Раждане вкъщи 10

• 22 507
  • 750
  •   1
Отговори
# 195
# 196
Отново се запитах какъв е смисълът на домашното раждане. Дали е да се избегнат проблемите на болницата или то по принцип се смята за някаква по-специална, възвисена опция, от която децата се раждат "свободни" (защото на моето с рязането на пъпната връв му щракнаха белезници)- а и има някакво "пространство на любовта". Да не говорим, че тук се намесват и разни идеи за пренатална психология и деца индиго, които допринасят за това да се цени домашното раждане.

Ако всичко е ОК в болниците, сигурно пак ще има хора, които ще искат да родят у дома заради някакви езотерични вярвания. Въпросът е- като общество доколко можем да дадем такава свобода (и да си го позволим финансово)? Според мен тук е мястото за патерналистична политика, която да издържа на "теста на дъщерята"- ако одобрявате някое действие, бихте ли се съгласили дъщеря ви да се възползва от гласуваната свобода.

Аз не бих. Домашното раждане, дори и легализирано, ще остане екзотика, тоест ще има достатъчно малко случаи, за да не могат бързо да се изработят стандарти. Наистина ще трябва да се преглътнат доста смъртни случаи.

Предпочитам система, която работи по-добре, която я има отдавна, отколкото нова, недоказана система.

# 197
Да съветваш жена, която пренася  и с толкова голямо очаквано бебе да си стои в къщи и да роди неасистирано е безумно и престъпно....

И с омотана около вратлето пъпна връв, нека не забравяме!
И това, при положение, че при първото раждане е било същото, но тогава бебето е било буквално спасено(!!!) от лошите доктори!

... Когато навремето си говорихме с Клер какво ще стане, ако има подобна на случилата се ситуация тя отговори, че някой бебета ще загинат и ние трябвало да приемем това...

Shocked ooooh!

Не знам какво да кажа, наистина не знам!
Оставам безмълвна!

Няма какво да кажеш защото е налудничаво. Такива сентенции отричат категорично смисълът от съществуването и развитието на науки като медицина особено в нейния дял неонатология. Колкото й да е хубава една идея на момента опротивява, когато някой я постави над цената на детския живот. Циничен фанатизъм е това.

Мамачита, и аз това се чудя няколко дни - какъв е смисълът, но няма да получим отговор тук, забрави.

# 198

Благодаря!

Цитат
Чл. 5. (1) Професионалните дейности, които акушерката може да извършва самостоятелно, са:
1.
2.
3. медицински и здравни грижи, включващи:
р) водене на нормално раждане при главично предлежание на плода, включително и извършване на епизиотомия в присъствието на лекар;

Не разбирам, дали условието "в присъствието на лекар" се отнася само до епизиотомията или и до воденето на нормално раждане при главично предлежание на плода.

Но тогава възниква един много важен въпрос.

Ако акушерките наистина имат право самостоятелно да водят нормално раждане при главично предлежание на плода от 8 февруари 2011 г., тогава защо Цвета не е потърсила акушерка, която да присъства на раждането й, а е решила да ражда неасистирано у дома?

Това прави ситуацията около смъртта на новороденото още по-сериозна!

# 199
Персона, виж че няма акушерки, които искат да го правят публично. И аз се чудя каква е причината?

Сега видях какво имаш предвид - не акушерка не може да практикува професията си извъж болничните заведения от определен клас, това е според АГ стандарта. Не може да изражда вкъщи, освен при спешни ситуации.

(Да, уточнението е за епизиотомията, нормално мисля)

Знаете ли за акушерки, които  водят ЖК? Може би е прекалено скоро, за да си ободурват кабинети, не знам? Аз си спомням преди 10-15 години, в поликлиниката - АГ и акушерския кабинет бяха един до друг, с обща врата помежду им - пред акушерката се строяваха всички бременни, а пред АГто само тези с гинекологични проблеми - има ли го това сега някъде?

# 200
Персона, виж че няма акушерки, които искат да го правят публично. И аз се чудя каква е причината?

Няма как да знам, дали наистина няма такива акушерки.

Въпросът ми обаче остава в сила - все пак стана ясно, че раждането на Цвета е било планирано домашно и тя е имала достатъчно време да намери такава акушерка.
Още повече, в една от предишните теми цитирах "есето" на Миглена Делчева, в което се хвали, че познават акушерка, която симпатизира на "каузата":

Цитат
"В Пловдив срещнахме предана и смела акушерка, която беше готова да асиситира на домашни раждания въпреки закона и вече го прави."

С тази разлика, че след 8 февруари 2011 г. е нямало да бъде "въпреки закона", ако разбираме правилно наредбата.

# 201
  • До хладилника, който обичам
Няма протоколи за това, предполагам. Тоест, на теория може, но на практика не е уточнено как ще стане. А ако няма протокол, на който в случай на проблем да може да се позове акушерката, ще стане твърде неприятно за нея.
Вижте дори учебните планове, всичко е предвидено за болнично раждане. Такива неща от днес за утре трудно се променят, да не кажа невъзможно. А ако няма подготвени кадри, даже на хартия да имат право, кой ще си сложи главата в торбата пръв?
http://koog-vma.com/uploads/8539b348.pdf
http://meduniversity-plovdiv.bg/files/sdo/ucprogrami/binder2low.pdf

# 202
Аз си редактирах мнението, но може би не си видяла - Акушерка не може да асистира на домашно раждане - погледни АГ стандарта:
http://www.mh.government.bg/Articles.aspx?lang=bg-BG&pageid=397
Раждане се води само в болнично заведение от определен клас.

Но акушерка може да води самостоятелно нормално раждане в болница и се чудя защо не се рекламират повече акушерки и защо няма избор на акушерка като една от опциите в болницата? Ето и Бу и Джуличка писаха, че са много доволни, че са имали малко интервенции - мисля че повече жени биха се възползвали, ако се заеше, че има такива акушерки и има такава опция в болницата.

# 203
Джуличка разбирам, мерси! А имаш ли представа защо не иска да се рекламира?

Не знам, не мога да отговоря.
Казвала ми е (буквално): "Ако искаш да кажеш, че си доволна, спомени името на болницата, не моето."

# 204
Джуличка, винаги ще има процент неонатална смъртност, в България понастоящем е 13 на 1000. Тоав е неоправдано висок процент.
Да не смесваме понятията отново
http://www.google.com/publicdata?ds=wb-wdi&ctype=l&strai … p;hl=bg&dl=bg

# 205
  • До хладилника, който обичам
Ето и Бу и Джуличка писаха, че са много доволни, че са имали малко интервенции - мисля че повече жени биха се възползвали, ако се заеше, че има такива акушерки и има такава опция в болницата.
Ще уточня отново - акушерката ми е позната, не съм я избирала по начина, по който в София има избор на екип. Тя работи в АГ отделението, но може принципно и раждане да води, ако е за познат. Понеже е опитна и уважавана, общо взето лекарят нямаше проблем с това, тя да води през повечето време раждането. По нейни думи в тази болница "властта" на акушерките да израждат при безпроблемно раждане все още не е така иззета от лекарите, както е често срещано в по-големи болници. Но не е като някакъв регламентиран избор или опция в този родилен дом, просто се случва.
Същата акушерка въпреки желанието за VBAC на приятелката ми директно я завела с думите "тука една дата за ре-секцио да назначим", а беше казала, че ще й съдейства да се пробва. В крайна сметка шефът на родилния дом се съгласи да й даде да пробва, въпреки че другите здравни работници в болницата не я подкрепяха. Преноси и роди все пак със секцио, тъй като бебето беше почнало да страда, а нямаше родова дейност никаква, освен изтичащи зелени води. Но тя беше много доволна, че й дадоха възможност да пробва и бебето да се роди не много преди термин, както иначе щеше да стане, а когато беше готово. Емоционално и физически беше готова за секциото и се чувстваше много по-добре, отколкото след първото.
Това, което знам е, че след моето раждане още доста момичета са раждали с тази акушерка. Интересно е още, че нейния и моя разказ за моето раждане се различават Laughing Но мисля, че и двете бяхме доволни.

# 206
Ще уточня отново - акушерката ми е позната, не съм я избирала по начина, по който в София има избор на екип. Тя работи в АГ отделението, но може принципно и раждане да води, ако е за познат. Понеже е опитна и уважавана, общо взето лекарят нямаше проблем с това, тя да води през повечето време раждането. По нейни думи в тази болница "властта" на акушерките да израждат при безпроблемно раждане все още не е така иззета от лекарите, както е често срещано в по-големи болници. Но не е като някакъв регламентиран избор или опция в този родилен дом, просто се случва.

Все едно аз съм го писала.
И аз не съм използвала опцията "Избор на екип" или "Избор на акушерка".
Обаждам й се по телефона, казвам й, че раждането започва, минаваме през тях, взимаме я и отиваме заедно в болницата.
Последният път, като й се обадих, тя вече си беше там, заради друга родилка и ми каза:
"Идвай, аз съм тук. Дори и да ти е още рано, ще си говорим, ще (сега ме убийте! hahaha) пушим по цигара..... дъра- бъра... и заедно ще чакаме".
Но никой не е бил против и нищо не са казали, че във въпросния ден тя изобщо не е на смяна, а идва и води раждане.
Това е.

# 207
Аз си редактирах мнението, но може би не си видяла - Акушерка не може да асистира на домашно раждане - погледни АГ стандарта:
http://www.mh.government.bg/Articles.aspx?lang=bg-BG&pageid=397
Раждане се води само в болнично заведение от определен клас.

Но акушерка може да води самостоятелно нормално раждане в болница и се чудя защо не се рекламират повече акушерки и защо няма избор на акушерка като една от опциите в болницата? Ето и Бу и Джуличка писаха, че са много доволни, че са имали малко интервенции - мисля че повече жени биха се възползвали, ако се заеше, че има такива акушерки и има такава опция в болницата.

Прочетох. Последното е логично предложение и ще е хубаво при болнично раждане жените да имат и този избор.

Atti, от публикуваната информация от "Родилница" виждам, че Вие пишете там (ако сте същата Atti).

Бихте ли споделила защо според Вас се случи тази трагедия?

# 208

Избор на акушерка със сигурност има от поне няколко години - за “Шейново“ в София зная, може би и за други има.

ПП - сега се сещам и за 1 приятелка, която роди 4-тото си дете /над 40 г./ с уговорка само при акушерка.  Да казвам ли името на болницата?  Там, кудето родих и аз и двете.

# 209
И аз да изкажа скромно мнение (сега виждам темата Embarassed)
Против съм раждането вкъщи!
Но съм и против близки или роднини да не присъстват на раждането, ако родилката го желае. Против съм ненужни окситоцини, "овързвания" на родилки, натискане по кореми, пукане на мехури,клизми, бръснене и т.н. прочие порочни практики, целящи спокойствието на лекарите по отношение на по-бързо раждане. Силно се надявам, че коментари от сорта на "едно време нашите баби...."отдавна са над вижданията на повечето хора, в противен случай ще трябва да се върнем към коня с каруцата, само защото е по-безопасно.

Общи условия

Активация на акаунт