Вредата от климатика

• 22 000
  • 175
  •   1
Отговори
# 150
5.04 ст сметка за ток- друг път.

Айде, ся ти ни изкара тука съвсем канарчета. Климатик на отвовен прозорец и 5 лв сметка  Joy
И малко и много да го държиш нали влиза топъл въздух. Ти наясно ли си изобщо как работи този климатик? Ееее, ама като започнете да пишете глупости, че спиране нямате.

Ако крадеш по някакъв начин ток това е друга работа. Тогава можеш и всички прозорци да държиш широко отворени, но поне си мълчи.

# 151
  • където ми харесва
Да бе, аз ако крада ток, дали ще си призная?
По-скоро това ми е преди изравнителната сметка, която дори не съм я видяла. Но, мога да я снимам, евентуално.
А климатик имам от 4 години, все знам как се използва...

# 152
Преди време трябваше да пиша тема за климатиците за едно издание. Направих мащабно проучване от наши и чужди източници. Резултатът - отказах се да си сложа климатик, ползвам вентилатор. А, и да не забравя да кажа - не публикуваха написаното в оригиналния му вид. Вероятно не съм се справила добре според рекламодателите  Mr. Green

# 153
Преди време трябваше да пиша тема за климатиците за едно издание. Направих мащабно проучване от наши и чужди източници. Резултатът - отказах се да си сложа климатик, ползвам вентилатор. А, и да не забравя да кажа - не публикуваха написаното в оригиналния му вид. Вероятно не съм се справила добре според рекламодателите  Mr. Green

Обясни моля те, защо си предпочел вентилатора пред климатика?

До сега не чух нито един аргумент с какво са вредни климатиците. Освен няколкото оплаквания идващи основно от неправилно използване на тази машина.

# 154
  • София
Ползвала съм вентилатор - духа много повече от климатик, но не охлажда изобщо.

# 155
Беше преди около 3 години и за съжаление не пазя линкове. Това, което основно ме отказа, е допускането, че климатиците са една от основните причини за зачестилите случаи на астма и рак на белите дробове. В тях се въдят гадинки, които се изчистват само с много силни препарати, при това трябва да се чистят всяка седмица. Тогава пък идва друг проблем - от издухването на остатъци от самите препарати. Друг проблем е унищожаването на отрицателните йони във въздуха, преработен от климатика. Тези, които се рекламират като "йонизиращи" съвсем не постигат ефекта на естествената йонизация. Пробем е също постоянното въртене на въздуха - така микроорганизмите от пода, стените, мебелите  попадат в дихателната ни система. Климатикът създава и фалшивото усещане, че дишаш свеж въздух, а на практика не е така, но заблудата е причина за по-рядко проветряване. Аз лично имам съседи, които вместо да отварят прозорец, пускат климатик. Според мен използването на климатик е оправдано само при много горещо време, но нощем трябва да се отварят прозорци.Отопление на климатик е абсолютно нерентабилно, защото не затопля трайно - в момента, в който го изключиш, настъпва адски студ. Освен това изсушава въдуха, да не говорим за сметките за ток. Говоря и от личен опит - имаме климатик и опитахме през зимата да го ползваме за отопление - е, няма такъв студ, винаги трябваше да му помагаме с печки. Сметката само от едно тяло за около 30 кв. беше 70 лв.     

# 156
  • с/у ОколоМръсТното
Djanni, много въпроси около клматиците не са ти ясни и от там идва неправилната им употреба от Ваша страна.
Освен всичко, може да не е оразмерен адекватно за Вашата площ климатика, от който зимата мръзнете. А може и да не е инверторен.
Факт е, че в режим отопление нито един климатик НЕ изсушава въздуха (не му отнема влагата).
Факт е, че климатиците не се изключват зимата, особено ако са инверотори.
Факт е, че нито един клиент не съм заблудила, че пускайки си функция "йонизация" ще се събуди в борова гора или при водопад (където въздухът е естествено йонизиран).
Има и още... Ако желаеш още някакви разяснения, ще си пишем на ЛС Simple Smile

# 157
  • където ми харесва
Djanni, аз пък отоплявам само с климатици, и у нас е адска жега зимата. Като изключа климатика, чак след половин-един час се усеща видимо разлика в температурата. Но, от друга страна ни препоръчаха, зимата да не се изключва климатика, защото нощем при свръх ниски температури замръзва външното тяло и се съсипва...За сметката за тока вече споделих-проблем нямам. И предпочитам да ми е 100лв сметката за тока само, отколкото 60 за парно+50 за ток (примерно)...

# 158
  • ...живея на последния етаж...
Djanni, и ние от години се отопляваме с климатици, и то в град, в който трайно се задържа сняг. Лятото почти не ги ползваме, ама в дни като днешния се налага все пак! Но да си дойдем на думата за зимното отопление - обикновено си ходим по къси ръкави и не сме си и помисляли да включваме печка допълнително. А относно американците - понеже при тях всичко е полезно, и живеят все здравословно, та затова са все едни такива по 100кг. и нагоре!!!

# 159
Ако си купувате дървени климатици без да им гледате техническите параметри и възможности проблема си е ваш. Аз съм си купила климатик, който има плазмен филтър за микроорганизми, озонира и овлажнява въздуха, има сензори за зоните и т.н и т.н. При това е харчи 0.450 W и не го чувам. Значително по-високата пръвоначална инвестиция си е избила парите.

# 160
Екстра ми ес климатика. Нямам идея какво е навън  Mr. Green, не ме и интересува. Спя спокойно, работя спокойно...
Зимата се топлим с климатици, но не ги изключваме изобщо от Октомври до Март-Април. Така външното тяло не замръзва...

# 161
Не споря, възможно е да сте прави. Климатикът ми е инверторен, Daikin, струваше около 2000 лв, оразмерен точно според специалистите, но нещо не се получи...сравнение с жилището ми, което се отоплява с парно, не може да има. За един радиатор на ТЕЦ за една стая плащам средно по 40 лв. на месец, за климатика за стая със сходна квадратура - 70. Относно това, колко е хубав въздуха от климатика, ще замълча. Ако с климатика можеш да си пренесеш боровата гора вкъщи, тогава всички нещастни граждани по света щяха да си инсталират климатици, вместо да дишат мръсния градски въздух. Тенденция е климатиците в цял свят да отпадат като алтернатива за отопление/охлаждане. Причините са не само, че не са добри за здравето, а също шумът, натоварването на фасадите, загрозяването на фасадите, емисиите от тях. Вместо това се санират сградите (не като у нас със стиропор), правят се инсталации на газ или геотермални. За съжаление сме все още доста неграмотни в тази посока. Много смешен пример имам с едни съседи - сложиха си климатик, който бичи яко по цял ден. Сложиха си и външни щори, които по принцип свалят температурата поне с 3 градуса, но през деня стоят вдигнати, а ги пускат само вечер, вместо пердета Simple Smile Същите тези хора си махнаха радиатора на ТЕЦ и сега плащат общите части на топлофикация плюс тока за климатика.
Но при нас, както винаги, нещата се случват малко със закъснение. Същото е като с колите - в БГ всеки с кола, в Европа - всеки с колело. Някой да е виждал по фасадите в Европа да висят така климатици? Има ги само в гетата в арабския свят

# 162
  • с/у ОколоМръсТното
Никой не спори... само си говорим Simple Smile
Има доста серии на дайкин и за жалост хората си мисля, че щом купуват климатик с тази марка, всичко им е на 6ца, дори са броили хубава сума.
Е, не е така. Има една серия, която не е добра в режим отопление, нищо че е Дайкин.
Ако си спираш климатика през деня, а го включваш само когато се приберете, нищо чудно да имаш големи сметки.
Да си газифициран в София понякога означава да плащаш много... Често повече отколкото ако си с ТЕЦ. Не знам защо е така, но от клиенти го знам. Клиенти, търсещи алтернативни начини за отопление.
Колкото до геотермалните решения... Те не са приложими за панелки и блокчета. Нищо чудно, че са масово явление на Запад, къде всеки живее във фамилна къща.
Тук се изграждат такива системи, но само от притежатели на частни къщи. Първоначалната инвестиция също е немалка.
Загрозяването на фасадите и тук е на път да приключи. Всяка нова сграда е с паспорт и предписания за място на външното климатично тяло.
Колкото до съседите - не го разбрах примера.
И за колелата не го разбрах. НЕ приложимо е в БГ, макар многото велоалеи, които се направиха из София.
Джани, всеки с мнението си.  Hug

# 163
Примерът беше за неграмотността по отношение на това, как да пестим енергия, поне заради собствения си портфейл. Тези външни щори свалят температурата с поне 3 градуса през лятото, защото намаляват достъпа на топлина вътре. Съответно, ако се спуснат през деня, климатикът ще има по-малко работа и дори може да стане излишен. Въпросните съседи обаче държат щорите вдигнати през деня, когато грее, и ги спускат нощем, вместо пердета, за да не ги гледат съседите Simple Smile
Иначе като реша да си сложа климатик и в софийския апартамент, непременно ще се консултирам с теб, Шани.

# 164
А относно сметките за отопление - дълго време си правих експерименти и изчислявах - поне 3 години поред. Колебанието ми беше между ТЕЦ и климатик - определено да се отоплява с ТЕЦ е по-рентабилно. Освен това жилището ти някак цялостно се затопля, а не в стаята да е топло, а в коридора и дрешника да е студ. Усещането ми за комфорт при отопление с ТЕЦ е по-голямо - причината е, че климатикът затопля въздуха, но не и стените. С климатик чувствам, че ми е задушно, а в същото време ми е студено. Но това е чисто субективна оценка. А и е въпрос на навик, аз съм израснала с ТЕЦ.

Общи условия

Активация на акаунт