Раждане вкъщи 11 (Как да подобрим майчината помощ в БГ)

• 17 851
  • 762
  •   1
Отговори
# 435
  • София
Йога-студиото, където си води часовете Росица Божкова, то е някак специализирано за бременни. Освен йога се организират там семинари, беседи, "срещи" и т.н.

Ето: http://yantra.natalyoga.net/

Ето им и консултациите: http://yantra.natalyoga.net/consultations.html

# 436
По повод  предния пост на Флип, ще споделя една моя мисъл, насочена към всички, които избират пътя на домашното неасистирано раждане и която смятах да не публикувам тук:

" Моят единичен, частен случай, вторият, третият, могат само да служат като предупреждение: информирайте се за всички гледни точки, преди на направите избор. Не давайте в аванс доверие на едната страна, и не отхвърляйте априори съветите на другата. И ще имате по-добра подготовка при вземането на решения, и ще имате повече шанс всичко да приключи успешно."

# 437
Пак ще повторя, най-големият проблем, за мен е липсата на доверие (за съжаление с право) към масата медицински специалисти. Те самите трябва да положат усилие, за да се възвърне това доверие.
...
Не вярвам, че някой е тръгнал да ражда не асистирано само по препоръка от форум, особено ветеринарни лекари.

За недоверието си права. Но! Първо, доверието е от изключителна важност и при асистирано раждане у дома. Така че регламентът сам по себе си няма да реши този въпрос.

И второ - не съм убедена, че усилията трябва да се положат само от едната страна. За мен конфронтацията лекари-пациенти не е правилният подход.

За препоръките от форума - форумът е само това, което се вижда тук. Говорим за една общност, която си се среща наживо, разменя си материали, чува се по телефона (вкл. по време на неасистираните раждания), организира си семинари и т.н. Темата в бг-мама е само върха на айсберга.

# 438
Flip,кажи дамата има ли диплома за йога-инструктор?Някъде виси ли,кой я е издал?Сайта и се различава много от сайтовете на йога преподаватели.

Не вярвам, че някой е тръгнал да ражда не асистирано само по препоръка от форум, особено ветеринарни лекари.

Ти май не си чела назад.
Знаеш ли колко е назад?  Crazy Попрехвърлих доста в интерес на истината, но не видях дискусия по същество, на каквато се надявах. Осветли ме, моля!

# 439
Джуличка, мерси за статията. Човек трябва да отсява, както във всяка една тема. За мен, е интересно, че има начин да се спаси бебето в такава ситуация, когато друго е невъзможно да се направи. Надявам се, казах го ясно.

П.С. Моите уважения, но не мисля, че само с гледане на клипчета или прочитане на една- две статийки със съмнителна достоверност, можеш да родиш сам вкъщи, особено при такива обстоятелства.
Съгласна ли си с мен?  Rolling Eyes

П.С. 2 Имаше още един линк, но не мога да го намеря, не знам защо.
 Rolling Eyes
При такъв проблем, на мен лично, не би ми хрумнало да раждам вкъщи.

Добре, до тук сме на едно мнение.  Peace
Кажи сега, според теб грешно ли ще бъде, ако това се напише като "противопоказание" на първа страница?  Rolling Eyes
Защото като слушам как се е проповядвало за НЕчетене на "лоши неща", за НЕмислене на "лоши помисли", просто настръхвам какво би могло да се случи пак, при следваща проблемна бременност и при следваща бъдеща майка, на която е втълпено, че само позитивното мислене е достатъчно за едно безпроблемно раждане.
 ooooh!

# 440
Вижтe този сайт и го ставнете с другия:
Цитат
Няколко правила и препоръки.

*
      Ако решите да се занимавате с Йога, моля посъветвайте се с вашия лекар.
    *
      Практикуването на йога за бременни трябва да става под наблюдението на йога учител.
    *
      Не насилвайте тялото си. Асаните се правят много бавно. Всушвайте се в усещанията си, ако усетите дискомфорт ? спрете и починете.
    *
      Не практикувайте йога с пълен стомах.
    *
      Йога не се препоръчва при вероятност от спонтанен аборт, плацента превиа, многоводие, тежки форми на токсикоза.

http://www.roditeli.info/family/statia/yb/

http://sk-viara.wwwbg.info/
Инфо за самата Вяра( направих и  реклама) Grinning

# 441
  • Boston, MA
Не знам как можа да си дадеш сметка, че домашното раждане било по-рисково като е доказано, че не е.
Не, persimon, това не е вярно. Погледни статистиките за Третия свят, където домашните раждания са в изобилие. Говорят ли ти нещо?
А правиш ли сметка, че там жените са недояли, недоспали, болни и т.н.
Стига сте дезинформирали, де! Кристиян извади и конспирацията от торбата, за всеки случай.
Като се сравняват ябълки с ябълки, виждаме, че от Западна Европа, Холандия, която е на първо място по домашни раждания, е на първо място и по неонатална смъртност!

# 442
На Росица е малко психо сайта и аз не го намирам за специализиран.Тук,където съм аз здравната каса поема до 80% разходите за йога курс на бременни и деца(води се профилактика),но само ако предoставя документ,че преподавателката има специален сертификат точно за работа с майки и деца,което е отделно от общия долумент за йога инструктор.
Мен ме съмнява,че Росица няма и обикновен документ,а лекциите и не са на тема Веди,а пренатална психология от западни книжки.

# 443
Не знам как можа да си дадеш сметка, че домашното раждане било по-рисково като е доказано, че не е.

Не, persimon, това не е вярно. Погледни статистиките за Третия свят, където домашните раждания са в изобилие. Говорят ли ти нещо?

В третия свят не умират заради домашното раждане, а заради недохранване, лиспа на вода, липса на канализация, лиспа на елементарна здравна помощ, и наличие на тежко отрявяне на околната среда и на малкото налична вода от мултинационални комапнии, които възпозлвайки се от липсата на закони за запзване на екологията помпат токсини в реки, езера и почви.

Мислех си, че е близко до акъла, че се сравняват сравними велични където се изолира един фактор при еднакви останали, а не взимаш да сравянваш несравними по всички останали критерии популации, и решаваш супер удобно, че именно този фактор който си си избрал е причина за смъртността. Ми по тоя 'гениален' начин, аз мога да нароча фактора 'липса или наличие на розови гащи' да е отговорен за смъртността. Бас държа, че тия които са притежаявали розови гащи имат по-ниска смъртност! Просто....

ох...ма това било джей пито hahaha що ли се мъча да отговарям, като стана ясно преди 100 страници, че там мисъл не тече...

# 444
  • Куциндрел
Не ви бръкнаха с два пръста за разкритието?
А в домашна обстановка как можеш да разбереш какво ти е разкритието, без бъркане и т.н.?
Ако знаеш, наистина би било добре да споделиш, това би влязло в помощ на всяка една родилка, независимо от мястото.
Кому е нужно да се знае разкритието?
Примерно - на мен, да кажем, че си имам причини да питам. (ако е възможно да се определи без бъркане....).

# 445
  Като се сравняват ябълки с ябълки, виждаме, че от Западна Европа, Холандия, която е на първо място по домашни раждания, е на първо място и по неонатална смъртност!

Аййй, сакън!  ooooh!
Как не те беше срам да го кажеш, бре, моме?!
Ам чи сега ще вземеш да им направиш теорийката на пух и прах!  Whistling
Ааа - ма - ха!
  Crossing Arms

# 446
  • Куциндрел

Защо ти е наистина да знаеш? Една опитна акушерка е наясно например по контракциите кое колко е.
Въпросът е касае неасистираното раждане. Там акушерки няма.
Ами .. и на мен по контракциите ми беше ясно, че трябва да бягам, ако не искам да родя в коридора.. Обикновено раждащите неасистирано се подготвят. Мен това ме спря най-вече.
Ти първескиня ли беше тогава? Или то просто си се усеща, независимо дали е първа или не бременност?
Въпросът ми въобще не беше заяждане...

# 447
А правиш ли сметка, че там жените са недояли, недоспали, болни и т.н.
Стига сте дезинформирали, де! Кристиян извади и конспирацията от торбата, за всеки случай.

Покажи ми в кое изследване за неонаталната смъртност за Холандия е доказано, че (сравнително и условно) високата неонатална смъртност там се дължи на домашните раждания? Хайде без самодеен статистически анализ! За смъртността има хиляда фактора, примерно-възраст на родилката и т.н и е абсурдно и тотално ненаучно да си избираш на тото един фактор и да обявиш че причината за смъртността се дължи на него.

# 448
Flip,кажи дамата има ли диплома за йога-инструктор?Някъде виси ли,кой я е издал?Сайта и се различава много от сайтовете на йога преподаватели.

Ти май не си чела назад.
Знаеш ли колко е назад?  Crazy Попрехвърлих доста в интерес на истината, но не видях дискусия по същество, на каквато се надявах. Осветли ме, моля!

С попрехвърляне може и да не успeeш,особено ако прехвърляш избирателно.

# 449

Мислех си, че е близко до акъла, че се сравняват сравними велични където се изолира един фактор при еднакви останали, а не взимаш да сравянваш несравними по всички останали критерии популации, и решаваш супер удобно, че именно този фактор който си си избрал е причина за смъртността.

Не се напъвай наистина, не ти спори мисълта... Както и четенето.

Отново ще ти цитирам доклада на СЗО:

Intrapartum deaths (i.e. those occurring during delivery) are closely linked to place of, and care at, delivery.

Както виждаш, за никакви розови гащи не говорим. И да пренебрегваш фактора "place of, and care at, delivery" е крайно некоректно при сравненията.

Общи условия

Активация на акаунт