Раждане вкъщи 11 (Как да подобрим майчината помощ в БГ)

• 17 771
  • 762
  •   1
Отговори
# 225
И честно казано, че системата е зле - зле е. Никой не би отрекъл. Но не мисля, че системата може да се обвини за точно тази смърт.
А защо системата обвинява майките, които са решили да раждат у дома?

# 226
А родилката не е длъжна да се обяснява по ТВ-то, че бебето й е починало - що за глупост е това!?

Пак  Peace
Освен това в нейна чест се направиха редица предавания, така че...

А всяка майка, чието бебе е починало в болница? Представете си колко са те само... Да иzлеzе ли по ТВ да го обяви? И да "подучи" другите да не раждат в болници ли? Ама тогава ще ги линчувате, че са сектантки.

Аz като ви каzвам, че реагирате суууупер едностранчиво, вие пак не ми вярвайте...

# 227
Аз пък се радвам, че се разбра за случая. Даже почвам да се замислям дали няма и други подобни случаи, които просто да са потулени. Струва ми се адски лесно това да стане.
Абсолютно! Може дори и бременността да не се регистрира и да се изнасят бебета за Патагония.
Тоя филм сме го гледали...

# 228

stelt77, а когато някой нарича някой лекар "убиец" и "касапин", дали пък не е редно първо да го докаже? Но забелязвам, че с mutlimodal ви е доста по-лесно да преглътнете такива случаи - даже с удоволствие се присъединявате към виковете и хвърлянето на камъни.

Говори си, ама няма кой да те разбере. Това не е и двоен аршин, ами не знам как го нарека...

Да, друг фрапиращ случай на двоен стандарт е случаят с Информираното Съгласие. Значи лекарите са длъжни да опишат и обяснят всичко - всяка процедура, всеки медикамент, всички странични ефекти. Трябва ИС да е разпечатано на входа, да го има в Интернет и да се декламира от всички в болницата изразително.

Ок, съгласна съм - трябва да знаем всичко - рискове, предимства...

Но къде изчезва тази придирчивост, когато заговорим за неасистирано раждане? Цялата розова агитация се поглъща с отворена уста. Обяснява им се, че рискове няма или че няма нужда да мислят за тях - и това не предизвиква никакви въпроси, никакъв опит за критична мисъл.

Всички принципи, заради които изискват истинско ИС от болниците, се зарязват. В случай на проблем - майките били длъжни да се информират сами, те не били деца и т.н. Ами да се информират сами и по отношение на болничните процедури тогава? Да не би лекарите да са единственият източник на информация по света?

Когато имаш определени изисквания към околните, е добре първо да провериш дали ти отговаряш на тях. Иначе олекваш доста.

# 229
  • София
Както и да го увъртате, Григорова (или там което и да е мед. лице) няма право да разпространява данните на пациентите си, нито да вкарва журналисти в стаята, без разрешението на пациентите...
А родилката не е длъжна да се обяснява по ТВ-то, че бебето й е починало - що за глупост е това!?

А защо всякакви майки имат право да обвиняват лекари за смъртта на децата им, дори когато си нямат идея дали лекарите са виновни? Защо за всяко починало бебе тук се пишат сърцераздирателни истории, винаги в стил "лекарите убиха бебето ми", без да има разследване, аутоспия, резултати? И тълпата веднага почва да иска линч?

Защо смяташ, че всяка родилка може да хвърля обвинения по лекарите, но те не могат да обявят пред обществото, че една жена с 3 противопоказания за домашно раждане е дошла при тях (при тях, не при Миглена или Росица, не при ръководството на Естествено) с умряло бебе на ръце?

Не само че имат право - били са длъжни да съобщят за смъртта на бебето. На медиите, чрез тях - на обществото. Те единствени направиха нещо, за да предупредят жените за рисковете на домашното раждане. Ако не бяха те, Родилница щеше да замаже работата и да продължи напред с "ние раждаме БЕЗ риск! Преносването не е опасно! Увитата пъпна връв не е опасна!" По-редно ли ти се струва? Честно?

# 230
  • До хладилника, който обичам
Както и да го увъртате, Григорова (или там което и да е мед. лице) няма право да разпространява данните на пациентите си, нито да вкарва журналисти в стаята, без разрешението на пациентите...
За това си абсолютно права.

Мулти, а когато подкрепата не е само морална, ами си е просто бабуване, но от хора без съответното образование, как се преразпределя вината?

Всъщност, ако аз искам и се съглася и извикам дори някоя приятелка да ми държи ръката и да ми дава кураж, докато раждам вкъщи, кой е виновен? Защо трябва да има виновен в този случай?
Ами не знам, чудя се на глас просто. Ако евентуално има такова бабуване и нещо се обърка поради това, че "бабата" може да няма толкова задълбочени медицински познания, колкото ситуацията изисква, или няма нужната техника, пак ли бебето е избрало да не живее с тези родители, или има и друго нещо?

# 231
Ако не допускат мъжът ви в болницата, да се представи, че е от БТВ, явно са им дали вход свободен.
Мен преди две години неискана да ме пуснат на едни отворени врати...Вместо да се карам и да си търся правата е трябвало да извадя тефтерче и да кажа, че съм от някой вестник.

# 232
А защо да са виновни майката, дръзнала да роди у дома, и жените, които са го постигнали успешно и са и помагали с подкрепа и споделяне на лично преживяното?  Защото не е по регламента на системата ли?  Rolling Eyes

Дали ако тази система беше достатъчно добра, щеше да се стига до тук, как мислиш? И кой впрочем е отговорен за състоянието и?
Мулти, а когато подкрепата не е само морална, ами си е просто бабуване, но от хора без съответното образование, как се преразпределя вината?

Всъщност, ако аз искам и се съглася и извикам дори някоя приятелка да ми държи ръката и да ми дава кураж, докато раждам вкъщи, кой е виновен? Защо трябва да има виновен в този случай? В болницата си "измиват ръцете" с ИС, макар че ИС в РО е абсолютна пародия... Да приемем, че вкъщи става въпрос отново за ИС - извикала съм някой, отворила съм му вратата и съм го пуснала в хола си, за да ми държи ръката... Този някой не е мед. специалист, който няма право да извършва мед. дейност по домовете, а съседката, която искам да е до мен по това време - не смятам, че тя е виновна в случая...

Виновен е този,който си я е извикал.Виновна си е и придружителката,която се е поласкала от тази височайша възможност.

# 233
Аз пък се радвам, че се разбра за случая. Даже почвам да се замислям дали няма и други подобни случаи, които просто да са потулени. Струва ми се адски лесно това да стане.
Абсолютно! Може дори и бременността да не се регистрира и да се изнасят бебета за Патагония.
Тоя филм сме го гледали...

Е, то и други филми сме гледали (че и продължаваме да гледаме)... Бебета се обявяват за починали и се изнасят за някъде си... Друг вариант - дават ти чуждо бебе, щото твоето е с по-добър "пазарен" вид... Майка ми са я сменили така, но баба ми я е мернала за секунда при раждането и категорично е заявила, че си иска нейното бебе, щото това дето й дават не е нейно... Донесли са й нейното... Добре, че сега има 3-Д, та поне да видиш как ти изглежда бебето, че тия със секциото нито ще го видим, нито чуем...  Tired

Някои продължават да не правят разлика между личен човешки избор и професионално отношение... Аз също подписвам декларация за спазване на фирмена тайна и трябва да я спазвам, та ако ще да лепна трите си имена и ЕГН-то си като подпис в този форум...

# 234
Ок,ако личният и избор затрие детeто и заради "професионализма" на съседката,според теб,кой е виновен?Може би Григорова,дето разпространява лични данни.

# 235
Ок,ако личният и избор затрие детeто и заради "професионализма" на съседката,според теб,кой е виновен?Може би Григорова,дето разпространява лични данни.
Ако ще послужи за PR. Поне във сутрешния блок ще влезне.

# 236
Каузата за домашно раждане, че дори и за активно и естествено раждане е нова, особено за България.
И Родилница, Естествено (като формални или неформални обединения, както и всички, които ги защитават и симпатизират са пионери. В този смисъл от поведението, начина на писане, изобщо от впечатлението, което оставямЕ (т.к. поне зад каузата за активно естествено ражданестоя твърдо) зависи така важната промяна на нагласите в обществото. Нещо изключително важно за да се постигне промяна на болничните практики и законодателството.

Чела съм и съм участвала в темата за петицията за активно и естествено раждане. Там именно моралната позиция и премерения тон на защитниците убедиха доста хора в нуждата от диалог и промениха мнението на доста скептици.

В тзи смисъл след трагедията аз очаквах не поемане на вина, а просто изявление от рода на "вчера се случи трагедия, бебе загина по време на домашно раждане. Ние, като (част от екипа на Естествено, създатели на блога Родилница) дълбоко скърбим и въпреки че не знаем какво точно се е случило в момента преразглеждаме това, което сме казали и писали лично, или като представители на .... за да преценим дали неволно не сме подтикнали майката да вземе грешно решение. Ако и когато установим дали има допуснати грешки и какви ще излезем с официално изявление"
И да, очаквах след трагедията в Родилница да си зададат въпроса "трябваше ли да посъветваме Цвети да отиде в болница?"

И да, очаквах Родилница и Естествено да си създадат нещо като морален кодекс на поведение, писане и говорене- като сами си дадат сметка че в случаите в които има някакви, дори минимални индикации за проблем да предупредят жената да се информира и едва след това, ако тя все пак реши да роди неасистирано вкъщи да я подкрепят... (Нещо като- Х, т.к. ти преносваш и има някакви съмнения за неравномерен пулс на плода помисли дали не искаш да се посъветваш с още един лекар, дали не искаш да родиш в болница. Ако решиш да останеш вкъщи ние сме тук)

И сега пък от друга страна:
Тук започна пак да се твърди че е лигавщина да искаш по-добри условия и уважение когато раждаш...

И че погледа от провинцията не бил обективен... От 7 милиона българи около 1-1,5 милиона живеят в София, та мисля че погледа на живеещите в София не е обективен.

Та просто ще споделя какъв избор имам аз, тук. Разлог- на 10 мин. с кола- когато аз раждах- бебетата седят отделно от майките, дават се на всееки 3 часа, стандартно ги хранят с АМ ПРЕДИ да ги донесат за кърмене, 3- ма лекари, които израждат- 1-та на която имам доверие и с която можех да говоря за всичко с което ме вълнува, доктора, който ме изражда, за когото почти нищо не знаех и третия доктор- който е бил на смяна тогава, но заради спешен случай заминал към Благоевград- авторитарен тип, при който се молех да не попадна.
В отделението няма дежурен педиатър, идва една докторка всяка сутрин, за 30 мин. преглежда 7 бебета и си тръгва. Има една тоалетна в предродилна зала- чиста, но ужасно разбита, там е единственото подобно на душ нещо, където се изкъпах след раждането. Вратата не се затваря. Още една тоалетна, с клекало и мивка само със студена вода.

Благоевград- по-голяма болница, но с такова ужасно отншение към родилките че се моля да не попадам там. Всичките ми познати, родили там са видели бебетата си за първи път след 2-3 дни, при влагалищно раждане.

Вярно е чеаз, не без малко късмет имах прекрасно раждане и бях с бебето си веднага, още 10-тина минути след раждането, но въпреки че това е мое право (при безпроблемно естествено раждане и здраво бебе) изобщо не бях сигурна че ще го получа! При това 3-ма различни човека все пак ми дигнаха скандал че нарушавам ЗАКОНИТЕ в болницата. Именно акушерките и сестрите ми помогнаха, като скришом от педиатърката ми носеха бебето веднага след като тя си тръгваше.

Но смятам че имам право да отида да раждам и да съм СИГУРНА че точно тези неща на които държа ще бъдат спазени!

За 2 години, надявам се, нещата малко са се променили, дано сега вече да има ПНЕ ЕДНА болница в България, където да може да си гушнеш бебето веднага след раждането!

# 237
Ако ще послужи за PR. Поне във сутрешния блок ще влезне.

Ясно,пак си изми ръцете с нея.На българина винаги някой друг му е крив.

# 238

Не, виновна е системата ...т.е. пак Григорова /защото е от системата, която е незадоволителна и която те е довела до положението да искаш да родиш в къщи...и т.н.т и т.н.т./.

# 239

Не, виновна е системата ...т.е. пак Григорова /защото е от системата, която е незадоволителна и която те е довела до положението да искаш да родиш в къщи...и т.н.т и т.н.т./.

Да така е, макар това да не е единствената причина за раждане в къщи, защо толкова упорито отказвате да го разбете!

Общи условия

Активация на акаунт