Раждане вкъщи 11 (Как да подобрим майчината помощ в БГ)

• 17 886
  • 762
  •   1
Отговори
# 90

Не, не мисля, че в болница няма да стане и това е едната посока, в която работим - продължителност на грижата от консултацията до раждането с една и съща акушерка. Но и това в момента не е възможно у нас.

Добре, но ти се опитваш да сравняваш една вероятно добре платена услуга - каквато би била раждането вкъщи със сертифицирана акушерка със собствен транспорт и т.н. с обслужването, покрито само от ЗК.

Смятам, че това не е твърде коректно.

Не знам какво имаш предвид с идеята за една и съща акушерка. Текущо жените имат избор за ЖК и някои от тях избират да ги следят хората, при които ще раждат. Други - съвсем съзнателно - правят друг избор. Нали не предлагаш това да се забрани?

А и дори да те следи една определена акушерка, как очакваш тя в действителност да е на работа винаги когато нейна пациентка тръгне да ражда? Освен ако не й платиш - но тук пак се връщаме в началото на това, което казах.

Това (синичкото) пък е най- лесно достижимото за момента в практически план според мен. Просто е нужно да се разреши на лекарите от ЖК да ползват родилните зали в болниците а на тези в болниците да водят ЖК.

Ама това си се прави. Много АГ имат договори за ползване на болниците за раждания на техни пациентки. Аз знам един такъв за Тина Киркова и двама - в клиниката на Мазнейкова.

# 91
  • София
ОМ, тези неща, след като са измислени в някои страни (дори и ако трябва с въпрсния син буркан), не виждам голям проблем да се приложат и у нас. Ясно е, че няма да стане от днес за вчера, но задължително трябва да почнем, защото пътят никак не е кратък.

танид, добри предложения. Акушерките са предпочитани като доставчик на услугата (не само за домашно раждане, но и в болница), защото по презумпция и разписани компетенции са по-близки до жената. СЗО също казва, че акушерката изглежда най-подходящият специалист за водене на норамално непатологично раждане.

# 92
Отворих страницата на "Света София", да почета малко, че то тука разговор и без това не може да стане... Та приятно ме изненадват с декларациите за информирано съгласие, които откривам там... Обаче, отварям да прочета и какво да видя - половината процедури по време на раждане липсват - не поставят ли в тази болница окситоцин (например) на родилките? Привижда ли ми се или и в най-прехвалената болница, замазват очите с тези ИС!?

http://1agb.com/page/single/id/63

# 93
Добре де, нямаше ли n на брой хора от тази тема, които странизи назад казаха, че били ЗА домашното асистирано раждане. Какво се случи с тях Wink?

Iva_D - за сме, спокойно. Просто искаме да са ясни мотивите, средствата и начините.

А не исканията за асистирано раждане у дома да се ползват за отклоняване на фокуса от агитацията за неасистирано раждане и последствията от нея.

Струва ми се, че ти залиташ в тази посока - не знам дали по убеждения или като част от усилията за замазване на случката.

# 94

Това (синичкото) пък е най- лесно достижимото за момента в практически план според мен. Просто е нужно да се разреши на лекарите от ЖК да ползват родилните зали в болниците а на тези в болниците да водят ЖК.

Ама това си се прави. Много АГ имат договори за ползване на болниците за раждания на техни пациентки. Аз знам един такъв за Тина Киркова и двама - в клиниката на Мазнейкова.

[/quote]

Чудесно - едно добро поле за положителен ПР на  Естествено е лобирането за масовост на тази практика! 

# 95
  • София
ДжейПи, изобщо не намесвам плащането, нито отричам необходимостта от него. Не те разбирам.

Цитат
А и дори да те следи една определена акушерка, как очакваш тя в действителност да е на работа винаги когато нейна пациентка тръгне да ражда? Освен ако не й платиш - но тук пак се връщаме в началото на това, което казах.
Защо да не й платя?

# 96
  • Куциндрел
Добре де, нямаше ли n на брой хора от тази тема, които странизи назад казаха, че били ЗА домашното асистирано раждане. Какво се случи с тях Wink?
То имаше и хора дето n на брой теми назад бяха ЗА домашното раждане... Какво ли се случи И с тях?  Thinking

# 97
  • София
Цитат

Да, това съществува само с лекари, но не и акушерки.

ДжейПи, дали случайно си погледнала заглавието на темата?

# 98
  • София
Отворих страницата на "Света София", да почета малко, че то тука разговор и без това не може да стане... Та приятно ме изненадват с декларациите за информирано съгласие, които откривам там... Обаче, отварям да прочета и какво да видя - половината процедури по време на раждане липсват - не поставят ли в тази болница окситоцин (например) на родилките? Привижда ли ми се или и в най-прехвалената болница, замазват очите с тези ИС!?

http://1agb.com/page/single/id/63

Стелт, да, Григорова ги сложи  след писмото до нея, но просто документите си куцат. Надяваме се, че до края на годината ще се възприеме издържан документ.

# 99
ДжейПи, изобщо не намесвам плащането, нито отричам необходимостта от него. Не те разбирам.

Цитат
Защо да не й платя?

Ами защото когато говорим за платена услуга, много от ужасите, заради които според теб жените избират да раждат сами у дома, абсолютно могат да бъдат избегнати - и мръсните тоалетни, и грубите акушерки и т.н.

Предполагам това би било достатъчно комфортно за почти всеки.

Наистина ли не разбираш какво казвам? Ще го повторя - голямата част от жените, родили неасистирано вкъщи, не са го направили защото не са можели да си позволят да изберат болница, в която да родят достатъчно комфортно. Ако наистина не са можели да го позволят, то няма да могат да си позволят и сертифицираната акушерка.

В този смисъл - асистираното раждане у дома не е лошо нещо, но причините за него не се коренят в ужаса на болниците ни и то няма да е панацея срещу неасистираните раждания.

# 100
ОМ, тези неща, след като са измислени в някои страни (дори и ако трябва с въпрсния син буркан), не виждам голям проблем да се приложат и у нас. Ясно е, че няма да стане от днес за вчера, но задължително трябва да почнем, защото пътят никак не е кратък.

танид, добри предложения. Акушерките са предпочитани като доставчик на услугата (не само за домашно раждане, но и в болница), защото по презумпция и разписани компетенции са по-близки до жената. СЗО също казва, че акушерката изглежда най-подходящият специалист за водене на норамално непатологично раждане.

Ина-Д,
Докторите да не са мутанти ?!  че да не са близо до жената? Не забравяй, че СЗО трябва да пази политически коректен тон и да твори съвети, които да са приложими както в Занзибар, така и в САЩ.  Допсуни възможност (макар и минимална) и те да са в грешка.

Когато населението е свикнало да ходи на лекар, предложението от утре да го замени със по-ниско квалифициран специалист ( макар и в 80% от случаите напълно достатъчен за делото)  няма да ти спечели поддръжници.  Това наистина ли не го разбираш?

# 101
Ами защото когато говорим за платена услуга, много от ужасите, заради които според теб жените избират да раждат сами у дома, абсолютно могат да бъдат избегнати - и мръсните тоалетни, и грубите акушерки и т.н.

Наистина ли не разбираш какво казвам? Ще го повторя - голямата част от жените, родили неасистирано вкъщи, не са го направили защото не са можели да си позволят да изберат болница, в която да родят достатъчно комфортно. Ако наистина не са можели да го позволят, то няма да могат да си позволят и сертифицираната акушерка.

В този смисъл - асистираното раждане у дома не е лошо нещо, но причините за него не се коренят в ужаса на болниците ни и то няма да е панацея срещу неасистираните раждания.

Аз не разбирам какво казваш... Колко жени живеят на 15 - 30 мин. от болницата, която показваш? Колко жени знаят кога точно ще им започне раждането, за да имат време да се транспортират до въпросното място? Какво сте ги хванали тия две софийски болници под мишница и мислите, че всички можем да родим в тях? Докато темата беше в предишния си вид, се оказа че много жени раждат у дома си и в други градове, не е само София, нали!?

# 102
  • София
Стелт, а сигурна ли си, че акушерки обучени и подготвени за домашни раждания ще има във всеки град или село? И че ще могат да пристигнат при теб за 30 минути или час? Според мен пак ще се единици и то разположени в големите градове. Евентуално. Понеже аз лично не смятам, че това ще се случи в близките поне 5-6 години.

# 103

Аз не разбирам какво казваш... Колко жени живеят на 15 - 30 мин. от болницата, която показваш?

Защо трябва да живеят на 30 минути от болницата?

А иначе - това, което казвам - конкретно на теб - че вероятно и да се регламентира домашното раждане, то пак ще покрие нуждите на тези, които и без това имат избор сега.

Колко акушерки от Монтана ще тръгнат да се сертифицират да водят раждания по къщите, колко ще си закупят толкова спрягания тук собствен транспорт, колко ще си плащат застраховките за професионален риск?

А когато наистина се случи някой да тръгне да ги дави в тоалетната - колко от тях ще продължат да вършат тази дейност?

Какъв пазар ще имат монтанските домашни акушерки? С едно раждане годишно дали ще оправдаят вложенията и риска, които са поели?

Та пак Монтана ще си е Монтана, а София - София.

# 104
  • София

Цитат
Защо да не й платя?

ДжейПи, когато говорим за държавни болници - плащането не ти гарантира доброто отношение особено понякога именно за това, че се плаща на лекар, а акушерката не взима почти нищо. Другата страна пък е, че останалия персонал - лекари и акушерки пък смятат, че щом си избрал конкретен лекар,той е длъжен да се грижи за комфорта ти.
Другият проблем са не мръсните тоалетни, а това, че не можеш или трудно намираш лекар, който да не използва рутинно интервенции и да можеш спокойно да обсъдиш с него "плана си за раждане" така д асе каже. Ей тук е най-голямата мъка на хората. Тези лекари се броят на пръстите на едната ръка.
За Св. Лазар - да, това е едното място и д-р Николова, с която човек може да обсъжда спокойно. Но едно домашно раждане не би струвало 3000 все пак, защото става въпрос за "почасова" дейност така да се каже. То и в статията, която пуснах снощи се споменава, че домашното е по-евтино - около 1/3 от болничното в US.
Медицинска застраховка у нас няма за никого, мисля. Поправете ме, ако греша.

Общи условия

Активация на акаунт