Раждане вкъщи 10

• 22 406
  • 750
  •   1
Отговори
# 60
Дори след като прочетох фаила, не видях никакви виртуални акушерки. Има жени, които са я окуражавали да роди както иска, но акуширане не видях. По-горе казах аз как бих постъпила.
Второ не пускам това изследване относно случая с Цвети, а принципно за домашните планирани и асистирани раждания, за които ти твърдиш, че си за.

Да споделя с вас едно изследване върху над половин милион жени относно безопасността на домашното и болнично планирано раждане. Става дума за раждания, които са нискорискови и планирани и в двете групи. Излседването показва, че няма разлика в риска при домашно или болнично раждане, ако присъства опитна акушерка и при добра система за транспорт и насочване на жените към болнични заведения при нужда.

http://www.internationalmidwives.org/Portals/5/Home%20Birth%20-% … 202009%20BJOG.pdf

Тук е разковничето, обаче.
Нито първото раждане на Цвета е било нискорисково и безпроблемно, нито второто.
Получила е не едно предупреждение, дори се е говорело за секцио.
На фона на това, ти лично как би определила съветите на "мнооооого компетентните (според Бащатко) виртуални акушерки"?  Tired
Кажи ми честно, моля.

# 61
Те тук всички казаха, че са За асистираните домашни раждания, но пък линейки нямало, акушерки нямало, средства нямало, не знам си кво нямало, демек работата пак не става... С други думи, изборът на родилките отново е болнично или неасистирано домашно раждане... Също не разбирам защо поредна (не знам си коя вече) тема се говори едно и също и какъв е смисълът, ако никой нищо не прави на практика (за подобрение на болничното или за законовото уреждане на асистираното домашно раждане)... Тези, които реално правят нещо за промяна към по-добро, тук ги няма, но за сметка на това ги оплюха подобаващо...

# 62
stelt77, сигурно си чела постовете на yanast и Бу тук за техните раждания.

"Правенето" не е само протести и конфронтация с лекарите.

Разбери, че без тях няма как да стане промяна. Ако всеки възпитано отстоява правата си, стимулира подходящите лекари и болници и избягва тези с по-ниско качество - ефектът ще е много по-добър, отколкото ако се затворим да си раждаме вкъщи.

Знам, че ще кажеш как си от Монтана и кое колко струвало - но и да се регламентира асистираното домашно раждане, пак практиката ще стигне бавно и трудно до вашия край - ако въобще. (Като всичко останало, за съжаление - защото ми е познат района.)

# 63
Те тук всички казаха, че са За асистираните домашни раждания, но пък линейки нямало, акушерки нямало, средства нямало, не знам си кво нямало, демек работата пак не става... С други думи, изборът на родилките отново е болнично или неасистирано домашно раждане... Също не разбирам защо поредна (не знам си коя вече) тема се говори едно и също и какъв е смисълът, ако никой нищо не прави на практика (за подобрение на болничното или за законовото уреждане на асистираното домашно раждане)... Тези, които реално правят нещо за промяна към по-добро, тук ги няма, но за сметка на това ги оплюха подобаващо...

Да, така се получава, но аз мисля, че връщане назад няма. Дъжравата ни ще трябва да влезе в крак с европейското законодателство и сега в този момент, дори след нещастието с Цвети, домашното асистирано раждане е реална възможност повече от всякога. Аз съм оптимист за развитието на нещата! Peace

# 64
Бащатко, като е такъв майстор, да ходи да стане донор. ще му бъдат признателни и благодарни за ТОВА благородно дело.
Моята позиция- не за домашното раждане - асистирано или не.
И изобщо- сложете анкета, то ще се разбере кой колко и за какво. Ако ви стиска, де.

# 65
А защо се впрягате така, когато ви кажат, че жените избрали домашно раждане са доста по-образовани, по-знаещи, умеещи, можещи и напълно успели в живота от вас?

А  това те си го разправят сами,понеже инак никой не би го забелязал.

Стелт,промяната я правят хората.Като започнат масово жените да знаят какво искат ,ще се научат и лекарите.Проблема е,че навремето така са ги учили и затова така си я карат по старому,но иначе мисля,че са отворени към промяна.

# 66
Четох постовете на yanast и Бу за техните раждания, както и много други разкази за раждания... Въпросът е, че каквито и уговорки да си правиш с определен лекар, колкото и да му имаш доверие и да мислиш, че се разбирате, реално виждаш какво се случва, когато отидеш да раждаш... Друг е моментът, дали въобще ще се разбереш с определен лекар за раждане, каквото го желаеш... Да, знам че в София има 10 болници с родилни отделения, но тук не е така... Получих съвет да ходя от болница в болница и да проуча - болницата е само една, няма какво да проучвам, в нея работят 4-5 гинеколози, целият град ги знае, знае грешките им, недостатъците им и т.н. (в случая говоря за Монтана, защото ми е най-близкият град с болница)... Знам какви са условията в нея, знам на какво биха се съгласили лекарите там и знам, че ще ми се наложи да споря, вместо да раждам... Не мисля, че най-доброто положение на родилката е да спори с целия персонал за да се спазват правата й, точно докато ражда... А ако си спомняш историята на майката, искала VBAC, която копирах наскоро тук, единствено присъствието на съпруга й по време на ресекциото я е спасило от рязане на матката, ей така да знае, че има ред и не може да разиграва лекарите с прищявките си за вагинални раждания... Ясно ми е, че има майки с по повече от 3-4 операции секцио, но това въобще не е безопасно и не смятам да се подлагам на планово ресекцио, за да не правя напук на лекарите... Моят съпруг, обаче не може да присъства на раждането на детето ни - бяха категорични първият път, за следващият ще си правя пак устата... Неонатолозите въобще няма да ги коментирам... Не искаха да ми донесат детето дори да го видя, камо ли да се интересуват имам ли желание да кърмя, имам ли кърма, да ме уведомят какви процедури му правят и т.н. Във въпросната болница секцио се прави с пълна упойка, така че не си бях видяла и чула бебето по време на раждането, а после трябваше с "връзки" да ми го доведат да го погледна (да не помисли някой, че са ми дали да го пипна или гушна) за 1 минута (не можех да стана, за да го търся из отделението)...

Който ме познава на живо, знае че не съм конфликтна личност, държа се изключително любезно, особено с непознати... Дори си мисля, че на моменти изглеждам "мека" и затуй ми се "качват на главата"...

# 67
Хм, май се оказва, че Холандия - "раят на домашните раждания" всъщност е с доста лоши показатели за перинатална смъртност, сравнена с другите европейски страни.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19192585

Според този документ само Франция е по-зле. (Това преди да ни приемат нас и румънците.)

# 68
Стелт,промяната я правят хората.Като започнат масово жените да знаят какво искат ,ще се научат и лекарите.Проблема е,че навремето така са ги учили и затова така си я карат по старому,но иначе мисля,че са отворени към промяна.

Това ми е пределно ясно, но има неща, с които не мога да рискувам, за да внеса промяна... Това ми звучи като "ваксинирай си детето и като получи увреждане, ела да заведем дело за нанесени щети" - е не, мерси... За сега, дали ще се спазят правата ми в най-близката болница (не само в родилното отделение) е въпрос на чист късмет...

# 69

Който ме познава на живо, знае че не съм конфликтна личност, държа се изключително любезно, особено с непознати... Дори си мисля, че на моменти изглеждам "мека" и затуй ми се "качват на главата"...

Oх...Sad...Да знаеш и аз мисля, че у нас много пъти ако си любезен не само ти се качват на главата, но и хоро играят отгоре. И аз съм любезна винаги, но това е до момента, в който някой не реши, че може да се държи безобразно, когато става страшно. За мое учудване, като ги сложиш рязко на място, и млъкват и почват да заекват-тона се сменя веднага! Аз мислех, че щом без никакво предизвикване и любезно отношение са толкова груби и нахални ако се развикам ще стане по-лошо, но става точно обраното. Явно такава е играта тук, и така трябва да се играе. Ти не би ли могла в друга болница  да раждаш, когато ще се случва това, ако трябва и на квартира да идете за малко, като се наложи?

# 70
stelt77, разбирам какво ми казваш. Независимо дали го вярваш, аз наистина ти желая едно спокойно и безопасно раждане - каквото си го представяш.

Но няма как да си затворим очите пред реалността.

Ето, нека си представим, че е регламентирано домашното раждане. Според холандските указания, се предполага ти да раждаш с лекар - заради цезаровото.

Представи си, че в района в този момент са тръгнали да раждат още 1-2 жени с показания за лекарско участие + няколко в болницата.

Е, тия 4-5 лекаря - дори да са дежурни едновременно, как ще огреят?

То раждането не става за 15 минути в повечето случаи - поне няколко часа трябва този лекар да е зает изключително с теб.

Въобще няма да говоря, ако пък се наложи да те закарат спешно в болницата...

# 71
Хм, май се оказва, че Холандия - "раят на домашните раждания" всъщност е с доста лоши показатели за перинатална смъртност, сравнена с другите европейски страни.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19192585

Според този документ само Франция е по-зле. (Това преди да ни приемат нас и румънците.)

The Netherlands has a relatively high number of older mothers and multiple pregnancies, but this only partly explains the high Dutch perinatal mortality rate which still ranks unfavourably in the European tables.

correlation does not imply causation!

Последна редакция: сб, 21 май 2011, 22:42 от persimon

# 72

Разбира се - аз и не твърдя, че високата смъртност е заради домашните раждания. Просто из тия теми често се дава за пример Холандия и често се прави връзка между ниската смъртност там и домашните раждания.

А смъртността всъщност не е толкова ниска.

ПП Това "but this only partly explains the high Dutch perinatal mortality rate" не знам за какво го цитираш - затова не го коментирам.

# 73
Стелт,не знам какво очакваш под спазване.Все пак има случаи,които налагат промяна на желанията-питай добре ако се наложи някаква промяна в самия процес и не се запъвай като магаре на мост,ако нещо  не стане  така както планираш.Положителното мислене може да се използва и при случай как по-леко да премине нещо,което ни обърква плановете.Не знам дали така ми се струва,но нещо не си много уверена в себе си.Вземи си приятелка или майка ти да е до теб като раждаш- някой,който ти вдъхва кураж.Каквото и да решиш,където и да решиш ти желая леко раждане!

# 74
Днес трябваше да дойде Страшния съд. Много хора дори са напуснали работа и са си раздали покъщнината, за да чакат да се възнесат на небето.

След като очаквано нищо такова не се случи, тези хора не вярват по-малко- те дори вярват повече. За външния скептик дори един несъответен елемент в дадено учение води до пълно дискредитиране и отхвърляне. За вярващия обаче съществува цяла система, картина с допълващи се елементи. Дори един да е дефектен, той се смята само за част от нещата, смята се, че в края на краищата всичко е истина и някакви си малки проблеми са си само малки и незначителни.

В случая с домашното раждане случилият се проблем няма да разруши светогледа на фенките и феновете, напротив- те ще вярват, че да, такива неща стават, но като цяло е много хубаво, ще видите вие, ще надминем и болници и всичко.

Някой спомена Алената буква. От Родилница да вземат да си извезат логото в червено и да си го носят, ако искат.

Общи условия

Активация на акаунт