(Био) зеленчукова градина 9

• 82 578
  • 738
  •   1
Отговори
# 420
  • Русе
Не зная дали е дивотия, но още тази седмица се включвам  в дивотията.Аз  плевих с нож и не се изскубват всички корени , някой се режат.

# 421
  • DE
Ах, значи има и други "луди" като мен hahaha
Ходя и аз с една вилица из градината. Имам една дълга изкривена от преди 50 години наследство от мъжовата прабаба Mr. Green
Обичам райграса да е чист и не търпя нито детелина нито глухарчета.
Титина, глухарчетата имат много упорит корен. Дори да се отскубнат пак поникват.
Аз ги моря с готварска сол. Поръсвам всяко растение с по една лъжица сол и след няколко дни изгарят.

Днес ми изкочи една жаба от ягодите. Щях да се пребия да бягам и креЩя из градината.
Ужасно се гнуся от такива зверове. Мъжо я хвана с една мрежичка, "спасителна акция" и я занесе в едни съседи на другата улица. Имат езерце...

Анн, имаш много хубаво подредена и богата градина Hug
Лъха много любов към земята и много труд.
С удоволствие разгледах албума ти!
Мисисбг, завидях ти мъничко за зелето. Пробвах няколко години но ниЩо не става тук на тази пясъчна почва. Отказах се!

Да питам...
Никой ли от вас не сади алабаш ? Много благодарен и лек за гледане зеленчук. Белият е много вкусен и става чудесна салатка или с плънка от кайма да къкри в тенжерката Mr. Green

# 422
matze,аз сея алабаш-вече е доста дръпнал,ще го снимам.Зимно време си нося в работата-чудесна гладозалъгалка  Laughing.
И аз плевя с нещо подобно на вилица-с три рога и дълга дръжка.
misisbg,много ти е хубаво местенцето.И много добре ти се развиват посевите  Hug

# 423
Добро утро на всички!!!Относно мойта откачена идея ми направи впечатление,че колкото е по-малка/в смисъл по-тесни са и рогчетата ли Laughing как да ги кажа/ толкова е по- лесно, тъй като нямат пропуск.Ако е по голяма от тези готварските ,дето готвим може и да пропусне някой корен да захване,а тези обикновенните като ги бучнеш Laughingпод бурена го подхваща като длан и го издърпва целия.Но който както реши да опита ,важното е , че е голяма сгодия Mr. Green

# 424
Знам, че излизат отново глухарчетата. Но за 3 години успях да ги премахна ( и то при наличие на публични площи залети с глухарчета на не повече от 50 метра от нас  Mr. Green). Виж за солта не знаех ( ама не гори ли и тревата  newsm78 )

Снощи докато поливах из тревата мина едно малко, бързо и кривящо се като змииче. Според мъжът ми имало наченки на крака, та сега ще дебне да го хваща. Чудя се дали да не разпръсна превантивно гранулите за змии

Последна редакция: ср, 08 юни 2011, 15:29 от Titina

# 425
  • Вече на светло в София
valqq, ще се възползвам от революционната ти идея при първа възможност newsm10

# 426
  • София
Тия плужеци и на мен са ми много гадни. Оставила съм им 4-5 салатки и като че не закачат друго. Намирам ги все до основата на корените, а охлювите са по-нагоре.

И сега да питам за колтученето на домати. Ако не бъркам, колтуците са това, което излиза между стъблото и разклонението, в основата на ствола, нали?  newsm78 Първите ми 5 корена домати /идея си нямам какъв сорт са/, вече са доста големи. Имам и няколко доматчета, колкото една стотинка /което си е постижение за по-хладния ни климат/  bowuu В началото освен колтуците, късах и всяко пожълтяло листо/разклонение, а днес какво да видя - всичко е поникнало на ново, има удебеляване към стъблото и разклоненията са почти толкова дебели  Shocked Направо се чудя се какво да махам, като са отрупани с пъпки и цветове, до степен, че  приличат по-скоро на храсти /с голям диаметър/, отколкото на нормалните разстения, които съм виждала и виждам по хорските дворове. Дали да не ги оставя така и да махам само най-дребните израстъци?

С пипера - пълен провал. Не расте и ту клюмва, ту се изправя  Rolling Eyes

# 427
  • Варна-София
Вчера си направих 3 в 1. Плевих и колтучих доматите и заделях материал в 3 кофи.
В първата слагах щира без корените за щирник.
Във втората слагах колтуците за инсектицид против въшки (черна листна въшка по праскова, и розови въшки по розата – наистина действа точно на тези видове и точно по тези растения, отчетох резултата тази сутрин)
В третата (всъщност 5 броя, изрязани като кошнички с дръжки, 10-литрови бутилки от минерална вода) слагах всички останали зелении плюс корените на щира, които приготвих по следния сайт: http://www.suite101.com/content/organic-liquid-fertilizers-a27140, но понеже тази година не искам да ми мирише, ще се възползвам и от „Рецепта А” от сайта: http://www.organicgranny.com/2010_07_01_archive.html
Хайде, споделяйте и вашите хитринки, че то времето на никого не стига.

домати...идея си нямам какъв сорт са...Направо се чудя се какво да махам, като са отрупани с пъпки и цветове, до степен, че  приличат по-скоро на храсти /с голям диаметър/, отколкото на нормалните растения, които съм виждала и виждам по хорските дворове...
Да не би да не са колови домати? Тогава изобщо не колтучи.

Последна редакция: ср, 08 юни 2011, 10:56 от amica1

# 428
За течна подхранка в една книга пишеше това:
- комплексен минерален тор с микроелементи
- захар
- развалени плодове, сладка и т.н.
- мая за хляб
- кисело мляко
- компост
Това се разбърква с вода в някакъв съд и се оставя да ферментира за седмица.

Аз лично ползвам смес от това:
- компост
- захар
- урина
- старо прясно или кисело мляко
- старо вино
- боза
След седмица го прецеждам, разреждам с вода и поливам.

Аз плевелите периодично ги подстригвам и оставям на място. Така ми служат за мулч, а след месец -2 стават на компост.

Последна редакция: чт, 09 юни 2011, 09:52 от manandy

# 429
  • София
Не мисля, че са за безколово отглеждане newsm78 Високи са около 70 см., но чакам мъжът ми да се прибере от командировка, за да сложи по два кола в края на лехите и да пуснем тел, за да ги вържа най-после /това го прочетох в някоя от старите теми и много ми допадна/. Признавам, че ги изпуснах, но ни налази някакъв гаден вирус, големият ми син си счупи ръката, та затова съвсем бях зарярала скромната ми градина за десетина дни. Иначе имам колове за големите, но ме е страх да ги бучна, за да не нараня корените  Embarassed

Ето и малко снимки: За ориентация към последните две - разстоянието от корен до корен е около 60-70 см. Видях, че има на корен по 4-5 дебели разклонетния, които са само листа и не дават индикация за цвят - мисля да ги махна, но първо да ви питам  Hug

# 430
  • При розите и топлата вода ......!
Здравейте!
Да ви се похваля, снощи направих салатка от собствени домати и краставички и пържих собствени тиквички! За съжаление в момента нямам апарат да ги снимам.
manandy , това с подстригването на плевелите е идея, а разрохкваш ли почвата? При мен почвата много се спича и се налага след поливане да разрохквам.
amica1, аз съм от готованците в темата.  Embarassed Ама каква да правя, като не разбирам.  smile3538 Искам, ама сега се уча. И аз ще правя култучен спрей. Между другото снощи си направих салата от тученица, оцет, чесън и копър. Мое хрумване, но ми хареса. Днес свекърва ми е донесла още и ще я правя със извара. Ще си направя и щирник- записах си рецептата.
matze, vili__66, късно ли е за алабаш?
valqq, идеята ти е наистина оригинална. Ще пробвам.
misisbg, и аз мисля така. Хората на село са много кротки и добронамерени. Градинката ти е супер. Зелето, ранно ли е?  За снимките, вместо Вмъкни линк, си натиснала Вмъкни изображение.
Куркума, много жалко..........
matze, красива градина, уютна. Краставичката сякаш наднича от пардето в хола. Simple Smile
МХ, аз питах за белокрилката.  За сега не се разпространява нито увеличава, затова не предприемам нищо.
нова, аз след граха сея зеле. Може и ряпа, аз още не съм я сяла.
Слушам лоши прогнози за утре, дано не се сбъднат. Praynig
Лек ден!

# 431
daniabc Здравей, не са ти безколови доматите, но си изтървала колтуците и те са цъфнали.Но както и да е не се ядосвай, при такива причини важното е, че сте се оправили и сте добре, пък домати има и ще има и след нас-да сме живи и здрави всички и семействата ни!!!Ще си имаш и така от колтуците ,но може да са по- дребни.Така е по учебник, но нали знаеш ,че винаги има изключения :peace:MAD65 дано ти влезе в полза "тъпата " ми идея PeaceВълк,а като трябват    
затревени лехи гадовете защо не ядат бурените, ами се нахвърлит върху ягодите ,крехките салтки и зеленчуците ни?Глупави,брей! #2gunfire

Последна редакция: ср, 08 юни 2011, 15:38 от valqq

# 432
valqq,още довечера съм грабнала най-острата вилица Twisted EvilСамо да се прибера...Откачам от тези плевели-скубя,скубя и не мога да видя чиста цялата градина #Cussing out
gelikas,ранно е,сорт-Дитмарско,от Ани Иванова се запалих още лани HugСнощи го сефтосахме на салатка с морковчета и копър.Чудно е на вкус,крехко!
matze ,все си мислех,че по немско климата е хубав за зелетата newsm78.С тор не става ли да се подобри почвата?А за алабаша,догодина и аз ще пробвам...Красиви кулинарни неща показваш ти HugЛигите ми окапват,като разглеждам Кулинарния Heart Eyes
Сега да видя,дали ще се справя:
http://www.prikachi.com/images/705/3428705O.jpg
http://www.prikachi.com/images/707/3428707P.jpg,мноооого чушки,кофа разсад Laughing
http://www.prikachi.com/images/708/3428708H.jpg,картофи,фасул и царевица
http://www.prikachi.com/images/709/3428709u.jpg,ягодите
Вили,почвам те с проблемите-снощи отивам да плевя и виждам кичури домати в кафяво-жълта окраска SickНа места загнили стръкчета,едни меки такива,също и навити навътре горни листа.Не беше по-много растения,но болестта е плъзнала.Въпроса е каква е и дали е само една?По краставичките пък гледам тук там едни сбръчкани листа,обръщам ,а отзад пълно с някак ви мъхести много малки гадинки/като въшки.../
Е,кажете ми как да опазя всичко да е био,като буквално само ден преди това,нямаше видимо никакви признаци на болести.Напръскахме с Ридомил и децис-комбинирано.Премахнах и болните участъци,даже изхвърлих цял корен домат Sad

Последна редакция: ср, 08 юни 2011, 15:58 от misisbg

# 433
  • Варна-София
gelikas, мисля, че пропуснах да спомена, че като излезе въпроса за белокрилката проверих в нета и в сайт http://forums.gardenweb.com/forums/load/secoast/msg0420392924400.html пак стигнах до емулсията от зехтин и сапун.
Успех в борбата.

# 434
misisbg  мен точно от такова откачане ме"осени"тази "гениална" идея! newsm62

Общи условия

Активация на акаунт