Раждане вкъщи 8

• 28 320
  • 855
  •   1
Отговори
# 225
multi, нищо лично, но нито една жена, родила неасистирано вкъщи не се включи по темата...Да не говорим, че някои от все още пишещите тук и подкрепящи идеята за неасистирано домашно раждане доро не са раждали някога...

# 226
  Оххххх...С тези предупреждения.....
  По логиката на някои,трябва да ги има във всяка тема ,за всяка болница.....

И двата пъти раждах в болница.И двата пъти щателно избирах и заведението, и лекаря,обаче и двата пъти изборът ми беше,както казвате тук, "кофти":
  1 резултат -увредено дете
  2 резултат -увредена майка

А бях сигурна,че избирам най-доброто.

Мога ли да осъдя някой от бг-мамма,че ми е бил "подстрекател" за раждане в едната или в другата болница?Може ли да ме съдят мен,за съзнателен "кофти избор"?   33uu

Не мисля,че имаме право да осъждаме и да обвиняваме пострадалата майка,защото съм сигурна,че е искала най-доброто за своето бебе.
  Не мисля,че имаме право да наричаме "подстрекателки" момичетата,които са минали през успешно домашно раждане и са споделили своя опит и знания с въпросното майче.

Но мисля,че е време българските здравни институции да преразгледат своята политика и да се замислят,защо ли напоследък българските майки започват да правят избор не в тяхната(на институциите) полза.  Peace

# 227
И какво стана сега - аз нямам право да умра, щото не го пишело в законите...  Laughing  Темата отдавна загуби смисъл, какво мрънкате че се прекалявало, като се прекаляваше още преди седмица... Пък сега правото да умреш мина в алтернативния начин на мислене...  Crazy  Брех да му се не види...  Whistling

Не може да се криминализира неасистираното раждане, нито пушенето или пиенето по време на бременност....

Защо да не може?  Thinking  Много държа да се криминализира всичко, което вреди на бебето преди, по време на и след неговото раждане... Говорим за "дете в риск", нали? А бебето, освен че има право да се роди, то има право да се роди живо и здраво - поне морално право, ако не законово... Има ли несъгласни?

Предлагам да наскачаме в темата на пушачите, да видим коя е бременна и все още пуши и да я наклепем на Министерството на здравеопазването и криминална полиция...  Twisted Evil

# 228
 Оххххх...С тези предупреждения.....
  По логиката на някои,трябва да ги има във всяка тема ,за всяка болница.....

И двата пъти раждах в болница.И двата пъти щателно избирах и заведението, и лекаря,обаче и двата пъти изборът ми беше,както казвате тук, "кофти":
  1 резултат -увредено дете
  2 резултат -увредена майка

Предупреждението е част от свободата на словото и гражданското съзнание.  В листовките за лекарства искаме да са посочени всички рискове и предупреждения, а за едно от най-рисковите преживявания в човешкия живот не искаме - така ли излиза?  Защо - защото в първия случай отговорността се носи от производителя, а във втория не е ясно от кого и става дума за форумна среда?

За цитирания "кофти избор" - ми този избор всъщност е субективен проблем, не проблем на системата.  /Не отричам, че има нещастни случаи заради лекарски действия/бездействия, но да се генерализира, че раждане в болница 100% означава увредена майка и/или дете е просто една лъжа, манипулация, демагогия и цинизъм. И огромни субективни неразрешени психологически конфликти. /  А и къде е така желаната положителна нагласа и съсредоточаване върху вътрешната сила, върху позитивната воля, върху предизвикването само на положителни събития и атмосфера, които са толкова централни за "алтернативното," природосъобразното, хармоничното съзнание?!  Нали съзнанието трябва да е по-силно от обстоятелствата, да ги контролира, а не те да контролират него?

Иначе да, несъмнено условията в болниците трябва да се променят /с ударение на е-то/, правата на информираност и желанията на майката трябва да се зачитат.  Моите преживявания, състоящи се от един престой през бременност и две раждания в голяма родилна болница показват, че нещата все пак се променят.  Трудно, но се променят.

И всъщност нещата в болниците няма да станат по-добри с агитации за и с необмислено впускане в неасистирано раждане, а с волево, последователно, отговорно, зряло и принципно поведение на самите майки в болниците и във взаимоотношенията с лекарите.  

Последна редакция: вт, 17 май 2011, 09:32 от Rookie

# 229

Цитат
В листовките за лекарства искаме да са посочени всички рискове и предупреждения, а за едно от най-рисковите преживявания в човешкия живот не искаме - така ли излиза?
    Не.Поне аз нямах предвид това.
    Нека има предупреждения.И нека ги има навсякъде,където има риск,щом изобщо говорим,че трябва да предупреждаваме.  Peace

Цитат
да се генерализира, че раждане в болница 100% означава увредена майка и/или дете е просто една лъжа
    100% ,разбира се, ще е лъжа.  Peace (Не съм видяла някой да е направил такова генерализиране за болниците)
    Както същото ще е лъжа и за домашните раждания.  Peace

Цитат
несъмнено условията в болниците трябва да се променят /с ударение на е-то/, правата на информираност и желанията на майката трябва да се зачитат.
  Несъмнено!  Peace

# 230

Цитат
да се генерализира, че раждане в болница 100% означава увредена майка и/или дете е просто една лъжа
   100% ,разбира се, ще е лъжа.  Peace (Не съм видяла някой да е направил такова генерализиране за болниците)

Ми защо ми се струва, че постоянно се тиражира именно такова обобщение, в това число и в твоя пост?

# 231
специални поздравления към Щастливата за поста й по темата:

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=575188.660

Hug

# 232

Цитат
   100% ,разбира се, ще е лъжа.  Peace (Не съм видяла някой да е направил такова генерализиране за болниците)

Ми защо ми се струва, че постоянно се тиражира именно такова обобщение, в това число и в твоя пост?
    не знам,защо така ти се струва....  
     Всеки човек пречупва получената информация през своите си представи (съзнателно или не),може би това някак обяснява нещата.  Rolling Eyes

Последна редакция: вт, 17 май 2011, 10:14 от Селма

# 233
  • Куциндрел
специални поздравления към Щастливата за поста й по темата:

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=575188.660

Hug

И от мен има поздравления.

# 234
# 235
  • София
Само аз ли забелязвам сарказма в думите на Stelt77 ? Аз пък предлагам като забременее една жена и се чуе сърдечен тон, тялото й и плодът в него да преминават на разположение на такива учЕни като Хеликаза и комисия от морално и етично проверени майки да решава всяко действие на майката  Sunglasses
Харесвах темата за домашно раждане преди да родя и продължавам да одобрявам свободата в избора на родителите къде да се роди детето им. Аз съм старичка и  избрах да родя в болница, доверих се на висококвалифициран специалист, който е мой лекар от 8 години и имах нещастието да изтърпя пукането на водите, наливането с окситоцин и т.н за да родя в тази част на деня, в която д-рът е на работа, нещата завършиха с цезарово сечение   Sad
Аз, като болшинството по-освободени хора, искам да мога да използвам високите технологии и постижения на науката, но и всичко друго проверено от хората през вековете, и ако това е хомеопатия, медитация или раждане вкъщи - това да бъде мой осъзнат избор, защото всички последици ще бъдат за мен и моето семейство.
Семейството, чието решение се разпъва на кръст вече 1 седмица си носи последиците от поетия риск и мисля, че никой тук не е в правото си да иска затвори, наказания, че чак пък и затваряне на алтернативния форум. Смятам, че е крайно време админите да поканят хората, които не желаят да пишат информативно по темата "Раждане вкъщи" да напуснат темата или пък ако ги е страх от търесене на отговорност (както с приомите на едно вече отминало време заплашават разни потребителки тук) - да я заключат, но в този си вид тя е напълно непотребна.
Форумът е за обмяна на личен опит, свързан с хомеопатия, билколечение и алтернативна медицина и информацията в него не е предназначена да замени напътствия, назначено лечение или препоръки на медицинските специалисти.
Преди да започнете употреба на някой лекарствен продукт или терапия, дискутирани във форума - потърсете съвета на Вашия личен лекар или друг медицински специалист.

Всеки потребител е отговорен за собствените си думи и действия.
Модераторите, администраторите и собствениците на сайта не се задължават с никаква отговорност относно коментираните в този подфорум практики за лечение и профилактика и отговарят единствено за собствените си публикации.

Форумът е създаден за да се отделят тук всички теми, свързани с алтернативната медицина и всякакви спорове относно за/против, алопатия/хомеопатия и т.н. няма да се допускат.

# 236
  • София
Взе да става пак бъгаво тук... Едно е да не се поощрява недообмислен избор, друго е да създаваме матрица по собствените си убеждения! Всяко общество има форми на правосъдие за регулиране и наказание и точно по техните правила следва да се търси "виновен", не в информационно-комуникационните платформи.

Подкрепям. Този подфорум в по-голямата си част е полезен и аз съм научила много нещо оттук (във всеки случай е много по-полезен от Клю-то или от бившия ДиС, например). Не е въпросът да трием информация, а да се грижим за представяне на пълна и обективна информация. Не е проблем да си стои и темата, и съветите на Мег, и всичко от сорта, нека просто да има информация и за рисковете и смъртните случаи (дай Боже да няма такива повече).

Вече ако една жена се запознае обективно и изцяло с информацията и все пак реши да ражда вкъщи - нейна работа. Всеки си носи глава на раменете, наистина няма смисъл да вкарваме хората в матрица. Проблемът е, когато една жена реши да ражда вкъщи, защото е била убедена, че нищо лошо няма да й се случи - ето това не бива да се допуска.

# 237
...

Четейки теми от този подфорум и мнения на активно списващите в него, аз твърдо се убедих, че той трябва да бъде завинаги заключен за писане. Отдавна в него се ширят опасни разбирания, а на фона на ниската здравна култура на нашето общество, това може да бъде фатално. Фактите, за съжаление, го доказаха.

Надявам се администраторите на сайта да вземат мерки по този въпрос, с оглед на това, да се разграничат от сайтовете, стимулирали и според мен довели до трагичния случай от 6 май....
Да, вероятно няма да разубедим "активистите", но моля Ви, помислете за "колебаещите се".

тази мярка е доста крайна и няма да доведе до резултат
нека си имат трибуна тук
но може би засилен контрол не е ненужен
още повече, че сега всички теми май ще се четат повече и може да има повече контрол отвън
все пак това е най-големият БГ форум и по-лесно ще ги държим под око  Mr. Green

още повече, че самата тема е доста полезна със съветите в нея
само че явно не всеки вижда и крайните идеи

# 238
  • София

http://www.estestveno.com/node/1912

как беше онази сложна дума, мултиnewsm78

демагогия ли?

Много точно писмо!

# 239
точно я
отклонява вниманието към друго