Раждане вкъщи 11 (Как да подобрим майчината помощ в БГ)

• 17 781
  • 762
  •   1
Отговори
# 285
  • Boston, MA
Нe мисля, че някой има желание да вменява наказателна отговорност на майката, в тоя смисъл законът ми се струва разумен (по моите разбирания). За кандидат-акушерите е друго кино.

Последна редакция: сб, 28 май 2011, 01:03 от Бубка

# 286
Хърмаяни, може би си права, но законодателят е заложил и ситуация, когато майката по непредпазливост причини смърт на неродената си рожба, опитвам се да си представя какъв е този случай и това беше първото, което ми хрумна.

# 287
Хърмаяни, може би си права, но законодателят е заложил и ситуация, когато майката по непредпазливост убива неродената си рожба, опитвам се да си представя какъв е този случай и това беше първото, което ми хрумна.
Съжалявам, редактирах си горния пост. Прочети примера, който съм дала. Касае непредпазливо причинена смърт в болница /доста е елементарен от правна страна, но друго не ми хрумна в момента/.

# 288
Хърмаяни, може би си права, но законодателят е заложил и ситуация, когато майката по непредпазливост убива неродената си рожба, опитвам се да си представя какъв е този случай и това беше първото, което ми хрумна.
Съжалявам, редактирах си горния пост. Прочети примера, който съм дала. Касае непредпазливо причинена смърт в болница /доста е елементарен от правна страна, но друго не ми хрумна в момента/.

Да, прочетох, мерси! Значи за неродена рожба, може да предположим, че ще има непредпазливост, ако бременната отиде да кара ски, въпреки забраната на лекаря й, например? И при карането, падне и причини смърт на плода.

Намерих дефиницията за непредпазливост:
НК Чл 11.
(3) Деянието е непредпазливо, когато деецът не е предвиждал настъпването на общественоопасните последици, но е бил длъжен и е могъл да ги предвиди, или когато е предвиждал настъпването на тези последици, но е мислил да ги предотврати.

Последна редакция: пт, 27 май 2011, 18:37 от Atti

# 289
Не, не може да се причини смърт на неродена рожба. Там важат разпоредбите за криминалния аборт /умъртвяване на плод/. Ако проявяваш интерес - чл. 126, виждам че разполагаш с НК. Бременната жена не носи отговорност, дори да е пожелала умишлено умъртвяване. Отговорност за непредпазливо умъртвяване на плод няма.

ПП Говорим за едно и също, по различен начин.  Peace

# 290
Не се разбрахме, аз виждам, че няма отговорност, но имах предвид това:

Чл. 125. Не се наказва майка, която по непредпазливост причини смърт на своята недородена или току що родена рожба.

Упс, редактирам се, тук се има предвид само в процеса на раждане, така ли?

Прочетох за криминалния аборт и мисля, че ми се изясниха нещата. Благодаря за отделеното време!

# 291
Много исках да прочета някъде коментарите относно смъртния случай на тези, които раждат у дома си и насърчават и други да го правят, но уви - ниикъде нито гък. Единственият отзвук е тази тема, в която пак не виждам тези, които искам.
Това не ми харесва никак - редно е когато си провокатор и се опитваш да управляваш маси, да поемеш и лична отговорност.
Беше ясно, че рано или късно някой ще изпищи и първите жертви на неасистираното раждане у дома ще са факт. Жалко, че вместо усилията да се насочат към подобряване на болничната помощ, така че родилките по-спокойно да се запътват да раждат там, няколко луди жени ползват лошото положение, за да прокарват не съвсем логичните си виждания за живота, сътворението, тайнството на раждането и т.н., които са доста примамливи за част от инертните хора.
Наистина ако всичко е наред, ще си родиш и вкъщи, ще си родиш и в болница без много зор и ще си доволен от всичко. Негативите и на системата, и на домашното раждане си проличават при проблемните раждания и при бебетата с проблеми.
Моите деца са родени в болници - и двете с тежки дихателни проблеми - едното полузадушено с пъпната връв, от която имаше хлътнало под ребрата много месеци, другото - погълнало води и развило пневмония, заради бактерия, на която бях носител през бременността. Разбира се, може да ми бъде обяснено, че те просто не са искали да се раждат и тяхно решение е било да се задушат. Или пък заради секциото е станало така?
Истината е, че първото изобщо нямаше да се роди живо, а второто и да успееше - нямаше да оцелее без моментална медицинска намеса. Надявам се хората да проявяват повече разум и по-малко емоции, когато им предстои да дадат живот.

# 292
Янечек, за съжаление темата доста се разми и трагедията отиде някак си на заден план

аз лично се надявам да има следствие, за да се разбере има ли и ако да, чия е вината

както и да се спре с тази пропаганда за липсата на риск и да се признае, че такъв съществува

но засега това е нещо като научна фантастика
3 теми се изписаха, без никакъв смисъл, поне за мен

# 293
Хърмяни, аз не съм юрист... Зная, че ти си и ги разбираш нещата, но според мен, този чл. 123. ал. 2 е голяма дъвка...  Peace

Да вземем за пример следните ситуации...

Първи пример: Започвам да раждам вкъщи, отказвам да отида в болница, но имам нужда някой да ми държи ръката, да ми разказва вицове, да ми носи топла вода, да ме разтрива и т.н. Все дребни неща на пръв поглед, но не мога да ги свърша сама, трябва ми помощ... Обаждам се на съседката... Тя идва, вижда какво се случва и... вариант първи - тръшва вратата след себе си и бяга вдън гори тилилейски и вариант втори - остава да ми помага, понеже ми е приятелка... Всичко е ок, докато нещо се обърка и аз поемам по Вечните ловни полета... Да разбирам ли, че съседката ми ще я осъдят, защото ми е помагала/акуширала, без да има право на това?

Втори пример: Болна съм, гнойна ангина с висока температура, не мога да стана от леглото... Отказвам да отида на лекар, отказвам да пия лекарства, но имам нужда някой да ми прави чай, да ми изстисква лимонов сок, да ми прави компреси с оцет, да ми разтрива раменете и т.н. Все дребни неща на пръв поглед, но не мога да ги свърша сама, трябва ми помощ... Обаждам се на съседката... Тя идва, понеже ми е приятелка, за да ми помогне... Всичко е ок, но пак заминавам по вечния път... Да разбирам ли, че съседката ми отново е подсъдима, защото ми е помагала/лекувала, без да има право на това?

Аз естествено не съм виновна, защото имам право да откажа мед. помощ, но тя ще отиде в затвора, така ли? Не целя да се заяждам, Хърмаяни, но искам да си изясня тълкуването на този член според разнообразните житейски ситуации...

По-рано поканих Персона у нас да пием по кафе в удобен за мен ден и час... Ако някой друг има желание, също може да дойде... Да видим след това в съда, кой акуширал и кой само гледал...  Peace

# 294
      Стелт, не искам да вкарвам в темата прекалено много правни аспекти, тя е за друго. Но ще се опитам да отговоря накратко. Peace
     Отговорност съседката ще носи само ако ти е акуширала/те е лекувала. И в двата примера. А не ако ти е носила вода и те е държала за ръката за морална подкрепа. Затова и цитирах точно поста ти, в който казваш "акушира". Нищо не споменах при предните ти постове, в които говориш за човешко отношение и човешка помощ.

Текстът си е много прецизен. След като по първата алинея има има осъдени лекари, не виждам причина да не бъдат осъдени и криминалните акушерки /или други специалисти/. За чисто правната страна на нещата говоря.
      А колкото до последното ти изречение - аз ще съм последния човек, който ще насърчи лъжесвидетелстване. Grinning Защото дори пострадалият е свидетел, и носи отговорност за думите си. А у нас осъдени за лъжливи показания има доста. Включително пострадали от престъпление. А за кафета съм винаги готова  Peace но само ако обещаеш да не раждаш точно в този момент  Wink.

И да споделя виждането си по самата тема - много ми допада идеята за домашно асистирано раждане, но с уговорката, че е одобрено от лекар и са подсигурени регламенти и средства за нормалното му протичане. Няма да повтарям Флип, Бу и останалите, които са писали много в тази посока. Категорично против неасистираното домашно раждане. Благодаря на лекарите от болницата в Сливен, на които дължа живота си. В буквалния смисъл.
   Макар, че не искам да казвам подробности, мили момичета, които въпреки изписаното тук, решите да раждате у дома си и неасистирано,  направете си кръвни изследвания за скорост на кръвосъсирване, дори кръвната ви захар да е в норма.

Последна редакция: пт, 27 май 2011, 19:52 от Хърмаяни

# 295
Хърмяни, аз не съм юрист... Зная, че ти си и ги разбираш нещата, но според мен, този чл. 123. ал. 2 е голяма дъвка...  Peace

Да вземем за пример следните ситуации...

Първи пример: Започвам да раждам вкъщи, отказвам да отида в болница, но имам нужда някой да ми държи ръката, да ми разказва вицове, да ми носи топла вода, да ме разтрива и т.н. Все дребни неща на пръв поглед, но не мога да ги свърша сама, трябва ми помощ... Обаждам се на съседката... Тя идва, вижда какво се случва и... вариант първи - тръшва вратата след себе си и бяга вдън гори тилилейски и вариант втори - остава да ми помага, понеже ми е приятелка... Всичко е ок, докато нещо се обърка и аз поемам по Вечните ловни полета... Да разбирам ли, че съседката ми ще я осъдят, защото ми е помагала/акуширала, без да има право на това?

Извърташ. Съседката не те е подстрекавала да раждаш с нейна помощ. Тя се е притекла на помощ при заварено положение. Има разлика.

# 296

3 теми се изписаха, без никакъв смисъл, поне за мен

А при мен, учудващо, се оказа,че получих повече, отколкото имах първоначалната убеденост, че
ще бъде.
Даже отбягвах да чета. Но поради определени  причини,  се принудих.
Сигурна съм, че силните страсти ще отшумят, но те ще си свършат работата. Помагат къде усетно, къде не,  за реална промяна.
Която като основен замисъл, сигурна съм, всички искаме. Peace

Последна редакция: пт, 27 май 2011, 20:06 от realist

# 297
Хърмаяни, акуширането понякога е разтегливо понятие... Дори и в болница, ако всичко минава гладко, акушерката може само да ти държи ръката, да те насърчава с думи и да те милва по косата...  Peace  В някои от разказите за дом. раждане се споменаваха приятелки, които присъствали на раждането (идвали и си отивали по всяко време)... Самата родилка споделя, че присъствието им я е успокоявало... Понякога давали съвети, относно позата на раждащата, понякога за нещо друго... Това също би могло да се води акуширане - не е нужно да мерят разкритие и да зяпат между краката на раждащата...  Peace  Точно за това написах такива примери... Кой може да каже кога една обикновена човешка помощ и подкрепа е акуширане и/или лекарска помощ и кога не е...  Peace

Във връзка с пиенето на кафе при раждаща у дома си жена... Дали тези, които само са гледали не са акуширали, а тези, които са носили топла вода и са я насърчавали с думи са акуширали?

# 298
Стелт, ако приемем че на раждането ти присъства някой и всичко мине добре никой няма да може да съди никого. Но ако нещо се обърка всичко до голяма степен би зависило от показанията на пострадалата- т.е. ако майката и таткото свидетелстват че "съседката" не просто ти е подавала вода, но и те е съветвала да се успокоиш, че всичко е наред и няма нужда да се обаждаш на 112 или да ходиш в болница, ако се е опитвала да приложи първа помощ, настоявайки че няма нужда от лекар и т.н.- то тогава тя всъщност с действията си е забавила викането на помощ.
Ако пък ти е помагала, но при признаци на проблем е настоявала да вземеш мерки, ако да речем се е опитвала да окаже първа помощ, но преди това е набрала 112 то тогава би следвало всичко да е наред.
 Друг случай е ако не е съседка, а жена, която още преди раждането се е представила като "опитна"- т.е. по същество подвежда жената че има умения да води раждането. И то зависи от съвсем конкретните думи които е използвала, от това дали е била активната страна при взимането на решение за раждане вкъщи, дали майката ще свидетелства че не е взела самостоятелно решението си а се е подвела от авторитета и убеждаването.
Това го казвам без да съм юрист, така разбирам закона, нека Хърмаяни ме поправи ако греша!

# 299
yanast, да приемем, че родителите няма да свидетелстват срещу съседката си - нямат такова намерение и не са я извикали, за да я изкарат виновна, наясно са с решението и действията си... Някой друг съсед е "надушил" случая и е алармирал...

Общи условия

Активация на акаунт