?  newsm78 Дори и да става дума zа големи Реновиерунген, пак е на сметка уж. При нас сега в сграда с 10 апартамента ще модерниzират абсолютно всичко: бани, проzорци, парно, стълбища, топлоиzолация, покрив, улуци, ел. инсталация, водна инсталация. За цялата сграда това ще струва към 300.000 Евро. Та zа една 120м² къща сигурно основен ремонт би бил под 100.000€. Но обявите стоят от месеци насам, странно...

# 683
Ами според мен малко хора се наемат вече да дават под наем. Зачестиха случаите с наемни номади, т.е. наематели, които с месеци не си плащат наема, трудно се изгонят, трябва през съд (а това е свързано с пари), някои наематели дори разрушават всичко преди да се изнасят.... Кой ти поема този риск?

# 684
Ето една оферта за ново строителство в съседно село, на 15 мин. път до центъра на Визбаден: http://www.immobilienscout24.de/expose/60868625?PID=M-45657598&a … gyODU6NjA4Njg1Nzg
171оооЕвро за парцел и груб строеж - вярно сглобяема къща, + небенкостен, и сам си правиш всичко вътре. За хора които обичат да правят разни ремонти, които и без това висят всеки уикенд в ОБИ и имат роднини и приятели, които могат да ударят по едно рамо, мечтата за собствена къща е съвсем достижима  Peace

# 685
Друга тема сте захванали,но аз да си попитам,има ли тук козметиката на Клоран?А знаете ли някое кремче за премахване на бебешки крусти?

# 686
добър вечер на всички,
много интересна тема започнахте- за закупуване на собствен имот в Германия. Чета с интерес и живо се интересувам. 

# 687
добър вечер на всички,
много интересна тема започнахте- за закупуване на собствен имот в Германия. Чета с интерес и живо се интересувам. 
И аз Grinning
Имам питане, вярно ли е че 10 % от стойността на къщата, трябва да бъде собств. ти капитал, за да получиш кредит? Ако къщата е 150 000, трябва да имаш бар 15 000?
И второ питане, мъжо има баушпар при LBS, той внася всеки месец някаква сума, и фирмата в която работи също. И скоро получих писмо Antrag auf Wohnungsbauprдmie, пак от LBS, което трябва да попълня и изпратя до 12.2012. За съжаление обаче това писмо само го местя и премествам от шкаф в шкаф, тъй като въобще не разбирам за какво става на въпрос. Някой с подобно писмо между вас има ли, ако да ще се радвам да ми разясни за какво иде реч Flutter

# 688
Интересна е темата за къщите!  Мен пък ме вълнува нещо друго - едната възпитателка на Вили през юли се връща на старата си работа и родителският съвет ни помолиха, всяко дете да апликира/нарисува нещо, но на мен нищо интересно не ми идва на ум, приемам оригинални идеи Grinning
Другото което исках да попитам е - някой правил ли е персонален подарък на възпитателките при напущане на ДГ и ако да, какъв?

# 689
Тоничка, при нас няма такава практика. Обикновено се събира някаква дребна сума от всеки и се купува нещо общо или се дава гутшайн за събраната сума.

Общи условия

Активация на акаунт