Раждане вкъщи 8

• 28 313
  • 855
  •   1
Отговори
# 120
П.С. Между другото, защо освен Иренка никой не ми отговори на въпросите?
Не е ли това по темата?
Не мислите ли, че би било от полза на евентуалните бъдещи майки?[/b]  Thinking

Прекалено са ти неудобни въпросите, Джуличка... И не се нравят на потребителите, от които искаш отговор...

Пък и ти казаха, че има вероятност да те удари метеорит...  Confused

# 121
Виж сега, ако не си наясно със себе си, предлагам ти да престанеш да спекулираш и демагогстваш, макар и да се опиташ да го изкараш съвсем неумишлено. Или имаш друго тълкуване за контекста на "какво мислиш за цитирана подготовка - тя стига ли, за да сведем риска до онзи "статистически доказан" в "стотици публикации" за "домашните раждания"? Казано с други думи не означава ли, че обвиняваш пишещите в тази тема за недостатъчната информация, която се дава на питащите? Но иначе твърдиш, че аз се опитвам да лъжа: "Това къде го твърдя - че "един форум е достатъчно всеобхватен информационен източник"?

ПП. Диалогът с теб е безмислен, а на мен вече ми е и неприятен. Бих спорила с опоненти, за които качества като чест и достойнство имат някаква стойност.

Грозно, грозно изказване... Simple Smile Добре, че нямам навика да се засягам от непознати в Интернет...

какво мислиш за цитирана подготовка - тя стига ли, за да сведем риска до онзи "статистически доказан" в "стотици публикации" за "домашните раждания" е въпрос.

Познава се по въпросителната дума "какво" в началото.

# 122
Като е грозно, защо се опитваш да се измъкнеш, а не отговаряш на въпроса ми: "Казано с други думи не означава ли, че обвиняваш пишещите в тази тема за недостатъчната информация, която се дава на питащите?"

# 123
Джулка, аз предимно чета в тази тема и не съм толкова навътре, за да отговарям на въпроси, така че е неуместно да искаш аз да ти отговоря.

О.К., Мулти, но понеже ти ми писа, за това попитах теб.  Peace
Както и да е, аз нямам претенции кой да ми отговори.
Дано се намери поне един, иначе говори лошо за тях.

Цитат
 ... Също искам да ти припомня, че който и да е форум или тема, свързана със здравето, е място за обмяна на информация и личен опит, но не може да замести мненията на медицинските специалисти (справка - правилата на форума)...

Мулти, душко, не ме карай сега да ровя и да търся цитати.
Но то и няма смисъл де.
Ясно е, че точно това НЕ е направено и освен, че искам да знам ЗАЩО, ми се ще и да не се повтаря.
А всичко, изписано до тук, говори за точно обратното, което е плашещо, съгласи се.
 Confused

П.С. Между другото, защо освен Иренка никой не ми отговори на въпросите?
Не е ли това по темата?
Не мислите ли, че би било от полза на евентуалните бъдещи майки?[/b]  Thinking

Прекалено са ти неудобни въпросите, Джуличка... И не се нравят на потребителите, от които искаш отговор...

Пък и ти казаха, че има вероятност да те удари метеорит...  Confused

Ще ме удари мене, летяща чиния.  Tired
Що се отнася до въпросите - не толкова на мен, на други жени трябва да отговорят.
Ако на всеки подобен въпрос се изсипват куп линкове на какъв ли не език, само не и на български Tired, ако след всяка сянка на съмнение 100 човека се впускат да обясняват един през друг как нищо подобно никога, ама никога не може да се случи, то тогава искрено се надявам бъдещите майки да "стоплят", че хора, с подобни фанатизирани вярвания не са най- подходящите, в чиито ръце да поверят своя и на децата си животи!

# 124
  • София
Като е грозно, защо се опитваш да се измъкнеш, а не отговаряш на въпроса ми: "Казано с други думи не означава ли, че обвиняваш пишещите в тази тема за недостатъчната информация, която се дава на питащите?"

Все тая. От един момент нататък при раждането информация не е единствено условие (стана ясно по болезнения начин), а на вярна преценка, рутина и съобразителност, с които трябва да разполага или лекар, или бабуващата! С енергийни мостове пак не всеки може.

# 125

А, не разбрах, че сериозно питаш, извинявай.

Да, обвинявам всеки, който твърди небивалици като "при неасистирано раждане не могат да настъпят проблеми, ако се подготвиш добре" и "раждането вкъщи е доказано по-добър вариант от това в болница" - без да се уточнява, че тези доказателства са от страни, в които домашните раждания протичат и са организирани по съвсем различен начин.

Конкретните ми обвинения варират от глупост до умишлен опит за манипулиране на колебаещите се жени - но не смятам да преровя 350 страници, за да ги уточня, колкото и да си ми симпатична и да искам да ти отговоря в детайли. Но ако ти ги прегледаш, ще видиш достатъчно такива и ще се сетиш, че за тях говоря.

Иначе си права, че никой тук няма отговорността да осигури цялата информация на някой друг. Но когато по една или друга причина си спечелил доверието на някого - примерно с иначе нелошата кауза да се променят определени практики в болниците - считам, че почваш да носиш по-голяма отговорност за това, какво правиш с това доверие.

Защото тази тема тук е само върхът на айсберга. Хората, които раздават съвети тук, развиват доста по-голяма дейност извън темата - защитавайки същите тези.

Последна редакция: нд, 15 май 2011, 22:12 от jp

# 126
Цитат
 ... Също искам да ти припомня, че който и да е форум или тема, свързана със здравето, е място за обмяна на информация и личен опит, но не може да замести мненията на медицинските специалисти (справка - правилата на форума)...

Мулти, душко, не ме карай сега да ровя и да търся цитати.
Но то и няма смисъл де.
Ясно е, че точно това НЕ е направено и освен, че искам да знам ЗАЩО, ми се ще и да не се повтаря.
А всичко, изписано до тук, говори за точно обратното, което е плашещо, съгласи се.
 Confused

Ами то предупреждениято си го има написано, така че ако някой е склонен да се довери сляпо, не знам чия е отговорността. Аз лично не се доверявам безусловно и на случайни лекари, пък какво да говорим за информацията из форумите.

В конкретния случай и двамата от семейството са медицински специалисти, макар и ветеринари, което предполага малко по-виско ниво на здравна култура. Нямам идея как е протекло раждането, какво се е объркало и защо не са повикали линейка.

# 127
в крайна сметка не излязоха ли най-накрая тези резултати???с голям интерес ги чакам-нали уж трябваше още на 9 -ти????или и те се покриха като тази мацка-хармоничната-Мег Rolling Eyes
вече по диагонал я чета тая тема и забелязвам,че реално най-големите активисти никви ги няма-не сте им на нивото-в съвсем друго измерение сте! ooooh!

# 128
  • София
...
Да, обвинявам всеки, който твърди небивалици като "при неасистирано раждане не могат да настъпят проблеми, ако се подготвиш добре" и "раждането вкъщи е доказано по-добър вариант от това в болница" - без да се уточнява, че тези доказателства са от страни, в които домашните раждания протичат и са организирани по съвсем различен начин.
...

Това и мен ме обобщава. Също така, уважаеми бъдещи майки, мислете за това дали ще се справите (неасистирано, на своя собствена отговорност) не само със самото раждане, но и с живота си в бъдеще, ако то завърши фатално (независимо от причините)...

# 129

А, не разбрах, че сериозно питаш, извинявай.

Конкретните ми обвинения варират от глупост до умишлен опит за манипулиране на колебаещите се жени - но не смятам да преровя 350 страници, за да ги уточня, колкото и да си ми симпатична и да искам да ти отговоря в детайли. Но ако ти ги прегледаш, ще видиш достатъчно такива и ще се сетиш, че за тях говоря.

И аз се присъединиявам към JP.
Да, така мисля, когато някой спестява истината или казано направо - пише си разни врели- некипели, с което буквално застрашава човешки животи!
И което е по- страшното - след този трагичен случай продължават!
Е, това ако не е фанатизъм, не знам какво е!
 ooooh!

Ами то предупреждениято си го има написано, така че ако някой е склонен да се довери сляпо, не знам чия е отговорността. Аз лично не се доверявам безусловно и на случайни лекари, пък какво да говорим за информацията из форумите.

В конкретния случай и двамата от семейството са медицински специалисти, макар и ветеринари, което предполага малко по-виско ниво на здравна култура. Нямам идея как е протекло раждането, какво се е объркало и защо не са повикали линейка.

Не съм съвсем съгласна с теб.
Предупреждението НЕ Е написано от списващите в темите, а от Администраторите, които не съм видяла някъде да убеждават бъдещи майки да раждат неасистирано у дома си и в никакъв случай да не търсят лекарска помощ.
Хората, които правят това, обаче, не са и намекнали за рискове, а напротив - отричат всичко и фанатизирано обясняват, че нищо лошо не може и няма да се случи!
Не го приемам и не е нормално, извинявай!
 Stop

# 130
multi,kакво означава висока култура?Това,че са вишисти не предполага нищо.Ти правиш ли разлика между многоплодна бременост на кучето и котката и това,че и да загубят някое бебе на ветеринаря не му носи мъка,както и всички останали разлики,произтичащи между хората и животинския свят?

# 131
Проблеми за които може да не подозирате по време на бременността:

"ОТКЛОНЕНИЯ ВЪВ ФОРМАТА И ГОЛЕМИНАТА НА ПЛАЦЕНТАТА

Отклоненията от кръглата форма на плацентата са чести, но в повечето случаи не смущават сериозно физиологията на бременността. Вместо изцяло кръгъл плацентарния диск може да има участъци, представени само от ципи (фенестрирана плацента), да бъде разделен на две, три или дори повече части, да обикаля като пръстен плодното яйце и т. н.
Тези промени във формата на плацентата не повлияват значително бременността и родилния акт.

Когато от основната маса на плацентата се отделят един или няколко котиледона, говори се за добавъчна плацента. Тя е със съдова връзка с главната плацентарна маса. Аномалията има голямо клинично значение. При раждане тази плацента може да се откъсне, да остане залепена за стената на матката и да предизвика ранни или късни усложнения в следплацентарния период или след раждане - кръвотечения, непълно обратно развитие на матката, следродилни инфекции. Поради това след раждане плацентата се подлага на щателен оглед. Ако кръвоностните съдове по феталната повърхност на плацентата не завършат преди да достигнат ръба на плацентата, а продължават върху ципите и се прекъсват на техния ръб, те са били насочени към добавъчната плацента.

Тази констатация изисква определено поведение - мануална ревизия на маточната кухина, излющване и изваждане на добавъчната плацента.
Когато феталната повърхност е по-малка от материнската и ципите излизат на 2-3 см навътре от нейния ръб, говори се за ръбова плацента.
Ако ципите на ръбовата плацента се насочват първоначално към пъпната връв, след това се прегъват втори път в обратна посока, формирайки дубликатура от ципи, говори се за плацента циркумвалата. Плацентарният период при тези две плаценти протича с по-голяма загуба. Предварителната им диагноза обаче е невъзможна.
Плацентата може да има големи размери, но да бъде тънка - плацента мембранацея. Такава плацента се формира при ниско прикрепване. Плацентарният период протича с по-голяма кръвозагуба.

ЦИРКУЛАЦИОННА И ВЪЗПАЛИТЕЛНА ПАТОЛОГИЯ НА ПЛАЦЕНТАТА

Като съпътстващи усложнения при редица болестни състояния на бременната (хипертония, бъбречни заболявания и др.) могат да се формират кръвоизливи в плацентата, които да прерастнат в типични клинични прояви на преждевременно отделена плацента. Като в други случаи остават червени инфаркти. Много по-често обаче при (токсикоза на бременността, бъбречни заболявания, преносена бременност и по-малка степен при нормална бременност) се разкриват сиво-жълтеникави участъци разположени по-често по периферията на плацентата

По същество те са последици от дегенеративни процеси - израз на нормално зреене на плацентата; по-големите и по-рано сформиралите се обикновено са резултат от циркулаторни смущения от посочени заболявания по време на бременността.Обемът на формираните дегенеративни промени определя степента на хроничната плацентарна недостатъчност - причини за неправилно физическо развитие и смърт на плода. В дегенериралите участъци на плацентата се отлагат калциеви соли. Част от тези патологични промени могат да бъдат видяни с ултразвук. В плацентат не рядко се развиват възпалителни процеси.

АНОМАЛИИ В ИНСЕРЦИЯТА НА ПЛАЦЕНТАТА

При имплантацията на плодния сак в секреторно променената лигавица на матката хорионни клончета проникват нормално до спонгиозния слой. В спонгиозният слой става отлепването на плацетата през третия период на раждането. Ако обаче маточната лигавица не е достатъчно пълноценна (чести кюртажи, следродилни или следабортни инфекции, субмукозни миоми), хорионните въси могат да врастнат по-дълбоко, което усложнява протичането на плацентарния период.

Степенна характеристика на патологията:
1. Плацента адхеренс - спонгиозния слой на децидуата (от към майчината страна) на плацентата е по-слабо изразен и връзката на плацентата с матката става по-здрава.
2. Плацента акрета - хорионните клончета на плацентата достигат до мускулатурата на матката.
3. Плацента инкрета - хорионните въси на плацентата прорастват в мускулатурата на матката.
4. Плацента перкрета - хорионните въси прорастват и през периметриума и се подават в свободната коремна кухина.

При всеки от вариантите може да има частично или пълно врастване на плацентата. Тези описана патология се среща по-често при плацента превия (ниско прикрепена плацента). През бременността патологичната инсерция (вграждане) на плацентата остава без клинични изяви, но се манифистира по време на плацентарния период - обилни кръвозагуби, невъзможност за завършване на плацентарния период чрез външен ръчен приом.

Диагнозата се поставя едва при опит на външна екстракция (изваждане) на плацентата. При плацента акрета и инкрета, кръвотечения през плацентарния период няма. Ръчно отлепяне на плацентата е възможно при плацента адхеренс. Ако изваждането на плацентата е невъзможно се ивършва премахване на плацентата.
"

Източник: http://medpedia.framar.bg/заболявания/мкб-o431-4/аномалия-на-плацентата

# 132
  • след Околовръстното
Хората, които правят това, обаче, не са и намекнали за рискове, а напротив - отричат всичко и фанатизирано обясняват, че нищо лошо не може и няма да се случи!
Не го приемам и не е нормално, извинявай![/b]  Stop

Не си в хармония със себе си, явно Grinning

# 133
multi,kакво означава висока култура?Това,че са вишисти не предполага нищо.Ти правиш ли разлика между многоплодна бременост на кучето и котката и това,че и да загубят някое бебе на ветеринаря не му носи мъка,както и всички останали разлики,произтичащи между хората и животинския свят?

Да, и аз не мисля, че един ветеринарен лекар е в състояние да направи реална преценка на една проблемна "човешка" бременност.
Това, че си палпирал двурогата матка на куче, съвсем не означава, че можеш да "напипаш" и неоткрити на видеозона (още по- зле пък ако изобщо не е ходено на такъв  ooooh!) проблеми, в матката на жена.

А, Аризона е пейстнала много интересни неща.
 Peace

Не го приемам и не е нормално, извинявай![/b]  Stop

Не си в хармония със себе си, явно Grinning

И, забележи - по време на раждане не вокализирам.
Сега ще ме анатемосат ли?!
  ooooh!

# 134
  • Куциндрел
Аз зачетох старите теми и немрих нещо, което ме втрещи.
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=409251.msg12572603#msg12572603
Една жена (ник lorcheto) пита дали може да роди вкъщи при положение, че има някакви усложнения. Интересни са отговорите на Мег, тя й обяснява как с хомеопатия и нам си кво, тези проблеми са преудолими, както и с позитивна мисъл. Добре, че има един друг ник, жена с мед. образование явно, която влива малко здрав разум на питащата.
На който му е интересно - ст. 40 посл. пост до страница 42.

Общи условия

Активация на акаунт