Раждане вкъщи 11 (Как да подобрим майчината помощ в БГ)

• 17 678
  • 762
  •   1
Отговори
# 300
да приемем, че родителите няма да свидетелстват срещу съседката си - нямат такова намерение и не са я извикали, за да я изкарат виновна, наясно са с решението и действията си... Някой друг съсед е "надушил" случая и е алармирал...

Кое не е ясно Стелт? Хърмаяни много точно го е написала, само трябва да се помисли.

Защото дори пострадалият е свидетел, и носи отговорност за думите си. А у нас осъдени за лъжливи показания има доста. Включително пострадали от престъпление.

Peace

# 301
  • София
Гледам, Стелт храбро бута фокуса към по-удобни фрагменти, но то това е и целта... Радвам се, че има нов и свеж полъх на здрав разум и се надявам самозваните акушерки да останат навряни во веки в мишите си дупки! Вярвам целокупното форумско общество си даде сметка кой за какво и как се бори и много се надявам добрите каузи да се излекуват от цирейните си образувания!

Не е честно да постилате пътя на промяната с излишни жертви и човешки трагедии!

ПП. yanast, с теб съм сефте съгласна, но пък напълно съгласна!  Mr. Green

# 302
  • София
yanast, да приемем, че родителите няма да свидетелстват срещу съседката си - нямат такова намерение и не са я извикали, за да я изкарат виновна, наясно са с решението и действията си... Някой друг съсед е "надушил" случая и е алармирал...

И Хърмаяни добре направи, че пресече любителските ти напъни за тълкуване на правни казуси! За изнасянето на личните данни никой не спори и не е нужно през 5 страници все на това да се уповаваш (понеже всичко друго издиша мощно звучно и смрадливо!)

# 303
В крайна сметка разбра ли се какво точно е станало с детето?

# 304
Стелт, доколкото знам трудно могат да я осъдят в такъв случай. Освен ако, да речем има други свидетели, които могат да докажат че именно "съседката" е била решаващ фактор за развитието на нещата. Или да речем е взела пари за услугата си, или някяк публично е обявила че предлага такива и такива услуги.
Но ако приемем че лично ти поканиш жена, случи се нещо лошо (не дай боже) и след това, при нужда свидетелстваш че сама така си решила, и че жената само се е опитвала да ти помогне, без да те лекува или акушира, че не ти е повлияла на решението да не търсиш помощ- не е била фактор- то тогава не мисля че може да я осъдят.

Ина-Бубулина, да, майката би била отговорна ако даде лъжливи показания, но пък, доколкото знам може да откаже да свидетелства.

Пак да кажа че не съм юрист! Имам само общи познания по право, дано не греша!

Ивонска, в началото на форумстването си понякога приемах много лично спорните теми. В един момент реших, за да не се паля много преди да се конфронтирам с някого да науча повече за него- започвах да чета последните публикации. И винаги намирах поне една тема по която имахме близки позиции, или пък ми харесваше начина на мислене или чувството за хумор, или нещо в личната му история ми харесваше Simple Smile Нормално е на един фронт да сме различни но по нещо да си приличаме Simple Smile

П.П. Помня в една тема как се бях разпалила да споря точно с теб, пък после разбрах че съм бременна, явно хормони са бушували Simple Smile Към днешна дата бих защитила същото мнение, но по различен начин Simple Smile

# 305
  • София

Peace

Аз обаче още се потенцирам здраво при откровени опити за манипулация, които обиждат всяка интелигентност около средната! А когато това се обвърже и с претенциозна духовност, направо нямам спиране! (Бу да не чете, че тя може да ме озапти!  Mr. Green)

ПП. Имаше един фасилитатор, безспорен авторитет, чиито думи често кънтят в мислите ми (не бяха отправени към мен  Laughing): "Не се опитвайте да бъдете прекалено духовни! Няма да усетите как сте попаднали в капана на суетата" (цитатът и преводът му са не съвсем точни)

# 306
  • Под кленовите дървета
Ивонска много соц прозвучаха последните постове Joy

Вижте сега, стана ясно, че случаят няма да умре, позициите ги изяснихме преди две теми.
Преди няколко страници четох - Джей Пи ти какво направи, може би имаше въпрос и към Ивонска и към други противници на идеята за неасистирано раждане (не претендирам за точност на думите си, не ми се търся точните цитати). Обаче каква е съществената разлика между Джей Пи, Ивонска, Флип, Хърмаяни и другата страна? Едните имат позиция защитена с аргументи, другите имат позиция защитена не с аргументи, а с отрицание на болничната система.

В последните страници гледам се питате един друг "А ти какво направи?". Ами някои от спорещите тук имаха смелостта да излезат и да защитят позицията си в ефир, дойдоха водени от убеждение, че тази опасна пропаганда трябва да спре, докато не се прокара закон. И не е тяхна работа да го прокарват, защото те не виждат смисъла от домашно раждане ( и аз така, но щом желаете - прокарайте си закон).

Стелт, ти наистина вадиш от 100 кладенеца вода, чак ти завиждам за хъса да се бориш, когато се вижда как позицията ти издише Laughing

Опитвате да правите препратки към "аналогични" за вас случаи, но аз не видях аналогията в никой от тях.

# 307
Ако има случайно още някой неразбрал защо има жени, които са готови дори неасистирано да родят у дома си, ето един пресен случай, който илюстрира причините: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=586631.0

# 308
  • Boston, MA
Ох.

Моите дълбоки съболезнования за майката. Честно, ужасявам се от всеки такъв случай, такава трагедия не ми побира главата.

Според мен обаче, дори така описан (явно пристрастно, то няма как да е иначе) случая, не виждам касап в бяла престилка. Не разбирам и температура 38 градуса как е толкова опасна. Но не съм тази, която трябва да преценява, с две ръце съм за съдебна експертиза.

П.С. А, да не забравя, как се борим с инфекция в домашно раждане?

# 309
  • Boston, MA
Между другото, този подфорум трепе. Кеф ти хомеопатия, кеф ти алтернативна козметика, кеф ти ангели посетители и хохопохомохо. Много е поучителен.

# 310
Няма касапи, за касапин се иска поне малко лично отношение, било то негативно. В слуая е било по-важно да си плати секциото, че току виж не си взели паричките. Има безхаберие, алчност и незиантересованост, има грубиянско отношение от кой ли не-от лекари  акушерки, има сприане на камера /защо така?/...Ей тия неща карат жените да не искат да преживеят това. Иначе на този етап-изпуснато бебе, нищо не може да се направи. Проблемът е защо не са и обърнали внимание преди да се стигне до там.

Впрочем това е втори случай за който чувам последните дни от този род. Другото бебе за което чух е много ужасен случай също. Майката е преживяла един спонтанен аборт и решава, че във втората бременност ще направи всичко, че да не изпусне бебето. Консултира се през цялата бременност с 3-те най-големи величия в АГ в София. Всичко наред, прекрасно, събират се тримата въпросни лекари на нейното раждане...иии какво правят не знам, но бебето е с асфикция и напълно увреден мозък, от него човек не става, макар че е живо. Не знам дали ако беше родила вкъщи, нямаше да се размине с това, може да, може-не. Но понеже ми изглежда, че още хора не саразбрали как така някои искали да родят в къщи.

Ох.

Моите дълбоки съболезнования за майката. Честно, ужасявам се от всеки такъв случай, такава трагедия не ми побира главата.

Според мен обаче, дори така описан (явно пристрастно, то няма как да е иначе) случая, не виждам касап в бяла престилка. Не разбирам и температура 38 градуса как е толкова опасна. Но не съм тази, която трябва да преценява, с две ръце съм за съдебна експертиза.

П.С. А, да не забравя, как се борим с инфекция в домашно раждане?

# 311
  • Boston, MA
Ми ето, аз не разбирам. Разбирам желанието да си в по-добра среда, чисто интуитивно, но ако разсъждаваме логически, как става от два негатива (проблемна бременност и лоша болнична среда), да изваждаме един позитив - домашно раждане.

# 312
Ако има случайно още някой неразбрал защо има жени, които са готови дори неасистирано да родят у дома си, ето един пресен случай, който илюстрира причините: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=586631.0

Не следите темата! Още в четвъртък nellira писа за този случай, а Atti дори й предложи помощта на кадърните адвокати на "Родилница".

И пак да кажа че в случая аз не търся нито вина, нито смятам че някой е ДЛЪЖЕН да поеме отговорност- но смятам че хора и групи, които публично застават зад една кауза, създават сайтове, блогове, форуми, модерират ги, качват и превеждат информация, пишат, създават лични отношения, насърчават и помагат за раждане вкъщи имат МОРАЛНО задължение към всички онези, които им симпатизират да изкажат позиция когато се случи нещастие, когато има дискусия в обществото.
Вижда ми се несправедливо че Меги, Роси и Ива участват в предавания, именно провокирани от инцидента (тоест признават че имат отношение по въпроса и че именно те са застъпници на домашното раждане), но мълчат по темата за инцидента и се крият зад тълкувания че нямат участие. Нито пък изобщо показаха че са се ЗАМИСЛИЛИ след инцидента дали е ВЪЗМОЖНО да са сгрешили с нещо.

Гледах разговора с д-р Валентина Григорова, председателката на "Естествено" Елена Кръстева  и председателката на парламентарната комисия по здравеопазване Десислава Атанасова от сутрешния блок на TV7 на 26.05.2011 г.:

Дула - новата професия при раждането - 1 част
Дула - новата професия при раждането - 2 част

За пореден път ме озадачи изказването на Елена Кръстева. Отново има огромно несъответствие между думите й и реалността, а все пак тя е лицето на "Естествено".

Цитат
Водеща: Има сайт "Домашно раждане"!
Елена Кръстева: Ние нямаме връзка с него!

Елена Кръстева: Отношението на сдружението е, ако се говори за домашно раждане, то да се легализира, да се извършва наистина в асистиран формат, тоест да има медицинско лице, което да присъства.

Елена Кръстева: Значи ние не сме някакви идиоти, които на всяка цена трябва да си родим децата вкъщи, ако ще, нали, да умрем на място. Въобще не е това въпросът. Въпросът е, че аз избрах поради някакви причини комфорта на дома си с безопасността, осигурена ми от медицинското лице. И в момента, в който нещата не вървяха, те ми казаха, че е добре да се преместя в болницата, пак ме изчакаха няколко часа, следяха бебето и вече, когато се видя, че нещата не прогресират, ми се обясни и предложи секцио, за което се съгласих.

Както става ясно от разговора, това се случва в Гърция. Значи следващото раждане на Елена Кръстева е било неасистирано домашно раждане след секцио (UHBAC - unassisted home birth after cesarean).
А както вече беше посочено в темата, предишно секцио е противопоказание дори за асистирано домашно раждане.

Следователно председателката на "Естествено" не е имала "травмиращо" българско болнично раждане, а наистина е искала на всяка цена домашно раждане, независимо от високия риск от един UHBAC.

Не мога да проумея защо Елена Кръстева прикрива тази информация (при положение, че без притеснение говори за първото си планирано асистирано домашно раждане) и защо продължава да твърди пред камера, че не подкрепя неасистираното раждане, след като стана ясно, че го практикува в един от най-рисковите му варианти.

"Естествено", погрижете се за имиджа си!

# 313
  • София

Ама, айде стига вече едно и също: на кОООООООООООООООлко раждания има увреждания и смърт и как това се съотнася към броя домашни (неасистирани) и смъртните им случаи! Мислете с тея глави, стига вече с това плитко хоризонтално излагане на изопачени аргументи! Всяка елементарна математика би отхвърлила тоя "аргумент"!

Персона направи дискусията много интересна...  Thinking Дали наистина Естествено се опитват просто да минат между капките?  Thinking

# 314
  • София
...
Впрочем това е втори случай за който чувам последните дни от този род. Другото бебе за което чух е много ужасен случай също...
...Не знам дали ако беше родила вкъщи, нямаше да се размине с това, може да, може-не. Но понеже ми изглежда, че още хора не саразбрали как така някои искали да родят в къщи.
....
Ама, кое те кара да мислиш, че тримата лекари са изиграли ролята на тримата глупаци?! Значи, при Цвети "не знаем какво точно се е случило", но в този случай знаем и сме сигурни, че именно докторята са виновни, така ли?!При Цвети бебето решило да си отиде, пък на тази жена са и го убили?! Да виждаш колко сте необективни и колко манипулативно поднасяте всичко?!

И що за статистика може да бъде тази от твоето обкръжение - тя чула за 2 случая "тези дни" (я виж колко са регистрираните потребители)! Аз пък само във форума чета за такива брутални грешки, довели до смърт и не че не ме потрисат дълбоко, но дори потресена си давам сметка, че неасистираното домашно раждане  е далеч по-рисково!!!

Общи условия

Активация на акаунт