Раждане вкъщи 10

• 22 567
  • 750
  •   1
Отговори
# 255
jp, различно е. Ако са си у дома (болницата) е едно, но като са у вас, абсолютно съм убедена, че потенциалните грубияни биха се държали по-умерено и ще мислят повече и ще обясняват. Просто съм сигурна в това.

Тук говорим за чисто субективни очаквания и няма място за спор - няма на какво да го базираме просто.

Моите разбирания за човешката природа говорят, че една акушерка, която 30 години е повтаряла "А като го правеше, не викаше, нали?" няма начин да си затвори устата и да не го каже и у вас. Това поведение е толкова автоматизирано - като огромна част от ежедневното ни поведение - че много трудно се надмогва - особено пък без материален стимул.

Въобще нямам против да си права - просто не го усещам така.

# 256
Тук говорим за чисто субективни очаквания и няма място за спор - няма на какво да го базираме просто.

Моите разбирания за човешката природа говорят, че една акушерка, която 30 години е повтаряла "А като го правеше, не викаше, нали?" няма начин да си затвори устата и да не го каже и у вас. Това поведение е толкова автоматизирано - като огромна част от ежедневното ни поведение - че много трудно се надмогва - особено пък без материален стимул.

Въобще нямам против да си права - просто не го усещам така.

Само че мъжът ми ще я хване за косите и ще я удави в тоалетната чиния, в това пък аз съм сигурна...  Laughing 
Дали това не е причина в някои болници да не допускат близки хора с родилката!?  Thinking  Една раждаща жена не може да се защитава от всички хрумвания и безобразия на медицинския персонал....

# 257

Само че мъжът ми ще я хване за косите и ще я удави в тоалетната чиния, в това пък аз съм сигурна...  Laughing 
Дали това не е причина в някои болници да не допускат близки хора с родилката!?  Thinking  Една раждаща жена не може да се защитава от всички хрумвания и безобразия на медицинския персонал....

Сигурна съм, че удавена акушерка в тоалетната ти ще направи спомена за раждането ти незабравим. Сигурна съм, че след такъв случай акушерките ще се избиват да ходят да израждат по къщите.

Не знам за допускането на близки хора. Вече разказах как аз едва не се сбих с една сестра в Неонатологията, защото ме притесни алармата от един автомат. По-късно мъжът ми ми обясни, че не бил апарата, дето аз съм си мислила, че е - а именно за подаването на кислород.

Ми да - срамувам се от това, но просто бях изплашена (вкл. от разкази по форуми). Само си представям как майки в моето емоционално състояние шетат масово край кувьозите - а аз все пак се имам за разумен човек.

Не искам да кажа, че сегашното положение е особено добро - особено по отношение на недоносените деца. Но пък всичко си има две страни.

# 258

Само че мъжът ми ще я хване за косите и ще я удави в тоалетната чиния, в това пък аз съм сигурна...  Laughing  

И ще довърши акуширането сам и перфектно?
И акушерката после няма да го съди?
И същата акушерка после ще отиде да акушира в друга къща?
И нейни колежки също?

Пациентите имат не само права. Няма такова животно- едната страна да има само права, а другата- само задължения. достатъчно е, че има кой да поеме отговорността и на кого да дъвчете червата после. Защото в случая- пак официалната медицина излезе  виновна- защо- защото не се е обърнала към тях, та да има виновен, който да го отнесе! Видяхме родилница и сие- те4 нямат отговорност, нямат вина! Омммммммммм.........

# 259
  • Куциндрел
Предаването не ми хареса. Двойният аршин пак се размаха. Марта не смееше да зададе нито един по-неудобен въпрос на защитниците на тезата за домашното раждане, остава ми да гадая защо- заради адвоката, или защото и тя е съпричастна към същата идея. "Щом е в болница, то е лошо!".  ooooh!В същото време на момичето от "Зачатие " думата беше дадена за малко и я прекъсваха постоянно. Предаването не беше направено обективно, а субективно- пристрастно.
Заради адвоката мисля, че беше. Може би и заради Цвети, за да се разпъва на кръст, а и предаването да не се обърне на махленски спор. Не знам, защо са кандисали да не показват кадри от миналото предаване. Но пак казвам - мисля, че заради Цвети, все пак това е една трагедия.
Вярвай, Марта Вачкова не е съпричастна с идеята за неадсистирано раждане.

Стелт, пак се отнесе с тая тоалетна. Тамън беше почнала да пишеш адекватно и изпадна отново в мечтания.

# 260
  • София
Абе не знам мъжът ми на акушерка какво би направил, но ако аз бях на мястото на Цвети, други щяха да са удушени. Гаранция - сам го каза, като му споделих случая. А е кротко момче иначе.

Виж, да съди държавата не би му хрумнало.

# 261
Предаването не ми хареса. Двойният аршин пак се размаха. Марта не смееше да зададе нито един по-неудобен въпрос на защитниците на тезата за домашното раждане, остава ми да гадая защо- заради адвоката, или защото и тя е съпричастна към същата идея. "Щом е в болница, то е лошо!".  ooooh!В същото време на момичето от "Зачатие " думата беше дадена за малко и я прекъсваха постоянно. Предаването не беше направено обективно, а субективно- пристрастно. Това е моето мнение.

Съгласна съм.   
Предаването  и според мен беше  едностранчиво и по-скоро обслужваше тезата  "Веднага да регламентирме домашното раждане, че вижте инак какво стана....".

Браво на момичетата за смелостта и гражданската позиция.   bouquet

Ето линк за негледалите:

http://bnt.bg/bg/productions/92/edition/14533/jenite_23_maj_2011

# 262
  • София
Предаването не ми хареса. Двойният аршин пак се размаха. Марта не смееше да зададе нито един по-неудобен въпрос на защитниците на тезата за домашното раждане, остава ми да гадая защо- заради адвоката, или защото и тя е съпричастна към същата идея. "Щом е в болница, то е лошо!".  ooooh!В същото време на момичето от "Зачатие " думата беше дадена за малко и я прекъсваха постоянно. Предаването не беше направено обективно, а субективно- пристрастно. Това е моето мнение.

Съгласна съм.   
Предаването  и според мен беше  едностранчиво и по-скоро обслужваше тезата  "Веднага да регламентирме домашното раждане, че вижте инак какво стана....".

Браво на момичетата за смелостта и гражданската позиция.   bouquet

Ето линк за негледалите:

http://bnt.bg/bg/productions/92/edition/14533/jenite_23_maj_2011

Подкрепям. Друг трябваше да е акцентът на предаването, ама нейсе.

Уважения към дамите - всички без Росица, чиито принос към проблема бе "не знам".

Бтв мислех да ходя в Янтра на йога за бременни, но... се отказах, нали се сещате.

# 263
Хм, аз не мога да разбера всъщност в Англия точно каква е ситуацията.

Чета тук и в Wikipedia - доколкото разбирам, въобще държавата не е длъжна на осигури домашно раждане, на който иска?

# 264
Впредвид това,че българите сме доста емоционален народ и като чета какво ги пишете,ми е странно коя акушерка ще ходи в чужд дом,като има опастност за самата нея.След като преди години някой беше застрелял един зъболекар в собстевния му кабинет,че му бил крив деня,какво ли се очаква да се случи на акушерка,ако някое дете или майка пострадат?
Може би не линейка ами полицейска охрана трябва пред дома. newsm78

# 265
Впредвид това,че българите сме доста емоционален народ и като чета какво ги пишете,ми е странно коя акушерка ще ходи в чужд дом,като има опастност за самата нея.След като преди години някой беше застрелял един зъболекар в собстевния му кабинет,че му бил крив деня,какво ли се очаква да се случи на акушерка,ако някое дете или майка пострадат?
Може би не линейка ами полицейска охрана трябва пред дома. newsm78
Тук една от съфорумките разказа за баба си - акушерка. Как преди трийсетина години израждала ромска девойка вкъщи, нещата се закучили, ама майката на момичето, заплашило акушерката с нож, когато й казали, че трябва да заведат родилката в болница.
Тук вече си е до здрави нерви - дали да не се чупиш /при положение, че не си длъжен по закон да останеш/ или да останеш да помогнеш доколкото са ти силите на човек в беда.

# 266
  • София
Да, странно е с каква агресия сме склонни да се отнасяме към квалифицираните лица, с които се налага да ни срещне животът, но същевременно с какво доверие се отнасяме към всякакви псевдоспециалисти.

# 267
Тук бях цитирала един доклад за пренаталната смъртност в Европа.

Докато го разглеждах, ми направи впечатление едно от наблюденията в него - че има разлика като цяло между северните и южните страни в две отношения:

- доколко е разпространено домашното раждане
- каква част от ражданията са със секцио

В тази връзка се зачудих дали няма антропометрични фактори за риска при раждане - височина, тегло и т.н. на майката. Ето нещо по темата.

Associated independently with an increased risk of cesarean delivery were the following: ...4) maternal height of 1.57 m or less...

Maternal height of 1.73 m or more and a history of at least one previous viable pregnancy were associated independently with a decreased risk of cesarean delivery.

ПП Ето още едно: http://www.gfmer.ch/Endo/Fellows_10/Pdf/Maternal_anthropometry.pdf

# 268
Извинявам се за "нахлуването" в темата, но тъй като случаят и мен ме разстрои, от няколко дена ви чета. Току що изгледах предаването на Марта Вачкова и искам само да ви споделя няколко думи за т.нар. адвокат.
Както може би някои помнят, бях се ангажирала с кампанията покрай опитите да се прекара разрешителен закон за ГМО. Когато нещата набраха скорост и популярност, изневиделица се появи този адввокат и настояваше да ни представлява. На два пъти сме разговаряли, бях потресена от тоталната му некомпетентност. Въпреки, че не съм юрист, бях изчела страшно много документация - европейски директиви, национални законодателства на няколко държави, както и правилниците за работа на няколко от контролиращите институции в Европа и Щатите. Този човек нямаше никаква идея за тези неща. Имам усещането, че както тогава е търсил бърза популярност (ние му отказахме и твърдо се разграничихме), така сега сам се е предложил на Цвети и я подвежда и манипулира по същия начин, по който я е манипулирала Мег!.

# 269
Впредвид това,че българите сме доста емоционален народ и като чета какво ги пишете,ми е странно коя акушерка ще ходи в чужд дом,като има опастност за самата нея...
Тук една от съфорумките разказа за баба си - акушерка. Как преди трийсетина години израждала ромска девойка вкъщи, нещата се закучили, ама майката на момичето, заплашило акушерката с нож, когато й казали, че трябва да заведат родилката в болница.

Всъщност не си спомням изцяло ситуацията, но е трябвало да вземат родилката в родилен дом, защото освен самата тя е имала сериозен здравен проблем. Ромката обаче не е имала доверие на системата и наистина е извадила нож. Бях дете и сега не мога да си спомня точно как е завършило раждането- в циганската колиба или са склонили жената, но това си е емоционален и опасен момент.

Да не говорим, че баба ми им е треперела на тези жени за усложнения, за които е знаела, че могат да се случат, а тя да не може да им помогне без определена техника и по-квалифицирана помощ. Дори ми е казвала, че се е чудела на жени, които са избирали да раждат в нейния селски родилен дом (дори близнаци), само с акушерки, след като в Сливен е имало по-модерна болница. Правели са го, защото са познавали баба ми и са й имали доверие, за тях обстановката там е била приятелска и безопасна. Баба ми обаче е знаела обективната реалност: тези жени са се излагали на по-голям риск. Да, приемала ги е, израждала ги е, но с цената на огромни нерви, които си й останаха за цял живот. Много емоционални спомени от това да държиш два живота в ръцете си и то не в оптимални условия.

Марта направи основна грешка в журналистиката- да си мислиш, че като представиш и двете страни, то правиш балансирана журналистика. Балансирано е, когато се даде съответната тежест на по-добрите аргументи. Аргументът "правата на майката" не е много силен, нали? Не и в сравнение с аргумента "правата на детето". Нито пък "да мислим позитивно и да не гледаме проблемите" е толкова силен аргумент като "ами какво правим при пролапс на пъпна връв и раменна дистокия".

Представям си аз домашно раждане, превъзбуден баща, жената почва да вика наистина, акушерката й доставя на мига репликата "лесно се мама не става". Какво прави таткото? Дали ще бие акушерката, или ще озапти жена си, за да може после същата акушерка да си свърши работата и да запази здравето и живота на двете му най-ценни същества.

Последна редакция: пн, 23 май 2011, 15:32 от Mamacita Bandida

Общи условия

Активация на акаунт