Раждане вкъщи 10

• 22 425
  • 750
  •   1
Отговори
# 75

Разбира се - аз и не твърдя, че високата смъртност е заради домашните раждания. Просто из тия теми често се дава за пример Холандия и често се прави връзка между ниската смъртност там и домашните раждания.

А смъртността всъщност не е толкова ниска.

ПП Това "but this only partly explains the high Dutch perinatal mortality rate" не знам за какво го цитираш - затова не го коментирам.
[/quote]

Цитирам го защото връзката, която правиш не може да бъде направена и са дали две промениливи, които могат да доведат до този ефект и казват, че даже и те не го обясняват, камоли толкова лесно да решиш, че си разбрала каква е причината и че едва ли не тя е в домашните раждания.

# 76

Цитирам го защото връзката, която правиш не може да бъде направена и са дали две промениливи, които могат да доведат до този ефект и казват, че даже и те не го обясняват, камоли толкова лесно да решиш, че си разбрала каква е причината и че едва ли не тя е в домашните раждания.

Въобще не твърдя, че причината е където и да било - лесно ще го установиш, ако прочетеш какво съм написала. Нито е дълго, нито е сложно.

# 77
И ся какво ще правиш без покъшнина и като не са те взели на небето?

Аман от леймърски журналистически опити. Нямаш ли друго поле за изява, че само спамиш с нелепата си есеистика какви ли не теми?

Днес трябваше да дойде Страшния съд. Много хора дори са напуснали работа и са си раздали покъщнината, за да чакат да се възнесат на небето.

След като очаквано нищо такова не се случи, тези хора не вярват по-малко- те дори вярват повече. За външния скептик дори един несъответен елемент в дадено учение води до пълно дискредитиране и отхвърляне. За вярващия обаче съществува цяла система, картина с допълващи се елементи. Дори един да е дефектен, той се смята само за част от нещата, смята се, че в края на краищата всичко е истина и някакви си малки проблеми са си само малки и незначителни.

В случая с домашното раждане случилият се проблем няма да разруши светогледа на фенките и феновете, напротив- те ще вярват, че да, такива неща стават, но като цяло е много хубаво, ще видите вие, ще надминем и болници и всичко.

Някой спомена Алената буква. От Родилница да вземат да си извезат логото в червено и да си го носят, ако искат.

# 78

Тази статия беше отквърлена от Бу, като жълта и тя помоли да се намери по-обективна така за новината.

Не съм видяла. Друга статия тогава: http://www.theage.com.au/national/tragic-sequel-to-home-birth-20090411-a3hh.html

Има вече от снощи линк към случая Джанет Фрейзър -  петият линк.  Мога да добавя предложения от Джей Пи  линк към моя пост с инфото за Фрейзър, ако Джей Пи е съгласна.

# 79

Има вече от снощи линк към случая Джанет Фрейзър -  петият линк.  Мога да добавя предложения от Джей Пи  линк към моя пост с инфото за Фрейзър, ако Джей Пи е съгласна.

Е, тя Джей Пи не го е писала и никакви права няма върху него - тъй че защо да не е съгласна. Simple Smile

# 80
  • София
"The largest study of its kind has found that for low-risk women, giving birth at home is as safe as doing so in hospital with a midwife.
........

The research was carried out in the Netherlands after figures showed the country had one of the highest rates in Europe of babies dying during or just after birth.

It was suggested that home births could be a factor, as Dutch women are able and encouraged to choose this option. One third do so.

But a comparison of "low-risk" women who planned to give birth at home with those who planned to give birth in hospital with a midwife found no difference in death or serious illness among either baby or mother.

"We found that for low-risk mothers at the start of their labour it is just as safe to deliver at home with a midwife as it is in hospital with a midwife," said Professor Simone Buitendijk of the TNO Institute for Applied Scientific Research.

"These results should strengthen policies that encourage low-risk women at the onset of labour to choose their own place of birth."

От тук: http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/7998417.stm
By the way същото това толкова мащабно изследване не е включено в спрягания по-рано метаанализ, хм, хм.
Метаанализът пък принципно от своя страна може да предразполага към големи неточности и е далеч от златният стандарт на evidence-based медицината, точно защото в зависимостост от изследванията, които включва или/и изключва, може да сочи различни резултати, както и зависи от качеството на включените изследвания и от интересите на тези, които го изготвят.

# 81
  • София
Можеш да махнеш и линка към разказите на Естествено.
Както коментирахме тези разкази бяха изтрити.

Моля??

# 82
Стелт, аз те разбирам и съжалявам че нямаш избор и алтернатива.

Мисля също така че по-отговорното поведение на ядрото на Родилница би помогнало много повече на каузата (за създаване на процедура за домашно асистирано раждане, за подобряване на условията в болницита и спазване на правата на пациента) от сегашното мълчание и измъкване.

Дали пък ако говориш с акушерка в болницата няма шанс за по-добри условия? По принцип в болницата не допускат свиждания или само в интензивно не допускат?

Да допулня, за живеещите в София- в повечето провинциални болници отделенията се заключват. В Разлог, например не се влиза в родилно- свиждане само отпред, ако можеш да ходиш. Ако не- няма свиждане. Бебето роднините го виждат чак на изписването. За присъствие на близък по време на раждане и дума не може да става. Не съм го споменала, защото за мен най-важно беше бебето да си е при мен, смятах че ще се справя сама.

За гласовете "лекарите правят всичко само и единствено за ваше добро" ще кажа че и на мен лекаря, без да попита или да ме уведоми дори искаше да ми пукне мехура и да ми сложи система. Аз, досещайки се защо ме кара да се наместя над легена го попитах какво смята да прави и после попитах буквално " Може ли, ако смятате че раждането върви добре и няма нужда да не ми пукате мехура и да не ми слагате система с окситоцин?" и той каза "Да, може, раждането върви добре" и добави че в 40 годишната му практика за първи път се случвало някой да иска така. После и на мъжа ми казал "можеше да роди по-бързо но не пожела да ускорим раждането". Аз постъпих в 23.30 и родих в 0.20 ч.

Процедурите са станали толкова рутинни че много лекари дори не се замислят нужни ли са или не.

Апропо- и двата пъти родих без "задължителните" бръснене и клизма и това не създаде проблем Simple Smile

# 83

Е, тя Джей Пи не го е писала и никакви права няма върху него - тъй че защо да не е съгласна. Simple Smile

Не мога, явно щото е заключена темата.  

ПП - Ива - а ниският риск как се определя?  Както си го определят родните практикуващи домашни раждания ли?  С вселенски нашепвания и групово тесане?

Последна редакция: сб, 21 май 2011, 23:29 от Rookie

# 84
Този метанализ е такъв боклук, че не е истина. Тези, дето са го правили трябва да си похлупят главата с леген. Както и да е, той е опроверган сто пъти от кой ли не, пуснах линковете.

"The largest study of its kind has found that for low-risk women, giving birth at home is as safe as doing so in hospital with a midwife.
........

The research was carried out in the Netherlands after figures showed the country had one of the highest rates in Europe of babies dying during or just after birth.

It was suggested that home births could be a factor, as Dutch women are able and encouraged to choose this option. One third do so.

But a comparison of "low-risk" women who planned to give birth at home with those who planned to give birth in hospital with a midwife found no difference in death or serious illness among either baby or mother.

"We found that for low-risk mothers at the start of their labour it is just as safe to deliver at home with a midwife as it is in hospital with a midwife," said Professor Simone Buitendijk of the TNO Institute for Applied Scientific Research.

"These results should strengthen policies that encourage low-risk women at the onset of labour to choose their own place of birth."

От тук: http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/7998417.stm
By the way същото това толкова мащабно изследване не е включено в спрягания по-рано метаанализ, хм, хм.
Метаанализът пък принципно от своя страна може да предразполага към големи неточности и е далеч от златният стандарт на evidence-based медицината, точно защото в зависимостост от изследванията, които включва или/и изключва, може да сочи различни резултати, както и зависи от качеството на включените изследвания и от интересите на тези, които го изготвят.

# 85
Добре, установихме, че вероятно Холандия - единствената развита страна, в която са толкова разпространени домашните раждания - няма особен проблем с тяхната безопасност.

(Макар и всяка трета жена да се налага да бъде откарана в болница след началото на домашното раждане.)

И сега какво - да си копираме техните регулации и да чакаме същите резултати и при нас ли?

(Ако проработи, можем да легализираме и леката дрога или да помислим какви регулации да препишем, за да вдигнем 4 пъти БВП на глава от населението, за да стигнем техните показатели.)

Та - какво всъщност говори холандският пример - че някъде по някакви начин е възможно да има относително безопасно асистирано домашно раждане? В това едва ли някой се е съмнявал.

Но наистина ли смятате, че начинът и ресурсите нямат значение за безопасността?

Последна редакция: сб, 21 май 2011, 23:23 от jp

# 86
jp, вероятно имат. На всеки е ясно че първите асистирани домашни раждания ще са "експериментални", но все пак- това ще са раждания на жени за които алтернативата е неасистирано раждане и които ще са готови да подпишат и поемат отговорност.
Ясно е че има дълъг път за вървене, но все отнякъде трябва да се започне- като се създаде протокол, например, пък после да може българка да си наеме акушерка от Гърция, или прочутата Клер Лопринци да акушира легално тук, да се създаде родилна къща като филиал към болница...

Факт е че вече се променят нещата- сайта на Свети Лазар не беше такъв преди 2 г, нямаше я опцията за естествено раждане, лекарите не говореха така, както сега в "Референдум" и, което е п-близо до мен- в Разлог беше абсурд бебето да е в една стая с майката Simple Smile

# 87
yanast, съгласна съм.  Peace

Но:
- Съмнявам се, че лекарите в Разлог са променили практиките си, защото разгневени жени са се събирали пред болницата и са им крещели. Съмнявам се и това да е била мотивацията и на Св. Лазар да въведат някои новости.

- Все пак е въпрос на ресурси. Не говоря за това десет жени годишно да си навият на масрафа и да си платят за разни екстри като Клер Лопринци и линейка пред вратата. Защото тия хора си имат избор и сега. Говоря за масова и широкодостъпна услуга - и финансово, и географски, и както пожелаеш.

# 88
ВЪПРОС:

как мислите, този линк с предупреждения за трагични случаи при домашни раждания трябва ли да е на първа стр?

http://www.kolybelka.spb.ru/hystory.php

Според мен категорично да, след като сме тръгнали да актуализираме списъка и да искаме да има максимално всеобхватна и обективна инфо?

# 89
Специално заради секциото 100 пъти бих предпочела да родя в болница - не съм толкова ненормална... А всички майки, които са планували второ раждане, знаят че страха им да се случи нещо с тях самите е по-голям от първия път, защото вече имат едно детенце, което има нужда от майка...

Родилните отделения не са само хора, нито само помещения... За да се случи едно раждане възможно най-безрисково, би трябвало не само мед. лица, но и самото помещение да позволява това... Какво имам предвид - кел файда, че ще ти разрешат да раждаш на 4 крака, ако можеш да се разположиш в тази поза само на пода - изключително неудобно място... От статиите за домашни раждания знам много пози, коя как може да послужи за по-безболезнено раждане или за такова с по-малко разкъсвания, за усилване или забавяне на напъните (според случая), но къде реално тези пози ще се приложат в средностатистическо родилно отделение, в което няма баня, а на тоалетната чиния не може да се седне от мръсотия (родилките пикаят прави)...

yanast, в болницата допускат свиждания, но ако са в настроение... Мъжът ми го изгони една санитарка, когато го помолих да влезе да ми разтрие раменете, защото цялата се бях схванала от прекрасните легла и не можех да мръдна от болка... По принцип, свиждането е пред родилното, но операцията ме болеше, разплаках се от болката в цялото тяло и мъжът ми предложи да ме поразтрие... Влязохме вътре в коридора на столовете, но 2 мин. по-късно го видяха и го изгониха... А по време на раждане казаха, че не може да присъства, защото родилна зала е само една и не е удобно, ако има втора родилка (което си е така)... ВИП зали и други подобни, с присъствие на бащата или друг човек няма, дори и срещу заплащане... Не съм претенциозна, но наистина от четенето на разкази за хубави раждания, в различни пози и в уютни помещения с близък, който да внася малко сигурност в цялата обстановка, реших, че това е начинът, по който мога да родя най-спокойно, най-безрисково и с най-малко интервенции... Правилният начин не е да тропнеш с крак, че не искаш окситоцин - ок, няма да ти го сложат... Какво ще правиш обаче, ако обстановката не те предразполага, за да си го отделиш сама по време на раждането?

Общи условия

Активация на акаунт