Раждане вкъщи 9

• 21 793
  • 743
  •   1
Отговори
# 495
  • след Околовръстното
Иренка ти медицинско лице ли си?

Не.
Както виждаш потна селянка.
Защо?

# 496

Може да се борим да се виждт негативите на неасистираното раждане, но ако една жена реши да го направи, какво ще я бесим на площада ли?

Разбира се, че никой няма никого да беси. Просто трябва да се показват и двете страни на монетата.

А не "нашите прекрасни раждания", "няма никакви рискове", "не ги мисли тия работи с болниците", "какво ги слушаш тия лекари" - и после като се случи нещо такова, да си завираме главата в пясъка.

Ами безотговорно е.

Ако информацията за рисковете беше сложена на видно място в Родилница или тук в тази тема (или въобще някъде), ако имаше някакъв опит за посочване кога не бива да раждаш вкъщи, ако някой поне се беше опитал да каже на Цвети, че е добре да послуша лекарите - въобще тази тема нямаше да е в този вид. Тоест, ако някой си беше свършил работата с отговорността, която върви с доверието към него.

# 497
Съгласна съм за информацията, но отново казвам безотговорно е от страна на родилката да повярва на един форум - това говори за абсолютен идиотизъм според мен и не е реално, затова не мисля, че това място е основния проблем.

Иринка питам те защото ако беше медицинско лице, то тогава определно бих се съгласила с категоризацията ти за Цвети като вет., но тъй като не си, а тя е практикуващ ветеринар, то все пак от всички родилки домашно тук, тя би следвало да е най-добре подготвена с медицински познания...това, че мачките си ядат децата или не, няма общо с медицинското образование на жената.

Ивонска - не знам за каква съвест говориш, чета като страничен човек, това лъха от страниците и редно малко да се спре.

# 498
  • след Околовръстното

Иринка питам те защото ако беше медицинско лице, то тогава определно бих се съгласила с категоризацията ти за Цвети като вет., но тъй като не си, а тя е практикуващ ветеринар, то все пак от всички родилки домашно тук, тя би следвало да е най-добре подготвена с медицински познания...това, че мачките си ядат децата или не, няма общо с медицинското образование на жената.

Не съм Иринка, а Иренка.
И мога да ти цитирам думите на самата Цвети - "Нито една котка или куче не идват да раждат в кабинета ми".
Демек раждане на живо тя не е виждала.
С книжки всички може да се образоваме.
Както и с клипчета в YouTube.
Но не мисля, че това ни прави компетентни.
Или поне аз не бих се захванала да раждам или акуширам само с теоритичните си познания.
Освен ако не ми се наложи спешно.

# 499
Съгласна съм за информацията, но отново казвам безотговорно е от страна на родилката да повярва на един форум - това говори за абсолютен идиотизъм според мен и не е реално, затова не мисля, че това място е основния проблем.

Не е просто "един форум".

Говорим за доверие в една общност, която като цяло досега е имала положителен образ сред повечето жени. Говорим за група, която те приема, окуражава, успокоява. Говорим за хора, които внушават, че вселенските тайни ги разгадават още преди закуска.

Малко хора могат да не се повлияят от тези неща - и съвсем не е нужно да си идиот, за спреш да мислиш критично. В крайна сметка, и сектите са пълни с хора, които не са идиоти.

Надявам се, че разбираш това.

# 500
  • София
Не знам за вас, но аз ако дори само препоръчам лекар, метод, лекарство, витамини и това доведе до летален изход цял живот няма да си го простя. Никога. Нито ще смея да се появя някъде, нито ще се боря за замазване на случая. Не съм сигурна дали няма сама да си прегриза сънната артерия.
А тук в тази исторя няма нищо подобно.
Как може да си толкова заблуден, безочлив и безотговорен, че да смееш да надигнеш глава и да мислиш само за собствения си задник?!!!

# 501
  • София
Мда. Чак на мен вече ми идва в повече това, че изведнъж Цвети сама си била виновна... И то повтаряно не от критиците, ами дискретно подмятано навсякъде от "поддръжниците"! Не мога да повярвам, че тя би продължила да приема тези свои "приятели"...

# 502
  • Куциндрел
Не пише това да е статитика за раждане в болниците - а за всякакви смърти на новородени (от 20 г.с. и 400 грама). Но да кажем, че повечето са имали в един момент досег с болницата.

Пише двете водещи причини от страна на бебето:
- Other disorders originating in the perinatal period (P90-P96) - това е, когато не е посочено каква е била причината
- Disorders related to length of gestation and fetal growth (P05-P08) - недоносени и т.н.

От страна на майката:
- Fetus and newborn affected by other specified complications of labour and delivery (P038)

В Wikipedia пише:

Preterm birth is the most common cause of perinatal mortality, causing almost 30 percent of neonatal deaths.
Birth defects cause about 21 percent of neonatal death.

Добре тогава, защо тази статистика се вре в очите като доказателство, че има повече смъртни случаи в болницата?!? Едва недоносени бебета и бебета с усложнения ще оживеят при раждане в дома?
Въпросът ми не е конкретно към теб.

# 503
Иренка, отново показа ,че не вникваш в нещата, а се ловиш повърхносто са думите.
Никоя котка или куче не отива да роди в кабинета.Не отива сама.Животните имат инстинкти и търсят тихо  , спокойно и затъмнено място, за да протече  нормално процеса на раждане.
Но собственици си водят кучетата и котките да ражвдат в кабинета ако се тревожат за нещо или животното има нужда от помощ(благодарение на селекция, някои породи не могат успешно а родят , плодът е едър за тях).
Същото ви е тълкуването и за много неща  без достатъчно информация, доизсмуквате си от пръстите или се изказвате некомпетентно.
Има и смислени постове разбира се.

# 504
Не знам за вас, но аз ако дори само препоръчам лекар, метод, лекарство, витамини и това доведе до летален изход цял живот няма да си го простя. Никога.
и аз това си мислех , дори и филми не смея да препоръчвам , но явно не всички са така

в предаването на 15 март присъстват и йогата , и бременните ...

два месеца по-късно едната е загубила бебето си , а йогата Росица - в добро настроение , разпиляла коси , със самочувствие в друго предаване ...много несериозно изглеждаше ...
имам чувството , че й харесва да я дават по телевизията и просто си е намерила казус , който й осигурява присъствие ...

# 505

Да вземем да забраним женските организации като цяло, значи - защото в тях се обсъждат всякакви такива изначални неща като раждане, кърмене, хранене и отглеждане на деца и има хора с ужасно различни представи Thinking

Всички кърмачески организации, в това число и НАПК, си имат етичен код, правила и мониторинг, които важат за всеки един консултант. Цитирам точка 6 от Етичния кодекс на НАПК:
...

Всичко това е  написано с много добри намерения, но се разминава с действителността. Какво правим, когато член на организацията има толкова неприятен публичен профил? Да, технически Мег! има по-малки провинения спрямо кодекса, отколкото аз. Аз съм нарушила буквата на кодекса- като написах блог постинг, критичен към някои преувеличени според мен и според други източници твърдения за ползата от кърменето. Аз наруших буквата, Мег! непрекъснато нарушава духа на кодекса. Ако утре трябва да избереш кого да пратиш в телевизията да говори за кърмене- Мег! или мен, кого би избрала? Мег! и да иска, вече е смесена напълно с определени каузи, дори да говори напълно по отделна тема. Все едно Осама Бин Ладен да дава съвети за градинарство и да казваме- да, нямаме нищо против, защото градинарството няма общо с тероризма.

Освен това дори без експлицитно влияние върху бъдещите майки, самият факт, че на едно място се събират жени с интерес към по-естествените аспекти на майчинството позволява обмен и- както казах, приемане на тези идеи. Дори между консултантките, които после стават фенове и на другите каузи. Както и да го погледнем, има много начини НКК неволно да стане носител на такъв паразитизъм и на всички е ясно, че с пожелателен кодекс само няма да стане.

Личният ми план за комуникация по темата домашно раждане (включвам и асистирано, защото по много причини също не го намирам за добър вариант):

1. Условията в болниците- бавно и славно да говоря за насока подобряване, без обаче да имам претенции да се разрушава из основи модела на помощта.
2. Модите: подигравам и иронизирам, като дебело подчертавам, че детето е по-важно от модите
3. Като по света: виж горната точка
4. Проблемът с харизматичните авторитети: виж горния ми постинг. Няма свещени крави, търся навсякъде разпространението на идеите. Фактът, че имам някакъв личен интерес (като например да се аргументирам, след като смятам, че Хедра пропуска някои нюанси на ситуацията)- не би трябвало да влияе върху оценката за правотата на твърденията ми. Отново проведете мисловния експеримент: Ако утре Марта каже- я пратете една от НКК и само аз и Мег сме свободни, коя бихте пратили да представя организацията?
5. Проблемът със здравната култура и страха- по-трудно. Гледам да просвещавам.

Колкото до животните- баба ми е правила секцио на рядка порода коза, която е била важно животно за стопаните и е щяла да умре. Отделно съм чувала, че модерната селекция английски булдози произвежда кучета с толкова малки тазове и големи глави, че ценните котила за изложби се израждат секцио. Все пак никой не иска да умори кученце за хиляди евро.

# 506
  • София
Не знам за вас, но аз ако дори само препоръчам лекар, метод, лекарство, витамини и това доведе до летален изход цял живот няма да си го простя. Никога.
и аз това си мислех , дори и филми не смея да препоръчвам , но явно не всички са така

в предаването на 15 март присъстват и йогата , и бременните ...

два месеца по-късно едната е загубила бебето си , а йогата Росица - в добро настроение , разпиляла коси , със самочувствие в друго предаване ...много несериозно изглеждаше ...
имам чувството , че й харесва да я дават по телевизията и просто си е намерила казус , който й осигурява присъствие ...

Да ти кажа, Росица и при записа за Марта се държа доста странно - намилаше само колко естествен процес било раждането и как защо се говори така за него... Ще кажеш никой не е умрял баш от най-естествения процес във век, в който можеше да му се помогне!... И обърнете внимание на 23.05 как говори и колко режисирано излъчване има (измамно, за спокойствие и контрол)

# 507
  • Под кленовите дървета
Иренка, отново показа ,че не вникваш в нещата, а се ловиш повърхносто са думите.
Никоя котка или куче не отива да роди в кабинета.Не отива сама.Животните имат инстинкти и търсят тихо  , спокойно и затъмнено място, за да протече  нормално процеса на раждане.
Но собственици си водят кучетата и котките да ражвдат в кабинета ако се тревожат за нещо или животното има нужда от помощ(благодарение на селекция, някои породи не могат успешно а родят , плодът е едър за тях).
Същото ви е тълкуването и за много неща  без достатъчно информация, доизсмуквате си от пръстите или се изказвате некомпетентно.
Има и смислени постове разбира се.

Да беше дошла да видиш моето куче как ражда, нямаше да приказваш така.
Скимтя от болка почти постоянно, от изтощение не успя да разкъса околоплодния мехур на две кученца, та се наложи да го реже майка ми, защото се задушаваха. Знаеш ли как исках лекар тогава? А кучето на паркинга, уж силно и здраво куче умря при раждане, защото едното кученце заседна и майката почина.

Вие колко пъти сте виждали как се ражда конче или теленце? Защо се вика лекар или акушира някой?
Понякога и вие говорите наизуст!

Бях обещала да не пиша повече, но ей такива постове ме вадят от нерви!

# 508
  • София
Ивонска, за сметка на това пък аз съскам като змия.  Confused Което никак не е популистично и медийно,
Ха познай сега кой ще спечели повече симпатии.  Confused

# 509
  • София
Ивонска, за сметка на това пък аз съскам като змия.  Confused Което никак не е популистично и медийно,
Ха познай сега кой ще спечели повече симпатии.  Confused

Ама го отстреля оня адвокатин, когато явно промънка над "брошката" (микрофон), че раждането не било планирано домашно без асистенция, ми бебето се родило бързо и изведнъж!  Wink Това беше най-яркото включване!  Peace От упор, в десятката - лъжа си беше, долна и 100%-ва!

Общи условия

Активация на акаунт