Раждане вкъщи 11 (Как да подобрим майчината помощ в БГ)

• 18 555
  • 762
  •   1
Отговори
# 240
Ок,ако личният и избор затрие детeто и заради "професионализма" на съседката,според теб,кой е виновен?Може би Григорова,дето разпространява лични данни.

Не, виновна е системата ...т.е. пак Григорова /защото е от системата, която е незадоволителна и която те е довела до положението да искаш да родиш в къщи...и т.н.т и т.н.т./.

Жените, които раждат в къщи са приели системата за такава каквато е и се съобразяват с нея. Но системата не иска да приеме тях, както и вие. Да не говорим за съобразяване

Пак да повторя: ДОМАШНОТО РАЖДАНЕ НЕ Е НЕЗАКОННО!!!

# 241
Ок,ако личният и избор затрие детeто и заради "професионализма" на съседката,според теб,кой е виновен?Може би Григорова,дето разпространява лични данни.

Личният избор може да затрие и родилката, което не оправдава непрофесионализмът на Григорова, когато разпространява лични данни на пациенти... Точно на теб ли да обяснявам за личните данни - знаеш доста добре... Ако ти дойдеш при мен и аз разпространя личните ти данни по някакви причини, какво ще направиш? Ще ме похвалиш, че нищо лошо не съм направила след като ти сама си избрала да си кажеш ЕГН-то във форума... Това, че родилката е рискувала живота си и този на бебето, оправдава ли Григорова? Ако не - значи е виновна за разпространение на лични данни...

П.С. Въпрос... Ако съм болна от СПИН, но не искам да изляза и да го кажа в ефир, избирам да мълча (мисля, че имам това законово право) и ОПЛ-то ми реши, че ще спаси някой младеж като каже на цяло село, че съм болна - кой е виновен и за какво?

# 242
И че погледа от провинцията не бил обективен... От 7 милиона българи около 1-1,5 милиона живеят в София, та мисля че погледа на живеещите в София не е обективен.

yanast, имаш ли идея от планираните домашни раждания - колко са на семейства от София и големите градове и колко - от малки градове и села.

Просто ми е интересно.

Звездичка!, разбирам отлично тезата, но не я приемам. В София поне има голям избор на лекари и болници, които предлагат напълно нормални условия за раждане.

Защо Цвети не е избрала някоя от тях, а отново се е записала лекар от Тина Киркова (вероятно същият, който е бил на първото й раждане) да следи бременността й и нейният План Б отново е бил да ражда там?

# 243
  • До хладилника, който обичам
Защо смесваме изнасянето на лични данни (което е неправилно и потенциално подсъдно) със самия случай и раждането у дома изобщо?!

# 244
Бащатко,за пореден път се поуля.На никой не му харесва да е в системата-нито здравеопазната,нито никоя друга.Ама за съжаление никой не може да избяга напълно от никъде.

Стелт,последно личните данни и Григорова ли ще разискваме,за да пренасочим фокуса или ще говорим по същество?

# 245
Защо смесваме изнасянето на лични данни (което е неправилно и потенциално подсъдно) със самия случай и раждането у дома изобщо?!
А какво общо има Григорова/човек нарушаващ закона/ с домашното раждане?!
Защо се бърка в избора на жена ми, че чак и ще обвинява за нечий друг избор?!
Пък и ще плаши допълнително бъдещите родилки.

Пък и нали темата вече не е само за раждане вкъщи.

# 246
Да не кажете сега, че не ви харесва дискусията да не се модерира.  Laughing
Очевидно тук може да пише всеки и за всичко, викам дай поне тогава да се пообразоваме:

Според Закона за здравето:
Чл. 86. (1) Като пациент всеки има право на:
5. защита на данните, отнасящи се до неговото здравословно състояние;

чл. 220
(3) Длъжностно лице, което предостави здравна информация извън условията и реда на този закон и нормативните актове по прилагането му, ако не подлежи на по-тежко наказание, се наказва с глоба от 500 до 1500 лв., а при повторно нарушение - от 2000 до 6000 лв.

Чл. 221. (Изм. - ДВ, бр. 101 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) (1) Лечебно заведение, което наруши права на пациент, регламентирани с този закон и с нормативните актове по прилагането му, се наказва с глоба от 300 до 1000 лв., а при повторно нарушение - от 500 до 1500 лв.

Чл. 222
(2) Медицински специалист, който допуска системно нарушения при упражняване на професията си поради небрежност или незнание, допуска груби грешки в работата си или извършва неморални деяния, като използва служебното си положение, ако не подлежи на по-тежко наказание, се наказва с лишаване от право да упражнява професията си за срок от три месеца до две години.

# 247

Защото според някои, изнасянето на лични данни от мед. лице било даже желателно... И без да съм загубила бебето си, ако при мен (без разрешението ми) в РО бяха нахълтали журналисти, за да ме снимат и да ми вземат интервюта, щях да съм вън от болницата за секунди - без да разберат през вратата или през прозореца съм излязла с все инфекцията си...

# 248

Не, виновна е системата ...т.е. пак Григорова /защото е от системата, която е незадоволителна и която те е довела до положението да искаш да родиш в къщи...и т.н.т и т.н.т./.

Да така е, макар това да не е единствената причина за раждане в къщи, защо толкова упорито отказвате да го разбете!

А защо не се разбере, че в конкретният случай не се обвинява жената, а тези които са "бабували", съвсем, ама съвсем безотговорно. И едно "извинявайте, наистина не преценихме нещата в случая", щеше да бъде хиляда пъти по-добре възприето, отколкото мълчанието и приказки от рода "Това е решение на Цвети".

И второ, не разбрахте ли, че навсякъде по света, където се зачитат правата на жената, най-важното нещо е осигуряване на Сигурността на майката и детето, което на първо място включва по най-бързият начин да и бъде осигурена помощ при нужда /при домашно раждане/. И, че ако не бъдат осигурени на първо място промени в системата на здравеопазването, такива, които да осигуряват нужната безопасност, тогава пак се нарушават правата на жената, която ражда в къщи.
          Т.е. когато тръгваме да се борим за правата на жените първо се тръгва от промяната в системата, а не както сега - първо да разрешим нещо /в случая домашното раждане/, а след това да мислим как ще бъде подсигурено.

# 249
Atti, това ли ще е всичко, което ще направиш - да цитираш закони във форума?

Повече очаквах от теб - например лично да подадеш сигнал до разследващите органи. Ти направи ли го?

# 250
А защо да са виновни майката, дръзнала да роди у дома, и жените, които са го постигнали успешно и са и помагали с подкрепа и споделяне на лично преживяното?  Защото не е по регламента на системата ли?  Rolling Eyes

Дали ако тази система беше достатъчно добра, щеше да се стига до тук, как мислиш? И кой впрочем е отговорен за състоянието и?
Мулти, а когато подкрепата не е само морална, ами си е просто бабуване, но от хора без съответното образование, как се преразпределя вината?

За вина няма да говоря, защото не смятам, че съм в правото си да съдя или дори да упреквам някого заради неговия избор. Въпросът го зададох по този начин в отговор на другия въпрос, така че, нека го наречем отговорност.

Взимането на решение и свободата на избора са свързани пряко с отговорността. Не вярвам, че която и да е жена би се решила да предприеме подобна крачка, ако смята, че няма да се справи сама с тази отговорност или поне да я подели със съпруга си. Съмнявам се Цвети да не си е давала сметка с какво разполага, след като няма легална възможност за асистирано раждане. Но изглежда това не е успяло да я уплаши.

Съгласи се, че е много по-лесно да я поделиш с някой медицински работник или дори да му я прехвършлиш изцяло, вместо да се нагърбваш сама. Ако нещо се случи, ще има кого да обвиняваш, вместо да живееш цял живот с чувството за вина. Напоследък в медицината има един стремеж да се отхвърли патерналистичния подход именно поради носенето на отговорност от лекарите, вкл. наказателна. Но не и у нас.  Въпреки че въведоха информирано съгласие и пр. законови постановки, в които пише, че всеки носи отговорност за собственото си здраве, на всички е ясно, че е проформа. Както и да е, отклоних се малко, но исках да кажа, че не може да се търси отговорност от хора, които са декларирали подкрепа - морална или дори физическа, след като те не са, и не биха могли да бъдат, в позицията да изпълняват служебните задължения на медицинско лице, като по този начин делят отговорността с родилката. Тук има и един друг момент, който гледам, че се загатва на места, но има опит да се отхвърли, поради липсата на информация по въпроса. При случаи на смърт като този, не е лесно да се говори за вина, а още по-трудно е да се докаже, независимо къде е било раждането, кой и с какво е помагал. Лекарите също нямат обяснение за много неща, които се случват с бебетата и родилките в болниците пред техните погледи, и които не зависят от тях. Но в този случай е много по-лесно Григорова и сие да бъдат категорични в оценката си, защото не са пряко замесени и не се чувстват отговорни. Защо да не го използват като коз за да плашат хората и да трият сол на главата на всеки, дръзнал да има претенции към системата..? Далече по-скъпо и по-трудоемко е да се напънат да започнат някакви реформи, отколкото да сочат с пръст случаи като този.

# 251
JP, а ти направи ли го?

# 252
JP, а ти направи ли го?

Не, мен не ме вълнува толкова този аспект. Затова и не убеждавам някого, че Григорова е имала или нямала право.

Та - ще отговориш ли или ще ме питаш някое друго въпросче? Simple Smile

# 253
          А защо не се разбере, че в конкретният случай не се обвинява жената, а тези които са "бабували", съвсем, ама съвсем безотговорно. И едно "извинявайте, наистина не преценихме нещата в случая", щеше да бъде хиляда пъти по-добре възприето, отколкото мълчанието и приказки от рода "Това е решение на Цвети".

Нали се сещаш, че ако извикам съседката си (която да речем не е акушерка, а икономист) да ми акушира вкъщи и нещо се случи, то съседката ми не е длъжна да те информира теб какво точно се е случило с мен и да ти се извини...

# 254

Т.е. когато тръгваме да се борим за правата на жените първо се тръгва от промяната в системата, а не както сега - първо да разрешим нещо /в случая домашното раждане/, а след това да мислим как ще бъде подсигурено.
Пошествам!!! Домашното раждане не е забранено, че да трябва някой да го разрешава.

Общи условия

Активация на акаунт