Раждане вкъщи 11 (Как да подобрим майчината помощ в БГ)

• 17 848
  • 762
  •   1
Отговори
# 120
Ceca, какви са твойте конкретни предложения за подобряване на положението и с какво специфично се заемаш от списъка, който изброи?

За трансфера - да, наj-често от акушерка се извършва, защото до колкото знам, не е по спешност. Най-честата причина, която съм чувала е умора или желание на майката за трансфер. Ако има някаква спешна ситуация - например бебето има проблем с дишането - акушерката казва на таткото да звъни на спешна помощ и започва първа помощ.

# 121
  • Куциндрел
Ceca, какви са твойте конкретни предложения за подобряване на положението и с какво специфично се заемаш от списъка, който изброи?
Ами аз не съм лидер в  движение, за да организирам стачки, петиции, нито имам повод да водя дела (дано да не се налага Praynig).
И аз като повечето българи давам акъл. Mr. Green
Като гледам и Вечерница е като мен. Нищо не предлага. Crossing Arms

Ти какво предлагаш да направя? Да отида да се просна гола пред кабинета на Григорова и да искам промени? Тя щото ще плесне с ръце и ще ме прегърне, след това веднага ще изкара вана и всички родилки там ще родят.....

# 122
Ами ти изброи как стават промените и какво трябва да се направи. Кой очакваш да го направи вместо теб? Ти си много по-загрижена за майките и бебетата от много хора в държавата ни, но ако седиш и чакаш няма да се подобри нищо.

# 123

Като гледам и Вечерница е като мен. Нищо не предлага. Crossing Arms

Просто ми се иска да си отворят очите и ушите за новите, лесни и хубави практики.

Tи на това нищо ли  му казваш?  ooooh!

# 124
По принцип и палатка да си опъна до болницата, пак мога да си я направя като вкъщи, но ще ми липсват баня и тоалетна, а могат да се окажат важни... В реката не ми се ходи по голяма нужда...  Laughing

stelt,сега се сещам как може да си решиш и този проблем-купуваш си преносима химическа тоалетна и нямаш проблеми нито с палатката,нито с болницата с мръсна тоалетна.

Цитат
Не искат да чуят, че като оставят процеса сам да тече и не се намесват хем за тях по-лесно, хем за майката и тя пак ще е доволна и щастлива.

Навремето държавата осигуряваше курсове за медицинските работници,та там се понаучаваха и нови неща.Сега не знам какво е положението,може би курсовете са платени за сметка на желаещите и затова няма интерес към тях.

# 125

Навремето държавата осигуряваше курсове за медицинските работници,та там се понаучаваха и нови неща.Сега не знам какво е положението,може би курсовете са платени за сметка на желаещите и затова няма интерес към тях.

ОМ, това е нещо, което би било полезно да го проучиш, ако имаш желание. Аз оставам с впечатление, че доста от темите се спонсорират от различни фармацефтични компании и затова се говори само за определени неща. Ето например програмата от последната гинекологична конференция:
http://www.bsobgyn.com/index.php?option=com_content&task=vie … =64&Itemid=53

# 126
Преди малко в друга тема прочетох нещо, което дълбоко ме потресе и натъжи:
"Здравей,
Ще те помоля ако е възможно да напишеш на останалите момичета, че аз на 20 05 родих в Шейново, но бебето почина 4 дни по късно в Педаитрията. Моля да ме отпишете от първа страница. Отидох за спешно секцио с контракции, оказа се че по пътя към болницата вдигнах Т 38,4 пуснаха ми антибиотик,  но след като ми направиха секциото УЖ всичко беше наред след прегледа в сряда и прегледа преди секциото, а се оказа, че бебето е страдало и е акало и пишкало в околоплодните води, нагълтало се е и ни лъгаха 4 дни че е добре, вчера почина. Никой не знае каква  е инфекцията, има голям шанс да е лекарска грешка, за която ние платихме. Толкова от мен, късмет с раждането, аз не бих избрала отново да раждам в Шейново, там определено имат инфекция вътрешна и отделно д-р Ковачева, която УЖ мн добре ми следи бременността отне единственото ни щастие сина ни." В:  http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=585626.345
Съчувствам дълбоко на страданието на родителите за голямата им загуба и ме отвращава двойния стандарт на журналистите ни в подобни случаи. Поне аз никъде не открих в бг медия някаква информация за тази нелепа смърт, а само броени дни преди това  разпъваха на кръст и осъждаха майката, позволила си да роди къщи и претърпяла същата  жестока загуба в такъв тежък за нея момент.  Нямам думи! Никой от лекарите, които в един глас се надпреварваха назидателно да  поучават всички такива "безотговорни" майки не си зададе въпроса дали  изборът на някои жени да родят вкъщи не е провокиран от ужаса да попаднеш в "сигурните "им ръце и да се прибереш в къщи без детето си Sad

Последна редакция: чт, 26 май 2011, 18:38 от nellira

# 127
Моите съболезнования на майката Нелира!

Аз не мога с много да помогна, но тук има информация за адвокати, които са се съгласили да представляват родилки, ако майката има нужда от таква помощ: http://www.rodilnitza.com/blog/rights-laws/legal-help/
Сигурно има и други, които се занимават с такива дела, но не са ми известни.

# 128
  • София
Дано mundi не ги остави на мира! Нека ги съди и предизвика проверки, пък дано и журналята погнат шейновци! Ужасна трагедия е и тази, но тя не омаловажава дискутираната тук, нали се сещате! Никой не твърди, че няма лекарски грешки, но те не са повод да се поемат излишни рискове вкъщи!

# 129
nellira, основателни са въпросите, които задаваш! Бог да я прости малката душичка!
Аз сега пък прочетох в темата за ОБ-София, за поредното ужасяващо болнично раждане, което, освен че поставя под въпрос професионализма на съответните лекари, ми се струва, че ако беше протекло естествено, най-вероятно майката щеше да си спести този кошмар, та това е някаква насока за размисъл на  неразбралите, защо има жени, които не искат да раждат в болница.

# 130
  • София
nellira, основателни са въпросите, които задаваш! Бог да я прости малката душичка!
Аз сега пък прочетох в темата за ОБ-София, за поредното ужасяващо болнично раждане, което, освен че поставя под въпрос професионализма на съответните лекари, ми се струва, че ако беше протекло естествено, най-вероятно майката щеше да си спести този кошмар, та това е някаква насока за размисъл на  неразбралите, защо има жени, които не искат да раждат в болница.

Да... Дано всички започнат да раждат вкъщи, че да преброим жертвите за сравнение...

Не може да сте толкова промити мозъци, не може!

# 131
Ina_D,

"The obstetrician-gynaecologist: these professionals are certainly able to deal
with the technical aspects of the various tasks of the caregiver. Hopefully they
also have the required empathetic attitude. Generally obstetricians have to
devote their attention to high-risk women and the treatment of serious complications.
They are normally responsible for obstetric surgery. By training and by
professional attitude they may be inclined and indeed, are often required by the
situation, to intervene more frequently than the midwife.
In many countries,
especially in the developing world.....

prevod:
...В общия случай те трябва да насочат вниманието си към високо-рисковите жени и третирането на сериозните усложнения. Обикновено те са отговорни за операции. По образование и лично поведение те могат да бъдат склонни, и наистина ситуациаията често го изисква, да се намесват по-4есто от акушерката...

Според моя скромен превод,  пост-натото не казва че лекарите правят излишни интервенции. Апропо, ще ми посочиш ли къде пише „излишни“?
СЗО, като всяка международна организация, е обект на всевъзможни лобисти и групи за натиск.   Позитивен пример : ЛЛЛ активно лобира(ше) за изключителното кърмене..  Всяка една страна членка си гони нейната стратегия и agenda.  И в това няма нищо ново, странно и неразбираемо.
В тая връзка, голяма част от поддръжниците на Естествено не ваксинират децата си и адвокатсват в тая посока.  Ама СЗО има 1001 position papers  ЗА ваксините.  В тоя случай защо да не слушаме СЗО?

За последно
Ти и съратниците ти, приемете позитивен подход към хората, които са скептични по отношение на идеите ви и не отгонвайте потенцианите си съюзници (поне 5 потенциални съюзници ти казаха открито в старата тема, че са разочаровани и отговора беше „вие не разбирате“).

Наложителен е прагматичен подход към реалностите и обществените нагласи в страната (и утре да почнат да ги обучават тия толкова велики акушерки, пак ще отнеме 3 години. Дотогава какво ще правим? Ще викаме „искам“ и ще тропаме с крак?  )

Свикнете с мисълта за необходимите компромиси, както с факта, че за публичните личности важи: You should practice what you preach.  (Визирам противоречивите ви обяснения преди и след трагедията. Ако трябва – намерете си нови лица, които не са компрометирани)

Позитивна комуникация. Като непрекъснато хулите лекарите как очаквате да се отнесе съсловието им към вас? „Осанна“ да ви пее? Ето ти една идейка- вместо да апострофираш всеки несъгласен с теб, създай „бял списък „ на родилните отделения – сума народ ти написа „раждах активно и приятно в Н-ската болница“- и го постни на страницата ви като позитивен ефект от усилията ви.

Постове от вида „в Патагония е прекасно, а в Бг е гадост“ (визирам Вечерница) обиждат, и с право, потребителките от Бг.  Утре като правите протест, ще се надявате да дойде някой, нали?  На „чужденците“ им е най-малкото далеч.

„Аллилуя“-та10-20 майчета на уеб страницата ви  е добра за самолюбието, но няма да ви мръдне и на йота напред.
Ако пак не е ясно, значи е безнадеждно „с тоя матерал“...

# 132
  • София
О, нееее! Диалог - не! Те искат да натрият носовете на съсловието, да излъскат суетата и егото си! Стремежите за промяна минават по съвсем подобен път на насилствено налагане и манипулация, досущ като онези, срещу които се води борбата!

# 133
Съчувствам дълбоко на страданието на родителите за голямата им загуба и ме отвращава двойния стандарт на журналистите ни в подобни случаи. Поне аз никъде не открих в бг медия някаква информация за тази нелепа смърт, а само броени дни преди това  разпъваха на кръст и осъждаха майката, позволила си да роди къщи и претърпяла същата  жестока загуба в такъв тежък за нея момент.  Нямам думи! Никой от лекарите, които в един глас се надпреварваха назидателно да  поучават всички такива "безотговорни" майки не си зададе въпроса дали  изборът на някои жени да родят вкъщи не е провокиран от ужаса да попаднеш в "сигурните "им ръце и да се прибереш в къщи без детето си Sad

А ти какво направи като съвестен гражданин?Постна го тук,за да окуражиш хората да си раждат по къщите за по-безопасно?По-добре да беше звъннала в телевизията и да пратиш журналисти.Така ще стане ясно има ли инфекция в отделението или сa борсови слухове?
Съболезнования за родителите.

# 134
  • София
...
А ти какво направи като съвестен гражданин?Постна го тук,за да окуражиш хората да си раждат по къщите за по-безопасно?По-добре да беше звъннала в телевизията и да пратиш журналисти.Така ще стане ясно има ли инфекция в отделението или сa борсови слухове?
Съболезнования за родителите.

Сравняваме инцидентите при хиляди раждания с инцидентите при 20-тина. Познай къде процентно е по-зле оцеляването?!...

Общи условия

Активация на акаунт