Раждане вкъщи 10

• 22 536
  • 750
  •   1
Отговори
# 270
Впредвид това,че българите сме доста емоционален народ и като чета какво ги пишете,ми е странно коя акушерка ще ходи в чужд дом,като има опастност за самата нея.След като преди години някой беше застрелял един зъболекар в собстевния му кабинет,че му бил крив деня,какво ли се очаква да се случи на акушерка,ако някое дете или майка пострадат?
Може би не линейка ами полицейска охрана трябва пред дома. newsm78
Тук една от съфорумките разказа за баба си - акушерка. Как преди трийсетина години израждала ромска девойка вкъщи, нещата се закучили, ама майката на момичето, заплашило акушерката с нож, когато й казали, че трябва да заведат родилката в болница.
Тук вече си е до здрави нерви - дали да не се чупиш /при положение, че не си длъжен по закон да останеш/ или да останеш да помогнеш доколкото са ти силите на човек в беда.

Всъщност не си спомням изцяло ситуацията, но е трябвало да вземат родилката в родилен дом, защото освен самата тя е имала сериозен здравен проблем. Ромката обаче не е имала доверие на системата и наистина е извадила нож. Бях дете и сега не мога да си спомня точно как е завършило раждането- в циганската колиба или са склонили жената, но това си е емоционален и опасен момент.

Да не говорим, че баба ми им е треперела на тези жени за усложнения, за които е знаела, че могат да се случат, а тя да не може да им помогне без определена техника и по-квалифицирана помощ. Дори ми е казвала, че се е чудела на жени, които са избирали да раждат в нейния селски родилен дом, само с акушерки, след като в Сливен е имало по-модерна болница. Да, приемала ги е, израждала ги е, но с цената на огромни нерви, които си й останаха за цял живот. Много емоционални спомени от това да държиш два живота в ръцете си и то не в оптимални условия.
Чудесен пост! Поклон на баба ти и всички жени като нея.  bouquet
Защото тука се казаха много лоши неща за системата и хората, които работят в нея/заслужени и незаслужени/, но почти нищо хубаво не се каза за тези, които спасяват животи, които приемат професията си за призвание.

# 271
...Имам усещането, че както тогава е търсил бърза популярност (ние му отказахме и твърдо се разграничихме), така сега сам се е предложил на Цвети и я подвежда и манипулира по същия начин, по който я е манипулирала Мег!.

Като нищо - всъщност покрай всеки подобен случай май се появява поне по един такъв екземпляр.

Дано предупреждението ти стигне, където трябва.  Peace

# 272
Предаването ми зацикля на 8 мин. и 17 сек.
Има ли го качено някъде другаде?
  Rolling Eyes

# 273
За съжаление баба ми почина преди около година, но имам много знания, спомени и изграден светоглед заради нея.

Да израснеш с баба-акушерка значи да имаш някакъв поглед върху системата и философията на раждането. Още тогава философията беше, че ролята на акушерката е И да дисциплинира. Още от малка баба ми ми е споменавала, че смята за достойно жената "да се държи". Пределно ясно й е било, че раждането боли, може да се охка, но не и жената да издивее и съвсем да се срине психически. Затова акушерките предлагат една схема на поведение, с нейните си ценности и малки старомодности.

Поне две поколения не са имали проблем с тази схема- акушерката е малко като сержант, малко като помощник. Хем е мила, хем малко лоша, да влее спортна злоба. Нещо като капитанският помощник Стъб в Моби-Дик, който казваше на моряците: "Хайде милички, гребете лека-полечка, докато си пречупите гръбнаците, морски кучета такива!"

За част от моето поколение тази мила дисциплина е що-годе приемлива. Идват обаче идеи от Запад, че акушерката трябва да е нещо средно между келнер, магьосник и масажист, както и психолог. Че акушерката няма право да е дисциплиниращ фактор, че всяка по-строга дума е насилие.

Това поколение никога няма да приеме, че понякога строгата дума работи и то доста ефективно.

Сега, от личен опит бих казала, че в 21 век може да има и по-мекичко отношение, като тук идва ролята на упойките. Родилната болка малко се подценява наистина от акушерките. Дори аз, след лекинко раждане, след това сънувах кошмари, в които с любопитство установих, че мозъкът ми може точно да възпроизведе най-силната болка от раждането, дори без физическа болка. Това беше два месеца след раждането, не ми се е прибирала матката- чиста болка от Матрицата.

Между другото, имайки кафяв колан по Айкидо, съм специалист по физическа болка и знам докъде хората издържат и че могат и да се пречупят и да останат и по-трайни следи в психиката.

# 274
Как какво?! Пие в кръчмата! Ако не... припада.

# 275

Не, гледа клипчета в НЕТ-а!
После се чеше тъпо по тиквата newsm78 и умува дали, аджеба тая плацента е цяла или не е, ама май па е цяла... или не е... newsm78 абе, ма*ната й на плацентата, дай ся да видим кво да го правим т'ва бебе, дето посинява и не може да поеме дъх, щото дробовете му вместо с въздух, са се напълнили с инфектирани, зелени околоплодни води... да ги смуча ли, да го треса с главата надолу ли newsm78, бе я да го оставя върху пубиса на майка му, белким вземе, та продиша...
Но по време на цялото това безумие се изживява като акушер- гинеколог, ама от най- ерудираните.  Tired
А във времето между две контракции, хапва тиквеник.
 Tired

# 276
Дали dimitriana сама си строи къщата, за да носи лична отговорност, че няма да й се срути на главата? Или сама си поправя колата, за да поеме лично отговорността, ако спирачките откажат някъде?
Всъщност да-сама си правих проект на къщата.Архитект съм.
А колата не се разваля.Правя и задължителните прегледи и не нарувашвам законите.
Просто имам различно мнение.Не карам някой да бъде съгласен с мен.
Не вярвам някоя от вас да се интересува повече от мен самата за живота,здравето,възпитанието и образованието на моите деца.

# 277

И би посъветвала един не-архитект също сам да си проектира и построи къщата и да не се довери на архитект, конструктор, строител - за да поеме лична отговорност?

Просто ми е интересно.

Сещаш се, че няма хора, които да разбират еднакво добре от всичко, нали? И че в даден момент личната ни отговорност налага да проучим и изберем на кого да се доверим?

# 278
Дали dimitriana сама си строи къщата, за да носи лична отговорност, че няма да й се срути на главата? Или сама си поправя колата, за да поеме лично отговорността, ако спирачките откажат някъде?
...А колата не се разваля ...

Еййй, че каква ще да е тая кола?  newsm53
Дай на лични малко инфо, току- виж всички сме се обзавели с такива коли, дето не се развалят.
Стига сме били балами да си купуваме такива, дето постоянно се развалят!  Crossing Arms
Само да не се окаже, че колкото по време на НЕасистирано раждане не може да има и няма да има проблеми, така и колата "няма" да се развали, че...
 Whistling

# 279

И сама си изчисли армировката и оразмери гредите и колоните? Какви разрезни усилия получи във фундаментите на шайбите? Или това направи конструктора, на когото се довери? Остава да кажеш, че и сама си бъркала бетона. Примерът ти е много много плосък.

Последна редакция: пн, 23 май 2011, 16:10 от Cygnus

# 280

Не, гледа клипчета в НЕТ-а!
После се чеше тъпо по тиквата newsm78 и умува дали, аджеба тая плацента е цяла или не е, ама май па е цяла... или не е... newsm78 абе, ма*ната й на плацентата, дай ся да видим кво да го правим т'ва бебе, дето посинява и не може да поеме дъх, щото дробовете му вместо с въздух, са се напълнили с инфектирани, зелени околоплодни води... да ги смуча ли, да го треса с главата надолу ли newsm78, бе я да го оставя върху пубиса на майка му, белким вземе, та продиша...
Но по време на цялото това безумие се изживява като акушер- гинеколог, ама от най- ерудираните.  Tired
А във времето между две контракции, хапва тиквеник.
 Tired
Горката ти... какви проекции си създаваш за хората!
А теб кой тиквеник те подучи да не си ваксинираш децата? Да попитаме ли риокоз?

# 281
  • след Околовръстното
...А колата не се разваля ...

Еййй, че каква ще да е тая кола?  newsm53
Дай на лични малко инфо, току- виж всички сме се обзавели с такива коли, дето не се развалят.
Стига сме били балами да си купуваме такива, дето постоянно се развалят!  Crossing Arms

Веднага ти казвам - НОВА!
В баровските квартали най-преуспелите такива коли карат.

# 282
Понеже си поправих мигача на колата по съвети от форума направи си сам, пък спуках гума....дали те са виновни. Или са виновни дамите от Родилница?

А къщата си строим сами. Това че наемаме, архитекти, конструктори, зидаромазачи, озеленители  общи работници и т.н. Не значи, че ние не си строим къщата. Ако искам мога и да се доверя и на друг. Доста хора го правят. Както и да си дават собственото здраве, дете, живот в ръцете на друг. ...Ако ме разбирате правилно де.. съмнявам се

# 283
Понеже си поправих мигача на колата по съвети от форума направи си сам, пък спуках гума....дали те са виновни. Или са виновни дамите от Родилница?

А къщата си строим сами. Това че наемаме, архитекти, конструктори, зидаромазачи, озеленители  общи работници и т.н. Не значи, че ние не си строим къщата. Ако искам мога и да се доверя и на друг. Доста хора го правят. Както и да си дават собственото здраве, дете, живот в ръцете на друг.

А лекарят и акушерката не ги наемаш да ти помогнат в раждането, а направо раждат вместо теб ли?

# 284
Ми това са моите къща и кола.Щом не съм нарушила закона какво ви интересува как са се появили и какви са?

Общи условия

Активация на акаунт