Раждане вкъщи 11 (Как да подобрим майчината помощ в БГ)

• 17 711
  • 762
  •   1
Отговори
# 255
 JP, не знам нито колко са домашните раждания, нито как са разпределени по градове, нито ме интересува. Но знам как е разпределено населението на България и че избора, който има в София не е достъпен за мнозинството жени. Смятам че когато говорим за качеството на майчината помощ е редно да говорим за България като цяло а не само София.

Не смятам че мога обективно да оценя мотивите на някой друг, затова и не го правя- обяснявам личните си мотиви.

Тези, които са убедени че най-добро за тях е НЕасистирано домашно раждане в момента имат възможност да осъществят избора си. За тях аз не се вълнувам. Такива е имало, има и ще има.

Но тези, които искат активно естествено раждане в болница или асистирано домашно, или такова водено само от акушерка в момента са лишени от избор.

Смятам че за тези жени (такива като мен) има нужда да помогнем. За нас може нищо да не постигнем, но нека тези след нас, след 3, 5 или 10 години да имат по-добър избор от нас!

# 256
jp, аз изхождам от личния си опит два пъти съм раждала без избор на екип в София, в различни болници, ами какво да ти кажа тъжна история! Сега да не ми кажеш, че е защото не съм си избрала екип, първо това не е голяма гаранция и второ нали и тези, които раждат без избор на заслужават нужното внимание. Освен това сещам се например нещо, което дори няма пряка връзка с естесвеното раждане, а и дори и да си с избор на екип това едва ли ще ти помогне: никаква храна и вода докато не родиш, а това може да продължи много часове, аз това го наричам изтезание, особенно по отношение на водата.

# 257
JP, не знам нито колко са домашните раждания, нито как са разпределени по градове, нито ме интересува. Но знам как е разпределено населението на България и че избора, който има в София не е достъпен за мнозинството жени. Смятам че когато говорим за качеството на майчината помощ е редно да говорим за България като цяло а не само София.

Разлика между възможностите в големите и малките винаги ще има, за съжаление. Не само по отношение на болниците, но по отношение на транспорта, образованието и каквото се сетиш.

Моето впечатление от четеното в Родилница е, че към момента домашното раждане се практикува повече в големите градове.

# 258
...никаква храна и вода докато не родиш, а това може да продължи много часове, аз това го наричам изтезание, особенно по отношение на водата.

За това размишлявах веднъж на ум... Понеже имам няколко операции с пълна упойка, водата и храната ми я забраняваха часове преди операцията... Според мен, застраховат се, ако изникне нужда от спешно секцио или пълна упойка по друга причина (такива честичко изникват май)... Друг е въпросът до колко е правилно да те лишават от вода и до колко е в твой интерес да се обезводниш...

# 259
          А защо не се разбере, че в конкретният случай не се обвинява жената, а тези които са "бабували", съвсем, ама съвсем безотговорно. И едно "извинявайте, наистина не преценихме нещата в случая", щеше да бъде хиляда пъти по-добре възприето, отколкото мълчанието и приказки от рода "Това е решение на Цвети".

Нали се сещаш, че ако извикам съседката си (която да речем не е акушерка, а икономист) да ми акушира вкъщи и нещо се случи, то съседката ми не е длъжна да те информира теб какво точно се е случило с мен и да ти се извини...

Естествено,защото ще я шубе,че могат нея да я обвинят.Затова вместо да се извинява ще те посъветва да си вземеш адвокат.Хем не е забранено домашното раждане,хем няма виновни,хем се подсигурява с правни услуги... newsm78

# 260
Моето впечатление от четеното в Родилница е, че към момента домашното раждане се практикува повече в големите градове.

Т.е. там родителите не ги е срам, страх или каквото щеш го наречи, да си признаят, че са планували домашното раждане на бебето си... В малките градове обикновено крият дори и от близките си (от толкова прехвърлени постове на Мег, как не попадна на тази информация)?

ОМ, искаш съседката ми и на теб ли да се извини? Дайде да направим списък, че да не забравя желанията ви...

# 261
Не е разрешено ПЛАНИРАНОТО Домашно раждане.
Другото Домашно раждане, което не е забранено е СПЕШНОТО Домашно раждане.

Дано се прави разлика между двете.../за РБългария/

# 262
Не е разрешено ПЛАНИРАНОТО Домашно раждане.
Другото Домашно раждане, което не е забранено е СПЕШНОТО Домашно раждане.

Дано се прави разлика между двете...

Къде прочете, че не е разрешено планираното домашно раждане?

# 263
stelt,чак толкова много смелост от съседката не очаквам.По- е лесно да да бабуваш без опит,отколкото да свържиш 2 думи на място.

# 264

Т.е. там родителите не ги е срам, страх или каквото щеш го наречи, да си признаят, че са планували домашното раждане на бебето си... В малките градове обикновено крият дори и от близките си (от толкова прехвърлени постове на Мег, как не попадна на тази информация)?

Е, че те не всички са длъжни да си кажат имената.

Не знам как са разпределени планираните домашни раждания наистина, но предполагам, че дори натискът от роднини и познати в малките градове и села действа възпиращо в немалка степен.

# 265
          А защо не се разбере, че в конкретният случай не се обвинява жената, а тези които са "бабували", съвсем, ама съвсем безотговорно. И едно "извинявайте, наистина не преценихме нещата в случая", щеше да бъде хиляда пъти по-добре възприето, отколкото мълчанието и приказки от рода "Това е решение на Цвети".

Нали се сещаш, че ако извикам съседката си (която да речем не е акушерка, а икономист) да ми акушира вкъщи и нещо се случи, то съседката ми не е длъжна да те информира теб какво точно се е случило с мен и да ти се извини...
    Досега само следях темата, но тук се намесвам.
     Ако в описаната ситуация от Стелт, нещо се случи с бебето или майката, съседката си е наказателно отговорна по чл. 123, ал.2 от НК и няма да й се размине само с едно извинение. И информацията ще бъде достъпна от полицейските и прокурорските източници.
     За разлика от майката, която не носи никаква наказателна отговорност при непредпазливи действия, а само при умишлени.

# 266
stelt,чак толкова много смелост от съседката не очаквам.По- е лесно да да бабуваш без опит,отколкото да свържиш 2 думи на място.

Аз пък не смятам, че аз (която раждам вкъщи) или съседката ми (която ми държи ръката) дължим обяснения и извинения на някой от тази тема (примерно), ма гледам други очакват лично да им се извиним...

# 267
Аkо не оставите следи,няма проблем.
Май е време да спреш със  spam2

# 268
...никаква храна и вода докато не родиш, а това може да продължи много часове, аз това го наричам изтезание, особенно по отношение на водата.

За това размишлявах веднъж на ум... Понеже имам няколко операции с пълна упойка, водата и храната ми я забраняваха часове преди операцията... Според мен, застраховат се, ако изникне нужда от спешно секцио или пълна упойка по друга причина (такива честичко изникват май)... Друг е въпросът до колко е правилно да те лишават от вода и до колко е в твой интерес да се обезводниш...
Както обаче и друг път е коментирано тази презастраховка я има само в нашенските болници, по другият свят няма такава инквизиция, затова си има и съответното обяснение, но нашите лекари хич и не искат да ги знаят тези обяснения!

# 269
ОМ, аз ли спамя?  Thinking  Мислех, че съм все в темата за домашно раждане...

Общи условия

Активация на акаунт